Σάββατο 9 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παραπέρα μείωση του κόστους απαιτούν τα μονοπώλια

Την ίδια ώρα αυξήθηκε κατά 18,7% φέτος η τιμή του ρεύματος για τα νοικοκυριά

Μετά την «Αλουμίνιον» σειρά για προκλητικές μειώσεις στο ρεύμα παίρνουν και άλλα μονοπώλια

Eurokinissi

Μετά την «Αλουμίνιον» σειρά για προκλητικές μειώσεις στο ρεύμα παίρνουν και άλλα μονοπώλια
Η προκλητική αξίωση των μεγάλων επιχειρήσεων να περικόψουν ακόμα παραπέρα το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, την ίδια ώρα που οι αυξήσεις στο ρεύμα που πληρώνουν τα νοικοκυριά έφτασαν φέτος στο 17%, κρύβεται πίσω από την εξελισσόμενη διαμάχη των τελευταίων ημερών μεταξύ της «ΔΕΗ ΑΕ» και της «Αλουμίνιον Ελλάδας» του Ομίλου Μυτιληναίου.

Μετά την τελευταία απόφαση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» (ΡΑΕ), σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να πουλάει κάτω του κόστους ηλεκτρική ενέργεια στην «Αλουμίνιον», η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι θα καταγγείλει την υφιστάμενη σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που της παρέχει η υφιστάμενη νομοθεσία για την ακύρωση της εν λόγω απόφασης της ΡΑΕ.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόφαση της ΡΑΕ υποχρεώνει τη ΔΕΗ σε μείωση της τιμής του ρεύματος που πουλά στην «Αλουμίνιον», από τα 42 ευρώ/Mwh τη μεγαβατώρα στα 40,7 ευρώ/Mwh τελική τιμή, δηλαδή δίχως κάποιο επιπλέον τέλος (ΑΠΕ κ.ά.), με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλη του 2010 και ως τα τέλη του χρόνου. Η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι στην πραγματικότητα η τιμή που αποφάσισε η ΡΑΕ είναι 36,6 ευρώ/Mwh, -όταν το μεσοσταθμικό κόστος της είναι τα 72 ευρώ/Mwh- καθώς στα 40,7 ευρώ συμπεριλαμβάνονται κόστη που δεν αφορούν τη ΔΕΗ και προσθέτει ότι θα αναλάβει «κάθε πρωτοβουλία που θα αποτρέπει τη ζημιά των μετόχων της, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικού Δημοσίου ως βασικού μετόχου».

Η άρνηση της ΔΕΗ να συμμορφωθεί με την τιμή που έθεσε η ΡΑΕ προκάλεσε την έντονη αντίδραση της «Μυτιληναίος», η οποία σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης προμήθειας ρεύματος «καταλύει τη συνταγματική νομιμότητα και τους θεσμούς» και υπενθυμίζει ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον προσδιορισμό της τιμής του ρεύματος είχε τη σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ ΑΕ καθώς και την εγγύησή της ότι θα γίνει σεβαστή όποια κι αν ήταν η απόφαση. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή των δύο εταιρειών σε επιτροπή διαιτησίας της ΡΑΕ, είχε ξεκινήσει προ 18μήνου, πριν δηλαδή την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, μέσω της σχετικής πράξης Υπουργικού Συμβουλίου του περασμένου Ιούλη.

Επιπλέον, η παραπάνω απόφαση της ΡΑΕ δημιουργεί προηγούμενο ώστε και άλλες ενεργοβόρες βιομηχανίες που διατηρούν ανάλογα χαρακτηριστικά αναγκών ενεργειακής κατανάλωσης με αυτά της «Αλουμίνιον» να απαιτήσουν ανάλογες γενναίες μειώσεις στις τιμές που προμηθεύονται ηλεκτρικό ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Την ίδια ώρα που οι βιομήχανοι απαιτούν ακόμα φθηνότερο ρεύμα, τα λαϊκά νοικοκυριά έρχονται αντιμέτωπα με απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χτες η ΕΛΣΤΑΤ μόνο για φέτος ξεπέρασαν το 18,7%. Οι αλλεπάλληλες αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια, σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο λαϊκό εισόδημα, έχουν εκτοξεύσει τις οφειλές των νοικοκυριών στο ύψος των 400 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καλά κρατούν έσοδα και κέρδη από το «άρμεγμα» των λαϊκών νοικοκυριών (2021-12-02 00:00:00.0)
Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ (2014-01-03 00:00:00.0)
Κατά της απόφασης της ΡΑΕ για την «Αλουμίνιον» (2012-05-23 00:00:00.0)
Επεκτείνει τη σκανδαλώδη σύμβαση (2010-08-05 00:00:00.0)
Ισως και ένδικα μέσα κατά της «Αλουμίνιον» ΑΕ (2008-05-16 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία των μονοπωλιακών κερδών (2008-02-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ