Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
Συγκρατημένες και μάλλον τυπικές οι αντιδράσεις

ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΡΩΜΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Αυτή τη φορά οι ηγέτες από πολλές χώρες της υφηλίου ούτε έσπευσαν, ούτε ήταν ιδιαιτέρως αυθόρμητοι στην εκδήλωση των συναισθημάτων και των απόψεών τους, όσον αφορά στην εκλογή -επιτέλους!- του «μπέιμπι Μπους» στο ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το πρώτο φιάσκο που «έπαθαν» πολλοί ηγέτες, που αν και τυπικώς έσπευσαν να αποστείλουν τα συγχαρητήριά τους και εξαναγκάστηκαν μετά να τα αποσύρουν, καθώς και η χρονική απόσταση των πέντε εβδομάδων με την αβεβαιότητα αλλά και τις απρόσμενες εξελίξεις, τους έδωσαν το περιθώριο να σκεφτούν και να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά αυτής της εκλογής πολλάκις. Αποτέλεσμα πληθώρα συγχαρητήριων μεν, αλλά συγκρατημένων, τυπικών και ουδέτερων...

Από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν για την εκλογή του τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους ήταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε στον Μπους, όπως ανακοίνωσε χτες εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ. Στην τηλεφωνική συνομιλία Μπλερ - Μπους, που διήρκεσε οκτώ λεπτά, οι δύο ηγέτες είπαν πως προσβλέπουν σε μια «πολύ στενή σχέση συνεργασίας» και συμφώνησαν να συναντηθούν σύντομα.

Με ανάλογη βιάση και θέρμη και τα συγχαρητήρια του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσίρο Μόρι προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, που εξέφρασε παράλληλα και την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της συμμαχίας τους και για το λόγο αυτό τόνισε ότι θα ήθελε να επισκεφτεί την Ουάσιγκτον το συντομότερο δυνατό μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του νέου Αμερικανού Προέδρου στις 20 Γενάρη.

Η Ταϊβάν υποδέχτηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την είδηση της εκλογής Μπους και όπως αναφέρεται στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα που απέστειλε ο Πρόεδρος της χώρας Τσεν Σουί Μπιάν «ελπίζει στην ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών».

Τα συγχαρητήριά του προς το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ απηύθυναν επίσης ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουλιάνο Αμάτο, ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπου όλοι ανεξαιρέτως τόνισαν ότι ευελπιστούν να συνεχιστούν οι στενές διατλαντικές σχέσεις και η συνεργασία των δύο δυνάμεων όσον αφορά τα τεκταινόμενα στη γηραιά ήπειρο, αλλά και παγκοσμίως.

Βέβαια, θερμότερος όλων ήταν ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, που απέστειλε τα θερμότερα συγχαρητήριά του, όμως την υπερβολική θέρμη του Σιράκ προσπάθησε να αλλοιώσει σχετικά ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπέν, που δήλωσε σήμερα ότι «θα παραμείνει πάντα μία αβεβαιότητα» σχετικά με την εκλογή του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αν και τόνισε ότι η εκλογή αυτή υπήρξε «θεμιτή και νόμιμη». Ο Γάλλος πρωθυπουργός έσπευσε πάντως να εκφράσει σήμερα «τα πιο θερμά συγχαρητήρια» στον Μπους, εκτιμώντας ότι η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες «έχουν να κάνουν πολλά μαζί».

Συγκρατημένες Ρωσία και Κίνα

Εγκρατείς και σχετικά φειδωλοί ήταν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας, χώρες με τεράστια γεωστρατηγική αξία και με ιδιόμορφες σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Βέβαια, από τους πρώτους που απέστειλαν τα συγχαρητήρια τους στον Μπους ήταν και ο Πρόεδρος της Κίνας, Τζιανγκ Ζεμίν. Σε επιστολή του προς τον Μπους, ο Κινέζος Πρόεδρος εκφράζει την πρόθεσή του να συνεργαστεί με το νέο «πλανητάρχη» για την προώθηση των σινοαμερικανικών σχέσεων και τη σταθερότητα στην περιοχή. Πάντως, αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχει μια υποβόσκουσα ανησυχία στο Πεκίνο για τις προοπτικές που διαγράφονται μετά την εκλογή Μπους για τη φιλοαμερικανική Ταϊβάν, αλλά και την πρόοδο των σινοαμερικανικών σχέσεων.

Από την άλλη πλευρά, στη Μόσχα, οι αντιδράσεις μάλλον ήρθαν αργά, καθότι πέρασαν αρκετές ώρες πριν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, από την Κούβα όπου βρίσκεται και πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, αποστείλει συγχαρητήριο μήνυμα. Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Πριχόντκο, στο μήνυμά του, ο Πούτιν εκφράζει την ελπίδα πως θα υπάρξει ένας «έντονος και εποικοδομητικός διάλογος» με τον Μπους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Ρία - Νοβόστι», καθώς επίσης και «μεγαλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ για το αμοιβαίο συμφέρον, αλλά και ενίσχυση της διεθνούς ασφάλειας».

Πάντως, στη Μόσχα Ρώσοι πολιτικοί δήλωσαν ότι η εκλογή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, καθώς το Κρεμλίνο προχώρησε σε μια συμβολική χειρονομία καλής θέλησης προς το νέο Πρόεδρο χορηγώντας χάρη στον Αμερικανό επιχειρηματία Εντμοντ Πόουπ, που είχε κατηγορηθεί για κατασκοπία και καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη σε ρωσικές φυλακές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ