ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΝΟΚΙΑ»
Ενισχύεται για την επέκταση των δραστηριοτήτων της

«Ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις» χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα μονοπώλια, στο έδαφος του συνολικού χτυπήματος των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων

Χαρακτήρα συνολικής δέσμευσης προς το πολυεθνικό μονοπωλιακό κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τον ίδιο καταστροφικό για το λαό δρόμο των αντεργατικών «μεταρρυθμίσεων» ώστε να καταστεί η χώρα «φιλικότερη στην επιχειρηματικότητα» εμπεριείχε η χτεσινή τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, στα εγκαίνια του «Κέντρου Ερευνας και Ανάπτυξης» της ΝΟΚΙΑ στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη μονάδα δραστηριοποιείται στην παροχή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εφαρμογών στο δημόσιο τομέα και σε ιδιωτικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ο OTE, η WIND, η VODAFONE και η FORTHNET, ενώ αποτελεί και το κέντρο που διευθύνει τις δραστηριότητες της ΝΟΚΙΑ στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Ο επικοινωνιακός «ντορός» της κυβέρνησης έγινε με αφορμή την απασχόληση περί των 150 πτυχιούχων μηχανικών στο Κέντρο Ερευνας της ΝΟΚΙΑ, οι οποίοι ωστόσο όπως εμμέσως αποκάλυψε ο Γ. Βρούτσης που επίσης παρευρέθηκε στα χτεσινά εγκαίνια, προσλήφθηκαν μέσω προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αξιοποιήθηκε ο κοινοτικός κανονισμός 800/2008 ο οποίος προβλέπει μια σειρά εξαιρέσεις σε εμπόδια που θέτει η ΕΕ στην παροχή κρατικών ενισχύσεων προς όφελος μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ερευνας. Τώρα το πώς η εγχώρια θυγατρική μιας από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές του τομέα των τηλεπικοινωνιών μπόρεσε να θεωρηθεί «μικρομεσαία επιχείρηση» και να ενισχυθεί για την πρόσληψη προσωπικού, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πού πραγματικά κατευθύνεται η μερίδα του λέοντος από τα περιβόητα προγράμματα «ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»... Ο Γ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι ανάλογες πρακτικές θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και στο άμεσο μέλλον, ώστε να μην αφεθεί «έστω και ένα ευρώ αχρησιμοποίητο στον αγώνα κατά της μάστιγας που λέγεται ανεργία»...

Υπενθυμίζουμε ότι τον προηγούμενο Απρίλη εκπρόσωποι της ΝΟΚΙΑ είχαν συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά με αφορμή την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης στη χώρα μας. Φυσικά η κυβέρνηση δεν έχει αποκαλύψει το σύνολο των «διευκολύνσεων» (όπως φοροαπαλλαγές και άλλου είδους κίνητρα) που της παρέχει παρά μόνο εμμένει σε κοινοτοπίες, όπως αυτές που επανέλαβε χτες ο Κ. Χατζηδάκης περί «μεταφοράς σημαντικής τεχνογνωσίας στη χώρα μας» και «αύξησης των θέσεων εργασίας». Ο υπουργός Ανάπτυξης δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ. Βρούτσης είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου του εργάστηκαν εντατικά για την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού της ΝΟΚΙΑ και πως η «συγκεκριμένη δράση του ΟΑΕΔ και του υπουργείου Εργασίας θα αποτελέσει πρότυπο σχεδιασμού και εφαρμογής παρεμβάσεων την επόμενη περίοδο». Τέλος εξέφρασε την ελπίδα, η χώρα να αποτελέσει «κέντρο για την παραγωγή κρίσιμων προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα της πληροφορικής και των επικοινωνιών» τα επόμενα χρόνια.

«Ασφαλές καταφύγιο για επενδύσεις» χαρακτήρισε την Ελλάδα η υπεύθυνη Τύπου της μητρικής NOKIA, Β. Μέιν, ενώ ο πρέσβης της Φινλανδίας Pekka Lintu εξήρε την πολιτική της κυβέρνησης για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Ταχέως προς την τελική φάση ξεπουλήματος

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί γύρω από το «φιλέτο» του Αστέρα Βουλιαγμένης και συνολικά του «παραλιακού μετώπου»
Οξύνονται οι ανταγωνισμοί γύρω από το «φιλέτο» του Αστέρα Βουλιαγμένης και συνολικά του «παραλιακού μετώπου»
Στην τελική φάση εισέρχεται η διαδικασία πώλησης του «Αστέρα Βουλιαγμένης» μετά την κατάθεση τεσσάρων δεσμευτικών προσφορών από αντίστοιχα επενδυτικά σχήματα κατά τη χτεσινή τελευταία μέρα του διαγωνισμού, όπως ανακοίνωσαν το ταμείο αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εθνική Τράπεζα. Πρόκειται για την κοινοπραξία των «Colony Capital Acquisitions» και «Dolphin Capital», την «JERMYN STREET REAL ESTATE FUND», η οποία σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση υποστηρίζεται από 6 επενδυτές, τη «Lamda Εrga Αnaptyxis s.a» (όμιλος Λάτση) και το επενδυτικό σχήμα με την επωνυμία «PLEPI HOLDINGS LTD», στο οποίο εμπλέκεται και ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου.

Το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ξένοι και ντόπιοι επιχειρηματικοί όμιλοι καταδεικνύει και την τεράστια αξία της έκτασης του «Αστέρα», συνολικής επιφάνειας 308 στρεμμάτων περίπου.

Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έγινε για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, παρέχεται στο νέο ιδιοκτήτη η δυνατότητα κατασκευής πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, καθώς και της κατεδάφισης κάποιας από τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες που βρίσκονται σήμερα εντός της έκτασης, όπως και χρήση της παραλίας και της μαρίνας Βουλιαγμένης. Στην έκταση διατηρούν δικαιώματα το ελληνικό Δημόσιο και η Εθνική Τράπεζα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη επέκτασης του επενδυτικού σχεδιασμού σε παρακείμενη έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και σήμερα φιλοξενείται ορφανοτροφείο. Με βάση την αρχική συμφωνία η Τράπεζα θα λάβει το 80% των εσόδων από τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και το ΤΑΙΠΕΔ το 20%.

Η συγκεκριμένη επένδυση δεν αφορά αποκλειστικά στον Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά επεκτείνεται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η στρατηγική μελέτη, στο σύνολο της περιοχής της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι», ενώ ως ευρύτερη ζώνη επιρροής του σχεδίου θεωρείται ολόκληρη η περιοχή, που βρίσκεται «στον άμεσο περίγυρο της προς αξιοποίηση έκτασης», δηλαδή τη δημοτική ενότητα Βουλιαγμένης.

Είναι προφανές ότι ακριβώς εξαιτίας της τεράστιας αξίας της εν λόγω έκτασης - η οποία λόγω της συνολικότερης πτώσης των τιμών των ακινήτων θα παραχωρηθεί σε... έξτρα ανταγωνιστική τιμή - οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους υποψήφιους νέους ιδιοκτήτες θα κορυφωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Ενα ακόμη «πρόβλημα» μάλιστα που εμπλέκει ακόμη περισσότερο το κουβάρι των επιχειρηματικών ανταγωνισμών ανακύπτει και εξαιτίας της παρακείμενης έκτασης του παλαιού αεροδρομίου Ελληνικού, όπου το αρχικό σενάριο προέβλεπε επενδυτικές δράσεις εξ αντικειμένου ανταγωνιστικές προς αυτές που σχεδιάζεται να υλοποιηθούν στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ - ΜΙΚΡΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ
Στο δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο

Στη Βουλή κατατίθεται μέσα στις επόμενες μέρες το νομοσχέδιο για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο μόνιμο χαράτσι πάνω στη λαϊκή στέγη και τη μικρή ακίνητη περιουσία. Στα 2,65 δισ. ευρώ φτάνουν για το 2014 τα έσοδα που προσδοκά να συγκεντρώσει η συγκυβέρνηση, όπως αυτά εμφανίζονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Με το νέο φόρο μονιμοποιείται το τάχα «έκτακτο τέλος» στα ακίνητα που επιβλήθηκε από το 2011, ενώ παράλληλα διευρύνεται, καθώς για πρώτη φορά θα μπει χαράτσι στους φτωχομεσαίους αγρότες για τις κάθε είδους γεωργικές εκτάσεις και χωράφια, ακόμη και αν δεν αποκτούν από αυτά κανένα εισόδημα, ενώ στην ίδια κατηγορία υπάγονται και ιδιοκτήτες οικοπέδων και μη ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων, οι οποίοι μέχρι και φέτος δεν είχαν να αντιμετωπίσουν το συγκεκριμένο χαράτσι. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 500 ευρώ ο βασικός φόρος θα ξεκινά από τα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η συγκυβέρνηση από τους πλευρά της προβάλλει τους σαθρούς ισχυρισμούς περί... «ελαφρύνσεων» για τη μεγάλη πλειοψηφία των φορολογουμένων, σε σχέση με το χαράτσι που επιβλήθηκε μέσω της ΔΕΗ. Η πραγματικότητα βέβαια είναι τελείως διαφορετική: τα λαϊκά στρώματα που είχαν ένα σπίτι ή ένα κομμάτι γης, αξίας μέχρι 200.000 ευρώ, μέχρι και το έτος 2010 δεν πλήρωναν κανένα τέτοιο χαράτσι. Στο ίδιο νομοσχέδιο ενδέχεται να κατατεθεί και η προωθούμενη ρύθμιση για τη μείωση του φόρου μεταβίβασης στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στόχος, η τόνωση της κτηματαγοράς και των μεταβιβάσεων, η διευκόλυνση της συγκέντρωσης ακίνητης περιουσίας σε ολοένα και λιγότερα χέρια. Η διαδικασία συγκέντρωσης επιταχύνεται συνολικά από την ένταση της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, από τα αλλεπάλληλα χαράτσια που δυσκολεύουν τη διατήρηση της μικρής περιουσίας στους σημερινούς κατόχους της, καθώς και από την προωθούμενη έναρξη των πλειστηριασμών για τα «κόκκινα» τραπεζικά δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΕΕΣΣΤΥ
Απολύσεις για να γίνει ελκυστικότερο το πακέτο

Ετοιμη να θυσιάσει όσες θέσεις εργασίας έχουν απομείνει σε ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (δηλαδή, τη ROSCO, την πρώην τεχνική βάση του ΟΣΕ) ώστε να τις καταστήσει ακόμη περισσότερο ελκυστικές προς «επενδύσεις» και να προχωρήσει η ιδιωτικοποίησή τους φέρεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών. Σύμφωνα με χτεσινές πληροφορίες, οι υποψήφιοι νέοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ επιθυμούν οι εταιρείες που θα αποκτήσουν να έχουν όσο γίνεται μικρότερο «εργασιακό κόστος». Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό οδηγεί όχι σε μετατάξεις σε κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία, αλλά σε άμεσες απολύσεις.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής Οικονομολόγων»

Η «Πανεπιστημονική Οικονομολόγων» / ΔΠΚ-Ο καλεί την Παρασκευή 29 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., σε πλατιά σύσκεψη τους οικονομολόγους της Αττικής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, Πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο συντονισμός της δράσης μπροστά στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ