ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες διπλωματικές προσπάθειες με την ένταση να παραμένει

Ενας Παλαιστίνιος μαθητής περπατά δίπλα από ένα ισραηλινό άρμα μάχης

Associated Press

Ενας Παλαιστίνιος μαθητής περπατά δίπλα από ένα ισραηλινό άρμα μάχης
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΓΑΖΑ.-

Πληθαίνουν οι αφίξεις διπλωματών και εκπροσώπων κυβερνήσεων στη Μέση Ανατολήμ, ενώ η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές παραμένει υψηλή και οι επιθέσεις εκατέρωθεν αμείωτες. Παρά τις αλλεπάλληλες διπλωματικές παρεμβάσεις, κανένα ουσιαστικό βήμα δεν έχει επιτευχθεί στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ εισέρχεται στην προεκλογική του περίοδο με την προσπάθεια του κόμματος Λικούντ να εξασφαλίσει την υποψηφιότητα στον πρώην ηγέτη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος φέρεται να προπορεύεται, κατά πολύ, στις υπάρχουσες δημοσκοπήσεις.

Στο Ισραήλ αναμενόταν να φτάσει, αργά χθες το βράδυ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας είχε, χτες το πρωί, συνάντηση με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ και επρόκειτο τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα να συναντηθεί με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ. Ο Βεντρίν τόνιζε, μετά από τη συνάντησή του με τον Μουμπάρακ, ότι «η κατάσταση στη Μέση Ανατολή είναι εκρηκτική και εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους, γι' αυτό και θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες αποκλιμάκωσης και επανάληψης των ισραηλινο -παλαιστινιακών συνομιλιών παρά τις δεδομένες μεγάλες δυσκολίες».

Την ίδια στιγμή, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ χαρακτήριζε «άκαρπη» τη συνάντηση του Γιάσερ Αραφάτ με τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στο Μαρόκο. Ο Ερακάτ τόνισε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρουσίασε καμία νέα πρόταση και επανέλαβε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν πρόκειται να αποδεχτεί καμία άλλη λύση, εκτός από ικανοποιητική απάντηση στο σύνολο όλων των αιτημάτων του παλαιστινιακού λαού: για τους εποικισμούς, για τους πρόσφυγες, για τα εδαφικά όρια και για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο Γ.Αραφατ με τον Ι.Βεντρίν

Associated Press

Ο Γ.Αραφατ με τον Ι.Βεντρίν
Παράλληλα, τόσο η Παλαιστινιακή Αρχή όσο και η ισραηλινή ηγεσία απέφυγαν να σχολιάσουν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες, που έφεραν τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ Σλόμο Μπεν Αμί και τον πρώην πρωθυπουργό Σιμόν Περές να συναντήθηκαν, τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ Σεϊκ Χαμάντ μπιν Γιασίμ μπιν Τζαμπράλ Τχανί. Το Κατάρ διέκοψε τις υποτυπώδεις εμπορικές σχέσεις με τον Ισραήλ με την έναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών συγκρούσεων, και δημοσιογραφικές πηγές υποστήριζαν ότι στη συνάντηση του Παρισιού ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ λειτουργούσε ως ιδιόμορφος εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής. Επιπλέον, τόσο η παλαιστινιακή όσο και η ισραηλινή πλευρά, δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε διέψευσαν την πληροφορία ότι, αργά το βράδυ, επρόκειτο να μεταβεί στη Γάζα για συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ισράηλ, Σλόμο Μπεν Αμί.

Στο μοναδικό σημείο που φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε ένα πρώτο επίπεδο, συμφώνησαν οι δύο πλευρές είναι η ιδιαίτερα συγκρατημένη αισιοδοξία με την οποία αποδέχτηκαν την ανάδειξη του Ρεπουμπλικανού Τζορτζ Μπους στην αμερικανική προεδρία. Ο Γιάσερ Αραφάτ μίλησε «για θετική εξέλιξη», υπενθυμίζοντας ότι επί προεδρίας του πατέρα τού νυν Αμερικανού Προέδρου άρχισαν οι ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες με τη Σύνοδο της Μαδρίτης το 1991. Από την πλευρά του, ο Εχούντ Μπαράκ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο νέος Πρόεδρος θα ενδυναμώσει την «ειδική σχέση» που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Και νέα δολοφονία ακριβείας

Βροχή από σφαίρες δέχτηκε, χτες το πρωί, το ταξί που οδηγούσε ο Παλαιστίνιος Χάνι Αμπού Μπάκρα, ενώ διερχόταν με άλλους 3 επιβαίνοντες, από δρόμο κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Μπάκρα ήταν πρώην μέλος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς» και σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό προσπάθησε να απειλήσει με όπλο το ισραηλινό φυλάκιο. Την εκδοχή διαψεύδουν οι επιβαίνοντες στο όχημα, οι οποίοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο της Γάζας.

«Η σειρά των δολοφονιών στις οποίες έχει προχωρήσει αυτή τη βδομάδα, τόσο στη Δυτική Οχθη όσο και στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός δεν πρόκειται να αναγκάσει τη "Χαμάς" να τερματίσει τον ιερό πόλεμο σε βάρος του Ισραήλ ούτε πρόκειται να φοβίσει τον παλαιστινιακό λαό και να τερματιστεί η Ιντιφάντα». Αυτό τόνισε σε δηλώσεις του, ο Ισμαήλ Χάνιγιαχ, εκπρόσωπος του πνευματικού ηγέτη της οργάνωσης Σεϊκ Αχμέντ Γιασίν. Δηλώσεις για τη σειρά δολοφονιών, με αφορμή την τελευταία, έκανε, για πρώτη φορά, και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος μίλησε «για άλλη μια πράξη στα συνεχόμενα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

Μερική χαλάρωση

Ενώ εντείνονται οι διεργασίες στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, με στόχο να καταληχτεί ο υποψήφιος για την πρωθυπουργία του κόμματος Λικούντ, τα ισραηλινά υπουργεία Αμυνας και Εργασίας ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε μερική χαλάρωση του αποκλεισμού των αυτόνομων εδαφών. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση, μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, θα επιτραπεί σε 16.000 Παλαιστινίους, από τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, να εισέλθουν στο Ισραήλ, για να εργαστούν. Οι «τυχεροί» εργαζόμενοι θα είναι όσοι έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους, όσοι είναι παντρεμένοι και έχουν τουλάχιστον ένα παιδί, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο κίνδυνος τρομοκρατικών ενεργειών. Εντούτοις, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ελάχιστοι Παλαιστίνιοι προτίθενται να περάσουν από τα ισραηλινά φυλάκια, καθώς φοβούνται πολύ για την ασφάλειά τους εντός του ισραηλινού εδάφους.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Είναι αλήθεια, βγήκε ... Πρόεδρος!

Από τη στιγμή του διαγγέλματος του νέου Προέδρου

Associated Press

Από τη στιγμή του διαγγέλματος του νέου Προέδρου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ - ΤΣΕΚΕΡΣ.-

Οι αντιδράσεις παγκοσμίως, αλλά και εγχωρίως, ήταν μάλλον χλιαρές. Ουδείς πανηγυρισμός, ουδεμία έξαψη. Μάλλον ανακούφιση, που τελείωσε επιτέλους, έστω και με μία δικαστική απόφαση, που θρυμμάτισε ελπίδες, αλλά δε δικαίωσε κανένα εκ των δύο υποψηφίων, η μακροβιότερη εκλογική διαδικασία στις ΗΠΑ, που διήρκεσε πάνω από πέντε βδομάδες. Ναι, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους, οκτώ χρόνια μετά τον πατέρα του, θα είναι ο άνθρωπος που θα εισέλθει στο Λευκό Οίκο και θα είναι ο πρώτος, που θα κυβερνήσει μια «λαβωμένη» πια υπερδύναμη.

Ηταν αναμενόμενο, αλλά όλοι πρόσμεναν το διάγγελμα του αντιπροέδρου και Δημοκρατικού αντιπάλου του Μπους, Αλ Γκορ, όπου θα επιβεβαίωνε τις φήμες ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας και αναγνωρίζει τη νίκη του Τζορτζ Μπους.

Οπερ και εγένετο... καθώς ο χρόνος ενταφίασε τις ελπίδες του Γκορ, όσον αφορά τη διά χειρός επανακαταμέτρηση, ενώ τη χαριστική βολή στον «άμοιρο» Γκορ έδωσαν στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, με τις πιέσεις, αλλά και τις δηλώσεις του που ακολούθησαν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που προανήγγειλαν επί της ουσίας τα μελλούμενα.

Ετσι, χθες στις 4 το πρωί - ώρα Ελλάδας - ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας προς τον αμερικανικό λαό, ανακοίνωνε ότι αποσύρεται από τη διεκδίκηση της προεδρίας, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ως νικητή των εκλογών τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Τζορτζ Μπους. Μολονότι ο Γκορ φάνηκε δυσαρεστημένος από τις αποφάσεις των δικαστηρίων και, μάλιστα, ότι «διαφωνεί έντονα» με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, 36 ημέρες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο, από το να σεβαστεί τη Δικαιοσύνη και κάλεσε τους Αμερικανούς να στηρίξουν το νέο Πρόεδρο.

Αυτό είναι και το κυριότερο σημείο του διαγγέλματος Γκορ, που προσπάθησε, και μάλλον επιτυχώς, να περάσει ένα «μήνυμα ενότητας». Ενότητας ενός ολόκληρου κράτους, που οι αποκαλύψεις κατά τη μετεκλογική και αβέβαιη περίοδο είχαν προκαλέσει μεγαλύτερη διεύρυνση στο υφιστάμενο βαθύτατο ρήγμα μέσα στην αμερικανική κοινωνία. Μία διεύρυνση, που μερικοί αναλυτές την προσομοίαζαν με την απαρχή ενός «σύγχρονου εμφυλίου».

Ενας στόχος: Η ενότητα

Η χώρα, πραγματικά, ήταν και παραμένει βαθύτατα διχασμένη, όχι, όμως, ως προς την υποστήριξή της προς τα πρόσωπα, που διεκδικούσαν τον προεδρικό θώκο, αλλά ως προς την ακολουθούμενη πολιτική, συνολικά. Η αβεβαιότητα και η ασάφεια, σε συνδυασμό με τις συνεχείς αποκαλύψεις για την κλοπή της μαύρης ψήφου, για την ευρύτατη νοθεία, για τα συμφέροντα που παρατάχθηκαν πίσω από τους δύο και ορισμένα ψελλίζοντας αποκαλύφθηκαν, για το εκλογικό σύστημα, που και αρχαϊκό είναι, αλλά και αντιδημοκρατικό, για το Σύνταγμα, για το «ανίκανο» Ανώτατο Δικαστήριο, για μία ασθμαίνουσα πια οικονομία που έχει χάσει διά παντός τη «λάμψη του παρελθόντος». Το ίδιο και οι θεσμοί, αλλά και οι ψευδαισθήσεις.

Αυτή ήταν η ουσία του διαγγέλματος Γκορ, που δεν παρέλειψε, για του λόγου το αληθές, να τονίσει ότι συνομίλησε με τον Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος σ' αυτόν ως τον «εκλεγμένο πρόεδρο». «Υποσχέθηκα ότι δε θα του ξανατηλεφωνήσω», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος, αναφερόμενος στο θρίλερ της βραδιάς των εκλογών, όταν είχε τηλεφωνήσει δύο φορές στον Μπους, την πρώτη για να παραδεχτεί την ήττα του και τη δεύτερη για να αποσύρει την παραδοχή αυτή.

Μία ώρα αργότερα, ο νέος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζορτζ Μπους, κάλεσε επίσης με τηλεοπτικό διάγγελμα το αμερικανικό έθνος να τον στηρίξει, στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και να περικόψει τους φόρους. Ο Μπους ευχαρίστησε τον αμερικανικό λαό για την τιμή που του έκανε να τον επιλέξει ως τον επόμενο πρόεδρο και είπε ότι συμφωνεί με τον Γκορ πως θα πρέπει να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κλείσουν οι πληγές από τη μακρά αντιπαράθεση των δύο πλευρών. Πρόσθεσε, επίσης, ότι συμφώνησε να συναντηθεί με τον Γκορ στις αρχές της επόμενης βδομάδας στην Ουάσιγκτον.

Σε ανάλογο ενωτικό κλίμα, και ο εν ενεργεία Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον συνεχάρη τον Τζορτζ Μπους για την εκλογή του και ζήτησε από την Αμερική να ενωθεί πίσω από το νέο Πρόεδρο. Από τη Βρετανία, όπου βρίσκεται πραγματοποιώντας την τελευταία επίσημη προεδρική επίσκεψη, ο Κλίντον τόνισε: «Πιστεύω ότι οφείλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία για να ενωθούμε και να προσπαθήσουμε να δώσουμε ώθηση στη νέα ηγεσία για μια καλή αρχή». Επίσης, ο Κλίντον δήλωσε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσουν οι διαμάχες που ακολούθησαν τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.

Βιάση για τη νέα κυβέρνηση

«Από σήμερα το πρωί, αρχίζει η νέα εποχή Μπους», τόνισε χθες χαρακτηριστικά ο πρώην υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, Μπομπ Ντόουλ, μιλώντας στο CNN.

Ετσι, η «αλλαγή του τόνου στην Ουάσιγκτον» θα έρθει από το νέο Πρόεδρο, ο οποίος έχει αναμειχθεί με την πολιτική μόλις τα τελευταία έξι χρόνια, από την ημέρα, δηλαδή, που εκλέχτηκε κυβερνήτης του Τέξας. Μία αλλαγή, που θα καταγραφεί στην ιστορία για πολλές πρωτιές. Μία εξ αυτών είναι ότι ένας μάλλον «μη ικανός» άνθρωπος κατόρθωσε να κερδίσει ένα από τα πιο «λαμπρά τέκνα» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Τον αντιπρόεδρο Αλ Γκορ. Και, φυσικά, με μία εκλογή θρίλερ.

Βέβαια, μπορεί ο Μπους τζούνιορ να ασχολούνταν με αλλότρια πριν μπει στην πολιτική, αλλά ουδείς μπορεί να ξεχνά ότι είναι γόνος πολιτικής οικογένειας και, μάλιστα, από το Τέξας, ενώ ο μπαμπάς του ήταν ο προκάτοχος του απερχόμενου Προέδρου. Οπως και ο ίδιος έχει πει σε συνέντευξή του, «εγώ μπορεί να μην ξέρω πού είναι το Αζερμπαϊτζάν ή ποιος είναι ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, έχω όμως καλούς συμβούλους.

Δύο ονόματα της νέας κυβέρνησης, ήδη, έχουν γίνει γνωστά: Στη θέση του υπουργού Εξωτερικών αναμένεται να διορίσει τον απόστρατο στρατηγό Κόλιν Πάουελ και σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας την Κοντολίζα Ράις. Τις επόμενες δύο μέρες, πάντως, ο Μπους αναμένεται να ανακοινώσει τα πρόσωπα, που θα στελεχώσουν το επιτελείο του στο Λευκό Οίκο. Παράλληλα, ο νέος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι, είναι ήδη στην Ουάσιγκτον και ασχολείται με τη διαδικασία μετάβασης της εξουσίας, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος λόγω των δικαστικών διενέξεων, ενώ η μετάβαση στη διοίκηση Μπους άρχισε χθες, με τη χορήγηση των απαραίτητων ομοσπονδιακών κονδυλίων, ύψους 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Μπους, Τζουλιάνα Γκλόβερ.

Συγκρατημένες και μάλλον τυπικές οι αντιδράσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αυτή τη φορά οι ηγέτες από πολλές χώρες της υφηλίου ούτε έσπευσαν, ούτε ήταν ιδιαιτέρως αυθόρμητοι στην εκδήλωση των συναισθημάτων και των απόψεών τους, όσον αφορά στην εκλογή -επιτέλους!- του «μπέιμπι Μπους» στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο φιάσκο που «έπαθαν» πολλοί ηγέτες, που αν και τυπικώς έσπευσαν να αποστείλουν τα συγχαρητήριά τους και εξαναγκάστηκαν μετά να τα αποσύρουν, καθώς και η χρονική απόσταση των πέντε εβδομάδων με την αβεβαιότητα αλλά και τις απρόσμενες εξελίξεις, τους έδωσαν το περιθώριο να σκεφτούν και να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της εκλογής πολλάκις. Αποτέλεσμα πληθώρα συγχαρητήριων μεν, αλλά συγκρατημένων, τυπικών και ουδέτερων...

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν για την εκλογή του τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε στον Μπους, όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Στην τηλεφωνική συνομιλία Μπλερ - Μπους, που διήρκεσε οκτώ λεπτά, οι δύο ηγέτες είπαν πως προσβλέπουν σε μια «πολύ στενή σχέση συνεργασίας» και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα.

Με ανάλογη βιάση και θέρμη και τα συγχαρητήρια του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσίρο Μόρι προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που εξέφρασε παράλληλα και την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της συμμαχίας τους και για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον το συντομότερο δυνατό μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου στις 20 Γενάρη.

Η Ταϊβάν υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την είδηση της εκλογής Μπους και όπως αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Πρόεδρος της χώρας Τσεν Σουί Μπιάν «ελπίζει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών».

Τα συγχαρητήριά του προς το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ απηύθυναν επίσης ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν ότι ευελπιστούν να συνεχιστούν οι στενές διατλαντικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο δυνάμεων όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη γηραιά ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως.

Βέβαια, θερμότερος όλων ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που απέστειλε τα θερμότερα συγχαρητήριά του, όμως την υπερβολική θέρμη του Σιράκ προσπάθησε να αλλοιώσει σχετικά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, που δήλωσε σήμερα ότι «θα παραμείνει πάντα μία αβεβαιότητα» σχετικά με την εκλογή του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και τόνισε ότι η εκλογή αυτή υπήρξε «θεμιτή και νόμιμη». Ο Γάλλος πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να εκφράσει σήμερα «τα πιο θερμά συγχαρητήρια» στον Μπους, εκτιμώντας ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν να κάνουν πολλά μαζί».

Συγκρατημένες Ρωσία και Κίνα

Εγκρατείς και σχετικά φειδωλοί ήταν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, χώρες με τεράστια γεωστρατηγική αξία και με ιδιόμορφες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, από τους πρώτους που απέστειλαν τα συγχαρητήρια τους στον Μπους ήταν και ο Πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν. Σε επιστολή του προς τον Μπους, ο Κινέζος Πρόεδρος εκφράζει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το νέο «πλανητάρχη» για την προώθηση των σινοαμερικανικών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πάντως, αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα ανησυχία στο Πεκίνο για τις προοπτικές που διαγράφονται μετά την εκλογή Μπους για τη φιλοαμερικανική Ταϊβάν, αλλά και την πρόοδο των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα, οι αντιδράσεις μάλλον ήρθαν αργά, καθότι πέρασαν αρκετές ώρες πριν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Κούβα όπου βρίσκεται και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αποστείλει συγχαρητήριο μήνυμα. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Πριχόντκο, στο μήνυμά του, ο Πούτιν εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει ένας «έντονος και εποικοδομητικός διάλογος» με τον Μπους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρία - Νοβόστι», καθώς επίσης και «μεγαλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ για το αμοιβαίο συμφέρον, αλλά και ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας».

Πάντως, στη Μόσχα Ρώσοι πολιτικοί δήλωσαν ότι η εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς το Κρεμλίνο προχώρησε σε μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης προς το νέο Πρόεδρο χορηγώντας χάρη στον Αμερικανό επιχειρηματία Εντμοντ Πόουπ, που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία και καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη σε ρωσικές φυλακές.

«Υποστήριξη στο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων»

Εκκληση της ΕΕΔΔΑ 

Εκκληση προς κάθε Ελληνα πολίτη να στηρίξει τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού απευθύνει η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Το κείμενο της έκκλησης αναφέρει:

  • «Υποστηρίξτε το δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Υποστηρίξτε τα δίκαια αιτήματά του για τη διάλυση των ισραηλινών εποικισμών, για την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, για την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
  • Καταδικάστε τις ισραηλινές επεμβάσεις που γίνονται με την υποστήριξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.
  • Στηρίξτε και οικονομικά τον αγώνα του δοκιμαζόμενου παλαιστινιακού λαού».

Η ΕΕΔΔΑ σημειώνει και την ύπαρξη ενός ειδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη συγκέντρωση πόρων, ώστε να ενισχυθούν οι δοκιμαζόμενοι Παλαιστίνιοι (Εθνική Τράπεζα, αριθμός λογαριασμού 116/29603116).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ