ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Κοινωνικό τιμολόγιο στην «Αλουμίνιον»...

Την ίδια ώρα που χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά μειώνουν συνεχώς την κατανάλωση ρεύματος γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στα πανάκριβα τιμολόγια της ΔΕΗ, η «Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας» (ΡΑΕ) προχώρησε σε μία προκλητική απόφαση ενίσχυσης της «Αλουμίνιον της Ελλάδος», εταιρεία του Ομίλου Μυτιληναίου.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε τη μείωση της τιμής του ρεύματος που θα πουλά η ΔΕΗ στην «Αλουμίνιον», από τα 42 ευρώ τη μεγαβατώρα στα 40,7 ευρώ/Mwh τελική τιμή, δηλαδή δίχως κάποιο επιπλέον τέλος (ΑΠΕ κ.ά.), με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο 2010 και ως τα τέλη του χρόνου.

Σε σχετική της ανακοίνωση η ΔΕΗ ανέφερε ότι με την παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ, υποχρεώνεται να πουλά «επί ζημία κάτω του κόστους» και ότι προκειμένου να υπολογισθεί το κόστος της Ενέργειας, αγνοήθηκαν τα επίσημα οικονομικά στοιχεία της και λήφθηκαν υπόψη αποκλειστικά οι εκτιμήσεις «που κάνει η ίδια η "Αλουμίνιον" για το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ», και επισημαίνει ότι θα εξετάσει κάθε νόμιμο τρόπο αντίδρασης.

Αυτό που δεν αναφέρει η ΔΕΗ και δεν πήρε, επίσης, υπόψη η ΡΑΕ είναι το γεγονός ότι ο όμιλος Μυτιληναίου την ίδια ώρα που ζητά να αγοράζει από τη ΔΕΗ με 40 ευρώ τη μεγαβατώρα, πουλάει στο σύστημα ηλεκτρικό ρεύμα με 130 ευρώ την μεγαβατώρα, καθώς το εργοστάσιό του μικτής παραγωγής είναι ενταγμένο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Μπίζνες με τα «κόκκινα» δάνεια

Σε προχωρημένα παζάρια με τραπεζίτες και άλλους μεγαλοραντιέρηδες που δείχνουν ενδιαφέρον για την εξαγορά τμήματος των «προβληματικών δανείων» του χαρτοφυλακίου της βρίσκεται η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στόχος της Εθνικής είναι η πώληση των «κόκκινων δανείων» της στο 25% με 40% της ονομαστικής του αξίας τους, ανάλογα με τη διαβάθμιση της επισφάλειας των δανείων, τα οποία και έχουν ταξινομηθεί σε διαφορετικά χαρτοφυλάκια. Το προσφερόμενο αντίτιμο θα αποτελέσει και το βασικό κριτήριο των αποφάσεων. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο που βρίσκεται ταυτόχρονα στο προσκήνιο το προωθούμενο κυβερνητικό μέτρο, με το οποίο ανοίγει ο δρόμος για έναρξη πλειστηριασμών ακόμη για την πρώτη κατοικία των λαϊκών νοικοκυριών που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη στις τράπεζες. Οι επενδυτές που θα βάλουν στο χέρι τα εν λόγω δάνεια θα επιδιώξουν στη συνέχεια να θησαυρίσουν από την είσπραξή τους σε πολλαπλάσιες από τις αγοραίες τιμές ή ακόμη και στο ακέραιο, εκμεταλλευόμενοι και την προωθούμενη επανεκκίνηση των πλειστηριασμών. Σε ανάλογη κατεύθυνση, κινείται και ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Ακόμη 5,8 δισ. ευρώ στο 9μηνο

Με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου συνεχίζουν να στοιβάζονται στα κιτάπια της Εφορίας τα κάθε είδους ληξιπρόθεσμα χρέη, τα οποία για το τέλος Σεπτέμβρη του 2013 εμφανίζονται στα 62 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 5,8 δισ. ευρώ βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό μέσα στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών σε περίπου 2,6 εκατ. φτάνει ο αριθμός των φυσικών προσώπων με οφειλές συνολικού ύψους 22,6 δισ. ευρώ. Στο 9μηνο του 2013 στις λίστες προστέθηκαν περίπου 150 χιλιάδες φυσικά πρόσωπα, κυρίως λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους ασήκωτους φόρους και τα άλλα χαράτσια. Στο ίδιο διάστημα οι βεβαιωμένες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εταιρειών το σύνολο των χρεών στην εφορία φτάνει στα 39,35 δισ. Απογείωση πάνω από τις 526 χιλιάδες εμφανίζει ο αριθμός των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμα χρέη από περίπου 152 χιλιάδες το Γενάρη του 2013. Μόνο για το 9μηνο 2013 τα νέα χρέη των εταιρειών έφτασαν στα 3,3 δισ. ευρώ.

Καταθέτουν μαζικά πινακίδες κυκλοφορίας

Με την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το έτος 2014 συνεχίζεται το μπαράζ από τους αντιλαϊκούς φόρους και τα άλλα χαράτσια. Αρχές της ερχόμενης εβδομάδας προγραμματίζεται να «ανοίξει» η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ανεύρεση και εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), απ' όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πληκτρολογώντας τον ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσουν μέσω των τραπεζών.

Μαζικές διαστάσεις αναμένεται να πάρει και φέτος το φαινόμενο της κατάθεσης των πινακίδων κυκλοφορίας, εξαιτίας της διογκούμενης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να σηκώσουν το βάρος τόσο από το συγκεκριμένο χαράτσι όσο και μια σειρά από άλλα έξοδα, όπως καύσιμα κίνησης, διόδια, ασφάλιστρα. Πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, κατατέθηκαν στις Εφορίες 120.000 πινακίδες. Η σούμα για τη 4ετία 2009 - 2012 έφτασε στις 612.000, με μείωση πάνω από το 10% των οχημάτων που κυκλοφορούσαν τα προηγούμενα χρόνια.

Τα χαράτσια ανάλογα με τον κυβισμό διαμορφώνονται ως εξής: Μέχρι 300 κυβικά εκατοστά: 22 ευρώ, 301-785 κ.ε.: 55 ευρώ, 786-1.071 κ.ε.: 120 ευρώ, 1.072-1.357 κ.ε.: 135 ευρώ, 1.358-1.548 κ.ε.: 240 ευρώ, 1.549-1.738 κ.ε.: 265 ευρώ, 1.739-1.928 κ.ε.: 300 ευρώ, 1.929-2.357 κ.ε.: 660 ευρώ κ.ά. Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοέμβρη 201Ο, διαμορφώνονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθετος «φόρος πολυτελείας» προβλέπεται για τα οχήματα πάνω από 1.929 κ.ε.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
«Ενότητα» στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών επιχειρηματιών στο φόντο και των ενεργειακών σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων στις δύο χώρες και ευρύτερα στα Βαλκάνια, πρόταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι στα Τίρανα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες «σε Ελληνες και αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών».

Στη συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον Πρόεδρο της Αλβανίας τέθηκε επί τάπητος η ενεργειακή συνεργασία στο φόντο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που διασχίζει τις δύο χώρες και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η κατασκευή του αγωγού «αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας και δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής», ανέφερε ο Κ. Παπούλιας, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της εγχώριας πλουτοκρατίας για τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης.

Επίσης, οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν τη Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Θυμίζουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων είχε ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, η οποία οριοθετούσε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο γειτονικών κρατών.

Ο Κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε τον Αλβανό Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, «η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, τέλος, στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αλλά και στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, που, όπως είπε, αποτελούν «σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τελεσίγραφο από τον ΟΗΕ με ασφυκτικό πλαίσιο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Αμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και συμφωνία, για λύση του Κυπριακού, απαιτούν ΕΕ και ΟΗΕ, με ασφυκτικές πιέσεις προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο της προώθησης των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα το ρόλο της Κύπρου σε αυτή, αλλά και όσον αφορά την Ενέργεια.

Ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, σε μήνυμά του τόσο προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και προς τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, απαιτεί να συναντηθούν από κοινού με τον Ειδικό Σύμβουλό του και να επαναρχίσουν τις διαπραγματεύσεις, «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Στη σχετική ανακοίνωσή του ο ΓΓ του ΟΗΕ κάνει λόγο για «περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας» και ζητά να συμφωνηθεί ημερομηνία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων μέσα στη βδομάδα. Το τελεσίγραφο επιβεβαίωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Υπέρ της άμεσης επανέναρξης των διαπραγματεύσεων τάχθηκε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ν. Αναστασιάδης εμφανίζεται να επιμένει στην κοινή δήλωση, για να υπάρξει συνάντηση με τον Ντ. Ερογλου, ενώ ο τουρκοκύπριος ηγέτης τάσσεται υπέρ του χρονοδιαγράμματος του ΓΓ του ΟΗΕ, επαναλαμβάνοντας το στόχο, των ιμπεριαλιστικών κέντρων, για λύση και δημοψηφίσματα μέχρι τον Απρίλη του 2014. Παρά τις υποτιθέμενες «αντιρρήσεις» του στην όλη διαδικασία, ο Ν. Αναστασιάδης, είναι ο άνθρωπος που εξελέγη με τις ευλογίες των ιμπεριαλιστικών κέντρων, ως ο πλέον κατάλληλος για να προωθήσει τα συμφέροντά τους όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και ως ένθερμος υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν.

Τα τελεσίγραφα απορρίπτει το ΑΚΕΛ, με δήλωση του ΓΓ του κόμματος, Αντρου Κυπριανού, λέγοντας ότι αυτά δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από όπου και αν προέρχονται, ενώ καλεί τον Ν. Αναστασιάδη, να αντιληφθεί ότι οι χειρισμοί του στο Κυπριακό «δεν πρέπει να καθοδηγούνται από τις εσωτερικές ή επικοινωνιακές του ανάγκες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ