Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της «ανησυχητικής κατάστασης»

Τις επικίνδυνες αποφάσεις και τους σχεδιασμούς υπογράφει η ελληνική κυβέρνηση, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο

Η «ανησυχητική» κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία και Κίνα, όπως και τα «συμπεράσματα» από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, απασχόλησαν τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.

Για το πρώτο ζήτημα, οι υπουργοί του ΝΑΤΟ συνεδρίασαν από κοινού με τους ομολόγους τους από Γεωργία και Ουκρανία, με τον γγ της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, να μιλάει ξανά για «συνεχιζόμενες επιθετικές και αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον των γειτόνων της» και να επαναλαμβάνει πως «οι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική επιθετικότητα θα είχε υψηλό τίμημα και θα είχε σοβαρές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη Ρωσία».

Σημείωσε ακόμη με νόημα πως «η Γεωργία και η Ουκρανία είναι μακροχρόνιοι και στενοί εταίροι του ΝΑΤΟ», με συμβολή στις ΝΑΤΟικές αποστολές και επιχειρήσεις.

Να σημειωθεί πως προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα, ζητούσε από τις χώρες του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία, σημειώνοντας πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας, ενεργώντας με συντονισμένο τρόπο, μπορούμε να αποτρέψουμε τον Πρόεδρο Πούτιν και να τον ωθήσουμε να μην επιλέξει το χειρότερο σενάριο το οποίο θα ήταν μια στρατιωτική επιχείρηση».

«Διδάγματα» για τις επόμενες ιμπεριαλιστικές αποστολές

Σε ό,τι αφορά τα «διδάγματα» από το Αφγανιστάν και την πρόσφατη αναδιάταξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε όλη την περιοχή για την αντιμετώπιση της Κίνας, ο Στόλτενμπεργκ, παραπέμποντας ευθέως στις επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, σημείωσε πως οι υπουργοί είχαν «σε βάθος συζήτηση» για το «πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο το ΝΑΤΟ θα σχεδιάζει και θα διεξάγει στο μέλλον επιχειρήσεις διαχείρισης κρίσεων».

Επικαλούμενος τα εν λόγω συμπεράσματα - αλλά «δείχνοντας» και τις διαμάχες στο εσωτερικό της Συμμαχίας για την εξέλιξη της επέμβασης, την απόφαση των ΗΠΑ για επίσπευση της αποχώρησης και τις διεργασίες για ανάπτυξη «αυτόνομων» δυνατοτήτων από την πλευρά της ΕΕ - ο Στόλτενμπεργκ είπε πως «μόνο το ΝΑΤΟ είχε την ικανότητα και την πολιτική βούληση να διεξαγάγει αυτήν τη μαζική και πολύπλοκη επιχείρηση διαχείρισης κρίσεων. Και είναι σαφές ότι η διαχείριση κρίσεων πρέπει να παραμείνει βασικό καθήκον του ΝΑΤΟ».

Τόνισε ακόμη πως αν και «οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης ότι θα είχαμε επωφεληθεί από πιο ουσιαστικές συζητήσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ΗΠΑ - Ταλιμπάν», ωστόσο «οι φετινές διαβουλεύσεις για το μέλλον της αποστολής μας ήταν ανοιχτές και ειλικρινείς. Και με βάση αυτές τις διαβουλεύσεις, αποφασίσαμε από κοινού να τερματίσουμε την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν».

Κατά τ' άλλα ανέφερε πως «η αερογέφυρα της Καμπούλ τον Αύγουστο απέδειξε την ικανότητά μας να υποστηρίξουμε μια μαζική επιχείρηση εκκένωσης», κατονομάζοντας ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία και Τουρκία, που «παρείχαν ασφάλεια και λειτούργησαν το αεροδρόμιο κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Ενώ παρουσίασε ως «δίδαγμα» το πώς οι επόμενες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις πρέπει να αφήνουν πίσω τους «περισσότερες αυτοσυντηρούμενες δυνάμεις», ικανές να υπηρετήσουν τα σχέδιά τους, κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές και στο «έργο» που έχει να κάνει το ΝΑΤΟ στο Ιράκ.

Με το βλέμμα στα Δυτικά Βαλκάνια

Τελευταία θέμα στη Σύνοδο ήταν η «σταθερότητα και ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια» - με τη συμμετοχή του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ και των ΥΠΕΞ Φινλανδίας και Σουηδίας.

Ο γγ του ΝΑΤΟ επανέλαβε πως το τελευταίο διάστημα «είδαμε την ένταση να αυξάνεται στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του Κοσσυφοπεδίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Με πιο επιθετική ρητορική, παγωμένες μεταρρυθμίσεις και ξένους παράγοντες που εργάζονται για να υπονομεύσουν την πρόοδο».

Προειδοποίησε μάλιστα τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που παρεμβαίνουν στην περιοχή - Ρωσία και Κίνα - ότι «το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προωθεί τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία» - όπως βαφτίζονται τα σχέδια «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» που ρίχνουν λάδι στη φωτιά - και ότι οι υπουργοί «συμφωνήσαμε για τη σημασία της παρουσίας μας, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής μας της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και των γραφείων μας στο Σαράγεβο και στο Βελιγράδι», σε συνεργασία με την ΕΕ.

Ετοιμη για αποστολή στο Σαχέλ η κυβέρνηση

Σημειωτέον, η κυβέρνηση, που συνυπογράφει τις εν λόγω επικίνδυνες αποφάσεις, αρκέστηκε διά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, χτες, να μιλήσει για «ενδιαφέρουσα συνάντηση» για το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων.

Αναφέρθηκε επίσης σε χτεσινοβραδινή συνάντηση υπό την προεδρία του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών για το Σαχέλ με τη συμμετοχή χωρών που έχουν διπλωματική παρουσία στην περιοχή, σημειώνοντας πως «θα συζητήσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα (...) που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή».

Οι δηλώσεις Δένδια έρχονται μια μόλις μέρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, στην οποία σημείωνε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο Σαχέλ, διευκρινίζοντας μάλιστα πως «δεν πρόκειται για στρατιωτικούς συμβούλους, τέτοιους έχουμε ήδη στην περιοχή, πρόκειται για μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, μάχιμα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ