Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ
Ανησυχίες και επισφάλειες για την επίφοβη ανάκαμψη

Με τις προβλέψεις και των άλλων πρόσφατων εκθέσεων αναφορικά με τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συντάσσεται και ο ΟΟΣΑ, εκτιμώντας ότι οι ρυθμοί ανάκαμψης και μεγέθυνσης του ΑΕΠ συνδυάζονται με εντεινόμενες ανισομετρίες αλλά και με σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες.

Η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας είναι «άνιση», με χώρες και επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν πολύ διαφορετικές οικονομικές πραγματικότητες, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ, επισημαίνοντας ότι «η Υγεία, οι περιορισμοί της προσφοράς, ο πληθωρισμός και τα ενδεχόμενα λάθη πολιτικής αποτελούν βασικές ανησυχίες».

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις για κινδύνους που αφορούν τις έντονες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε ορισμένους τομείς, για το επίμονο χάσμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης για ορισμένα αγαθά και για το υψηλότερο κόστος τροφίμων και Ενέργειας, που οδήγησε σε υψηλότερες και πιο διαρκείς αυξήσεις τιμών από τις αναμενόμενες. Πλάι σε αυτά, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, εμφανίζονται «θύλακες χαμηλού αριθμού εμβολιασμών» που «μπορεί να συνεχίσουν να περιορίζουν την κινητικότητα σε ορισμένες περιοχές και διασυνοριακά, με πιθανές μακροχρόνιες συνέπειες στις αγορές εργασίας, στην παραγωγική ικανότητα και στις τιμές».

Μεταξύ άλλων οι ρυθμοί μεγέθυνσης για το 2021, το 2022 και το 2023 αναμένονται στην παγκόσμια οικονομία 5,6%, 4,5% και 3,2%, στην Ευρωζώνη 5,2%, 4,3% και 2,5%, στις ΗΠΑ 5,6% 3,7% και 2,4%, στην Κίνα 8,1%, 5,1% και 5,1%.

Μεγάλες «αβεβαιότητες» και στην ελληνική οικονομία

«Η επιδείνωση της κατάστασης στην Υγεία και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη», επισημαίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ σχετικά με την ελληνική οικονομία, για την οποία εκτιμά αύξηση του ΑΕΠ το 2021 στο 6,7%, με επιβράδυνση το 2022 στο 4,8% και το 2023 στο 2,9%.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αποσύρει σταδιακά μέτρα έκτακτης δημοσιονομικής στήριξης καθώς εξελίσσεται η υγειονομική κατάσταση, ενώ το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να τονώσει τη δραστηριότητα και την παραγωγικότητα», διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζοντας ότι τυχόν επιδείνωση της κατάστασης της Υγείας και οι καθυστερήσεις των επενδύσεων θα έβαζαν σε κίνδυνο την προβλεπόμενη ανάκαμψη.

Οπως σημειώνεται, στην Ελλάδα τα ποσοστά νέων μολύνσεων και θανάτων από COVID-19, από τον Ιούλη του 2021, ήταν πάνω από τις περισσότερες άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων στο πρόγραμμα εμβολιασμού.

Εξάλλου, σε έκθεση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου, που δημοσιοποιήθηκε χτες, καταγράφονται οι βασικές πηγές αβεβαιότητας των προβλέψεων για το 2022 στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτές συγκαταλέγονται: Η πορεία της πανδημικής κρίσης. Η ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Οι εξελίξεις στο πεδίο του πληθωρισμού, που ενδεχομένως θα σηματοδοτήσουν μεταβολές της νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε δοκιμασία το θετικό σενάριο για οικονομική μεγέθυνση. Και, τέλος, οι εντάσεις πολιτικού - γεωπολιτικού χαρακτήρα (Ρωσίας - Ουκρανίας, ΕΕ - Πολωνίας, Ανατολικής Μεσογείου, το Μεταναστευτικό κ.λπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ