Τρίτη 5 Νοέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
«Ενότητα» στην εκμετάλλευση ανθρώπων και φυσικών πόρων

Την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων και Αλβανών επιχειρηματιών στο φόντο και των ενεργειακών σχεδιασμών των μονοπωλιακών ομίλων στις δύο χώρες και ευρύτερα στα Βαλκάνια, πρόταξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι στα Τίρανα.

Αναφερόμενος ειδικότερα στις οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν ευκαιρίες «σε Ελληνες και αλβανούς επιχειρηματίες να ενισχύσουν περαιτέρω την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών».

Στη συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον Πρόεδρο της Αλβανίας τέθηκε επί τάπητος η ενεργειακή συνεργασία στο φόντο της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που διασχίζει τις δύο χώρες και θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Κεντρική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η κατασκευή του αγωγού «αποτελεί ένα νέο πεδίο συνεργασίας και δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής», ανέφερε ο Κ. Παπούλιας, εκφράζοντας τις επιδιώξεις της εγχώριας πλουτοκρατίας για τη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων δράσης.

Επίσης, οι δυο Πρόεδροι συζήτησαν τη Συμφωνία για τον Καθορισμό Θαλασσίων Ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία παραμένει σε εκκρεμότητα. Θυμίζουμε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο των Τιράνων είχε ακυρώσει τη συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, η οποία οριοθετούσε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) των δύο γειτονικών κρατών.

Ο Κ. Παπούλιας διαβεβαίωσε τον Αλβανό Πρόεδρο ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ, «η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας». Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, τέλος, στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας αλλά και στους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, που, όπως είπε, αποτελούν «σταθερό και άρρηκτο δεσμό φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και λαών μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ