ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΕ ΟΤΑ
Ελίσσονται για να αποφύγουν νέο γνήσιο συνέδριο

Αντιπροσωπεία από δεκάδες σωματεία κατέθεσε χτες το αίτημά τους στην Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας

Νέα παρέμβαση έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ ΟΤΑ, μεταφέροντας την απόφαση - απαίτηση Γενικών Συνελεύσεων και Διοικητικών Συμβουλίων σωματείων στους ΟΤΑ να γίνει τώρα νέο γνήσιο συνέδριο της Ομοσπονδίας με όλα τα σωματεία και όλους τους αντιπροσώπους. Στις 31 αποφάσεις που υπήρχαν έως τώρα, έρχονται να προστεθούν νέες, από τα Σωματεία Εργαζομένων στους Δήμους Χανίων και Αιγάλεω, την Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Στο τελευταίο, 41ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ, τον Απρίλη του 2012, με ευθύνη κυρίως των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, αποκλείστηκαν περίπου 100 αντιπρόσωποι από 18 σωματεία και οι αντιπρόσωποι από άλλα 5 σωματεία, τα οποία αρνήθηκε η πλειοψηφία της ΠΟΕ ΟΤΑ να εγγράψει στη δύναμή της. Ο λόγος ήταν ότι τα σωματεία αυτά έδωσαν δικαίωμα ψήφου στους συμβασιούχους.

Απέναντι στην ανάγκη να υπάρξει ενότητα του κλάδου σε ταξική κατεύθυνση, ως προϋπόθεση για την οργάνωση του αγώνα και του συντονισμού με το σύνολο των εργαζομένων, οι απαντήσεις που έδωσαν χτες οι παρατάξεις που απαρτίζουν την ηγεσία της ΠΟΕ ΟΤΑ είναι αποκαλυπτικές. Η ΠΑΣΚ πέταξε το μπαλάκι στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ (θα γίνει στα τέλη Νοέμβρη), να αλλάξει το καταστατικό της, το οποίο επίσης δεν αναγνωρίζει συνδικαλιστικές οργανώσεις που εγγράφουν συμβασιούχους, παρά το γεγονός ότι στα συνέδριά της συμμετέχουν Ομοσπονδίες που έχουν στη δύναμή τους τέτοια σωματεία.

Για παράδειγμα, οι ΕΛΜΕ, οι Σύλλογοι Δασκάλων και Νηπιαγωγών, η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ, εδώ και χρόνια, δίνουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, ανεξάρτητα αν είναι μόνιμοι, αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, εργαζόμενοι μέσω ΕΣΠΑ ή μέσω άλλου προγράμματος. Για να αποφύγει την προσφυγή σε γνήσιο συνέδριο, η ΠΑΣΚ ισχυρίστηκε ότι μετά την ΑΔΕΔΥ θα προτείνει να προσαρμοστεί και το καταστατικό της ΠΟΕ ΟΤΑ, στο ενδιάμεσο συνέδριο που θα γίνει στις αρχές Δεκέμβρη του 2013 (αφορά στον προγραμματισμό της δράσης).

Την πρόταση αυτή στήριξε η ΔΑΚΕ, αλλά και οι «Αγωνιστικές Κινήσεις - Συσπειρώσεις» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.). Συγκεκριμένα, η παράταξη που στηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκανε την ίδια πρόταση, εκτός του σημείου που αφορά στην ΑΔΕΔΥ. Πρότεινε ακόμα το εκλογικό συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ να γίνει «μέχρι το τέλος του 2014», συμβάλλοντας κι αυτή στη διατήρηση μιας νόθας κατάστασης που διευκολύνει το πέρασμα των αντιλαϊκών - αντεργατικών πολιτικών.

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Απαίτησαν να μην πληρώνουν οι άνεργοι εισιτήριο

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μεταφορών

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών για τη δωρεάν μετακίνηση όλων των ανέργων με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκαναν χτες οι Επιτροπές Ανέργων από το Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές 5ου - 6ου διαμερίσματος Αθήνας, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης.

Η ιδιαιτέρα του γενικού γραμματέα ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Μεταφορών έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να απελευθερωθεί κονδύλι για τη μετακίνηση των ανέργων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι για ένα τόσο οξυμένο ζήτημα.

Η δράση συνδικάτων και Λαϊκών Επιτροπών αποκτά μεγάλη σημασία, καθώς το κόστος της μετακίνησης γίνεται δυσβάστακτο για τη λαϊκή οικογένεια:

  • Ανεργοι που καλούνται να περάσουν 30 μέρες με 360 ευρώ (και πάλι εφόσον επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ) πληρώνουν 2,80 ευρώ μόνο για μία φορά που θα πάνε και θα γυρίσουν από τις ουρές του ΟΑΕΔ, μια συνέντευξη για δουλειά κ.τ.λ.
  • Πριν από λίγες μέρες, γονιός μαθητή σε ΕΠΑΛ της Αττικής ζήτησε να δικαιολογηθούν οι απουσίες του παιδιού του από το σχολείο, γιατί δεν είχε λεφτά να του δώσει για το εισιτήριο του ΚΤΕΛ.
  • Μέσα σε 20 χρόνια, η τιμή του εισιτηρίου για μία διαδρομή αυξήθηκε 5,5 φορές, την ώρα που ο κατώτατος μισθός από το 1993 αυξήθηκε 2 φορές και 1,7 φορές αντίστοιχα για τους εργαζόμενους άνω των 24 ετών και μέχρι των 24 ετών (από 289 στα 586 ευρώ και στα 511 ευρώ αντίστοιχα).

Κινητοποιήσεις για τη μετακίνηση των λαϊκών οικογενειών έκαναν πρόσφατα συνδικάτα και μαζικοί φορείς και στον Πειραιά.

Πείρα και σχέδιο για τη δουλειά με τους άνεργους

Σύσκεψη διοργάνωσε προχτές η Επιτροπή Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στο 27,3 η επίσημη ανεργία

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνεργοι και οι δυσκολίες που έχει η ένταξή τους στα συνδικάτα, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την προχτεσινή σύσκεψη της Επιτροπής Ανέργων του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις δραστηριότητες που διοργανώνει η Επιτροπή (π.χ. παρεμβάσεις στους ΟΑΕΔ), μαζί με τις κατά τόπους Λαϊκές Επιτροπές, ενώ μεταφέρθηκε πείρα και απ' τη λειτουργία των Λαϊκών Επιτροπών.

Οπως ειπώθηκε εισηγητικά, «η θέση όλων μας, όλων των ανέργων βρίσκεται στην οργανωμένη πάλη, μαζί με το Σωματείο, μαζί με τους εργαζόμενους (...) κανένας άνεργος να μη μείνει εκτός Σωματείου». Εκπρόσωποι φορέων από τη Λαϊκή Επιτροπή του 5ου-6ου Δημοτικού Διαμερίσματος Αθήνας, μετέφεραν την πείρα από τη δουλειά με τους άνεργους, κυρίως πριν την απεργία.

Συγκεκριμένα: Εγιναν συσκέψεις ανέργων με ουσιαστική συζήτηση. Μοιράστηκε στον τοπικό ΟΑΕΔ ενημερωτικό υλικό. Μετά την απεργία, έγινε γλέντι που συμμετείχαν άνεργοι. Το Λαϊκό Φροντιστήριο, λειτουργεί και φέτος με ακόμη περισσότερους μαθητές (πέρσι είχε 30 παιδιά, φέτος έφτασαν ήδη τα 60). Δύο φορές το μήνα πηγαίνουν στη λαχαναγορά και παίρνουν τρόφιμα τα οποία διανέμουν σε ανέργους της γειτονιάς.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η καταγεγραμμένη ανεργία έφτασε στο 27,3% τον Αύγουστο του 2013. Τον Αύγουστο του 2012 η ανεργία ήταν 25,5% και τον Ιούλη του 2013 27,3%. Οι επίσημα άνεργοι τον περασμένο Αύγουστο ήταν 1.365.406 (έναντι 1.270.080 το 2012) και οι απασχολούμενοι 3.631.430 (3.719.672 το 2012). Μέσα στην τελευταία πενταετία, η ανεργία σχεδόν τετραπλασιάστηκε (τον Αύγουστο του 2008 ήταν 7,5%).

Στις γυναίκες η ανεργία έφτασε το 31,4% και στους άντρες το 24,3%. Πάνω από τους μισούς νέους είναι άνεργοι, καθώς στις ηλικίες 15-24 ετών η ανεργία έφτασε στο 60,6% (έναντι 58,2% πέρυσι και 45% πρόπερσι). Στην ηλικιακή κατηγορία 25-34 έφτασε το 37,4% (έναντι 33,1 πέρυσι και 26% πρόπερσι). Για τις ηλικίες 35-44 στο 24,2% (έναντι 21,9%), τις ηλικίες 45-54 στο 20,6% (έναντι 18,8%), τις 55-64 το 15,2% (έναντι 14,3%).

Συνάντηση της ΠΣΟ με Γάλλους συνδικαλιστές

Από τη συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Από τη συνάντηση με τη Γραμματεία της ΠΣΟ
Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας της Γαλλίας (FNIC), με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της, Κάρλος Μορεϊρά, συναντήθηκε χτες με τη Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) στην Αθήνα. Η FNIC είναι μέλος της CGT Γαλλίας και η μεγαλύτερη ομοσπονδία της CGT στον ιδιωτικό τομέα. Συνεργάζεται εδώ και τρία χρόνια με την ΠΣΟ, συμμετέχει σε πολλές από τις δραστηριότητες του διεθνούς ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και ανοιχτά στη Γαλλία εναντιώνεται στη γραμμή του ρεφορμισμού και των «κοινωνικών διαλόγων». Κατά τη χτεσινή συνάντηση, οι Γάλλοι συνδικαλιστές δεσμεύτηκαν ότι στο τακτικό τους συνέδριο, που θα γίνει σε τέσσερις μήνες, θα αποφασίσουν την εγγραφή της FNIC ως μέλους της ΠΣΟ. Οι Γάλλοι συνδικαλιστές επισκέφτηκαν επίσης τα γραφεία του ΠΑΜΕ, όπου συναντήθηκαν με συνδικαλιστές του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ