ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ - ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ενιαία οργάνωση της πάλης απέναντι σε μια συνολική επίθεση

Την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καταδίκασε μέσα στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. «Καταγγέλλουμε - επισήμανε - την εισβολή των δυνάμεων καταστολής στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, την επέμβαση των ΜΑΤ για την εκκένωση του κτιρίου της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους οι οποίοι αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης για το κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης και την απόλυση του συνόλου σε αυτήν. Καταγγέλλουμε τη χρήση χημικών για την απομάκρυνσή τους από το χώρο και την προσαγωγή εργαζομένων στην αστυνομία.

Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες - της νύχτας τα καμώματα - αποτελεί και την κλιμάκωση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και στο συγκεκριμένο ζήτημα που αφορά το κλείσιμο της ΕΡΤ. Αποτελεί μία ακόμα επιβεβαίωση ότι η αστυνομική βία και καταστολή αποτελούν το βασικό εργαλείο για την υλοποίηση αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής.

Η εισβολή αυτή είναι ενταγμένη στη λογική "νόμος και τάξη" με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει με τη βία να επιβάλει την πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου να καλλιεργήσει το φόβο και την υποταγή, να χειραγωγήσει και να υπονομεύσει την ανάγκη οργάνωσης του λαού ιδιαίτερα σε μια περίοδο που κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση, που κλιμακώνεται η φοροεπιδρομή, τη στιγμή που την τύχη της ΕΡΤ προετοιμάζει η κυβέρνηση και για άλλους οργανισμούς του στενού, αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως είναι για τις αμυντικές βιομηχανίες. Είναι, λοιπόν, μια συνολική επίθεση ενάντια στο εργασιακό επίπεδο, τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

Ως Κόμμα είχαμε καταγγείλει από την πρώτη στιγμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η οποία ποτέ δεν εγκρίθηκε από τη Βουλή και δεν ισχύει. Είχαμε πάρει πρωτοβουλίες ενάντια στη συγκεκριμένη κυβερνητική επιλογή. Τοποθετηθήκαμε ενάντια στο νόμο για τη νέα κατάσταση που θέλει να διαμορφώσει η κυβέρνηση.

Ζητάμε ως ΚΚΕ την άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη συνέχιση της εργασίας, τουλάχιστον με τους ίδιους όρους που δούλευαν και πριν, για το σύνολο των εργαζομένων που δούλευαν σε αυτήν.

Απέναντι σε αυτήν τη συνολική επίθεση μία πρέπει να είναι η απάντηση του λαού. Η οργάνωση της πάλης ενιαία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η οικοδόμηση λαϊκής συμμαχίας ενάντια στην πολιτική που ικανοποιεί τις ανάγκες των μονοπωλιακών ομίλων, ενάντια στην πολιτική του ευρωμονόδρομου και συνολικά ενάντια στο σύστημά τους».


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας

Την εφαρμογή του δόγματος «νόμος και τάξη», αυτή τη φορά με την εισβολή των ΜΑΤ τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, καταδικάζει το ΠΑΜΕ. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Καλούμε τους εργαζομένους να μη φοβηθούν. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στην ανεργία.

Καλούμε τα συνδικάτα και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν την κρατική και εργοδοτική βία, να δυναμώσει η απάντηση σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο. Να μην περάσει ο φόβος, το δόγμα "νόμος και τάξη". Δεν υπάρχει άλλη επιλογή! Μόνο με αγώνα, με οργάνωση, με μαζικότητα, με αντοχή, με συνέχεια, μπορούμε να απαντήσουμε. Δεν έχουμε δοκιμάσει ακόμα τη δύναμή μας.

Αν δεν τους σταματήσουμε, θα μας γονατίσουν!

Να δοκιμάσουμε τώρα τη δύναμή μας».

Η ΠΑΣΕΒΕ

Κάλεσμα στους εργαζομένους να μη φοβηθούν, να οργανώσουν την πάλη τους, γιατί μόνο με οργανωμένο αγώνα, με μαζικότητα, με αντοχή και συνέχεια, μπορεί να δοθεί η απάντηση στη βαρβαρότητα, απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ, σημειώνοντας στην ανακοίνωσή της ανάμεσα σε άλλα:

«Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση και την πολιτική του "ΝΟΜΟΥ και της ΤΑΞΗΣ" που αντιμετωπίζει κάθε αγωνιζόμενο ως τρομοκράτη. Είναι η ίδια πολιτική που καταδικάζει τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους, αυτοκινητιστές στο κλείσιμο, στις κατασχέσεις και τη φτώχεια, οδηγεί τους συνταξιούχους στην εξαθλίωση. Η σημερινή επίδειξη δύναμης της κρατικής βίας και τρομοκρατίας δεν είναι καινούργια και δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Είναι η βία που έχουν γευτεί όλοι όσοι αγωνίζονται για ζωή με δικαιώματα και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο όλα όσα επιβάλλουν ΕΕ και μονοπώλια: Τις μαζικές απολύσεις, το ξεπούλημα των πλουτοπαραγωγικών μονάδων της χώρας (ενέργεια, αμυντικά συστήματα, λιμάνια, νερό) και την εμπορευματοποίηση των πιο βασικών κοινωνικών αγαθών (Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια). Είναι γι' αυτό υπόθεση όλων μας η έμπρακτη καταδίκη της».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ σημειώνει: «Οι δίκαιοι αγώνες δεν φιμώνονται με την καταστολή και τον αυταρχισμό (...) Οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαντάμε στην ένταση της καταστολής και στην πολιτική που θυσιάζει τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία με οργάνωση της πάλης και ακόμα πιο αποφασιστικούς αγώνες. Μαζί με τους εργάτες και το λαό φουντώνουμε το μεγάλο λαϊκό ποτάμι που θα σαρώσει την αντιλαϊκή πολιτική».

Η ΟΓΕ

Την εισβολή των ΜΑΤ στην ΕΡΤ καταγγέλλει η ΟΓΕ και με ανακοίνωσή της καλεί «κάθε εργαζόμενη, αυτοαπασχολούμενη, άνεργη, κάθε γυναίκα της λαϊκής οικογένειας να καταδικάσει την τρομοκρατία, τον αυταρχισμό και την καταστολή απέναντι σε κάθε δίκαιη διεκδίκηση των εργαζομένων. Κανένας φόβος, καμιά υποταγή».

Τα σωματεία

Τη χτεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ καταγγέλλουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα. Ανακοινώσεις καταδίκης έχουν εκδώσει οι παρακάτω συνδικαλιστικοί φορείς: Τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Σάμου και Λέσβου. Οι Ομοσπονδίες Τύπου - Χάρτου, Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ), Συλλόγων Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (ΟΣΕΑΔΕ), Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ), Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Ακόμα, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες Αχαΐας (ΣΕΙΥΠ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, το Σωματείο Νέων Τεχνολογιών και Τηλεπικοινωνιών Αχαΐας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, ο Πανελλαδικός Σύλλογος Συνταξιούχων πρώην ΔΕΚΟ - Τραπεζών, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ, η Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων (ΕΣΗΕΑ), το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων WIND, το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).


Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ

Την υπεράσπιση της ΕΡΤ συνολικά από τους εργαζόμενους ανέδειξε σαν μέτωπο πάλης το ΚΚΕ από τις 11 του Ιούνη του 2013, ακόμα, όταν εκδηλώθηκε η πρώτη πράξη με την επιβολή του «μαύρου» στις οθόνες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το κλείσιμο της ΕΡΤ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στις 11/6/2013 το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα «σήμανε συναγερμό»: «Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της ΕΡΤ και όλων των δημόσιων φορέων. Να μη σκύψουν το κεφάλι. Να μην τρομοκρατηθούν. Να οργανώσουν την πάλη τους, την αντίστασή τους απέναντι στην πολιτική που τους πετάει στο δρόμο και στον Καιάδα της ανεργίας». Το ίδιο κιόλας απόγευμα και σε όλη τη διάρκεια της νύχτας δεκάδες Ομοσπονδίες και συνδικάτα συμμετείχαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από το Ραδιομέγαρο στην Αγία Παρασκευή.

Το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ παρενέβαινε ενεργά στις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων που αποφάσιζαν: Παραμένουμε στην ΕΡΤ όλο το 24ωρο, είμαστε σε διαρκή Γενική Συνέλευση, στήνουμε ομάδες περιφρούρησης της περιουσίας του ελληνικού λαού, παρεμβαίνουμε στο πρόγραμμα, καλούμε τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό της χώρας να περιφρουρήσουν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Ταυτόχρονα κάλεσε τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ «να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους σε συντονισμό με άλλους κλάδους εργαζομένων».

Την επομένη το ΠΑΜΕ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία και οργάνωσε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπως και παρεμβάσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν το ίδιο βράδυ αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και στελέχη του Κόμματος, καθώς και βουλευτές. Ανάμεσα σε άλλα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε: «Πρέπει να σημάνει συνολικά συναγερμός, όχι μόνο για τους εργαζόμενους της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης, αλλά συνολικά για τον εργαζόμενο λαό, το εργατικό - λαϊκό κίνημα. Δεν είναι μόνοι τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ».

Την επόμενη μέρα ο Δ. Κουτσούμπας επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, στον οποίο εξέφρασε την αντίθεσή του στην προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο κλείσιμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσα συζήτησης σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία για την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία οδηγούνταν σε κλείσιμο δημόσιοι φορείς και οργανισμοί, με πρώτη την ΕΡΤ.

Την απαράδεκτη απόφαση της συγκυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, κατήγγειλε και η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ