ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
Απεργίες και διαδηλώσεις με αιχμή την Υγεία

Συνεχίζονται οι απεργίες στον ΕΟΠΥΥ. Κινητοποιήσεις σε ψυχιατρεία και δημόσια νοσοκομεία

Η συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Η συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη
Συνεχίζονται σήμερα - και μέχρι την Τρίτη - οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, ενάντια στη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση και μεταξύ άλλων προβλέπει κινητικότητα σχεδόν ολόκληρου του προσωπικού του Οργανισμού και ενδεχομένως κλείσιμο των υγειονομικών μονάδων. Χτες, υγειονομικοί και εργαζόμενοι - που βρίσκονται στη δεύτερη μέρα απεργίας - μαζί με τους γιατρούς έκαναν συγκέντρωση στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ στο Μαρούσι.

Ανάλογη συγκέντρωση έγινε στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ και των άλλων συνταξιουχικών σωματείων, που πραγματοποίησαν προγραμματισμένη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ.

Στην Αθήνα αντιπροσωπεία των απεργών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, ο οποίος επανέλαβε ότι δεν εξαιρείται κανείς από την κινητικότητα, πλην των διοικητικών υπαλλήλων. Η κυβέρνηση επείγεται να έχει το σχετικό πόρισμα μέχρι τις 6/12/2013, οπότε θα πρέπει να αρχίσει τη διαδικασία της κινητικότητας για το προσωπικό. Χτες, ο υφυπουργός Υγείας, Α. Μπέζας, αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι δεν θα απολυθούν γιατροί, όταν τέθηκε το θέμα από την Ομοσπονδία των γιατρών στο πλαίσιο των συζητήσεων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Στο μεταξύ, εργαζόμενοι και γιατροί του ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΟΕΝΓΕ αύριο, Παρασκευή, στο υπουργείο Υγείας, στις 12 μ. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΔΗΝ αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.) για το Λεκανοπέδιο Αττικής και κάλυψη των απεργιών που θα γίνουν στην επαρχία αύριο Παρασκευή.

Η απόφαση στο ΓΣ πάρθηκε με τις ψήφους των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της παράταξης ψηφοδελτίου που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» (στηρίζεται απ' το ΠΑΜΕ) πρότεινε να γίνουν συνελεύσεις στα σωματεία, να βγουν συμπεράσματα απ' την απεργία στις 6 Νοέμβρη και να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι για μια 24ωρη απεργία μέσα στο Δεκέμβρη.

Σήμερα, τέλος, οι εργαζόμενοι στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και στο Δρομοκαΐτειο θα αποφασίσουν με Γενικές Συνελεύσεις για τις παραπέρα κινητοποιήσεις. Χτες, οι εργαζόμενοι από το «Δρομοκαΐτειο» έκλεισαν συμβολικά για λίγο την Ιερά Οδό και αμέσως μετά πραγματοποίησαν πορεία ως το Παλατάκι. Στο ΨΝΑ, οι εργαζόμενοι στο πλαίσιο στάσης εργασίας (9 π.μ. - 1 μ.μ.) συγκεντρώθηκαν έξω απ' την πύλη του ψυχιατρείου.

Στη Νάουσα

Με μια μαζική συγκέντρωση και πορεία, παρά το δυνατό κρύο, ο λαός της Νάουσας διαδήλωσε χτες βράδυ για να μπει φρένο στη διάλυση - κατάργηση του νοσοκομείου της πόλης που μεθοδεύει η κυβέρνηση, να στελεχωθεί πλήρως το νοσοκομείο. Μετά τη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ακολούθησε πορεία προς το νοσοκομείο.

Υπονομευτικά στον αγώνα δρουν ο Δήμος και ο Εμπορικός Σύλλογος, οι οποίοι αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν την απόφαση της Επιτροπής Αγώνα για πανναουσαϊκή απεργία στις 4 Δεκέμβρη. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, σε επόμενη συνεδρίαση της διοίκησης, θα επανακαθορίσει τη στάση του. Σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να δίνει τη μάχη ώστε το κάλεσμα αγώνα να φτάσει σε όλους τους χώρους δουλειάς, στην πόλη και σε όλα τα χωριά του δήμου.

Στο πλευρό εργαζόμενων και ασθενών στο «Ασυλο Ανιάτων»

Συγκέντρωση την Τρίτη από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος

Συγκέντρωση στο Ασυλο Ανιάτων στην Κυψέλη έκαναν το απόγευμα της Τρίτης το Σωματείο Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές Αθήνας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος.

Απαίτησαν να σταματήσει η συρρίκνωση - υποβάθμιση του Ασύλου Ανιάτων, να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους, καμία απόλυση, άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, με πλήρη δικαιώματα. Επίσης, να καταργηθούν οι πληρωμές των περιθαλπομένων, να περάσει το Ασυλο Ανιάτων στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, κατάργηση επιχειρηματικής δράσης, να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην περιοχή.

Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, ενώ αντιπροσωπεία τους συζήτησε με εργαζόμενους και ασθενείς. Ακολούθησε εξόρμηση στους κεντρικούς δρόμους και μοίρασμα ενημερωτικού υλικού, με κατάληξη την κεντρική πλατεία της Κυψέλης.

Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση έχει μετατρέψει το Ασυλο Ανιάτων σε επιχείρηση που πουλάει υπηρεσίες σε ανήμπορους ανθρώπους και εντατικοποιεί την εργασία για το προσωπικό. Οι νέες εισαγωγές, ιδιαίτερα απόρων, έχουν σταματήσει. Οι περιθαλπόμενοι πληρώνουν είτε μέσα από τα νοσήλια που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, είτε απευθείας για φάρμακα και υπηρεσίες, την ίδια ώρα που οι 130 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Η διοίκηση έχει «βγάλει στο σφυρί» ακόμη και τις εγκαταστάσεις στην Κυψέλη, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους, στους ασθενείς και τους συγγενείς τους.

Σε ανακοίνωσή τους, οι φορείς που διοργάνωσαν τη χθεσινή κινητοποίηση, τονίζουν: «Οργανωθείτε στα σωματεία. Να δώσουμε μαζί τη μάχη ενάντια στην πολιτική της συγκυβέρνησης και της ΕΕ που κλείνουν δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας για να εξασφαλίσουν "πελατεία" στους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κλινικών. Με τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία - Πρόνοια συγκεντρώνουν κονδύλια για νέες επιδοτήσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Συρρικνώνεται ο μηχανισμός για το μοριακό έλεγχο

Στην κατάργηση των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου του αίματος στη Λάρισα, στην Αλεξανδρούπολη, στα Γιάννενα και στην Πάτρα, προχώρησε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περικοπών. Η σχετική απόφαση του υφυπουργού Υγείας Αντ. Μπέζα για τη «νέα δομή του συστήματος αιμοδοσίας βάσει της οποίας ο μοριακός έλεγχος του αίματος θα διενεργείται σε τέσσερα Κέντρα Αίματος», εφαρμόζεται άμεσα. Ηδη, στη Λάρισα ο εξοπλισμός του Κέντρου «ξηλώθηκε». Σύμφωνα με την κυβερνητική απόφαση, τα τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλίας θα εξυπηρετούνται πλέον από το Κέντρο Μοριακού Ελέγχου του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλα τα δείγματα των αιμοληψιών που θα γίνονται σε νοσοκομεία της περιοχής, θα πρέπει να αποστέλλονται για έλεγχο στη Θεσσαλονίκη. Να σημειωθεί ότι στο «ΑΧΕΠΑ» το Μοριακό Κέντρο θα εξετάζει δείγματα από 24 συνολικά νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης.

Δράση των Λαϊκών Επιτροπών

Κινητοποιήσεις στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ οργανώνουν μια σειρά Λαϊκές Επιτροπές. Διεκδικούν δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην απεργία των εργαζομένων του Οργανισμού.

Σήμερα, Πέμπτη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΟΠΥΥ Νέου Κόσμου στις 9 π.μ. Η Λαϊκή Επιτροπή Κορυδαλλού οργανώνει παράσταση στις 11 π.μ. στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στην πλατεία Ελευθερίας.

Παρασκευή, 29 Νοέμβρη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου καλεί σε συγκέντρωση και πορεία στο ΙΚΑ Περιστερίου στις 10 π.μ. Η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης οργανώνει σύσκεψη για την κατάσταση στην Υγεία, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο.

Σάββατο, 30 Νοέμβρη

  • Τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας - Ειδυλλίας, το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου «ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας και η Λαϊκή Επιτροπή Ασπροπύργου καλούν σε κινητοποίηση στις 11 π.μ. στην πλατεία Λαού στην Ανω Ελευσίνα. Απαιτούν να μην κλείσουν τα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ στον Ασπρόπυργο και την Ελευσίνα και να μην καταργηθούν κλινικές και τμήματα στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Τρίτη, στις 3 Δεκέμβρη

  • Η Λαϊκή Επιτροπή Μενιδίου καλεί σε συγκέντρωση, στις 6 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ