Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣ
Τριμερής και συνεχείς «πρόβες πολέμου»

Στο μεταξύ, χτες, στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε και η πρώτη τριμερής συνάντηση Κύπρου, Ελλάδας και Ιορδανίας για θέματα Αμυνας και Ασφάλειας, σε επίπεδο υπουργών, για να εξειδικεύσει και τα κοινά στρατιωτικά σχέδια ενός ακόμα «τριμερούς σχήματος» που στήνει η αστική τάξη στην περιοχή, με οδηγό τα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή.

Στο κοινό τους ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση οι τρεις υπουργοί σημειώνουν ότι «συμφώνησαν στη σύσταση Κοινής Επιτροπής για την προετοιμασία και τη διευθέτηση μελλοντικών συναντήσεων και την υπογραφή προγράμματος τριμερούς συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει στρατιωτικές ασκήσεις και εκπαίδευση της Πολεμικής Αεροπορίας, του Ναυτικού και των Ειδικών Δυνάμεών τους».

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χτες, τις προηγούμενες μέρες οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις «φιλοξένησαν» στην Κρήτη (στο ΚΕΝΑΠ και την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή), την πολυεθνική Ασκηση «Niriis 21» με τη συμμετοχή της ΝΑΤΟικής Μόνιμης Συμμαχικής Ναυτικής Δύναμης 2 (SNMG 2) και της Μόνιμης Συμμαχικής Αντιναρκικής Δύναμης 2 (SNMCMG 2), στις οποίες συμμετέχουν αυτήν την περίοδο Βουλγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία και Ρουμανία.

Αποτυπώνοντας και τα επικίνδυνα «σενάρια» για τα οποία προετοιμάζονται οι ΝΑΤΟικοί, κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν, κατά το ΓΕΕΘΑ, «εκπαιδευτικές δραστηριότητες (...) σε όλες τις μορφές του ναυτικού πολέμου, με έμφαση στην αντιμετώπιση κρίσεων, στη ναυτική αποτροπή και στην εκκένωση αμάχων». Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρα από τη μεγάλη δύναμη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων (ενδεικτικά 3 φρεγάτες, 3 πλοία κατευθυνόμενων πυραύλων, 5 υποβρύχια, σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, δυνάμεις πεζοναυτών και μαχητικά αεροσκάφη «F-4») συμμετείχε και προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ