ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Ολες οι αποφάσεις μέχρι τις 9 Δεκέμβρη

Με μια «βιομηχανία» αποφάσεων προωθείται τάχιστα σειρά αντιλαϊκών μέτρων

Ολομέτωπη επίθεση εναντίον των λαϊκών στρωμάτων με επίσπευση της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή και την ολοκλήρωση όλων των «προαπαιτούμενων» μέτρων και αναδιαρθρώσεων μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου δρομολογεί η κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της προχτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγ. Βενιζέλο και στο Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προηγήθηκε «κλείδωσαν» οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν οι κρατικές εταιρείες της Αμυντικής Βιομηχανίας, οι ΟΤΑ, οι εργαζόμενοι στον ΕΟΠΠΥ και τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ δρομολογείται και η συγχώνευση ή κατάργηση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρείες) που θα οδηγήσουν στο δρόμο της ανεργίας χιλιάδες εργαζομένους.

Απολύσεις, φόροι και πλειστηριασμοί

Μέχρι το τέλος του χρόνου, η κυβέρνηση σχεδιάζει να απολύσει 4.000 εργαζομένους από ΕΡΤ (2.000 άτομα), Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (πάνω από 700), Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (150) κ.ά. Επίσης, οι κυβερνώντες ετοιμάζουν και το δεύτερο κύμα των 12.500 απολύσεων για το 2014, το οποίο θα αφορά κυρίως τον ΕΟΠΥΥ, καθώς 5.000 εργαζόμενοι του Οργανισμού θα δουν την πόρτα της εξόδου, ενώ θα ακολουθήσουν οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία.

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών που θα οδηγήσει σε μαζικές κατασχέσεις λαϊκών σπιτιών από τις τράπεζες, καθώς και το νέο φόρο ακινήτων -θα κατατεθεί το νομοσχέδιο την επόμενη βδομάδα στη Βουλή- που θα λεηλατήσει το λαϊκό εισόδημα. Προ των πυλών, βρίσκεται και το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 20 εργαζομένους. Εξάλλου χτες, υπήρξαν πληροφορίες ότι στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ πρότειναν την καθιέρωση σύνταξης με βάση το εισόδημα, πρόταση που αυτόματα οδηγεί σε νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο με οριζόντιες και μεγάλες περικοπές στις συντάξεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί ο βάρβαρος προϋπολογισμός του 2014 μέχρι τις 8 Δεκέμβρη και πριν τη συνεδρίαση του «Γιούρογκρουπ» που έχει οριστεί για τις 9 Δεκέμβρη. «Η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα κλείσει μέσα στον Δεκέμβριο», υποστήριζαν και χτες συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτατους ρυθμούς την επιβολή των νέων σκληρών μέτρων, το Μέγαρο Μαξίμου και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ συντηρούν το αποπροσανατολιστικό σκηνικό των δήθεν «κόκκινων γραμμών», με στελέχη των εταίρων της συγκυβέρνησης να υποστηρίζουν ότι δε θα αποδεχτούν την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και του ορίου των απολύσεων. «Ισχύει ό,τι έχει πει η κυβέρνηση», υποστήριξε ο Ευάγ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε για τα δυο συγκεκριμένα θέματα.

Χαρτοπόλεμος

Εξάλλου, με αμείωτους ρυθμούς συνεχίστηκε ο χαρτοπόλεμος των ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια όσο και για το θέμα της τιμής των φαρμάκων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των υποβρυχίων, ο Ευάγ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «απολογητικό υπόμνημα» του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο όπως είπε έχει «εντυπωσιακή συνάφεια με συμφέροντα» και χαρακτήρισε το όλο θέμα «κωμικό». Απαντώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγ. Βενιζέλο «να αφήσει τις αθλιότητες» και ανέφερε: «Οι αρχιτέκτονες της διαπλοκής δεν θα υποδυθούν τους εξαγνισμένους αγγέλους της κάθαρσης». Εξάλλου, με αφορμή την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη μείωση των φαρμάκων, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, υποστήριξε ότι «δυστυχώς για τον ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση της τιμής 12.000 φαρμάκων είναι πλέον γεγονός. Το μόνο που μένει, πια, στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού».

Απαντώντας το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Τελικά, πόσα φάρμακα μειώνονται από την τροπολογία; 100 όπως λέει ο πρόεδρος του ΕΟΦ; 6.000 όπως υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ; `Η μήπως 12.000, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο; Οι πολίτες αυτής της χώρας δικαιούνται περισσότερο σεβασμό, ειδικά από τη στιγμή που σε ποσοστό 28% είναι αποκλεισμένοι από την ασφαλιστική κάλυψη».

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Με όραμα μια Ελλάδα παράδεισο για τους καπιταλιστές

Το εφιαλτικό τοπίο που προετοιμάζουν κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, σε βάρος του λαού, στο όνομα της θωράκισης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλίων, περιέγραψε με ανάγλυφο τρόπο χτες το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, όταν στη διάρκεια της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή παρουσίασε την «Ελλάδα του μέλλοντος».

Οπως ανέφερε, η «Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μια χώρα με μικρότερο, αλλά πιο αποτελεσματικό κράτος (...), με λιγότερους υπαλλήλους (....) Είναι ένα κράτος, που επιτρέπει την συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη παραγωγή και τη διάθεση, δημόσιων αγαθών. Παράλληλα, εξασφαλίζει στιβαρούς μηχανισμούς εποπτείας και του ελέγχου των αγορών».

«H Ελλάδα του μέλλοντος -συνέχισε- θα είναι ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος» που κατά την ταξική αντίληψη της κυβέρνησης αυτό σημαίνει ότι «θα εφαρμόσει για πρώτη φορά, το θεσμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» να μοιράσει δηλαδή στο λαό τη φτώχεια και από την άλλη η «Ελλάδα του μέλλοντος» θα είναι μια χώρα «φιλική στις στοχευμένες επενδύσεις» που σημαίνει «επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν σχέση με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων, την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, την ενίσχυση και την υποστήριξη εξαγωγών, την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την περαιτέρω εξάλειψη αδικαιολόγητων και αντιαναπτυξιακών εμποδίων στην επιχειρηματικότητα».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός στην εκπαίδευση σημειώνοντας: «Ελλάδα του μέλλοντος θα είναι μια χώρα που θα επενδύει στο τρίγωνο της γνώσης, δηλαδή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας (....) Οι εθνικοί στόχοι που θα συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια, δε θα είναι απλά αυτοί που θέτει η πολιτική της Λισαβόνας, για το εκπαιδευτικό σύστημα. Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια πολιτική, που θα επαναπροσδιορίσει τη στόχευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όχι μόνο προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής σύνδεσης του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά, αλλά προς μια κατεύθυνση που θα ανταποκρίνεται στο σύνολο όλων των πραγματικών αναγκών, των μελλοντικών πολιτών της χώρας»!

Ο ίδιος για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 προέβλεψε ότι θα είναι κοντά στο 1 δισ. ευρώ και πως θα είναι μια σταθερή βάση για το 2014.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του κοινοβολευτικού του εκπροσώπου Π. Λαφαζάνη, σπεύδοντας να βγάλει λάδι την αντιλαϊκή πολιτική, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την καπιταλιστική ιδιοκτησία, απάντησε στον υπουργό ότι η ομιλία του ήταν «ανιαρή και κουραστική» και «επιτέθηκε» στην κυβέρνηση λέγοντας ότι με ευθύνη της, η Ελλάδα είναι μια χώρα «χειρότερη μπανανία - αποικία» και η Βουλή «όργανο του προτεκτοράτου» που κάνει ό,τι του πουν «οι νεοαποικιοκράτες»!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Ανοιχτές πόρτες» για νέα αντιλαϊκά μέτρα οι «κόκκινες γραμμές»

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, για τα νέα μέτρα κυβέρνησης - τρόικας, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι "κόκκινες γραμμές" που προβάλλει η συγκυβέρνηση στην τρόικα, στην πραγματικότητα είναι "ανοιχτές πόρτες" για νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτή τη φορά η συρρίκνωση της Αμυντικής Βιομηχανίας και οι απολύσεις στον ΕΟΠΥΥ και τους ΟΤΑ, αφού συμφωνούν στον κοινό στόχο, στην ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, στόχο που υπηρετούν και τα άλλα κόμματα της ΕΕ. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα πρέπει να απορρίψουν το δρόμο που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ΕΕ, να περάσουν στην αντεπίθεση για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία προς όφελός τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ