ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Ξεκινούν απεργίες εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ

Κάλεσμα συμμετοχής με πλαίσιο που βοηθάει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα απευθύνει η ΔΗΠΑΚ

Την αντίδραση των εργαζομένων και των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ προκαλούν τα σχέδια της κυβέρνησης για τον Οργανισμό και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία θα επιδεινώσουν κι άλλο τις υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τις συνθήκες δουλειάς υγειονομικών και διοικητικών υπαλλήλων.

Από την αρχή της βδομάδας ξεκινούν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες. Την Τρίτη, στις 11 π.μ., οργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, στις 25, 26 και 27 Νοέμβρη θα κάνουν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες οι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ. Τη συμμετοχή του σε αυτές, ανακοίνωσε χτες και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Στις 26 και 27 Νοέμβρη θα απεργήσουν οι υγειονομικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ και μαζί με τους γιατρούς θα πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας.

Οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ οργάνωσαν χτες συνεντεύξεις Τύπου. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θ. Αποστολόπουλος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του πορίσματος, σύμφωνα με το οποίο ο ΕΟΠΥΥ θα είναι και πάροχος και αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Ειδικότερα για το θέμα της εργασιακής σχέσης των γιατρών τάχθηκε υπέρ της διατήρησης των σημερινών εργασιακών σχέσεων - δηλαδή να μπορούν να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο.

Τοποθετούμενος ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού Αττικής του ΕΟΠΥΥ, Π. Ψυχάρης (στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ), είπε ότι η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση αποτελεί «ευνουχισμό» για τον γιατρό της ΠΦΥ.

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ότι μόλις το 4,5% των εργαστηριακών εξετάσεων γίνονται πια στα εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Το υπόλοιπο 95,5% κατευθύνεται στα ιδιωτικά εργαστήρια, εκ των οποίων το 70% στις αλυσίδες των διαγνωστικών κέντρων. Ωστόσο, η ένταση της υποβάθμισης που επικαλούνται οι Ομοσπονδίες των γιατρών και των υγειονομικών, ξεκίνησε με το σταμάτημα των διαγωνισμών για αντιδραστήρια από το 2007. Από τότε μέχρι τώρα, δεν έκαναν τίποτε ουσιαστικό για συντονισμένη απόκρουση αυτών των επιλογών.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα, αποχτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών» του ΕΟΠΥΥ για το περιεχόμενο του αγώνα που κλιμακώνεται από βδομάδα. Η ΔΗΠΑΚ προτείνει:

  • Να μη συγχωνευθεί και καταργηθεί καμία μονάδα Υγείας του ΕΟΠΥΥ, κανένα κέντρο υγείας, κανένα νοσοκομείο.
  • Να μη βγει σε διαθεσιμότητα, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.
  • Να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις σε μόνιμες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των πληρωμών των ασθενών.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Βαφτίζει «αναβάθμιση» την «αποθήκη» ασθενών!

Το πρώην νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγία Βαρβάρα» -λειτουργούν ορισμένα εξωτερικά ιατρεία μέχρι το μεσημέρι- επισκέφτηκε χτες ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, για να ισχυριστεί πως «το νοσοκομείο και η κλινική ξεκινούν τη λειτουργία τους (...) ποτέ δεν ήταν στα σχέδια του υπουργείου Υγείας το κλείσιμο αυτού του νοσοκομείου, το οποίο με τα σχέδια που έχουμε καθ' οδόν, θα αναβαθμιστεί».

Στην πραγματικότητα, η Παθολογική - Ηπατολογική κλινική που σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας, μόνο «στα χαρτιά» μπορεί να λειτουργήσει. Θα μεταφερθούν 5 παθολόγοι και 5 ειδικευόμενοι από το κρατικό Νίκαιας, όπως και μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς άλλες απαραίτητες ειδικότητες. Οσο για το νοσοκομείο, όχι μόνο δεν αναβαθμίζεται, αλλά από τους 395 εργαζόμενους έχουν απομείνει 50 και από τα 148 κρεβάτια, θα λειτουργήσουν μόλις τα 28 της κλινικής.

Σύμφωνα με προχτεσινή απόφαση της γενικής συνέλευσης των γιατρών του ΓΝ Νίκαιας, «το Υπουργείο (...) επιχειρεί να δημιουργήσει χώρους αποθηκεύσεως ασθενών με ελλιπείς ιατρικές υπηρεσίες και διαφημίζει την κίνηση αυτή ως "επαναλειτουργία"». Αντίστοιχα, το επιστημονικό συμβούλιο, ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και οι συμμετέχοντες Διευθυντές Τομέων του ΓΝ Νίκαιας, με έγγραφό τους στον Εισαγγελέα, «επισημαίνουν τους μεγάλους κινδύνους για την ασφάλεια των ασθενών και ομόφωνα ζητούν την άμεση ανάκληση του ως άνω εγγράφου».

Εκτιμούν «ότι η Διοίκηση του ενιαίου Νοσοκομείου ΓΝ Νίκαιας Πειραιά "Αγιος Παντελεήμων" - ΓΝ Δυτικής Αττικής "Αγία Βαρβάρα" (για το οποίο σημειωτέον δεν υπάρχει ενιαίος οργανισμός), προβαίνει σε επικίνδυνους ακροβατισμούς και εκθέτει ασθενείς σε κίνδυνο, συστήνοντας Μοναδικό στα χρονικά του ΕΣΥ, αλλά και παγκοσμίως, Παθολογικό - Ηπατολογικό τμήμα που δε θα έχει συνεχή υποστήριξη από παρόντες στον ίδιο χώρο Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (καρδιολόγων, χειρουργών, αναισθησιολόγων κ.λπ.) (...) δεν συμπεριλαμβάνεται καμία πρόνοια καλύψεως του εν λόγω τμήματος για τα απογεύματα, τις νύχτες και τις αργίες, ούτε καν από Παθολόγους».

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αντιδρούν στην αιμοδοσία των χρυσαυγιτών

Τις αντιδράσεις των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκαλεί η «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες» που οργανώνει η Χρυσή Αυγή, αύριο, Σάββατο. Ζητούν τόσο από τις διοικήσεις των νοσοκομείων, όσο και από το υπουργείο Υγείας να ακυρώσουν «τη νέα φασιστική πρόκληση». Στην ανακοίνωση, οι χρυσαυγίτες μιλάνε για αιμοδοσία «που θα δώσει ζωή σε Ελληνες που έχουν ανάγκη».

«Να αποτραπεί εμπλοκή του νοσοκομείου», ζητά με ομόφωνη απόφαση το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Η Ελπίς». Αντίστοιχα, η ΠΟΕΔΗΝ, με έγγραφο προς τις διοικήσεις νοσοκομείων και προς τον υπουργό Υγείας, απαιτεί απεμπλοκή του ΓΝ ΕΛΠΙΣ και του Παίδων «Αγία Σοφία» «από τα ρατσιστικά σόου των νεοναζιστών».

Η παράταξη της ΔΑΣ στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» καταγγέλλει «το διευθυντή της αιμοδοσίας του νοσοκομείου (...) γιατί έγινε δεκτό το απαράδεκτο αίτημα της Χρυσής Αυγής να γίνει αιμοληψία στα γραφεία της». Καλεί τους εργαζόμενους της αιμοδοσίας και όλου του νοσοκομείου «να απαντήσουμε στις πιέσεις του διευθυντή». Χτες το πρωί εκπρόσωποι της ΔΑΣ έκαναν παρέμβαση στο διοικητή ζητώντας να απορρίψει το αίτημα και από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων να πάρει άμεσα θέση. Τελικά, το σωματείο πήρε απόφαση καταδίκης της «εγκληματικής Χρυσής Αυγής» και της ρατσιστικής αιμοδοσίας.

Ανάμεσα σε άλλα η ΔΑΣ σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Το κάλεσμα για αιμοδοσία στα γραφεία της δεν μπορεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού μας, δεν μπορεί να ξεπλύνει τα εγκλήματά της. Η προσφορά της στους εφοπλιστές και τους μεγαλοεπιχειρηματίες δεν μπορεί να σβηστεί ούτε με αιμοδοσία, ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Κανείς δεν μπορεί να δώσει "άφεση αμαρτιών" σε αυτούς που ευθύνονται για τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα ανθρώπων, οι οποίοι προστρέχουν στα νοσοκομεία και χρειάζονται αίμα και περίθαλψη. Δεν θα δεχτούμε το σόου των ναζιστών».

Μαζική διαδήλωση χτες στη Λάρισα

Από τη διαδήλωση έξω από την Περιφέρεια
Από τη διαδήλωση έξω από την Περιφέρεια
Μεγάλη πανθεσσαλική συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα - κινητικότητα που προωθούν κυβέρνηση - τρόικα στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, έγινε χτες στη Λάρισα, με πρωτοβουλία των σωματείων εργαζομένων από τα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας και τη συμμετοχή μαζικών φορέων της περιοχής. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας. Εκαναν προσυγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου και με πορεία έφτασαν έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου συναντήθηκαν με εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας από τους άλλους νομούς της Θεσσαλίας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν με τα πανό τους το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και η Λαϊκή Επιτροπή Λάρισας, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Να μη γίνει καμία απόλυση, να μην μπει κανείς εργαζόμενος σε διαθεσιμότητα - κινητικότητα. Μαζικές προσλήψεις άμεσα μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, κέντρα υγείας, μονάδες ΕΟΠΥΥ. Να μην κλείσει και να μη συγχωνευτεί κανένα νοσοκομείο, κέντρο υγείας, κλινική, νοσοκομειακό κρεβάτι.

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη οργανώνουν την Τρίτη στις 6.30 μ.μ. το σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου δημοτικού διαμερίσματος της Αθήνας. Απαιτούν: Να σταματήσει η συρρίκνωση - υποβάθμιση του Ασυλου Ανιάτων. Να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Καμία απόλυση. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα. Να καταργηθούν οι πληρωμές των περιθαλπόμενων. Να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ