ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παρέμβαση του ΜΑΣ στην εκδήλωση των πρυτάνεων

Κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι σπουδαστές πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι δυνάμεις του ΜΑΣ στη Θεσσαλονίκη, στο χώρο που γινόταν εκδήλωση της Συνόδου των Πρυτάνεων και της Ενωσης Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων με θέμα «Η κρίση πλήττει τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ευκαιρίες και απειλές».

Οι πρυτάνεις κινητοποίησαν την αστυνομία για να εμποδίσουν την είσοδο των φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων οι οποίοι τελικά μπήκαν στο χώρο κρέμασαν ένα πανό διαμαρτυρίας και στη συνέχεια αποχώρησαν.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ κατήγγειλε τη στάση των πρυτάνεων απέναντι σε εκλεγμένους εκπροσώπους των φοιτητών - σπουδαστών, στους ίδιους τους φοιτητές. Καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές να βγάλουν συμπεράσματα για τη στάση των πρυτανικών αρχών που φαίνεται πως προτιμούν για συνομιλητές τους οποιοδήποτε κλιμάκιο ή επιτελείο της κυβέρνησης και της ΕΕ παρά τους φοιτητές που δυσκολεύονται στην συνέχεια των σπουδών τους, που καθημερινά όλο και περισσότεροι αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους, αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των φοιτητών που αναγκάζονται να δουλεύουν για να τα βγάλουν πέρα ενώ οι παροχές όλο και μειώνονται ως εφαρμογή του Νέου Νόμου Πλαισίου.

Οι Πρυτάνεις

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων έγινε αναφορά στα προβλήματα των πανεπιστημίων. Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι ξένων πανεπιστημίων.

Παρουσιάζοντας το «τρίπτυχο» που έφερε τα πανεπιστήμια στη σημερινή κατάσταση, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Γ. Μυλόπουλος, είπε πως η αρχή έγινε με τον νόμο 4009, συνεχίστηκε με τις περικοπές κατά 60% στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ολοκληρώνεται με τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων με στόχο, όπως υποστήριξε, να ανοίξει ο δρόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Προοπτική που δεν τους βρίσκει αντίθετους καθώς, όπως σημείωσε, «δεν είμαστε αντίθετοι στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά στην υποβάθμιση των δημόσιων». Σχετικά με την έλλειψη προσωπικού και τη μείωση των κονδυλίων που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σε σύγκριση με τα πανεπιστήμια στην υπόλοιπη Ευρώπη, ανέφεραν: Στο ΑΠΘ αντιστοιχεί ένα διοικητικός υπάλληλος ανά 100 φοιτητές, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ο μέσος όρος είναι 3,5 ανά 100, στη Γερμανία 10,5 ανά 100 και στην Αγγλία 11,5 ανά 100 φοιτητές.

Ο διευθυντής της EUA Τόμας Εστερμαν μιλώντας για τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων, ανέφερε ότι το 75% των χρημάτων προέρχονται από την κρατική χρηματοδότηση, το 9% από δίδακτρα των φοιτητών (στην περίπτωση της Βρετανίας φτάνει το 25%), το 6% από ερευνητικές συμβάσεις με επιχειρηματικές δράσεις, το 4% από ευρωπαϊκές πηγές και το 4% από αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Νέες απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών

Με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις συνεχίζουν για 13η βδομάδα οι διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων απαιτώντας την ακύρωση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τις διαθεσιμότητες, να μη γίνει καμία απόλυση. Κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων που έγιναν χτες, οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αποφάσισαν επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες από σήμερα μέχρι και την Τρίτη. Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες προχωρούν και οι εργαζόμενοι στο ΕΜ Πολυτεχνείο.

Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας συνεχίζεται και σήμερα η απεργία και κατάληψη των εργαζομένων, σήμερα οι εργαζόμενοι θα προχωρήσουν σε νέα ΓΣ, ενώ χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου. Στην κινητοποίηση, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των διοικητικών, συμμετείχαν με αποφάσεις των συνελεύσεών τους οι σύλλογοι φοιτητών Φαρμακευτικής και Οικότροφων Εστίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Μέχρι και σήμερα συνεχίζουν με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι στο ΑΠΘ, ενώ προχτές πραγματοποίησαν και παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, όπου ενδεικτικά ανέφεραν ότι υπάρχει κίνδυνος άμεσης διακοπής της θέρμανσης των κτιρίων καθώς από τους 18 μονίμους υπαλλήλους του κλιμακίου οι 17 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο προσχηματικός «διάλογος» της κυβέρνησης γίνεται έχοντας ως δεδομένο τη διαθεσιμότητα 1.349 εργαζομένων, ενώ οι πρυτάνεις των οχτώ πανεπιστημίων που πλήττονται από τη διαθεσιμότητα έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της ΚΥΑ, η εκδίκαση της οποίας αναμένεται να γίνει στις 14 Ιανουαρίου.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Δράση για φθηνές, σύγχρονες και συχνές αστικές συγκοινωνίες

Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, νέα κινητοποίηση για τα οξυμένα προβλήματα των Εστιών

Μπλοκάρισμα των ακυρωτικών μηχανημάτων στα αστικά λεωφορεία που εξυπηρετούν τους φοιτητές από και προς τις σχολές τους και μαζικές εξορμήσεις σ' όλες τις αστικές συγκοινωνίες του κέντρου πραγματοποίησαν χτες δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, διεκδικώντας σύγχρονες, φθηνές, ασφαλείς και συχνές αστικές συγκοινωνίες.

Οι φοιτητές μοίρασαν την ανακοίνωση του ΜΑΣ και ενημέρωναν τους επιβάτες ότι η πολιτική των κυβερνήσεων διαχρονικά έχει οδηγήσει στην απαξίωση της αστικής συγκοινωνίας ως κοινωνικού αγαθού. Η κυβέρνηση με αφορμή την κρίση επιταχύνει τους σχεδιασμούς με στόχο η αστική συγκοινωνία να λειτουργεί με κριτήριο το κόστος-κέρδος.

Μπαίνοντας στα λεωφορεία κάλεσαν τους επιβάτες σε συντονισμό με τις Επιτροπές Αγώνα, τις Λαϊκές Επιτροπές, φορείς και σωματεία ενάντια στην εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών και τους κάλεσαν να διεκδικήσουν δωρεάν εισιτήρια για φοιτητές, μαθητές, ανέργους και ΑμεΑ και γενική μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50%.

  • Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ (ο φορέας που είναι υπεύθυνος για τις φοιτητικές εστίες), με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα στη φοιτητική στέγη. Κύριο αίτημα είναι η μετατροπή του ξενοδοχείου «La Mirage» σε φοιτητική εστία χωρίς την καταβολή ενοικίου. Απόφαση συμμετοχής έχουν πάρει ο Σύλλογος Οικοτρόφων Νέας Φοιτητικής Εστίας ΕΜΠ και οι Σύλλογοι Νηπιαγωγών, Δασκάλων και Νοσηλευτικής.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΙΑΠΑΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΥ, που σε δύσκολες εποχές αποτέλεσε, για εμάς, παράδειγμα, προσφέρουμε για την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Εμπορίου - Υπηρεσιών (της ΤΟ Εργαζομένων Ηρακλείου Κρήτης).

Οικογένεια Ανδρουλάκη

***

φωτό 1

Στη μνήμη του αδελφού μας ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΥ ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗ, που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, αντί για στεφάνι, προσφέρουμε για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, 50 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αλσούπολης - Καλογρέζας.

Παύλος Κορφιάτης

Ελένη Χριστακίδου - Κορφιάτη

***

Ο Πάνος και η Λούλα Κοθρή, στη μνήμη των γονιών τους, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ και ΠΙΠΙΝΑΣ ΚΟΘΡΗ και ΚΩΣΤΑ και ΜΑΡΙΑΣ ΛΕΚΑΤΣΑ, που διώχθηκαν και βασανίστηκαν από τους ντόπιους και ξένους φασίστες, πρόσφεραν στο ΚΚΕ, σαν πρώτη δόση, 20 ευρώ, στη μνήμη τους, μέσω ΚΟ Ανθούπολης.

Ο ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΚΟΘΡΗΣ μαζί με άλλους πατριώτες πέρασε από τις φυλακές της Λευκάδας και της Κέρκυρας και, έπειτα, στο στρατόπεδο των Ιταλών σαν εξόριστος, στους Παξούς της Κέρκυρας.

***

φωτό 2

Στη μνήμη των φίλων και συντρόφων, ΚΩΣΤΑ ΜΠΟΤΣΗ και ΚΩΣΤΑ ΛΙΑΠΑΤΗ, προσφέρω 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Ηρακλείου Αττικής.

Σεραφείμ Χατζής

ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΟΤΣΗΣ
ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΑΚΙΔΗΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΟΣ
Την Κυριακή η 5η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ

Η 5η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΣ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι στο ΤΕΙ Πειραιά (Αμφιθέατρο Χατζηνικολάου). Στη Συνάντηση θα συμμετάσχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, Επιτροπές Αγώνα, επιτροπές εκλεγμένες σε έτη και εξάμηνα, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ορισμένοι αντιπρόσωποι για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ.

ΒΟΥΛΗ
Ερώτηση του ΚΚΕ για τις διώξεις στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Την ποινικοποίηση του αγώνα των σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλει το ΚΚΕ, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, με Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης.

Θυμίζουμε ότι περίπου 150 σπουδαστές και καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχουν δεχτεί κλητεύσεις σε προκαταρκτική εξέταση, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις ενάντια στο Σχέδιο «Αθηνά» πέρσι το Φλεβάρη στα διόδια των Μαλγάρων.

«Το συγκεκριμένο περιστατικό ποινικοποίησης έρχεται να προστεθεί στο σίριαλ της βιομηχανίας μηνύσεων ενάντια σε πρωτοπόρους αγωνιστές σε χώρους δουλειάς, στην κήρυξη απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, στην καταδίκη αγροτών που κινητοποιήθηκαν για να μπορούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, στις διώξεις μαθητών που διεκδίκησαν καλύτερη μόρφωση», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και ρωτούν τον υπουργό «πώς τοποθετείται η κυβέρνηση απέναντι στο συγκεκριμένο περιστατικό της ποινικοποίησης του αγώνα των σπουδαστών και καθηγητών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και γενικότερα απέναντι στην επικίνδυνη κλιμάκωση του κυβερνητικού αυταρχισμού και τη χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης για την τρομοκράτηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ