Πέμπτη 2 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
Περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας με σφραγίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη «Σύσταση και οργάνωση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας" (ΕΚΑΠΥ), στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών Υγείας», το οποίο σηματοδοτεί την περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας.

Η ΕΚΑΠΥ επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου βέβαια να διοχετεύει «ζεστό» χρήμα στους ομίλους της Υγείας, αφού στις «υποχρεώσεις» του, πέρα από τις προμήθειες, είναι η προώθηση των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην Υγεία. Ηταν ιδέα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε συστήσει αυτόν τον φορέα ως ΝΠΔΔ, στρώνοντας και εδώ τον δρόμο στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη σημερινή εξέλιξη.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε τώρα το νομοσχέδιο έγκειται σε διαχειριστικού τύπου προβλήματα, του τύπου αν τα έργα θα υλοποιούνται με διαφάνεια. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε ο εισηγητής του, Κ. Μάρκου, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «με τη θεσμοθέτηση της ΕΚΑΠΥ άνοιξε έναν ορίζοντα». Ο δε υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι το κύριο είναι πως «στην πραγματικότητα το υπουργείο δεν έχει βραχίονα που να μπορεί να "τρέξει" το Ταμείο Ανάκαμψης, και θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα αυτή στην ΕΚΑΠΥ».

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο. Οπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Γιώργος Λαμπρούλης, με αυτό προωθείται η παραπέρα εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Υγεία, καθώς αποτελεί ένα ακόμα βήμα «στην κατεύθυνση προσαρμογής του δημόσιου συστήματος Υγείας στους κανόνες της αγοράς, ιδιωτικοποιώντας παραπέρα το πλαίσιο προμηθειών των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας», ενώ δίνει τη δυνατότητα να υλοποιούνται έργα ΣΔΙΤ. Ακόμα, «η διεξαγωγή κεντρικών διαγωνισμών προμηθειών, που θα αφορά όχι μόνο προϊόντα αλλά και υπηρεσίες, δηλαδή ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις, διευρύνει ακόμα περισσότερο την είσοδο των επιχειρήσεων στη δημόσια Υγεία». Παράλληλα, η κυβέρνηση και μ' αυτόν τον τρόπο επιδιώκει τη μείωση της κρατικής δαπάνης για τα δημόσια νοσοκομεία. Εν ολίγοις, συνεχίζεται η μετατροπή του νοσοκομείου σε επιχείρηση, με το κόστος να μετακυλίεται στην πλάτη του ασφαλισμένου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ