ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Παρέμβαση για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων

Ανακοίνωση - κάλεσμα στη φτωχομεσαία αγροτιά, με αφορμή το νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση

Το 80% των κατοίκων της Ελλάδας κατέχει γη μέχρι 100 στρ. Γίνεται έτσι ακόμη πιο ξεκάθαρος ο στόχος της φορολόγησης της γης
Το 80% των κατοίκων της Ελλάδας κατέχει γη μέχρι 100 στρ. Γίνεται έτσι ακόμη πιο ξεκάθαρος ο στόχος της φορολόγησης της γης
Η Πανελλαδική Γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ) καταγγέλλει το νέο «Ενιαίο Φόρο Ακινήτων», που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Οπως σημειώνει, ο νέος φόρος «χαρατσώνει με μεγαλύτερους συντελεστές τους μικροϊδιοκτήτες, χαρατσώνει μη παραγωγική γη, χαρατσώνει όχι την παραγωγική δυναμικότητα των χωραφιών, αλλά ...την απόστασή τους από αγροτική ή επαρχιακή οδό! Είναι γνωστό, επίσης, ότι το 48.8% των κατοίκων της χώρας κατέχει γη μέχρι 20 στρ., το 25% κατέχει από 20-50 στρ., συνολικά το 80% των κατοίκων κατέχει μέχρι 100 στρ. και γίνεται ακόμη πιο ξεκάθαρος ο στόχος και αυτού του χαρατσιού, που δεν είναι άλλος από τη φτωχομεσαία αγροτιά.

Ολο το σκηνικό της δήθεν αντιπαράθεσης των κυβερνητικών βουλευτών -για το αν πρέπει να πληρώσουν τα ακίνητα στα αστικά κέντρα ή τα αγροτεμάχια- μόνο σαν μια ακόμη παράσταση επικοινωνιακής κοροϊδίας και εμφάνισης πλαστής αντιπαράθεσης εργαζομένων των πόλεων και των χωριών μπορεί να εκληφθεί.

Η φτωχομεσαία αγροτιά επί σειρά ετών και εντονότερα το τελευταίο διάστημα εφαρμογής της -πέρα για πέρα αντιαγροτικής- Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ βλέπει μια σειρά από μέτρα με ξεκάθαρο στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και παραγωγής σε λιγότερα χέρια των "ισχυρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων", από τη μια, και το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, από την άλλη, (απλήρωτες παραγωγές, εξευτελιστικές τιμές αγροτικών προϊόντων, αυξήσεις αγροτικών εφοδίων, κράτημα λογιστικών βιβλίων με φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, κ.λπ.).

Η ΠΑΣΥ καλεί τη φτωχομεσαία αγροτιά ν' αντιδράσει συντονισμένα με τους αγωνιστικούς αγροτικούς συλλόγους, τις ομοσπονδίες, τις συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων στο νέο χαράτσι εξόντωσής της. Να αντιπαλέψει συνολικά τις αντιαγροτικές πολιτικές, που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση πιστή στις επιταγές της ΚΑΠ της ΕΕ.

Να διεκδικήσουμε αφορολόγητο όριο 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, αφορολόγητη πρώτη κατοικία ως 120 τ.μ. Φορολόγηση των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων με 45% και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών που έχουν».

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Ακόμα μεγαλύτερος ο αποκλεισμός στα νησιά

Για μια εξέταση στην Αθήνα, αναγκάζονται να μείνουν για μέρες, μέχρι το επόμενο καράβι, λόγω μείωσης των ακτοπλοϊκών δρομολογίων

Πρόσθετα εμπόδια και ανυπολόγιστα έξοδα επιφέρει στα άτομα με αναπηρία και στους χρόνια πάσχοντες του Βορείου Αιγαίου η νέα περικοπή στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, αυτή τη φορά στη γραμμή Χίος - Μυτιλήνη - Πειραιάς. Ενώ υπήρχε καθημερινά δρομολόγιο τους χειμερινούς μήνες, τώρα μειώθηκαν στα 4 δρομολόγια τη βδομάδα, καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Βορείου Αιγαίου και συμπληρώνει πως για μια επίσκεψη σε νοσοκομείο ή γιατρό στην Αθήνα υποχρεώνονται να μείνουν για μέρες.

Ο αποκλεισμός των νησιωτών και συνεπώς και των ατόμων με αναπηρία, «άρχισε από τα μικρότερα νησιά (Λήμνο, Αη Στράτη, Ικαρία, Φούρνοι, Ψαρά και Οινούσσες) και συνεχίζεται με τη Λέσβο και τη Χίο», με δραματικές συνέπειες, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία: Είναι ενδεικτικό πως οι κάτοικοι της Λήμνου πάνε στη Λέσβο μέσω Πειραιά. Οι ανάπηροι και χρόνια πάσχοντες ταλαιπωρούνται απίστευτα, αφού αναγκάζονται να κάνουν ολόκληρο ταξίδι, για να εξεταστούν στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας της Λέσβου, καθώς το αντίστοιχο στη Λήμνο δε συνεδριάζει πάντα, ούτε έχει όλες τις ιατρικές ειδικότητες.

Την Τρίτη το βράδυ, άτομα με αναπηρία και συνδικάτα του νησιού συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Χίου. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν εξόρμηση στο πλήρωμα και στους επιβάτες του πλοίου «Αριάδνη», με τις θέσεις του ταξικού κινήματος για την ακτοπλοΐα και με κάλεσμα στη χτεσινή απεργία.

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου σημειώνει πως συμμετάσχει στους αγώνες για πλοία σύγχρονα και ασφαλή, για απρόσκοπτη και τακτική σύνδεση (ακτοπλοϊκή και αεροπορική) των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική Ελλάδα. Για μειωμένα εισιτήρια για τα ΑμεΑ, αλλά και άλλες ευαίσθητες κατηγορίες (ανέργους, συνταξιούχους, πολύτεκνους κ.λπ.). Στηρίζει την πρωτοβουλία που πάρθηκε το Νοέμβρη του 2012 από τα σωματεία εργαζομένων στον Πειραιά και φορέων στα νησιά, ενάντια στην άρση του καμποτάζ και την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας, για ενιαίο, δημόσιο φορέα ακτοπλοϊκών και αεροπορικών συγκοινωνιών.

ΤΕ ΕΔΑΦΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις καταδίκες 86 αγροτών

Την ποινικοποίηση των αγροτικών κινητοποιήσεων καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Εδαφικού Τομέα Ν. Ηρακλείου του ΚΚΕ, με αφορμή την καταδίκη 86 αγροτών τη Δευτέρα 4/11 στο Ηράκλειο, για κινητοποίηση στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου το 2009. Συνολικά, δικάστηκαν 92 αγρότες, από τους οποίους οι 86 καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή!

Η Τομεακή Επιτροπή Εδαφικού Τομέα Ν. Ηρακλείου «απευθύνει κάλεσμα σε συνδικάτα, συλλόγους, Λαϊκές επιτροπές, επιτροπές αγώνα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς για επιβίωση και να καταδικάσουν την ποινικοποίηση της λαϊκής πάλης από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ».

Σημειώνει, ακόμα, ότι «μονόδρομος για τη φτωχομεσαία αγροτιά αποτελεί ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνα μέσα από Αγροτικούς Συλλόγους με μαζικές διαδικασίες και δημοκρατική λειτουργία, απαλλαγμένους από τους μεγαλοαγρότες και τους ανθρώπους των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεξαγωγέων.

Προοπτική στον αγώνα της φτωχομεσαίας αγροτιάς μπορεί να δώσει η συμμαχία με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία στην πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στο κεφάλαιο και την ΕΕ με στόχο την κατάκτηση της δική τους εξουσίας όπου θα τους ανήκει ο πλούτος που οι ίδιοι παράγουν».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει τραμπουκισμούς της εργοδοσίας

Την απρόκλητη και απαράδεκτη επίθεση από εργοδηγούς της εταιρείας ΑΚΤΩΡ σε κλιμάκιο του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που πραγματοποιούσε περιοδεία την περασμένη Δευτέρα 4 Νοέμβρη, στο εργοτάξιο στο Ρέμα της Εσχατιάς για την προπαγάνδιση της απεργίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, διαπιστώθηκε ότι είχε γίνει ατύχημα, το οποίο, με την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς που του έκαναν, ο εργαζόμενος δε θέλησε να το καταγγείλει. Οι συνδικαλιστές υπέδειξαν στους υπεύθυνους του έργου την έλλειψη μέτρων ασφαλείας και αυτοί «επιτέθηκαν στους συναδέλφους, με στόχο από τη μια να αποποιηθούν τις ευθύνες τους και από την άλλη να τρομοκρατήσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενόψει και της απεργίας», σημειώνει το Συνδικάτο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΜΙΛΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
Σύσκεψη για συντονισμό το Σάββατο

Με πρωτοβουλία του Σωματείου της ΕΒΓΑ

Κάλεσμα σε ευρεία σύσκεψη απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΒΓΑ προς τα Σωματεία των εργοστασίων που ανήκουν στον όμιλο Φιλίππου (Αλλατίνη, ΒΙΣ, Ελμπίσκο, Κανάκι, Μόρνο και ΦΑΓΕ). Η σύσκεψη προγραμματίζεται για το Σάββατο 9 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών (Πειραιώς 1, 5ος όροφος). Αναδεικνύοντας την ανάγκη για συντονισμό, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο όμιλος Φιλίππου έχει εξαπολύσει επίθεση σε όλα τα εργοστάσια με απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μειώσεις μισθών, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, μισθούς πείνας 511 και 586 ευρώ, απληρωσιά και δε θα σταματήσει μόνο σε αυτά».

Ξεκίνησε τις μεταδόσεις το «web radio» του ΠΑΜΕ

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το διαδικτυακό ραδιόφωνο του ΠΑΜΕ. Το αρχικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κάθε Δευτέρα: Στις 6 μ.μ. το Συνδικάτο Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ). Στις 7 μ.μ. το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων. Στις 8 μ.μ. «ΠΑΜΕ δρόμο», με τον Γιώργο Σαρρή.

Κάθε Τρίτη: Στις 6 μ.μ. το Σωματείο εργαζομένων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Στις 7 μ.μ. ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων. Στις 8 μ.μ. «Το τραγούδι στον κινηματογράφο», με τον Βασίλη Σκουρτόπουλο.

Κάθε Πέμπτη: Στις 6 μ.μ. το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στις 7 μ.μ. Σύλλογοι Κατάρτισης. Στις 8 μ.μ. «Γεια σου αθάνατη εργατιά», εργατικό τραγούδι με την Μαρία Καραπιπέρη.

Κάθε Παρασκευή: Στις 6 μ.μ. το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Στις 7 μ.μ. η Ενωση Λογιστών Πρωτευούσης. Στις 8 μ.μ. «Κακά μαντάτα» με τον Πέτρο Πουντίδη (ΤΟΤΕΜ).

Από τις 12 το μεσημέρι και κάθε μία ώρα θα μεταδίδεται εργατικό δελτίο ειδήσεων. Τις Τετάρτες και τα Σαββατοκύριακα θα μεταδίδεται μουσικό πρόγραμμα και εκπομπές σε επανάληψη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ