ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Παρέμβαση στην ΠΟΕ ΟΤΑ για γνήσιο συνέδριο

Αντιπροσωπεία από 31 σωματεία κατέθεσαν στη διοίκηση το αίτημα για νέο συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς

Το αίτημα για γνήσιο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στηρίζουν σωματεία που παλεύουν στην πράξη για την ταξική ενότητα του κλάδου και το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους
Το αίτημα για γνήσιο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στηρίζουν σωματεία που παλεύουν στην πράξη για την ταξική ενότητα του κλάδου και το συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους
Παρέμβαση στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ (Ομοσπονδία Εργαζομένων στους δήμους) πραγματοποίησαν χτες το πρωί εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση, απαιτώντας νέο γνήσιο Συνέδριο.

Υπενθυμίζεται ότι το 41ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, τον Απρίλη του 2012, χαρακτηρίστηκε από τους αποκλεισμούς σωματείων και νοθεία. Με ευθύνη κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αποκλείστηκαν περίπου 100 αντιπρόσωποι από 18 σωματεία και οι αντιπρόσωποι από άλλα 5 σωματεία, τα οποία αρνήθηκε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ να εγγράψει στη δύναμή της. Ο λόγος ήταν ότι τα σωματεία αυτά αγκάλιασαν το σύνολο των εργαζομένων και έδωσαν δικαίωμα ψήφου και στους συμβασιούχους.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΠΟΕ ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλο. Του μετέφεραν τις αποφάσεις 31 Γενικών Συνελεύσεων και ΔΣ σωματείων στους ΟΤΑ, με τις οποίες απαιτούν να γίνει τώρα γνήσιο συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των σωματείων και των αντιπροσώπων. Ανέδειξαν την ανάγκη ενότητας του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, ως προϋπόθεση για την οργάνωση του αγώνα και του συντονισμού με το σύνολο των εργαζομένων.

Στη χτεσινή συνάντηση, ο Θ. Μπαλάσοπουλος είπε ότι θα φέρει το θέμα στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία συνεδριάζει αύριο Πέμπτη. Στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής θα παρέμβει εκ νέου αντιπροσωπεία των σωματείων. Οι 31 αποφάσεις προέρχονται από 19 σωματεία της Αθήνας και 12 της επαρχίας.

ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «MELLON»
Σημαντικό αποτέλεσμα για την «Αγωνιστική Συσπείρωση»

Με πρωτιά και απόλυτη πλειοψηφία επιβράβευσαν τη δράση της οι εργαζόμενοι

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η παράταξη «Αγωνιστική Συσπείρωση» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις χτεσινές αρχαιρεσίες του επιχειρησιακού σωματείου της εταιρείας «Mellon» (εισπρακτική εταιρεία), καθώς κατέλαβε την πρώτη θέση και πήρε την απόλυτη πλειοψηφία. Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» είχε μία έδρα στο επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο και τώρα κατέλαβε τέσσερις. Η άνοδος σε ψήφους σημειώθηκε παράλληλα με την αύξηση των ψηφισάντων κατά 42,56%.

Συγκεκριμένα, ψήφισαν 231 εργαζόμενοι (από 148 το 2010), για την ανάδειξη νέου ΔΣ και για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πενταπλασίασε τις ψήφους της παίρνοντας 119 ψήφους και τέσσερις έδρες (από 19 ψήφους και μία έδρα το 2010). Η παράταξη «Ενιαίο» (το ψηφοδέλτιο απαρτίζεται κυρίως από στελέχη της εργοδοσίας) πήρε 86 ψήφους και τρεις έδρες (από 117 ψήφους και έξι έδρες το 2010), χάνοντας πάνω από το 1/4 των ψήφων της.

Για την Ομοσπονδία, η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 123 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (από 25 ψήφους και κανέναν αντιπρόσωπο), το «Ενιαίο» 82 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (από 113 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο). Για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας η «Αγωνιστική Συσπείρωση» πήρε 123 ψήφους και δύο αντιπροσώπους (από 25 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο) και το «Ενιαίο» 82 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο (από 113 ψήφους και έναν αντιπρόσωπο).

Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στα ΕΛΠΕ

Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στο Πανελλαδικό Σωματείο

Ανοδο σε ποσοστά και ψήφους, παρά τη μείωση των ψηφισάντων, σημείωσε το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» (συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Η παράταξη εξέλεξε και έναν εκπρόσωπο στο ΔΣ, που προηγουμένως δεν είχε. Τα αποτελέσματα αναλυτικά:

Για το ΔΣ ψήφισαν 1.865, έγκυρα 1.817 (από 2.082 ψηφίσαντες και 2.040 έγκυρα το 2010). Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 114 ψήφους (6,27%) και μία έδρα (από 95 ψήφους, 4,65% και καμία έδρα). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 455 ψήφους (25,04%) και πέντε έδρες (από 760 ψήφους, 37,25%, οκτώ έδρες). Η «Ενιαία Ενωτική» (δυνάμεις που προέρχονται από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 842 ψήφους (46,34%) και δέκα έδρες (από 678 ψήφους, 33,23%, επτά έδρες). Η ΕΛΚΕ (δυνάμεις από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ) πήρε 303 ψήφους (16,67%) και τέσσερις έδρες (από 342 ψήφους, 16,76%, τέσσερις έδρες). Η ΔΑΚΕ πήρε 87 ψήφους (4,78%) και μία έδρα (από 165 ψήφους, 8,08% και δύο έδρες). Ακόμα ένας ανεξάρτητος πήρε 16 ψήφους και καμία έδρα.

Για την Ομοσπονδία ψήφισαν 1.808 (από 1.895 το 2010). Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» πήρε 135 ψήφους και ανέδειξε τέσσερις αντιπροσώπους (από 91 ψήφους και δύο αντιπροσώπους το 2010). Η ΠΑΣΚΕ πήρε 458 ψήφους και δώδεκα αντιπροσώπους (από 710 ψήφους και 18 αντιπροσώπους). Η «Ενιαία Ενωτική» πήρε 844 ψήφους και 22 αντιπροσώπους (από 636 ψήφους και 16 αντιπροσώπους). Η ΕΛΚΕ πήρε 280 ψήφους και επτά αντιπροσώπους (από 330 ψήφους και οκτώ αντιπροσώπους). Η ΔΑΚΕ πήρε 91 ψήφους και δύο αντιπροσώπους (από 161 ψήφους και τέσσερις αντιπροσώπους).

Ακόμα αναδείχθηκαν αντιπρόσωποι για τα Εργατικά Κέντρα Θεσσαλονίκης και Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, ενώ εξελέγησαν μέλη για το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και το Γενικό Συμβούλιο του ΠΣΕΕΠ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ
Συζητούν για τον απολογισμό της απεργίας

Σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις, σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα

Σε απολογισμό της απεργίας στις 6/11 προχωρούν Σωματεία, Επιτροπές Αγώνα και Επιτροπές Ανέργων, μέσα από συνελεύσεις και συσκέψεις. Παράλληλα, αποφασίζουν για τα επόμενα βήματα της δράσης τους.

  • Σε συνέλευση προχωρά η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων μέσω ΜΚΟ στον Πολιτισμό, σήμερα, Τετάρτη 13/11, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων (3ης Σεπτεμβρίου 48Β, 3ος όροφος).
  • Πλατιά σύσκεψη διοργανώνει η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας σήμερα, Τετάρτη 13/11, στις 6.30 μ.μ. με θέμα την οργάνωση και την προστασία των ανέργων.
  • Ανοιχτή συνεδρίαση της Κεντρικής Διοίκησης και των Παραρτημάτων του, τη Δευτέρα 18/11 στις 5 μ.μ., πραγματοποιεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν. Στη συνεδρίαση θα γίνει απολογισμός της απεργίας στις 6/11, θα συζητηθεί επικαιροποιημένο σχέδιο για τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις για τα Ξενοδοχεία, τον Επισιτισμό και τα Ζαχαρώδη και θα αποφασιστεί σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα.
Επίθεση των ΜΑΤ στις καθαρίστριες

Την επίθεση δυνάμεων των ΜΑΤ δέχτηκαν χτες το μεσημέρι οι καθαρίστριες που ήταν συγκεντρωμένες από το πρωί στην είσοδο του υπουργείου Οικονομικών, διαμαρτυρόμενες για την ένταξή τους στο καθεστώς της διαθεσιμότητας που οδηγεί σε απολύσεις. Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης κλιμακίων της τρόικας, μετά τη σύσκεψη που είχαν στο υπουργείο, οι καθαρίστριες επιχείρησαν να τους προσεγγίσουν για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα να τραυματίσουν μία από αυτές.

Οι θέσεις των 595 καθαριστριών έχουν καταργηθεί από τα τέλη Σεπτέμβρη. Στο πλευρό τους, βρέθηκαν και χτες οι δυνάμεις της ΔΑΣ Εφοριακών. Το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη συμπαρασταθεί στον αγώνα τους, φέρνοντας το θέμα τους στη Βουλή. Πρόσφατα, Επιτροπή Αγώνα των καθαριστριών συναντήθηκε με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στο δίκαιο αγώνα τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΛΑΥΡΙΟΥ
Αυξημένη συμμετοχή στις εκλογές

Με αυξημένη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής. Συγκεκριμένα, ψήφισαν 158 οικοδόμοι (από 132), που στήριξαν την παράταξη του Πανοικοδομικού Συνδυασμού. Ως αποτέλεσμα, εκλέχτηκε και δεύτερος αντιπρόσωπος στην Ομοσπονδία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ