ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ο φτωχός λαός το θύμα και του τυφώνα

Χιλιάδες οι νεκροί, τεράστιες οι ανάγκες σε τρόφιμα, πόσιμο νερό, κίνδυνος για επιδημίες και η βοήθεια φτάνει με «ρυθμούς χελώνας»

Οι επιζήσαντες της καταστροφής προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγη τροφή και νερό
Οι επιζήσαντες της καταστροφής προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγη τροφή και νερό
ΜΑΝΙΛΑ.--

Με αργούς ρυθμούς φτάνει η βοήθεια στις περιοχές των Φιλιππίνων που βρέθηκαν στο επίκεντρο του μεγαλύτερου τυφώνα της νεότερης ιστορίας, του «Χαγιάν». Με τις «αισιόδοξες» προβλέψεις να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10.000 νεκρούς και περισσότερους από 11 εκατομμύρια πληγέντες, ο ΟΗΕ απηύθυνε χτες έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας 301 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πόλεις όπως η Τακλομπάν, που υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή, δεν μπορούν καν να μετρήσουν τις πληγές τους, την επόμενη μέρα, καθώς η κατάσταση που επικρατεί είναι τραγική. Χωρίς νερό, φαγητό, φάρμακα και στέγη επιχειρούν να επιβιώσουν, με τις επιδημίες προ των πυλών, καθώς οι νεκροί είναι χιλιάδες, βρίσκονται παντού και ακόμα δεν έχει καταστεί δυνατό να συγκεντρωθούν και να ταφούν, με αποτέλεσμα να αποτελούν τεράστια απειλή για τους επιζώντες. Οι επιζώντες αναγκάζονται να καταφύγουν στη λεηλασία για να βρουν φαγητό, πηγή η οποία εξαντλείται, ενώ πίνουν νερό από όπου βρουν, χωρίς να γνωρίζουν αν είναι ασφαλές, με τις σορούς των νεκρών να βρίσκονται παντού και σε διαδικασία αποσύνθεσης.

Ο τυφώνας επέφερε τεράστιες καταστροφές στο σύνολο των υποδομών των πληγέντων περιοχών, με τις αρχές να αποδίδουν σε αυτές την καθυστέρηση της βοήθειας στους επιζώντες, ενώ στην Ταλκομπάν έχει ήδη κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ισχυρή στρατιωτική παρουσία.

Στις πληγείσες περιοχές φτάνει βοήθεια από διάφορες χώρες, στο πλαίσιο της έκκλησης του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν να αδράξουν την ευκαιρία για την προώθηση των συμφερόντων τους, αποστέλλοντας στρατιωτικές δυνάμεις για βοήθεια. Εκ μέρους του ΟΗΕ δόθηκαν 25 εκατομμύρια δολάρια ως άμεση βοήθεια.

Πολλοί είναι οι επιζώντες που αναζητούν τους συγγενείς τους, ή προσπαθούν να στείλουν μήνυμα μέσω των τηλεοπτικών συνεργείων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές. Ωστόσο, τόσο οι υποσχέσεις της κυβέρνησης όσο και της διεθνούς κοινότητας είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να ανακουφίσουν αυτούς τους ανθρώπους, σε μία χώρα, όπου οι παραγκουπόλεις αποτελούν καθεστώς, οι ανισότητες είναι τεράστιες και η καπιταλιστική εξουσία έχει βυθίσει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια που τώρα θα ενταθεί μετά την καταστροφή από τον τυφώνα.

ΚΑΜΠΟΤΖΗ
Καταστολή ενάντια στις εργατικές κινητοποιήσεις

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.--

Κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους και καλύτερες συνθήκες εργασίας πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι των εργοστασίων φασόν, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με την άγρια κρατική καταστολή. Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Πνομ Πενχ και αρκετοί εργαζόμενοι τραυματίστηκαν, όταν οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να φτάσουν στην κατοικία του πρωθυπουργού Χουάν Σεν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα κάτεργα του φασόν της Καμπότζης έχουν τετραπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Το φασόν αποτελεί ζωτικό τομέα της οικονομίας της χώρας και κρατά το 80% των συνολικών της εξαγωγών. Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των εργοστασίων φασόν - που κατασκευάζουν προϊόντα για μεγάλες πολυεθνικές όπως η H&M και η GAP - στην Καμπότζη είναι ξένων συμφερόντων, με τους καπιταλιστές να βλέπουν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα ύψη, βασιζόμενοι στους εξευτελιστικούς μισθούς και τις άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς καμία ασφάλεια.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η Ασία στο επίκεντρο της αγοράς Ενέργειας τα επόμενα χρόνια

ΠΑΡΙΣΙ.--

Στην Ασία θα μεταφερθεί το κέντρο του παγκόσμιου εμπορίου Ενέργειας μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, με την Κίνα να παίρνει σε λίγο τα «σκήπτρα» του μεγαλύτερου εισαγωγέα πετρελαίου, την Ινδία να γίνεται ο μεγαλύτερος εισαγωγέας άνθρακα μέσα στην επόμενη δεκαετία παγκοσμίως και τις ΗΠΑ να γίνονται η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου ως το 2016, οπότε αναμένεται να ξεπεράσει σε παραγωγή «μαύρου χρυσού» τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Αυτά μεταξύ άλλων περιγράφονται στην ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), την οποία παρουσίασε στο Παρίσι ο επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού Φατίχ Μπιρόλ.

Ο ίδιος σημείωσε ότι ως το 2020 προβλέπεται να αυξηθεί το ελαφρύ σχιστολιθικό πετρέλαιο και ότι εξαιτίας της πετρελαϊκής αύξησης από τη Βραζιλία, θα μειωθεί αισθητά η διεθνής ανάγκη για προμήθεια πετρελαίου από τη Μέση Ανατολή. Ομως, μετά το 2020 προδιαγράφεται και πάλι ως έντονη η κυριαρχία του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής.

Στην έκθεση του IEA σημειώνεται ότι οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να αυξάνονται και να οδηγούν στην ανάπτυξη μη συμβατικών κοιτασμάτων, όπως του σχιστολιθικού πετρελαίου που προκάλεσε αύξηση της παραγωγής πετρελαίου σε ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία, καθώς και του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται ότι θα αυξάνονται σταθερά για να φθάσουν το 2035 στα 128 δολάρια το βαρέλι σε αξίες του 2012.

Αν και η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευθεί στα επόμενα χρόνια, ο IEA αναφέρει ότι ο κόσμος δε βρίσκεται «μπροστά σε μία νέα εποχή αφθονίας του πετρελαίου» και ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι επενδύσεις στα άφθονα και χαμηλού κόστους κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση από την Ασία.

ΠΑΜΕ
Καταγγέλλει την αστυνομική βία ενάντια στους απεργούς στο Μπαγκλαντές

Την κυβέρνηση του Μπανγκλαντές, η οποία προχώρησε σε χρήση αστυνομικής βίας, με κανόνια νερού και λαστιχένιες σφαίρες, ενάντια σε απεργούς κλωστοϋφαντουργούς καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Στο μήνυμά της η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στην κλωστοϋφαντουργία του Μπανγκλαντές που διεκδικούν αύξηση του κατώτατου μισθού και καλύτερες συνθήκες εργασίας.Το ταξικό κίνημα της χώρας μας είναι στο πλευρό των απεργών».

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Προβλήματα στην υπογραφή συμφωνίας κυβέρνησης - Μ23

KAMΠΑΛΑ - ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Δύσκολη υπόθεση φαίνεται τελικά πως παραμένει η υπογραφή «ειρηνευτικής» συμφωνίας ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΛΔ Κονγκό και τους ενόπλους της οργάνωσης Μ23 που εξουδετερώθηκε στρατιωτικά πριν μία βδομάδα, αυτή τη φορά εξαιτίας της άρνησης Κογκολέζων κυβερνητικών αξιωματούχων να την υπογράψουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πρωτεύουσα της Ουγκάντας, Καμπάλα, όπου γίνονταν επί μέρες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, η ένσταση των Κογκολέζων κυβερνητικών αξιωματούχων εστιάζεται στον τύπο της ονομασίας της συμφωνίας που σύμφωνα με τον υπουργό Πληροφοριών της ΛΔ Κονγκό Λαμπέρτ Μέντε θα πρέπει να αποκαλείται «διακήρυξη» και όχι «ειρηνευτική συνθήκη», διότι στη δεύτερη περίπτωση δίνεται περιττό κύρος και βαρύτητα στη σημασία της ένοπλης οργάνωσης.

Νωρίτερα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα απέδιδαν την αναβολή της προγραμματισμένης (για το απόγευμα της Δευτέρας) υπογραφής της συμφωνίας σε παζάρια της τελευταίας στιγμής από την πλευρά των ενόπλων, που φέρεται πως διαπραγματεύονταν καλύτερους όρους για την παροχή αμνηστίας.

ΠΑΜΕ
Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο λαό των Φιλιππίνων

Να εκφράσουν την αλληλεγγύη και την έμπρακτη στήριξή τους στο λαό των Φιλιππίνων που αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του τυφώνα «Χαγιάν», την απώλεια χιλιάδων ζωών και τις ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και υποδομές, καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα συνδικάτα το ΠΑΜΕ.

Στο κάλεσμά του σημειώνει: «Η αλληλεγγύη είναι όπλο των εργατών. Από το υστέρημά μας και το τσακισμένο λαϊκό εισόδημα να ενισχύσουμε οικονομικά, να δώσουμε μικρή ανακούφιση στους πληγέντες. Καλούμε τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν με το υστέρημά τους να απευθυνθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5Β), στις τοπικές γραμματείες κάθε πόλης και στα συνδικάτα».

  • Την αλληλεγγύη της στο λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες στις Φιλιππίνες εκφράζει σε μήνυμά της και η ΟΓΕ, ενώ στη χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ αποφάσισε να προσφέρει οικονομική ενίσχυση ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ - ΚΙΝΑ
Δάνειο για επέκταση μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού

ΧΑΡΑΡΕ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Δάνειο ύψους 319.000.000 δολαρίων για την επέκταση του υδροηλεκτρικού σταθμού Καρίμπα και άλλων έργων παραγωγής Ενέργειας στη Ζιμπάμπουε υπέγραψαν χτες ο υπουργός Οικονομικών της νοτιοαφρικανικής χώρας Πάτρικ Τσιναμάσα και ο αντιπρόεδρος της κρατικής κινέζικης τράπεζας «China Exim Bank» Ζου Χονγκτζίε στο πλαίσιο περαιτέρω σύσφιξης των διμερών σχέσεων μετά τις προ δεκαετίας κυρώσεις ΗΠΑ - Βρετανίας και άλλων χωρών της ΕΕ με αφορμή τις εκλογές του 2002.

Το δάνειο υπογράφηκε με προνομιακούς όρους καθώς μεταξύ άλλων το ετήσιο επιτόκιο θα είναι 2% με 20ετή διάρκεια αποπληρωμής του.

Η Ζιμπάμπουε παράγει ηλεκτρική ενέργεια 1.200 ΜW αλλά οι ανάγκες της υπολογίζονται σε τουλάχιστον 2200 μεγκαβάτ. Από την επέκταση και ολοκλήρωση του μεγάλου υδροηλεκτρικού σταθμού Καρίμπα ως το 2019 αναμένεται να προστεθεί παραγωγή Ενέργειας ίση με 300 μεγαβάτ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ