Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΗ ΑΕ
Καλά κρατούν έσοδα και κέρδη από το «άρμεγμα» των λαϊκών νοικοκυριών

Με πανηγυρισμούς συνόδευσε η διοίκηση της ΔΕΗ την έκδοση των οικονομικών αποτελεσμάτων 9μήνου, καθώς καταγράφεται υψηλότατη κερδοφορία για την επιχείρηση, την ίδια ώρα που η συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών αλλά και των μικρών επαγγελματιών και καταστηματαρχών πληρώνουν βαρύτατο τίμημα στο όνομα της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού, με τα τιμολόγια να ακολουθούν μήνα με τον μήνα διαρκή ανοδική πορεία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν η ΔΕΗ κατέγραψε για τους πρώτους εννιά μήνες του έτους επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA ύψους 626,5 εκατ. ευρώ, έναντι 696 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2020 (-9,9%), ελαφρά μείωση, η οποία ωστόσο ήταν αναμενόμενη, με δεδομένες τις αυξήσεις στο εισαγόμενο φυσικό αέριο και στις τιμές των ρύπων. Είναι ενδεικτικό ότι το γ' τρίμηνο 2021 τα έξοδα της επιχείρησης για φυσικό αέριο υπερδιπλασιάστηκαν, φτάνοντας τα 234,4 εκατ. ευρώ από 93,7 εκατ. το γ' τρίμηνο 2020. Πάντως η διοίκηση της επιχείρησης «αισιοδοξεί» ότι το φετινό επαναλαμβανόμενο EBITDA μπορεί να κινηθεί κοντά στα περσινά επίπεδα, παρά τη μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής της επιχείρησης εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

Φυσικά οι «θετικές επιδόσεις» της επιχείρησης επιτυγχάνονται πάνω στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που καταβάλλουν υπερδιπλάσιο κόστος ρεύματος σε σχέση με τις αρχές του έτους και ενώ οι αυξήσεις στις τιμές χονδρικής συνεχίζουν με «σπασμένα φρένα». Είναι ενδεικτικό ότι η μέση τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος για τον Νοέμβρη διαμορφώθηκε στα 228 ευρώ/Mwh, από 198 ευρώ/Mwh τον Οκτώβρη και 147 ευρώ/MWh τον Σεπτέμβρη, και ενώ οι... επενδυτές του χρηματιστηρίου Ενέργειας ξεκίνησαν τον μήνα Δεκέμβρη με «άγριες διαθέσεις» και την τιμή στην προημερήσια αγορά να φτάνει χτες τα 265 ευρώ/Mwh.

Την περίοδο λοιπόν που στα οικιακά και επαγγελματικά τιμολόγια επιβάλλονται δυσθεώρητες αυξήσεις, που δεν μπορούν να καλυφθούν από τις πενταροδεκάρες που διαθέτει η κυβέρνηση ως επιδότηση, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δεν διστάζει να κάνει λόγο περί «απαραίτητης κοινωνικής ευαισθησίας» που επιδεικνύει η επιχείρηση για τη στήριξη των καταναλωτών. Μάλιστα, όπως προκύπτει από χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, η επιχείρηση έσπευσε να αυξήσει τις χρεώσεις που προσέφερε στα σταθερά τιμολόγια χαμηλής τάσης έως και 80%, ενσωματώνοντας τις αυξήσεις που καταγράφονται τους τελευταίους μήνες στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Να σημειώσουμε ότι τα «σταθερά τιμολόγια» προσφέρονται στους καταναλωτές, από τη ΔΕΗ και τους άλλους παρόχους ηλεκτρισμού, υποτίθεται ως «δικλίδα ασφαλείας» έναντι των μεγάλων αυξήσεων που μπορεί να καταγραφούν στην αγορά ηλεκτρισμού. Φυσικά, και οι μονοπωλιακοί όμιλοι έχουν προϋπολογίσει ακριβώς τις αυξομειώσεις των τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού και είτε με σταθερό είτε με κυμαινόμενο επιτόκιο η κερδοφορία τους είναι εξασφαλισμένη, όπως και το «μάδημα» των λαϊκών νοικοκυριών.

Από το «ροκάνισμα» του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος άλλωστε θα χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες επενδύσεις που σχεδιάζει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ, θέμα για το οποίο μίλησε χτες ο πρόεδρός της Γ. Στάσης σε διεθνές συνέδριο του περιοδικού «Politico». Εκεί ανέφερε ότι οι επενδύσεις της επιχείρησης την επόμενη πενταετία θα ξεπεράσουν τα 9 δισ. ευρώ, τα οποία θα κατευθυνθούν μεταξύ άλλων στις ΑΠΕ, στην «ψηφιοποίηση» και στις μονάδες αποθήκευσης Ενέργειας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ