ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
«Υποδειγματικό εργαλείο» περιορισμού των δικαιωμάτων

Επίθεση από τον Μ. Σταθόπουλο σε όσους διαφωνούν με το κείμενο της σύμβασης

Υπογράφτηκε χτες στο Παλέρμο της Ιταλίας η σύμβαση για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος από 189 χώρες... υπό την υψηλή εποπτεία του ΟΗΕ και στο πνεύμα της «παγκοσμιοποίησης», με έντονη παρουσία ισχυρότατης αστυνομικής δύναμης.

Στη διεθνή διάσκεψη πήρε μέρος και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος συναίνεσε σε ένα κείμενο που περιορίζει τα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών.

Επίθεση σε όσους διαφωνούν με το κείμενο της σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών κατά του οργανωμένου εγκλήματος εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Σταθόπουλος, από το βήμα της διάσκεψης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, απαντώντας στους επικριτές της συμφωνίας, χρησιμοποίησε βαρείς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «δημαγωγικές πρακτικές του παρελθόντος» εκείνων που αντιτίθενται στις επιλογές του.

Τη στιγμή που η πλειοψηφία των νομικών οργανώσεων υποστηρίζουν ότι το νομικό οπλοστάσιο είναι επαρκές για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίζεται θερμός υποστηρικτής της λήψης μέτρων σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και μάλλον βλέπει τη σύμβαση του Παλέρμο ως μια θαυμάσια ευκαιρία, που θα προλειάνει το έδαφος στη χώρα μας για τις «τρομο-ρυθμίσεις» της κυβέρνησης.

Ο Μ. Σταθόπουλος υπεραμύνθηκε της σύμβασης που υπογράφτηκε στο Παλέρμο και πρόσθεσε: «Θέλουν πραγματικά να καταπολεμήσουν το οργανωμένο έγκλημα; Αν ναι, οφείλουν να απαντήσουν περαιτέρω: Καλύπτει επαρκώς η ισχύουσα σχετική νομοθεσία τη συμμετοχή σε εγκληματικές ομάδες; Καλύπτει όλες τις πράξεις διαφθοράς, όλες τις πράξεις ξεπλύματος βρώμικου χρήματος; `Η μήπως προτιμούν να μένουν αυτές οι πράξεις ατιμώρητες;».

Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε ως τιμητής των δημοκρατικών αξιών, σημειώνοντας ότι «η σιωπή στα παραπάνω ερωτήματα δεν αντανακλά το θάρρος που πρέπει να έχει ένας πολίτης και δεν ανταποκρίνεται στα ιδανικά της κοινωνίας των πολιτών».

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης στην ομιλία του χαρακτήρισε «επίτευγμα» τη συμφωνία και «υποδειγματικό νομικό εργαλείο» στη μάχη κατά του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Με τη σύμβαση του Παλέρμο επιτρέπεται η ηλεκτρονική παρακολούθηση σε όλα τα στάδια της προανάκρισης, ακόμη και όταν γίνεται απλή έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών ή υπόπτων.

Ειδικότερα, προβλέπεται όχι μόνο η ποινικοποίηση της συμμετοχής σε μια εγκληματική ενέργεια, αλλά και της συμπεριφοράς ενός προσώπου, που εν γνώσει του σκοπού και της δραστηριότητας μιας οργάνωσης αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στη δράση της.

Στον τομέα της δικαστικής συνεργασίας επιτρέπεται η μεταφορά υπόπτων από χώρα σε χώρα, ενώ στο πλαίσιο της προστασίας μαρτύρων από απειλές και εκβιασμούς παρέχει τη δυνατότητα λήψης καταθέσεων με βίντεο.

Το κείμενο της σύμβασης αποτελείται από 41 άρθρα και κατά τους εμπνευστές του στόχο έχει τέσσερις τομείς: Το οργανωμένο έγκλημα, τη νομιμοποίηση του βρώμικου χρήματος, τη διαφθορά κρατικών υπαλλήλων και την απεμπλοκή από την παρακώλυση του έργου της Δικαιοσύνης.

Τιμή στον Αρ. Λαμπρούλη

Δείπνο στους τρόφιμους του Γηροκομείου Λάρισας θα προσφέρει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, η Ενωση Γυναικών (μέλος της ΟΓΕ), ως ελάχιστο φόρο τιμής στον αείμνηστο Αριστείδη Λαμπρούλη, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του. Η Ενωση Γυναικών Λάρισας επέλεξε το συγκεκριμένο χώρο καθώς ο Αριστείδης Λαμπρούλης, με τη γνωστή του ευαισθησία και για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, διατέλεσε για πολλά χρόνια πρόεδρος του Γηροκομείου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η φιλαρμονική του Δήμου Λάρισας και θα παραβρεθούν ο δήμαρχος Κ. Τζανακούλης και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Νεολαίας Π. Σάπκας.

Σε περιπέτειες το οικογενειακό επίδομα

Σε νέες περιπέτειες μπαίνει το οικογενειακό επίδομα μετά τη χτεσινή δυσμενή εισήγηση του εισαγγελέα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Ο εισαγγελέας στην εισήγησή του ανέφερε ότι με βάση το νόμο 2740/1997 η καταβολή του οικογενειακού επιδόματος δεν είναι αμοιβή για παρεχόμενη εργασία, αλλά οικογενειακή παροχή. Προς επίρρωση των απόψεών του ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι ο νόμος 2740/1997 ρητά συνδέει την παροχή με την οικογενειακή κατάσταση και όχι με τις συνθήκες εργασίας.

Η υπόθεση έφτασε στον Αρειο Πάγο μετά από αίτηση αναίρεσης, του Ταμείου Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών, εφετειακής απόφασης, η οποία είχε κρίνει ότι θα πρέπει να καταβληθεί το οικογενειακό επίδομα και σε εργαζόμενή του με σχέση ιδιωτικού δικαίου, αλλά εξομοιούμενη με μισθολογική μεταχείριση δημοσίου υπαλλήλου, ανεξαρτήτως της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος στον σύζυγό της δημόσιο υπάλληλο.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση του οικογενειακού επιδόματος εκκρεμεί και στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, καθώς υπήρχαν αντικρουόμενες αποφάσεις του Αρειου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Μετάταξη ζητούν οι εργαζόμενοι

Τη μετάταξή τους στον Οργανισμό «Κέντρο Παιδιού» (ΚΠ) του Δήμου Βόλου, ζητούν οι εργαζόμενοι των πρώην Κρατικών Παιδικών Σταθμών (ΚΠΣ). Με τη μετάταξή τους θα αρθούν οι εκκρεμότητες που προκαλούν σοβαρές αρρυθμίες στη λειτουργία του Οργανισμού του ΚΠ του Δήμου, αλλά και μισθολογικά, βαθμολογικά κλπ προβλήματα των εργαζομένων στους πρώην ΚΠΣ. Το θέμα αυτό έφεραν με Ερώτηση στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Γιάννης Πατάκης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, επισημαίνεται στην Ερώτηση, θεωρώντας δίκαιο το παραπάνω αίτημα ζητά την άμεση ένταξη των πρώην υπαλλήλων των ΚΠΣ στο ΚΠ του Δήμου, με την ταυτόχρονη εξασφάλιση της δαπάνης που δημιουργείται για τους παραπάνω εργαζόμενους από τους πόρους του αρμόδιου υπουργείου. Ερωτούν λοιπόν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για τη μετάταξη των πρώην υπαλλήλων στους ΚΠΣ στον Οργανισμό «Κέντρο Παιδιού» του Δήμου Βόλου και τι για τη μεταφορά των δαπανών που προκύπτουν από τη μισθοδοσία κ.ά. δαπανών των ως άνω εργαζομένων;

Καραμπόλα με τέσσερις τραυματίες

Στο νοσοκομείο του Βόλου νοσηλεύονται τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν σοβαρά σε καραμπόλα τριών οχημάτων που έγινε προχτές το απόγευμα στο 103ο χιλιόμετρο της παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας - Βόλου, στο ύψος του Αϊδινίου. Πρόκειται για τους Κ. Αλτίνη 56 ετών και τους συνεπιβάτες του Σουλτάνα Αλτίνη 54 ετών, Αννα Μπιτζάκη 39 ετών και Αικατερίνη Μπιτζάκη 64 ετών.

Το ατύχημα έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε Κ. Αλτίνης, κάτοικος Ευξεινούπολης, προσέκρουσε σε προπορευόμενο γεωργικό ελκυστήρα με καρότσα που οδηγούσε ο 65χρονος Αθ. Τσαβές, από τις Μικροθήβες. Στη συνέχεια έπεσε πάνω στο αυτοκίνητο και τρίτο επιβατικό, αφού ο οδηγός του Γ. Κόλιας 54 ετών δεν πρόλαβε να φρενάρει για ν' αποφύγει τη σύγκρουση.

Σύλληψη αρχαιοκαπήλων

Με τρεις μαρμάρινες ανάγλυφες στήλες στην κατοχή τους, τις οποίες ετοιμάζονταν να πωλήσουν έναντι 20.000.000 δρχ. συνελήφθησαν χτες τα ξημερώματα στο 22ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Σερρών - Δράμας ο 48χρονος Πέτρος Ψαθάς, ο Αβραάμ Οικονομάκης, 32 ετών, και ο Δημήτριος Κρεμμύδας, 62 ετών.

Σε κοντινή απόσταση, περίμεναν μέσα σε αυτοκίνητο οι συνεργοί τους Κώστας Καμπουρίδης, 71 ετών και Κώστας Μουτζουρίδης, 64 ετών, οι οποίοι θα έπαιρναν ως μερίδιο από την αγοραπωλησία 5.000.000 δρχ.

Από την προανάκριση προέκυψε πως τα αρχαία αντικείμενα παρέδωσαν στους συλληφθέντες προκειμένου να τα πουλήσουν, ο Αντώνης Ντέντος 41 ετών και κάποιος Κωνσταντίνος, αγνώστων λοιπών στοιχείων, οι οποίοι αναζητούνται.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ