ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗΣ»
Πανελλήνιος διαγωνισμός μαθητικής συλλογικής εργασίας

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη οι δηλώσεις συμμετοχής

Πληθαίνουν οι συμμετοχές μαθητικών ομάδων από όλη τη χώρα στον πανελλήνιο διαγωνισμό συλλογικής ερευνητικής εργασίας που διοργανώνουν η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής».

Η ΚΝΕ και ο «Οδηγητής» απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΕΠΑΛ καλώντας τους να μην αρκούνται σε όσα τους διδάσκουν στο σχολείο, στα ψέματα και τις μισές αλήθειες των σχολικών βιβλίων, αλλά να ψάχνουν, να μελετούν και να διαδίδουν την αλήθεια.

«Εκφράζουμε τις δικές μας ανησυχίες! Δημιουργούμε με διάφορους τρόπους και μορφές! Δε μένουμε θεατές του μέλλοντος που μας φτιάχνουν! Κάνουμε τη ζωή σχολείο! Φτιάξε τη δική σου ομάδα! Διάλεξε θέμα και δήλωσε συμμετοχή!». Σε αυτό το κάλεσμα της ΚΝΕ ήδη έχουν ανταποκριθεί δεκάδες μαθητικές ομάδες, ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής συνεχίζονται μέχρι το τέλος Νοέμβρη.

Θυμίζουμε ότι οι θεματικές ενότητες που έχει ορίσει η ΚΝΕ για το διαγωνισμό είναι:

Α. Κάνεις login και πιστεύεις πως η ζωή ξεκινά;

Β. Εθελοντισμός και φιλανθρωπία ή αλληλεγγύη ανάμεσα σε ίσους;

Γ. Οι παππούδες μας πρόσφυγες, οι πατεράδες μας μετανάστες, εμείς ρατσιστές;

Δ. Τόποι αγώνα και μαρτυρίας του λαού και της νεολαίας!

Η κάθε ομάδα (μπορεί να αποτελείται από 3 έως 20 μαθητές) μπορεί να επιλέξει μόνο ένα από τα παραπάνω θέματα για την εργασία της, αλλά μπορεί να χρησιμοποιήσει περισσότερες από μία μορφές για την παρουσίασή της. Για παράδειγμα, μπορούν να δημιουργήσουν βίντεο, ταινίες μικρού μήκους, φωτογραφίες, σκίτσα, κόμικ, ποιήματα, γραπτά κείμενα (π.χ. άρθρο για μια τοπική εφημερίδα ή διήγημα ή δοκίμιο), μουσική (σύνθεση τραγουδιού, μελοποίηση στίχου), αφίσες-κολάζ, ζωγραφικά έργα. Μπορούν να αξιοποιηθούν ακόμα και διαδραστικές μορφές, όπως συνεντεύξεις, ρεπορτάζ ή ερωτηματολόγια. Μπορούν επίσης να αξιοποιήσουν γνωστά καλλιτεχνικά έργα.

Οι προθεσμίες για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν

Οι ομάδες μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα email: mail@odigitis.gr, kne@kne.gr και στα γραφεία της ΚΝΕ σε κάθε περιοχή.

Η κάθε ομάδα μέχρι και τις 10 Δεκέμβρη πρέπει να αποστείλει περίληψη της εργασίας, με κείμενο έως 200 λέξεων για το θέμα που έχει επιλέξει.

Η κάθε ομάδα μέχρι τις 20 Δεκέμβρη να έχει επιλέξει με ποιες μορφές θα παρουσιάσει το θέμα της.

Οι ομάδες που θα επιλέξουν τη δημιουργία βίντεο ή ταινίας μικρού μήκους θα αποστείλουν το βίντεο ή την ταινία μικρού μήκους έως και τις 5 Γενάρη.

Ολες οι ομάδες θα πρέπει να έχουν αποστείλει το σύνολο της εργασίας τους από 5 έως και 10 Γενάρη.

Σε κάθε πόλη όπου θα υπάρχουν περισσότερες από 4 συμμετοχές θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης όλων των εργασιών και ανάδειξης της πιο ολοκληρωμένης και πρωτότυπης εργασίας. Οι νικητές του διαγωνισμού θα προκύψουν από την ψηφοφορία των μαθητών που θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις. Ολες οι εργασίες θα αναρτώνται στο διαδίκτυο όπου θα διεξάγεται και ανοιχτή ψηφοφορία.

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή για τους νέους ερευνητές

Ερώτηση στη Βουλή για το δυσβάσταχτο ύψος εισφορών και παρακρατήσεων για τους εργαζόμενους ερευνητές, καθώς και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτοί οι νέοι επιστήμονες, κατέθεσε το ΚΚΕ.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στο κείμενο της Ερώτησης οι βουλευτές του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης:

«Η προώθηση της ιδιωτικοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας και των φορέων της και της πλήρους υπαγωγής τους στις επιταγές της αγοράς δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό, με ιδιαίτερο αντίκτυπο στους νέους ερευνητές. Η διαδικασία «αναδιάρθρωσης» του ερευνητικού ιστού της χώρας, που συντελείται μέσω καταργήσεων και συγχωνεύσεων ερευνητικών δομών και αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, επιτείνει την κατάσταση.

Μια πλευρά των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι ερευνητές αφορά το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών που παρακρατούνται από τις αμοιβές τους. Το πρόβλημα έχει οξυνθεί περαιτέρω το τελευταίο διάστημα, καθώς με βάση το ν.4093/2012 (ΦΕΚ Α' 122) και το ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α' 17), η πλειοψηφία των συμβάσεων των μεταπτυχιακών φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και νέων ερευνητών που απασχολούνται σε ερευνητικά προγράμματα (ΘΑΛΗΣ κ.ά.) αμείβονται μέσω Τιμολογίου Παροχής Υπηρεσιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αν συνυπολογιστούν ο φόρος παρακράτησης, το ΦΠΑ (23%) και οι ασφαλιστικές εισφορές, το σύνολο τον κρατήσεων ανέρχεται σε ποσοστό ακόμα και πάνω από το 70% της προβλεπόμενης αμοιβής τους.

Υπογραμμίζεται ότι, με βάση την ΑΥΟ 1040588/1700/528/0014/ΠΟΛ.1128/ΦΕΚ Β' 335/23/4/9 (άρθρο 4 παράγραφος 5) θα έπρεπε να απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ή έχουν έκπτωση ίση με το ποσοστό της κοινοτικής συμμετοχής στο χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα. Αυτό όμως, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, καταστρατηγείται από τις επιτροπές ερευνών των ιδρυμάτων.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη θέση των εργαζόμενων ερευνητών, όταν μάλιστα οι καθυστερήσεις στην καταβολή των πληρωμών αποτελούν συχνό φαινόμενο. Σημειωτέον, δε, ότι οι απαιτήσεις για την υλοποίηση του αντικειμένου τους αναγκάζουν σε πολύωρη καθημερινή εργασία, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για άδειες ασθενείας, εγκυμοσύνης και πλήθος άλλων εργασιακών δικαιωμάτων».

Οι βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Δευτέρα 18 Νοέμβρη

-- Η ΟΒ Φυσικού Πάτρας της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό - Για την παραχάραξη της Ιστορίας», στις 12 το μεσημέρι, στο ΑΘΕ 10. Θα μιλήσει ο Ανέστης Ιωαννίδης, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

-- Η Τομεακή Οργάνωση ΑΕΙ Βόλου της ΚΝΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η κατάσταση σήμερα στον κλάδο των μηχανικών και η πρόταση του ΚΚΕ», στις 8 μ.μ., στα «Πολυτεχνεία». Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίτη 19 Νοέμβρη

-- Η ΟΒ Ηλεκτρολόγων ΤΕΙ Πάτρας θα κάνει βιβλιοπαρουσίαση της μπροσούρας του ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό - Για την παραχάραξη της Ιστορίας», στη 1 μ.μ., στο Μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

Ανάγκη να προχωρήσουν οι αποσπάσεις

Οξυμένα προβλήματα υγείας, οικογενειακά, οικονομικά και άλλα, έχουν αναγκάσει εκατοντάδες εκπαιδευτικούς να ζητήσουν απόσπαση από την αρχή της χρονιάς, ωστόσο ακόμα και σήμερα, μέσα Νοέμβρη, βρίσκονται στον «αέρα».

Μόλις τις προηγούμενες μέρες το ΚΥΣΠΕ (το αρμόδιο κεντρικό υπηρεσιακό συμβούλιο) αποφάσισε μία σειρά αποσπάσεις, αλλά αυτές δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί. Αλλοι δεν είδαν τις αιτήσεις τους να ικανοποιούνται και βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση αφού σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για εκπαιδευτικούς που η οργανική θέση τους βρίσκεται μακριά από την οικογένειά τους και είναι αδύνατον στις σημερινές συνθήκες να ανταποκριθούν οικονομικά, πέρα από τα άλλα προβλήματα που προκαλούνται.

Αίτημα των εκπαιδευτικών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων είναι να σταματήσει αυτό το καθεστώς, να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΚΥΣΠΕ, να ικανοποιηθούν οι αιτήσεις των αποσπάσεων που είναι σε εκκρεμότητα και να αντικατασταθούν άμεσα όσοι αποσπώνται.

Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

Κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας που ξεκίνησε από το απόγευμα της Πέμπτης και ολοκληρώθηκε το πρωί της Παρασκευής έκαναν εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι είναι από το καλοκαίρι σε διαθεσιμότητα.

Το απόγευμα της Πέμπτης διοργανώθηκε και συναυλία στην είσοδο του υπουργείου ενώ εκπαιδευτικοί παρέμειναν όλο το βράδυ εκεί στο πλαίσιο της απόφασης της Συντονιστικής τους Επιτροπής για ολονύκτια διαμαρτυρία. Χτες, νωρίς το πρωί, εκπαιδευτικοί απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Παιδείας την ώρα που οι υπάλληλοί του προσέρχονταν.

Την Τετάρτη 20 Νοέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά, η ΕΛΜΕ Πειραιά και η Συντονιστική Επιτροπή των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση - πορεία για την άρση των διαθεσιμοτήτων στην Εκπαίδευση.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων

Σημαντική άνοδο σε ψήφους σημείωσε το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περάματος - Κερατσινίου «Ν. Πλουμπίδης». Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο ΔΣ του Συλλόγου έχουν ως εξής: Ψήφισαν 440 (από 433 πέρσι), άκυρα - λευκά 40 (από 32), έγκυρα 400 (από 401). Ελαβαν: ΕΣΑΚ - ΔΕΕ (το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών) 120 ψήφους και 2 έδρες (από 90 και 2 έδρες πέρσι), «Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Παρέμβαση» 241 και 4 έδρες (από 237 και 4), ΔΑΚΕ 39 ψήφους και 1 έδρα (από 44 και 1 έδρα).

Δυναμική παρουσία είχαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στις εκλογές στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας - Κιλκίς, στις οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά. Στις εκλογές ψήφισαν 187 εκπαιδευτικοί, υπήρξαν 18 άκυρα και 10 λευκά ψηφοδέλτια. Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ (το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ) πήρε 57 ψήφους και 2 έδρες στο ΔΣ. Η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών» (ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ) πήρε 102 ψήφους και 5 έδρες στο ΔΣ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ