ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Αδυνατεί να προσφέρει στοιχειώδεις υπηρεσίες

Περισσότερα περιστατικά -ακόμη και τα πιο απλά- συσσωρεύονται στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας

Από κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Πολυκλινικής
Από κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση της Πολυκλινικής
Οι πλέον στοιχειώδεις υπηρεσίες, που δεν καλύπτουν ούτε βασικές ανάγκες για Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), παρέχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία της Πολυκλινικής Αθηνών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για συρρίκνωση και αυτών των ανεπαρκών υπηρεσιών ΠΦΥ που απευθύνονταν κυρίως στους κατοίκους της Αθήνας, αφού έχει κλείσει το 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και χάθηκαν κι αυτά τα εξωτερικά ιατρεία που είχε. Η Πολυκλινική είναι ένα από τα οκτώ νοσοκομεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που καταργήθηκαν τον Αύγουστο.

Τώρα λειτουργεί σαν δομή ΠΦΥ, με ορισμένα τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία (Καρδιολογικό, Παθολογικό, Διαβητολογικό, Νευρολογικό, Ενδοκρινολογικό, Νεφρολογικό, Ουρολογικό, Οφθαλμολογικό, Γαστρεντερολογικό, ΩΡΛ, Ρευματολογικό), για λίγες ώρες, από τις 8 π.μ. - 3 μ.μ. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών έχει καταργηθεί. Δε λειτουργεί μέχρι ώρας το χειρουργείο για επεμβάσεις της μιας μέρας (βραχείας νοσηλείας), ενώ όταν ανοίξει θα είναι μόνο για οφθαλμολογικά περιστατικά.

Αλλά και τα παραπάνω εξωτερικά ιατρεία, δεν προσφέρουν ούτε τα βασικά, αφού δε λειτουργούν ακόμη το Τμήμα Αιμοληψιών (βιοχημικό - μικροβιολογικό - αιματολογικό εργαστήριο) και το Ακτινολογικό Τμήμα. Περισσότερα περιστατικά συσσωρεύονται στον «Ευαγγελισμό» και σε άλλα νοσοκομεία της Αθήνας, ακόμη και αυτά που δε χρειάζονται νοσοκομειακή φροντίδα.

«Αυτό δεν είναι ΠΦΥ...»

«Ερχόμαστε στο γιατρό κυρίως για συνταγογράφηση φαρμάκων. Μας γράφει και εξετάσεις τις οποίες πρέπει να κάνουμε αλλού -είτε στο δημόσιο νοσοκομείο, είτε στον ιδιωτικό τομέα με συμμετοχή 15%», λένε ασθενείς. Δηλαδή ακόμη και για μια εξέταση αίματος, για μια ακτινογραφία, θα πρέπει να απευθυνθούν στα νοσοκομεία!

«Δεν είναι ΠΦΥ αυτό. Σε ένα Κέντρο Υγείας είναι απαραίτητο να υπάρχουν εργαστήρια για εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση. Αλλιώς, ας γυρίσουμε στη δεκαετία του '50 για να μην έχει το κράτος έξοδα για την Υγεία...», λένε οι δυο εργαζόμενοι του τμήματος Αιμοληψιών, που κάθονται κάθε μέρα άπραγοι ενώ τα μηχανήματα του εργαστηρίου παραμένουν σε αχρηστία. Σχολιάζουν ακόμη το ενδεχόμενο οι αιμοληψίες να μεταφέρονται στα εργαστήρια του «Ευαγγελισμού»: «Υπάρχουν περιπτώσεις -π.χ. σε υποψία εμφράγματος- που πρέπει μέσα σε 20 λεπτά να έχουμε αποτέλεσμα. Είναι τραγικό να στέλνονται τα αίματα στον "Ευαγγελισμό"...».

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των ασθενών ακόμα και για να κλείσουν ένα ραντεβού. Πρέπει να καλέσουν στο 1535 και να «συνομιλήσουν» με μια κασέτα. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε άκρη. Τρώμε ένα μισάωρο να κλείσουμε το ραντεβού, ενώ πολλές φορές μας στέλνει σε άλλο νοσοκομείο. Στο μεταξύ, ακόμη κι αν περνάμε απ' έξω από την Πολυκλινική, δεν μπορούμε να κλείσουμε ραντεβού στα Ταμεία. Μας λένε να πάρουμε τηλέφωνο», σημειώνουν.

Θέλουν να κουκουλώσουν τα ράντζα

Στο μεταξύ, επικρατεί αναστάτωση για τις δυο κλινικές που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να μεταφέρει στην Πολυκλινική, μια Παθολογική και μια Καρδιολογική, βοηθητικές σε αυτές του «Ευαγγελισμού».

«Θέλουν να μειώσουν τα ράντζα του "Ευαγγελισμού", φέρνοντας εδώ κάποια περιστατικά. Δε γίνεται όμως να λειτουργήσουν οι δυο κλινικές χωρίς να ανοίξουν τα εργαστήρια, που πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση αλλά και χωρίς 24ωρη παρουσία άλλων ειδικοτήτων, όπως αναισθησιολόγου, ουρολόγου, χειρουργών. Πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό και φαρμακείο. Πώς θα γίνει; Θα εφημερεύει ο γιατρός στον "Ευαγγελισμό" και αν συμβεί κάτι έκτακτο στους νοσηλευόμενους θα έρχεται στην Πολυκλινική;», τονίζουν γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι.

Με τέτοιες «αλχημείες», παίζοντας με την ασφάλεια των ασθενών και κάνοντας «μπαλάκι» το λιγοστό προσωπικό, προσπαθεί η κυβέρνηση να πείσει για την «αναβάθμιση» των υπηρεσιών Υγείας. Κοροϊδεύει ότι γίνεται να καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού χωρίς να χρηματοδοτηθούν πλήρως οι υπηρεσίες από τον κρατικό προϋπολογισμό, να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, να δημιουργηθούν νέες δομές ΠΦΥ, πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες και κυρίως να παρέχεται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν σε όλους.

Στην κόψη του ξυραφιού το νοσοκομείο Αρτας

Με κυνισμό και εξυπνακισμούς απάντησε ο υπουργός Υγείας σε Ερώτηση του ΚΚΕ

Τις ανάγκες των περίπου 30.000 κατοίκων της Αρτας καλείται να καλύψει ένα Γενικό Νοσοκομείο που δεν πληροί τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να αντιμετωπίσει ολοκληρωμένα τα επείγοντα περιστατικά. Ανάμεσα σ' αυτούς, 10.000 που ζουν στις ορεινές περιοχές και το χειμώνα που μένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, δεν έχουν καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Τα στοιχεία αυτά αναδείχθηκαν χτες το πρωί στη Βουλή, στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Λαμπρούλης.

«Η πολιτική σας στο χώρο της Υγείας στέλνει ανθρώπους στο θάνατο» κατήγγειλε προς τον υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη, ο Νίκος Μωραϊτης και κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για την υποστελέχωση και την υπολειτουργία του νοσοκομείου. Είπε ακόμα ότι τα Κέντρα Υγείας τις περισσότερες φορές εφημερεύουν με έναν γιατρό. Στις ορεινές περιοχές Αγνάντων και Βουλγαρελίου, το ανολοκλήρωτο οδικό δίκτυο, ο βαρύς χειμώνας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα ΚΥ αυτών των περιοχών έχουν έναν και μόνο αγροτικό, σημαίνει ότι κινδυνεύουν ζωές.

Ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε κυνικά ότι «λεφτά δεν υπάρχουν» αφού έχουν μειωθεί κατά 300 εκατ. ευρώ οι δαπάνες για όλα τα νοσοκομεία και ότι δεν πρόκειται να γίνει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στο σημείο αυτό και ενώ η συζήτηση αφορά ανθρώπινες ζωές επιδόθηκε σε εξυπνακισμούς του τύπου: «Στο δικό σας σύστημα μπορεί να γίνουν όλοι κρατικοί υπάλληλοι. Αλλά θυμάμαι ότι δεν πήγε και τόσο καλά»!

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι η Υγεία θα γίνει κοινωνικό αγαθό όταν ο πλούτος περάσει στα χέρια των παραγωγών του και του λαού, και πρότεινε απαντώντας στο «λεφτά δεν υπάρχουν του υπουργού» να κοπούν τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν Νατοϊκές ανάγκες και να επιστρέψουν οι Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Κινδυνεύουν Αιμοδοσία και Παιδιατρική Κλινική

Πλούσια δραστηριότητα από σωματεία και φορείς της περιοχής

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση ασθενών κι επισκεπτών στη συλλογή υπογραφών ενάντια στην υποβάθμιση και συρρίκνωση του Θριάσιου νοσοκομείου, των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ σε Ελευσίνα κι Ασπρόπυργο και του Κέντρου Υγείας Ελευσίνας, κατά τη χτεσινή κινητοποίηση στην είσοδο του νοσοκομείου «Θριάσιο» από την Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο, σωματεία και φορείς της περιοχής.

Η κινητοποίηση έγινε για να μη διακοπεί η λειτουργία του Τμήματος Αιμοδοσίας (σ.σ. με επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου αφού θα σταματήσουν οι χειρουργικές επεμβάσεις και θα κινδυνέψει η ζωή νοσηλευομένων ασθενών) και για ενίσχυση της Παιδιατρικής Κλινικής με μόνιμο προσωπικό. Ο διοικητής του νοσοκομείου δήλωσε σε συνάντηση με τα σωματεία ότι γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο Τμήμα Αιμοδοσίας.

Η χτεσινή παρέμβαση εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα πρωτοβουλιών που αποφάσισαν σε σύσκεψη τα σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Ασπροπύργου, Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, οι Λαϊκές Επιτροπές Ελευσίνας και Ασπροπύργου. Επίσης, έχουν προγραμματίσει:

  • Τρίτη, 26 Νοέμβρη στις 9 π.μ. συγκέντρωση στον ΕΟΠΥΥ Ελευσίνας.
  • Σάββατο, 30 Νοέμβρη στις 11 π.μ. συγκέντρωση στην πλατεία Λαού και πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας.
  • Το πρώτο 15νθήμερο του Δεκέμβρη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας και παράδοση των υπογραφών.
«Αξιολόγηση» και απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ

Σε αιφνιδιαστική σύγκληση της επιτροπής αξιολόγησης του ΕΟΠΥΥ προχώρησε χτες η κυβέρνηση. Η επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει μέχρι τις 6 Δεκέμβρη να έχει καταλήξει σε προτάσεις με βάση τα τρία πορίσματα για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που έχουν δημοσιοποιηθεί και με βάση την κατεύθυνση της κυβέρνησης ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι αποκλειστικά αγοραστής και όχι πάροχος υπηρεσιών Υγείας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα απολυθούν 1.100 - 1.200 γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με ειδικότητες, οι οποίες «δε συνάδουν με την ΠΦΥ», όπως λέει η κυβέρνηση. Αλλοι 2.000 περίπου γιατροί και εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ τίθενται άμεσα σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ