ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Α. ΣΑΜΑΡΑ - ΝΤΟΝ ΓΚΡΑΝΘΑΜ
Κολεγιές σε όφελος της «Microsoft»

Τη διασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για προγράμματα εκπαίδευσης των ανέργων, την εξασφάλιση φτηνών και εξειδικευμένων εργατικών χεριών με την ταυτόχρονη διάνοιξη νέων κερδοφόρων πεδίων στην ελληνική αγορά εποφθαλμιά ο μονοπωλιακός όμιλος «Microsoft» με τη στήριξη και τη συνδρομή της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι παραπάνω στόχοι του τεράστιου ομίλου πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας αποτυπώθηκαν ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο της «Microsoft» Κεντροανατολικής Ευρώπης, Ντον Γκράνθαμ.

Σύμφωνα με τις διαρροές που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου, ο επικεφαλής του μονοπωλίου δήλωσε ότι η «Microsoft» δεσμεύεται να παρέχει σε ανέργους στην Ελλάδα «400 μαθήματα πληροφορικής και επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος e-skillς». Το πρόγραμμα «e-skillς», που επιδοτείται από την ΕΕ, ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους επιχειρηματικούς ομίλους να απορροφούν «ζεστό χρήμα» για την εκπαίδευση ανέργων, προκειμένου να ενταχθούν κάποια στιγμή στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος θα «εκπαιδευτούν περίπου 500.000 άνεργοι μέσα στα επόμενα τρία χρόνια», αριθμός που ισοδυναμεί με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ που θα κατευθυνθούν προς το μονοπώλιο της «Microsoft».

Στη συνάντηση, επίσης, σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, συζητήθηκε το σχέδιο της «Microsoft» για την έναρξη της λειτουργίας στην Αθήνα «κέντρου εξυπηρέτησης» της εταιρείας σε συνεργασία με τον ελληνικό επιχειρηματικό όμιλο «Teleperfomance Ελλάς», το οποίο «θα παρέχει πολλαπλή υποστήριξη σε πελάτες της "Microsoft", τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή αγορά». Σύμφωνα με τα στελέχη των επιχειρήσεων, θα δημιουργηθούν «350 θέσεις εργασίας τηλεϋποστήριξης οι οποίες θα φθάσουν τις 550 σε πλήρη ανάπτυξη». Πρόκειται για θέσεις εργασίας που αφορούν στην «τηλεφωνική εξυπηρέτηση» των πελατών του μονοπωλίου, στις οποίες στην Ελλάδα σε αντίστοιχα τμήματα εταιρειών οι εργαζόμενοι απασχολούνται με πολύ χαμηλούς μισθούς και εργασιακά ωράρια - «λάστιχο».

ΑΓΩΓΟΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΤΑΡ
Πεδίο κερδοφορίας των μονοπωλίων στην Ενέργεια

Eurokinissi

Με στόχο να διασφαλιστούν νέα κερδοφόρα πεδία για τα μονοπώλια της Ενέργειας με συνέπειες τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, χτες το απόγευμα η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την «Kύρωση Συμφωνίας φιλοξενούσας χώρας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Trans Adriatic Pipeline AG» για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου «Trans Adriatic Pipeline» (TAP), από το κοίτασμα «Σαχ Ντενίζ 2» του Αζερμπαϊτζάν προς την Κεντρική Ευρώπη.

Από τα 800 χιλιόμετρα του ΤAP, που προβλέπεται να κατασκευαστούν, τα περίπου 500 θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα ξεκινά από τον Εβρο, θα διασχίζει Θράκη, Μακεδονία και Ηπειρο και μέσω της Αλβανίας θα φτάνει στην Αδριατική. Με υποθαλάσσιο αγωγό θα καταλήγει στην Ιταλία. Ο ΤΑΡ έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και η κατασκευή του προωθείται ανταγωνιστικά στην επέκταση των ρωσικών μονοπωλίων στο «νότιο διάδρομο Φυσικού Αερίου», όπου οι Ρώσοι προωθούν τον αγωγό «South Stream».

Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα καταψηφίζει το νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στις αντιθέσεις ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τα ανταγωνιστικά σχέδια μεταφοράς φυσικού αερίου στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα, επιδρά και στον ανταγωνισμό ρωσικών ομίλων με την αζέρικη «Socar» η οποία έχει τη στήριξη των ΗΠΑ. «Ποια είναι τα οφέλη -συνέχισε- από αυτή συμφωνία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών; Γιατί αυτό είναι το κριτήριο που αξιολογεί το ΚΚΕ κάθε διακρατική συμφωνία», αν δηλαδή συμβάλει στην εξασφάλιση της φθηνής λαϊκής κατανάλωσης του φυσικού αερίου, αν μειώνει την εξάρτηση της χώρας από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και στη θωράκιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, αν συμβάλλει στην ειρήνη της περιοχής. Επισήμανε ότι για να υπάρξει διακρατική, αμοιβαία επωφελής συνεργασία για την ανάπτυξη ενεργειακών δικτύων και αγωγών προς όφελος του λαού, απαιτείται ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση απ' το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Ενιαίος Αποκλειστικά Κρατικός Φορέας Ενέργειας μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών.

Ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης χαρακτήρισε τη συμφωνία «εθνικής σημασίας» και ισχυρίστηκε ότι θα φέρει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις, όταν επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο, πέρα από τις θέσεις εργασίας για την κατασκευή του αγωγού που υπολογίζονται επίσημα στις 4.000, το πολύ για 100 που και αυτές θα είναι κακοπληρωμένες με δεδομένες τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, και ότι θα «ανοίξει το δρόμο για επενδύσεις άλλων επιχειρήσεων» όπως κατασκευαστικών κ.ά. Και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την ΕΕ ο αγωγός θα αποτελέσει έργο γεωστρατηγικής σημασίας για την Ευρώπη και «κορυφαίο διακύβευμα» «στη δύσκολη πορεία των εθνικών θεμάτων».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Πετράκος επισήμανε ότι χρειάζεται η χώρα να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους προκειμένου να αποσπάσει μεγαλύτερα οφέλη και ότι «θα ήταν θετική η συμφωνία αν κάλυπτε όρους και προϋποθέσεις», όπως να αναβαθμιστεί σε ενεργειακό κόμβο. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. Ενώ την ίδια πρόθεση εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ και η ΔΗΜΑΡ.

«ΝΕΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΤΤΙΚΗΣ»
Προωθείται σε όφελος των μονοπωλίων

Πλευρές από το «Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας - Αττικής 2021» παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σε κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος στη Βουλή. Πρόκειται ουσιαστικά για τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί στην Αττική τα επόμενα χρόνια στους τομείς των Μεταφορών, του Τουρισμού, της Πολεοδόμησης, της Βιομηχανίας, του Εμπορίου, των Υπηρεσιών, της Ενέργειας, του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος, με στόχο να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Στέκεται μακριά από τις λαϊκές ανάγκες, σε υποδομές ασφάλειας και βελτίωσης της ζωής του λαού που θα πληρώσει και το κόστος των αναπλάσεων και των έργων. Αλλωστε, το «νέο ρυθμιστικό» σχεδιάστηκε και προωθείται με γνώμονα αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός φέρεται να δήλωσε «επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια πλήρη ώσμωση ανάμεσα στην κοινωνία και την αειφορία, με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα». Πίσω από παχιά λόγια, οι κυβερνώντες επιχειρούν να κρύψουν ότι π.χ. δεν μπορεί να μιλάμε για αγροτική παραγωγή στην Αττική όταν αυτή συρρικνώνεται γενικά και συνθλίβεται από την ΚΑΠ και την ΕΕ. Διαφημίζουν νέους μεγάλους οδικούς άξονες, ωστόσο αποσιωπούν παραμέτρους όπως την εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικές εταιρείες και το κόστος χρήσης τους, τα δυσβάσταχτα διόδια. Παραπέρα, και τις όποιες αναπλάσεις προγραμματίζει, βάζει μπροστά να πληρωθούν από τους ίδιους τους κατοίκους. Το ίδιο και για τη μετατροπή περιοχών (π.χ. στην Ανατολική Αττική) από παραθεριστικές σε πρώτης κατοικίας, την κατασκευή και συντήρηση των αναγκαίων υποδομών προωθεί την αντίληψη να τις πληρώσουν οι κάτοικοι.

Σύσκεψη της «Πανεπιστημονικής Οικονομολόγων»

Η «Πανεπιστημονική Οικονομολόγων» / ΔΠΚ-Ο καλεί, αύριο, Παρασκευή 29 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., σε πλατιά σύσκεψη τους οικονομολόγους της Αττικής στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος), για να συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις και ο συντονισμός της δράσης μπροστά στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας. Θα μιλήσει ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Μείωση στην κατανάλωση ρεύματος

Μειωμένη κατά 3,2% εμφανίζεται η κατανάλωση ρεύματος τον Οκτώβρη του 2013 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους σύμφωνα με το σχετικό δελτίο στοιχείων κατανάλωσης που εκδίδει ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η μείωση αφορά τη ζήτηση σε ρεύμα χαμηλής κυρίως αλλά και μέσης τάσης, αφού το βιομηχανικό ρεύμα εμφάνισε ελάχιστη μείωση, μόλις κατά 0,6%. Ωστόσο σε επίπεδο 10μήνου (Ιανουάριος - Οκτώβριος) η ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος στη χαμηλή και μέση τάση μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 4,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, την ίδια στιγμή που το βιομηχανικό ρεύμα εμφάνισε αύξηση στην κατανάλωση κατά 1,4%.

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Απογείωση στα 7,3 δισ. στο 10μηνο

Στα 7,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, αυτά που βεβαιώθηκαν από το φοροεισπρακτικό μηχανισμό στο 10μηνο φέτος. Για το μήνα Οκτώβρη προστέθηκαν ποσά ύψους 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που συνδέεται με τα εκκαθαριστικά σημειώματα που απεστάλησαν από την εφορία. Γεγονός που αποκαλύπτει την αδυναμία βασικά των λαϊκών νοικοκυριών, λόγω της δραστικής μείωσης των εισοδημάτων και της φοροληστείας, να πληρώσουν τους φόρους.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-- Τα 447.615 e-mails και τα 20.263 τηλεφωνήματα που έκανε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων από το Γενάρη (146.086 μόνο τον Οκτώβρη), απέδωσαν μόλις 160 εκατ. ευρώ.

-- Ενας στους πέντε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες εμφανίζεται να μην έχει υποβάλει δήλωση ΦΠΑ.

-- Στα 62 δισ. ευρώ φτάνει το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών, από τα οποία, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, τα 42 - 45 δισ. ευρώ «δεν είναι εισπράξιμα», δηλαδή επί της ουσίας θεωρούνται ξεγραμμένα.

  • Για την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», που θα ισχύσει από το 2014. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοθέτημα θα περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, όπως για τα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε παραβάσεις και οι συμπληρωματικές ρυθμίσεις του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ