ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παραπέρα μείωση του κόστους απαιτούν τα μονοπώλια

Την ίδια ώρα αυξήθηκε κατά 18,7% φέτος η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά

Μετά την «Αλουμίνιον» σειρά για προκλητικές μειώσεις στο ρεύμα παίρνουν και άλλα μονοπώλια

Eurokinissi

Μετά την «Αλουμίνιον» σειρά για προκλητικές μειώσεις στο ρεύμα παίρνουν και άλλα μονοπώλια
Η προκλητική αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων να περικόψουν ακόμα παραπέρα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που οι αυξήσεις στο ρεύμα που πληρώνουν τα νοικοκυριά έφτασαν φέτος στο 17%, κρύβεται πίσω από την εξελισσόμενη διαμάχη των τελευταίων ημερών μεταξύ της «ΔΕΗ ΑΕ» και της «Αλουμίνιον Ελλάδας» του Ομίλου Μυτιληναίου.

Μετά την τελευταία απόφαση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πουλάει κάτω του κόστους ηλεκτρική ενέργεια στην «Αλουμίνιον», η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΡΑΕ υποχρεώνει τη ΔΕΗ σε μείωση της τιμής του ρεύματος που πουλά στην «Αλουμίνιον», από τα 42 ευρώ/Mwh τη μεγαβατώρα στα 40,7 ευρώ/Mwh τελική τιμή, δηλαδή δίχως κάποιο επιπλέον τέλος (ΑΠΕ κ.ά.), με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη του 2010 και ως τα τέλη του χρόνου. Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η τιμή που αποφάσισε η ΡΑΕ είναι 36,6 ευρώ/Mwh, -όταν το μεσοσταθμικό κόστος της είναι τα 72 ευρώ/Mwh- καθώς στα 40,7 ευρώ συμπεριλαμβάνονται κόστη που δεν αφορούν τη ΔΕΗ και προσθέτει ότι θα αναλάβει «κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημιά των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου».

Η άρνηση της ΔΕΗ να συμμορφωθεί με την τιμή που έθεσε η ΡΑΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «Μυτιληναίος», η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ρεύματος «καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς» και υπενθυμίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό της τιμής του ρεύματος είχε τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ ΑΕ καθώς και την εγγύησή της ότι θα γίνει σεβαστή όποια κι αν ήταν η απόφαση. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή των δύο εταιρειών σε επιτροπή διαιτησίας της ΡΑΕ, είχε ξεκινήσει προ 18μήνου, πριν δηλαδή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της σχετικής πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Ιούλη.

Επιπλέον, η παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ δημιουργεί προηγούμενο ώστε και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που διατηρούν ανάλογα χαρακτηριστικά αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης με αυτά της «Αλουμίνιον» να απαιτήσουν ανάλογες γενναίες μειώσεις στις τιμές που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι απαιτούν ακόμα φθηνότερο ρεύμα, τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ μόνο για φέτος ξεπέρασαν το 18,7%. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, έχουν εκτοξεύσει τις οφειλές των νοικοκυριών στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Πυκνώνουν οι επαφές για την παράδοση των υδρογονανθράκων

Πυκνώνουν οι επαφές και συνεννοήσεις της κυβέρνησης με ξένα μονοπώλια προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση του πλούτου της χώρας (ειδικά των υδρογονανθράκων) σε ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά και να τους διασφαλίσει τζάμπα τιμολόγια στο ρεύμα. Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, συναντήθηκε με 25μελή αντιπροσωπεία των Γαλλικών Ενώσεων Επιχειρήσεων (MEDEF) και Βιομηχανιών (AFEP), παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, «η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ για τη συνεισφορά των τομέων του περιβάλλοντος και της ενέργειας στην ενίσχυση της οικονομίας στην Ευρωζώνη, με έμφαση στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης». Ο υπουργός παρουσίασε στους Γάλλους μεγαλοεπιχειρηματίες τις προτεραιότητες του υπουργείου κατά την ερχόμενη ελληνική προεδρία της ΕΕ από 1/1/2014. Επικέντρωσε στις προσπάθειες που θα καταβληθούν για την «ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας της ΕΕ» (βλ. παράδοση πηγών και δικτύων ενέργειας σε μονοπώλια, αλλά και διασφάλιση φτηνής ενέργειας στις βιομηχανίες προς εξασφάλιση της παραπέρα κερδοφορίας τους).

Σύμφωνα με τα ανακοινωθέντα, οι Γάλλοι «επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της διασφάλισης φτηνής ενέργειας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο», όσο και για «την προώθηση της ανταγωνιστικότητας και των αναπτυξιακών δράσεων» στην ΕΕ.

Η επίσκεψη της γαλλικής αντιπροσωπείας δεν πρέπει να θεωρείται άσχετη από το γεγονός ότι το γαλλικό μονοπώλιο της TOTAL φαίνεται να έχει μπει στο παιχνίδι των ελληνικών πετρελαίων, καθώς φέρεται να έχει αγοράσει από τη νορβηγική «Petroleum Geo Services» (PGS) το συνολικό πακέτο των σεισμικών δεδομένων, τόσο για το Ιόνιο, όσο και για την Κρήτη, με τα αποτελέσματα των ερευνών του πλοίου «Nordic Explorer» σχετικά με τους υδρογονάνθρακες στη δυτική και νότια ακτογραμμή της Ελλάδας. Η TOTAL εμφανίζεται να έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο μέρος από το πακέτο των 79 σεισμικών γραμμών, συνολικού μήκους 12.500 χιλιομέτρων, που «τράβηξαν» οι Νορβηγοί, χωρίς βέβαια αυτό να είναι δεσμευτικό για τη συμμετοχή των Γάλλων στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν αργότερα από το ΥΠΕΚΑ για τα λεγόμενα «οικόπεδα».

Στο ίδιο πλαίσιο «συνεννοήσεων» με τα μονοπώλια, μεσοβδόμαδα ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Μανιάτης, στο Παγκόσμιο Συνέδριο της American Association of Petroleum Geologists που έγινε στην Αθήνα (ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια του κλάδου διεθνούς), μίλησε για συνεργασία της χώρας με τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες, μακριά από δυσάρεστες (για το κεφάλαιο) εκπλήξεις. Μάλιστα, τους καθησύχασε ότι «η νομοθεσία μας και οι συμβάσεις θα αποτελέσουν εγγύηση γι' αυτό». Μιλώντας σε 120 στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες (π.χ. Exxon Mobil, Shell, EON, Chevron, Eni, Gazprom, Ong, Petronas), και μπρος στην παράδοση του ορυκτού πλούτου της χώρας, των υδρογονανθράκων, έταξε στα μονοπώλια ότι «εμείς, το ελληνικό κράτος, θα είμαστε οι συνεργάτες σας για τα επόμενα 25 - 30 χρόνια»...

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Πτώση 3,6% στο 9μηνο

Συνεχίζεται η πτώση στον όγκο των παραγόμενων εμπορευμάτων από τα εργοστάσια της μεταποίησης, όσο και συνολικά η ταξινομούμενη βιομηχανική παραγωγή (μεταποίηση - ορυχεία, ηλεκτρισμός, παροχή νερού). Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) στο 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης 2013 ο «γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής» υποχώρησε 3,6% (έναντι ρυθμού πτώσης 4,3% πέρυσι). Οι κλάδοι της μεταποίησης εμφανίζουν πτώση 1,2% (από 5,8% πέρυσι).

Στην 5ετία 2008 - 2012, η βύθιση της παραγωγής στους κλάδους της μεταποίησης έφτασε στο 27,6% και συνολικά η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής στο 28,7%, με ρυθμούς αρκετά υψηλότερους από αυτούς που κατέγραψε η μείωση του ΑΕΠ στην ίδια περίοδο που έφτασε στο 20,1%.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που αφορούν στο 9μηνο του 2013:

-- Μεταποίηση: Οι 16 από τους 24 ταξινομούμενους κλάδους κινήθηκαν σε καθοδική τροχιά. Ανάμεσα σε αυτούς που κατέγραψαν πτώση και οι: τρόφιμα με 5,4%, ποτά με 3,1%, βασικά μέταλλα με 7,4%, ξύλο και φελλός με 24,5%, κλωστοϋφαντουργικές ύλες με 10,8%, ηλεκτρολογικός εξοπλισμός με 9,3%. Αύξηση της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι εμφανίστηκε στους κλάδους: Βασικά φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα με 11,5%, παράγωγα πετρελαίου και άνθρακα με 11,3%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές με 9,3% κ.ά.

-- Ρυθμούς υποχώρησης καταγράφουν η παραγωγή και διανομή ηλεκτρικού ρεύματος (9,5%), η επεξεργασία και παροχή φυσικού νερού (2,5%) καθώς και τα ορυχεία - λατομεία (8,8%).

-- Σε ρυθμούς βύθισης συνέχισαν και οι κύριες ομάδες των ταξινομούμενων βιομηχανικών κλάδων. Συγκεκριμένα: κεφαλαιουχικά αγαθά 12,8%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: 15,4%, ενδιάμεσα αγαθά: 3,4%, ενέργεια 3,3, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά 2,1%.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Μεγάλες αυξήσεις τιμών σε βασικά αγαθά

Ο «δείκτης τιμών καταναλωτή» για το μήνα Οκτώβρη του 2013, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), εμφανίζεται να υποχωρεί κατά 2% σε σχέση με τις τιμές λιανικής του Οκτώβρη 2012, με την υποχώρηση αυτή να είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 1962. Παρ' όλα αυτά, τα ίδια τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ραγδαίες αυξήσεις σε βασικά αγαθά και είδη λαϊκής κατανάλωσης, όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο απογειώθηκε κατά 18,7% το ίδιο διάστημα. Οι ετήσιες ανατιμήσεις στα φάρμακα έφτασαν στο 12,6%, καθώς πυροδοτήθηκαν από την αύξηση της συμμετοχής των λαϊκών νοικοκυριών επί των λιανικών τιμών. Αυξήσεις καταγράφονται και σε τρόφιμα, όπως οι πατάτες (11,2%), τα φρούτα (4,1%) κ.ά.

Επίσης, σε ποσοστό πάνω από 9% σε σχέση με το έτος 2009 διαμορφώνεται σήμερα η αύξηση στο μέσο επίπεδο των τιμών στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ στην περίοδο μέχρι το 2011, ήδη προ διετίας, η πτώση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών ξεπέρασε το 23%, διαδικασία που συνεχίζεται με εντατικότερους ρυθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ