ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Διεργασιών το ανάγνωσμα

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης, με στόχο τη δημιουργία κυβερνητικών σχημάτων με ικανότητα εγκλωβισμού λαϊκών μαζών.

Η χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαίωσε - για την ώρα τουλάχιστον - τα σενάρια περί αποχώρησης του Π. Τατσόπουλου, λόγω της κριτικής της «Αυγής» για τις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις απ' την επίσημη γραμμή του κόμματος. Η παρέμβαση του Αλ. Τσίπρα ήταν «πυροσβεστική», καθώς ναι μεν συνέστησε στον βουλευτή να προσέχει τι λέει, ωστόσο διαχώρισε τη θέση του απ' όσα του καταλόγισε με άρθρα του ο επίσης βουλευτής και διευθυντής της «Αυγής», Β. Μουλόπουλος.

Στο μεταξύ, αναζωπυρώνονται οι φήμες περί βημάτων προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τη βουλευτή των ΑΝΕΛ Ρ. Μακρή, ενώ άλλες πληροφορίες φέρουν τον Αλ. Τσίπρα να έχει συναντηθεί τουλάχιστον δύο φορές τον τελευταίο μήνα (και τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Ν. Παππά, άλλη μία) με τον Π. Καμμένο, ενόψει και των εκλογών για την τοπική διοίκηση.

Αντεγκλήσεων συνέχεια μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, επανήλθε χτες στην προσπάθειά του να εξωραΐσει το ρόλο των κυβερνητικών βουλευτών. Σε «non paper» ισχυρίζεται πως δρουν υπό το καθεστώς πιέσεων, σε ένα σκηνικό στημένο «με τη στήριξη ποικίλων εξωθεσμικών κέντρων από τον χώρο του Τύπου, της χρηματοπιστωτικής ολιγαρχίας και της διαπλοκής, προκειμένου ακόμα και σε σύγκρουση με τη συνείδησή τους να στηρίζουν συνεχώς και νέα μέτρα οικονομικής εξόντωσης για τους αδύναμους». Επαναφέρει το κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα «να κάνουν αυτό που προβλέπει ο νόμος και το Σύνταγμα: Να τοποθετηθούν σύμφωνα με τη συνείδησή τους».

Στο ίδιο «non paper» του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται: «Οσοι ψάχνουν "αποστασίες" ας ρωτήσουν τον κ. Σαμαρά για το παρασκήνιο της εξόδου του από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, και τα ανταλλάγματα που αποκόμισε, σύμφωνα με καταγγελίες του ίδιου του κόμματός του και του τότε αρχηγού του».

Στο θέμα επανέρχεται και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας, στο δεύτερο μέρος συνέντευξής του στην «Αυγή», κάνοντας λόγο για βουλευτές «που δεν αντέχουν άλλο να γίνονται δεκανίκια του κυρίου Σαμαρά και να ψηφίζουν λαοκτόνα μέτρα».

Σήμερα συνεδριάζουν η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Ε. Βενιζέλος, στην ομιλία του, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλέσει τους βουλευτές και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκ νέου «ψήφο εμπιστοσύνης» στην κυβέρνηση υπερψηφίζοντας τα νομοσχέδια και τον προϋπολογισμό του 2014. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Π. Ρήγας, μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι σήμερα «οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καλούνται να επιβεβαιώσουν αυτό που αποφασίσαμε όλοι, να συμμετέχουμε στην κυβέρνηση». Ωστόσο, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν χτες ότι πιθανόν να υπάρξουν «διαφοροποιήσεις» από κάποιους βουλευτές στα υπό ψήφιση νομοσχέδια αν δεν υπάρξουν «αλλαγές».

Βορίδης: «Κέντρα» θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση

Σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Βήμα FM», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης υποστήριξε ότι η τοποθέτηση του Αλ.Τσίπρα «εντάσσεται σε μια γενικότερη στρατηγική που αναπτύσσεται από κέντρα και του εσωτερικού και του εξωτερικού, τα οποία θέλουν οπωσδήποτε να εμπλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κυβερνητικό σχήμα».

Ο ίδιος σημείωσε: «Υπάρχει μία άποψη που λέει ότι η πολιτική αυτή, εφαρμοζόμενη από μία κυβέρνηση που κορμό της έχει τη Νέα Δημοκρατία, δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θα έπρεπε να έχει και πρέπει οπωσδήποτε, για να είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική που ακολουθείται σήμερα, να στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή και από την Αριστερά, για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή νομιμοποίηση».

Ο Μ. Βορίδης ανέφερε ότι «όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θέση θέλουν να δημιουργήσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, να δημιουργηθεί κλυδωνισμός στην κυβέρνηση, να οδηγηθεί ενδεχομένως η χώρα σε εκλογές και στις εκλογές αυτές να φτιαχτεί ένα σχήμα στο οποίο θα υπάρξουν συνεργασίες ενός ευρέος φάσματος που θα είναι μέσα και ένα τμήμα της Αριστεράς, προκειμένου να εμπεδωθεί με καλύτερο τρόπο αυτή η πολιτική».

Σε ρόλο «μπαλαντέρ» η ΔΗΜΑΡ

Την ίδια ώρα ο Φ. Κουβέλης, αν και επιλέγει για την ώρα να κρατά αποστάσεις ασφαλείας απ' τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, δηλώνει διαθέσιμος υπό όρους να συνδράμει τη συγκρότηση σταθερών αστικών κυβερνήσεων.

Ετσι, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε σε «κυβερνήσεις συνεργασίας, όχι γενικά και αόριστα, αλλά με προγραμματική συμφωνία που θα έχει αντανάκλαση στην κοινωνία», και έσπευσε να προσθέσει ότι «η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική και με τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι έτσι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεργασίας ούτε με τον έναν ούτε με τον άλλον. Εάν προκύψουν στο μέλλον τότε θα δούμε».

Ωστόσο, αποκαλύπτοντας τις προθέσεις και διαθέσεις της ΔΗΜΑΡ συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα έχει εγκαταλείψει τις μονοκομματικές κυβερνήσεις» και ότι χρειάζονται κυβερνήσεις συνεργασίας, ουσιαστικά όμως συνεργατικές και δίχως μονοκομματικές συμπεριφορές.

Ευαρέσκεια, τέλος, προκάλεσε στον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση του Φ. Κουβέλη σύμφωνα με την οποία τα όσα είπε ο Αλ. Τσίπρας ήταν μια λανθασμένη μεν, «πολιτική παρέμβαση» δε και όχι «πρόσκληση αποστασίας».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
Πιστή αντιγραφή αντιδραστικών συστάσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πρόταση νόμου για τη «Χρηματοδότηση, διαφάνεια και ισότητα ευκαιριών στην πολιτική δράση» κατέθεσε χτες η ΔΗΜΑΡ, στο όνομα «της καταπολέμησης της διαφθοράς και της διαπλοκής και της αυτονομίας της πολιτικής». Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ ενσωματώνει όλες τις αντιδραστικές συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναπαράγει αποπροσανατολιστικές απόψεις ότι για την κρίση και τα δεινά του λαού ευθύνονται η διαπλοκή, οι συναλλαγές κάτω απ' το τραπέζι και το κοστοβόρο πολιτικό σύστημα. Συμβάλλει στην προσπάθεια εξωραϊσμού του ρόλου του αστικού πολιτικού συστήματος και υπηρετεί το στόχο για φίμωση κομμάτων, όπως του ΚΚΕ, που αντιπαλεύουν το σύστημα.

Η ΔΗΜΑΡ προτείνει μεταξύ άλλων: Μείωση της κρατικής χρηματοδότησης -τακτικής και εκλογικής- κατά 25%, σύνδεση του συνολικού ύψους της τακτικής χρηματοδότησης με το δημόσιο έλλειμμα (όσο αυτό υπερβαίνει το 3%, να μειώνεται ετησίως κατά 0,05ο/οο). Μεταβολή των προβλεπόμενων ποσοστών για την κατανομή της τακτικής χρηματοδότησης στο όνομα της «ενίσχυσης μικρότερων σχημάτων, της ισότητας των ευκαιριών για την ενθάρρυνση νεοπαγών σχημάτων». Η καταβολή του 25% της τακτικής χρηματοδότησης να εξαρτάται απ' την είσπραξη ιδιωτικών ενισχύσεων ιδίου ύψους. Υποχρεωτική συναλλαγή των πολιτικών κομμάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Διάθεση των στοιχείων στο κοινό, δημοσιογράφους κ.λπ. με υποχρεωτική ανάρτησή τους σε ιστοσελίδα που υποχρεωτικά θα διατηρεί.

Η πρόταση περιλαμβάνει μέχρι και άρθρα για απαγόρευση της αφισοκόλλησης ή της ανάρτησης πανό, παρά μόνο σε αυστηρά οριοθετημένους χώρους.

Ακόμα προβλέπει τα εξής: Υποβολή παραστατικών προεκλογικών δαπανών για την είσπραξη της εκλογικής χρηματοδότησης. Δυνατότητα ενίσχυσης σε είδος με χρηματική της αποτίμηση από την Επιτροπή Ελέγχου. Απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού. Εξατομίκευση της ευθύνης για τη διαχείριση των οικονομικών των κομμάτων, υποχρέωση διατήρησης πιστοποιημένου λογιστηρίου, τήρηση θεωρημένων βιβλίων στα οποία θα καταχωρούνται όλα τα έσοδα. Τήρηση ειδικών βιβλίων δωρητών όπου αναγράφονται όλα τα στοιχεία ταυτότητας όσων εισφέρουν οποιοδήποτε ποσό ή άλλη παροχή. Διοικητικές και ποινικές κυρώσεις σε βουλευτές και τρίτους για παραβιάσεις καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας των αιρετών.

Παράλληλα, την ίδια ώρα που μιλά περί «αυτονομίας της πολιτικής» και «ισότητας ευκαιριών» των κομμάτων, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ αποκαλύπτει ακόμη περισσότερο τις πραγματικές στοχεύσεις της σημειώνοντας ότι: «Εν όψει της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, αυξάνεται το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ιδιωτικής χρηματοδότησης από το αυτό πρόσωπο σε 20.000 ευρώ. Για τον ίδιο λόγο, προτείνεται και η δυνατότητα ενίσχυσης από εταιρείες και άλλα ΝΠΙΔ, υπό τον όρο της γνωστοποίησης της ενίσχυσης στην Επιτροπή Ελέγχου».

Επιχειρείται, δηλαδή, νομιμοποίηση της σχέσης που αντικειμενικά αναπτύσσεται ανάμεσα στην αστική τάξη και τα κόμματα που την εκπροσωπούν πολιτικά και η οποία αποτελεί τη μήτρα των συναλλαγών κάτω απ' το τραπέζι. Είναι προφανές το ποια κόμματα θα ενισχύσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι όπως και οι λόγοι για τους οποίους θα το κάνουν. Αλήθεια, πιστεύει κανείς ότι η δημοσιοποίηση της ενίσχυσης των κομμάτων του συστήματος από εταιρείες θα καταργήσει τη «διαπλοκή»; Αφού τα συμφέροντά τους υπηρετούν με την πολιτική τους και μάλιστα και τα ιδιαίτερα συμφέροντα των ξεχωριστών μερίδων του κεφαλαίου όταν αυτό χρειάζεται.

Λάθος πόρτα χτύπησαν...

Ευκαιρία να τσουβαλιάσουν το ΚΚΕ με τα άλλα κόμματα νομίζουν ότι βρήκαν στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού «Alpha», με αφορμή τη συζήτηση για τις βουλευτικές αποζημιώσεις και τα άλλα προνόμια των βουλευτών. Αναρωτήθηκαν μάλιστα δημοσίως: «Πού είναι οι βουλευτές των άλλων κομμάτων; Και του ΚΚΕ; Γιατί δε ζητάνε μείωση; Γιατί δεν καταθέτουν το μισθό τους και κρύβονται πίσω από την ψήφο της κυβέρνησης;». Αν και γνωρίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ, που διατυπώθηκαν και στην αντίστοιχη συζήτηση στη Βουλή και με ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, τις απέκρυψαν.

Τις υπενθυμίζουμε λοιπόν: Το ΚΚΕ επανειλημμένα και με προτάσεις νόμου και τοποθετήσεις στη Βουλή έχει ζητήσει τη δραστική μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης, την κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε κοινοβουλευτικές επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων, θέση που απορρέει από τη γενικότερη αντίληψη που έχει το ΚΚΕ για το ρόλο των εκλεγμένων στα διάφορα αντιπροσωπευτικά Σώματα και που δεν μπορεί να σχετίζεται με κανένα προνόμιο συγκριτικά με την προηγούμενή τους κατάσταση.

Τους υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν παίρνουν τη βουλευτική αποζημίωση. Ολόκληρη κατατίθεται στο ΚΚΕ, για να οργανώνει την πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα, που είναι η πιο αποδοτική κατάθεση υπέρ του λαού. Οι βουλευτές του ΚΚΕ, όπως και τα άλλα στελέχη του Κόμματος που δουλεύουν σε άλλους τομείς δράσης, κεντρικά και τοπικά, στηρίζονται οικονομικά με ποσό που κυμαίνεται και δεν υπερβαίνει το μέσο μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή 800 ευρώ.

Δεν είμαστε, λοιπόν, όλοι ίδιοι, αγαπητοί κύριοι.


Τ.

ΚΥΠΡΟΣ
Κηδεύτηκε ο Γλαύκος Κληρίδης

Με τιμές αρχηγού κράτους πραγματοποιήθηκε χτες η κηδεία του πρώην Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, παρουσία του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας. Παρούσα στην κηδεία του Γ. Κληρίδη ήταν επίσης αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά. Η χτεσινή μέρα είχε κηρυχθεί επίσημη αργία για το Δημόσιο και τα σχολεία, ενώ ειδική συνεδρίαση για απόδοση τιμών στον αποθανόντα πραγματοποίησε και η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ