ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΚΤΥΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ
Δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στο Θησείο

Από σήμερα Τρίτη 5 μέχρι και τις 15 Νοέμβρη το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ διοργανώνει 10ήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων (στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΜΕΛΙΝΑ», στο Θησείο, αίθουσα ισογείου) με στόχο να αναδειχθεί η προσωπική δημιουργία και ο πολιτισμός ως προστατευτικοί παράγοντες απέναντι στη χρήση ουσιών. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να αποτελέσουν σημείο σύγκλισης διαφορετικών μορφών καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπων, και να αναδείξουν την προσωπική δημιουργία και τον πολιτισμό ως προστατευτικούς παράγοντες απέναντι τόσο στη χρήση ουσιών όσο και άλλες μορφές συμπεριφοράς που ενέχουν κινδύνους για το άτομο.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα στις 19.30 με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας όπου θα συμμετάσχουν ο Πλάτωνας Ριβέλλης και το κιθαριστικό ντουέτο «SAUDADE guitar duo». Η έκθεση πλαισιώνεται από απογευματινές παραστάσεις συγκροτημάτων των Μουσικών Σχολείων και μουσικών συνόλων, βραδιά αφήγησης παραμυθιών και ενημερωτική ομιλία για το ρόλο της οικογένειας στην πρόληψη.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί ενημερωτικό περίπτερο με έντυπο υλικό και εξειδικευμένο προσωπικό σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης της χρήσης ουσιών (τηλ. επικοινωνίας 210.9212.961).

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Σήμερα, Τρίτη, στις 7.30 μ.μ. εγκαίνια έκθεσης με τη συμμετοχή του Πλάτωνα Ριβέλλη και του κιθαριστικού ντουέτου «SAUDADE guitar duo». Η έκθεση περιλαμβάνει 25 φωτογραφίες δρόμου και είναι αποτέλεσμα της δημιουργικής δραστηριότητας νέων και γονιών που υποστηρίζονται από το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης του ΚΕΘΕΑ. Θα λειτουργεί από Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-20.00 και τις Κυριακές 10.00-14.00.
  • Πέμπτη 7 Νοέμβρη 18.30-19.30: Μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.
  • Σάββατο 9 Νοέμβρη 17.30-18.30: Μουσική εκδήλωση από τα Μουσικά Σχολεία Πειραιά και Παλλήνης.
  • Τετάρτη 13 Νοέμβρη 17.30-19.30: Ενημερωτική ομιλία με θέμα: «Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη των εξαρτήσεων» από το Δίκτυο Υπηρεσιών Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης ΚΕΘΕΑ.
  • Παρασκευή 15 Νοέμβρη 17.30-18.30: «Παραμύθια από τις άκρες του κόσμου».

Το Δίκτυο Πρόληψης και Εγκαιρης Παρέμβασης του ΚΕΘΕΑ σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα πρόληψης και έγκαιρης παρέμβασης που απευθύνονται στην τοπική κοινωνία, την οικογένεια, εκπαιδευτικές κοινότητες όλων των βαθμίδων, εφήβους και νέους με συμπεριφορά υψηλού κινδύνου, προβλήματα χρήσης ουσιών και προβληματική ενασχόληση με το διαδίκτυο. Προσφέρει επίσης εκπαίδευση και εποπτεία σε επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πρόληψης και παράγει εκπαιδευτικό υλικό που χρησιμοποιείται στο πλαίσιο παρεμβάσεων αγωγής υγείας και πρόληψης.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θεατρική αντιφασιστική παράσταση

Στα πλαίσια της αντιφασιστικής δράσης της, η Α΄ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση «Τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ με την ευγενική συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του ΠΑΜΕ, που θα ταξιδέψει από την Αθήνα αφιλοκερδώς γι' αυτή την παράσταση.

Η εκδήλωση γίνεται το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στην αίθουσα «Αλέξανδρος» (της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Κέντρο Πολιτισμού). Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος θα πραγματοποιηθούν δύο παραστάσεις, στις 6 μ.μ. και στις 8 μ.μ.

Η ΕΛΜΕ ενημερώνει ότι επειδή η χωρητικότητα της αίθουσας είναι περιορισμένη, θα διατεθούν αριθμημένες προσκλήσεις, για τις οποίες θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν τις προσκλήσεις από τα γραφεία της Α' ΕΛΜΕ, σήμερα, Τρίτη, από τις 8 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. ή απευθυνόμενοι στο τηλέφωνο επικοινωνίας 6995.974.538.

Η παράσταση περιλαμβάνει το σύνολο των 24 ανεξάρτητων σκηνών της ομώνυμης συλλογής του Μπρεχτ και βασίζεται (μέσα από ντοκουμέντα) σε πραγματικά περιστατικά της καθημερινής ζωής την περίοδο 1933 - 1938 στη Γερμανία. Το έργο είναι εξαιρετικά επίκαιρο γιατί αναδεικνύει τον τρόμο που βασίλευε εκείνα τα χρόνια από την άνοδο του φασισμού, αλλά και τις ευθύνες των μικροαστικών στρωμάτων που την ανέχτηκαν.

Νέες εικαστικές αναζητήσεις

«Αναδιπλώσεις της μορφής και της ύλης» ζωγραφική - κόσμημα είναι ο τίτλος της έκθεσης της Ρουμπίνας Σαρελάκου, που εγκαινιάζεται στη «Γκαλερί 7» (Σόλωνος 20 & Βουκουρεστίου) σήμερα Τρίτη 5 Νοέμβρη και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του μήνα. Η πολυβραβευμένη ζωγράφος και χαράκτρια μπαίνει στο χώρο του κοσμήματος βάζοντας στοιχεία ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής στο κερί και στο μέταλλο, ταυτίζεται με την έννοια της λέξης «κοσμώ» και αναζητά το δικό της κόσμο που αποκαλύπτεται σιγά σιγά μέσα από το πινέλο, το κερί, το ασήμι και το χρυσό.

«Δεν είναι η πρώτη φορά», σημειώνει ο Κυριάκος Ρόκκος, «που το στοιχείο των πτυχώσεων υπάρχει στη ζωγραφική και στη χαρακτική της Ρ. Σαρελάκου. Οι πτυχώσεις είναι κάτι που πάντα μαγνητίζει τις αισθήσεις της. Είναι το στοιχείο που την κάνει να ταξιδεύει. Η Ρουμπίνα με τη διεισδυτική της ματιά καταφέρνει να αγγίξει την ουσία και να οδηγήσει τον θεατή σε ατέλειωτες εσωτερικές αναδιπλώσεις. Και, βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που βάζει την έννοια των πτυχώσεων στη ζωγραφική και την χαρακτική της. Τώρα, όμως, υπάρχει μια διαφορά σημαντική. Είναι η συνειδητοποίηση που κάνει πως πτυχώσεις και μεταμορφώσεις συμβαίνουν πάντα και κάθε στιγμή, στο μέταλλο, στην πέτρα, στο έδαφος, στο ίδιο μας το σώμα. Ανακαλύπτει πως ο κόσμος μας πτυχώνεται και αναδιπλώνεται αδιάκοπα και έτσι η Ρ. Σαρελάκου ξεκινάει νέες εικαστικές αναζητήσεις πέρα από το τελάρο και το χαρτί».

Στέγη Πολιτισμού «Γιάννης Ρίτσος» στην Πετρούπολη

Τη Στέγη Πολιτισμού «Γιάννης Ρίτσος» εγκαινιάζει ο Δήμος Πετρούπολης το Σάββατο 9 Νοέμβρη στις 7 το απόγευμα. Η Στέγη θα λειτουργεί στο ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο (Αγ. Δημητρίου και Αθ. Διάκου) και θα στεγάζει πολιτιστικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, ομιλίες και διαλέξεις. Η εκδήλωση για τα εγκαίνια περιλαμβάνει μια συνοπτική παρουσίαση της ζωής και του έργου του Γ. Ρίτσου, απαγγελία ποιημάτων του από σπουδαστές της Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης «Πέτρας» του Δήμου Πετρούπολης, προβολή φωτογραφιών και χειρογράφων του ποιητή και μουσική από το Σύνολο Φλάουτων του Δημοτικού Ωδείου Πετρούπολης. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ