Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΩΣΙΑ
Καταγγέλλει την ανάπτυξη 120.000 Ουκρανών στο Ντονμπάς

Με μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού εκατέρωθεν, απειλές και αλληλοκατηγορίες για σχέδια στρατιωτικής επέμβασης συνεχίζεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και της Ρωσίας γύρω από την Ανατολική Ουκρανία.

Απαντώντας στις κατηγορίες του ευρωατλαντικού μπλοκ για «ασυνήθιστη ρωσική κινητικότητα» κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ επεσήμανε χτες: «Η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει μέτρα αποκλιμάκωσης. Εχουμε δει τα μηνύματα ότι πάνω από 120.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κοντά στη ζώνη σύγκρουσης»στην Ανατολική Ουκρανία.

«Αυτό ενισχύει τις φοβίες ότι τα αισθήματα στην Ουκρανία υπέρ μιας στρατιωτικής λύσης στο πρόβλημα του Ντονμπάς μπορεί να επικρατήσουν», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «πολύ επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό» που σημειώνεται «σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορά μας».

Το θέμα της συγκέντρωσης του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς ανέφερε ότι θα θέσει στους δυτικούς ομολόγους του και ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου του ΟΑΣΕ αυτές τις μέρες στη Στοκχόλμη.

Ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Μόσχα έχει ήδη επισημάνει στην Ειδική Αποστολή Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ - μέσω διμερών επαφών με Γαλλία, Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες - ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις και ο εξοπλισμός που μετέφερε το Κίεβο στη «γραμμή επαφής» στο Ντονμπάς, με την επίκληση της αντικατάστασης δυνάμεων, ήταν πρόσθετες δυνάμεις, ενώ τα στρατεύματα που θα αντικαθιστούσαν παρέμειναν εκεί.

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ρώσος ΥΠΕΞ θα συναντηθεί στη Στοκχόλμη με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντ. Μπλίνκεν, με τον επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ Ζ. Μπορέλ και με πολλούς ΥΠΕΞ που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο.

Παράλληλα με την ένταση γύρω από την Ουκρανία, εξάλλου, ΗΠΑ και Ρωσία συνεχίζουν τις απελάσεις διπλωματών. Χτες ήταν η σειρά της Ρωσίας να ανακοινώσει ότι απαιτεί από το προσωπικό της αμερικάνικης πρεσβείας που βρίσκεται στη Μόσχα για πάνω από 3 χρόνια να φύγει από τη χώρα μέχρι τις 31 Γενάρη. Η κίνηση έρχεται σε απάντηση της απέλασης 27 Ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ.

Λευκορωσία: Στο τραπέζι «απαντήσεις» με πυρηνικά και κλείσιμο αγωγών

Την επικίνδυνη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώνουν και οι δηλώσεις του Λευκορώσου Προέδρου Αλ. Λουκασένκο, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι αν το ΝΑΤΟ αναπτύξει πυρηνικά όπλα στη γειτονική Πολωνία «θα προτείνω στον Πούτιν να επιστρέψει τα πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία».

Ο Λουκασένκο είπε επίσης ότι προτίθεται να επισκεφτεί μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν την Κριμαία, δηλώνοντας ότι αυτή είναι νόμιμα ρωσικό έδαφος (μέχρι τώρα η Λευκορωσία δεν είχε αναγνωρίσει επίσημα την Κριμαία ως ρωσική).

Επανέλαβε δε ότι είναι πρόθυμος να διακόψει τη διέλευση Ενέργειας από τη Ρωσία προς την ΕΕ αν η Πολωνία κλείσει τα σύνορά της με τη Λευκορωσία λόγω της «μεταναστευτικής κρίσης». Το κλείσιμο των συνόρων, πρόσθεσε, θα σταματήσει τις εμπορικές ροές από την Ευρώπη προς Ρωσία και Κίνα.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, ο Ρώσος αναπληρωτής ΥΠΕΞ Σ. Ριάμπκοφ δήλωσε ότι η Μόσχα σημειώνει τις δηλώσεις Λουκασένκο για τα πυρηνικά αλλά δεν επιθυμεί τη διάδοσή τους σε μη πυρηνικές χώρες. Ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, χαιρέτισε τις δηλώσεις Λουκασένκο για την Κριμαία, ενώ για το θέμα της διέλευσης Ενέργειας σημείωσε πως ο Πούτιν εκφράζει «κατανόηση για τις σκληρές απαντήσεις» του Μινσκ στην επίθεση της Δύσης, αλλά περιμένει ότι αυτές «δεν θα οδηγήσουν με κανέναν τρόπο σε διατάραξη της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας προς τους Ευρωπαίους αποδέκτες φυσικού αερίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ