ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμούν τα 95χρονα του Κόμματος με πολύμορφες εκδηλώσεις

Από την εκδήλωση στο Βόλο
Από την εκδήλωση στο Βόλο
Πυκνώνουν οι εκδηλώσεις τιμής για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ, που διοργανώνουν οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις σε όλη τη χώρα, με περιεχόμενο που δένει την πλούσια Ιστορία του Κόμματος και τα διδάγματά της με τα σύγχρονα προτάγματά του.

Στο Βόλο

Μνήμες από το ταξικό κίνημα του Βόλου, με μπροστάρη το ΚΚΕ, ξύπνησαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συγκεντρωμένοι την αναδρομή στην Ιστορία του Κόμματος: Πέρασαν μπροστά από τα μάτια τους η περίοδος των διώξεων με το Ιδιώνυμο του Βενιζέλου, της πάλης κατά τη δικτατορία του Μεταξά, η Εθνική Αντίσταση, η περίοδος της δικτατορίας και, τέλος, της αντεπανάστασης. Παράλληλα, ζωντάνεψαν γεγονότα από την ταξική πάλη του εργατικού κινήματος του Βόλου την περίοδο του μεσοπολέμου, μέσα από απόσπασμα του βιβλίου του Θαν. Βογιατζή «1936».

Μέλη της ΚΝΕ παρουσίασαν πλούσιο μουσικοθεατρικό πρόγραμμα, με τραγούδια που σημάδεψαν την πορεία του εργατικού κινήματος ανά τις δεκαετίες. Θετική εντύπωση δημιούργησε η διακίνηση στους παριστάμενους του πρωτοσέλιδου του «Ριζοσπάστη» μετά την υποστολή της σημαίας στο Κρεμλίνο, ενώ συγκίνηση προκάλεσε η συμβολική κίνηση της παράδοσης μιας σημαίας του ΚΚΕ από αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, σε μέλος της ΚΝΕ.

Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Από την εκδήλωση στη Λάρισα
Στην ομιλία του ο Β. Μεταξάς, Γραμματέας της ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αφού σημείωσε την ανάγκη να μελετηθεί και να μάθουν ιδίως οι πιο νέοι τη μεγαλειώδη πορεία του Κόμματος από το 1918, στάθηκε ιδιαίτερα στη συστηματική και συλλογική προσπάθεια του ΚΚΕ να βγάλει συμπεράσματα από την Ιστορία του.

Στη Λάρισα

Εκδήλωση αφιερωμένη στην προσφορά του ΚΚΕ στη λογοτεχνία, πεζή και έμμετρη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, στην κατάμεστη αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου. Ομιλητής ήταν ο Π. Σπήλιος, Γραμματέας της ΤΕ Πόλης Λάρισας. Επιχειρήθηκε μια «πρώτη συλλογική συνάντηση» με στρατευμένους λογοτέχνες, που κερδήθηκαν με την πιο ριζοσπαστική ιδέα της ανθρωπότητας, αυτή της κατάργησης της ανθρώπινης εκμετάλλευσης. Πολλοί από αυτούς έγιναν μέλη του ΚΚΕ, άλλοι έδρασαν στο πλάι του, μαχητές με το όπλο και την πένα.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να καταδείξει ότι η προοδευτική δημιουργία ανήκει στην εργατική τάξη και στους εκμεταλλευόμενους και όχι στα σαλόνια των αστών. Μεταξύ άλλων ακούστηκαν αντάρτικα, ενώ η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ απήγγειλε αποσπάσματα από έργα των πρώτων σοσιαλιστικών συγγραφέων (Κ. Θεοτόκη, Κ. Παρορίτη, Ρήγα Γκόλφη), ποιήματα των Ρίτσου, Βάρναλη, Αγγουλέ, Βρεττάκου, Λειβαδίτη κ.ά. Επίσης, διαβάστηκαν αποσπάσματα από «γράμματα εξόριστων και μελλοθάνατων», όπως τα γράμματα τεσσάρων από τους 200 εκτελεσμένους της Καισαριανής.

Στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Εκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέμματα για το Σοσιαλισμό» φιλοξενήθηκε χτες στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των δράσεων για την κεντρική εκδήλωση του Κόμματος, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη.

Τα μέλη της ΚΝΕ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τους σπουδαστές του ΤΕΙ για την αναγκαιότητα και επικαιρότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να απαντήσουν στον αντικομμουνισμό που προωθείται και μέσα στο ΤΕΙ. Διακινήθηκε πλατιά το νέο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο λειτούργησε και βιβλιοπωλείο. Το ενδιαφέρον των σπουδαστών επικεντρώθηκε στις μπροσούρες του ΚΣ της ΚΝΕ για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

95 ΧΡΟΝΙΑ ΚΚΕ
Μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΟ Αττικής

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στο ΣΕΦ

«95 χρόνια ΚΚΕ, 1918 - 2013, Εμπνεόμαστε - Διδασκόμαστε - Συνεχίζουμε» είναι ο «τίτλος» της μεγάλης πολιτικής και πολιτιστικής εκδήλωσης που διοργανώνει την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο «Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για να τιμήσει τα 95χρονα του Κόμματος. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με έργα του Μίκη Θεοδωράκη που θα ερμηνεύσουν οι Μαρία Φαραντούρη, Μανώλης Μητσιάς και Βασίλης Λέκκας. Στη μουσική εκτέλεση η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Λευτέρη Καλκάνη, η Χορωδία του Δήμου της Αθήνας υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Μπερή, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη». Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Κομματικές Οργανώσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι επενδύσεις

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Είναι σίγουρο ότι το κάθε κεφάλαιο, κάθε μονοπωλιακός όμιλος κινείται με κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσει προνομιακή θέση σε βάρος των ανταγωνιστών του, πώς θα έχει όσο το δυνατό μεγαλύτερο μερίδιο στην κερδοφορία. Με αυτό το κριτήριο ανοίγουν και κλείνουν επιχειρήσεις, γίνονται ή δε γίνονται επενδύσεις. Διαφορετικό κριτήριο δεν υπάρχει.

Η αστική διαχείριση, η πολιτική που ασκεί κάθε φορά η αστική κυβέρνηση μπορεί να διευκολύνει ή να δυσκολεύει αυτήν την κινητικότητα κεφαλαίων. Κάθε βεβαίως κεφάλαιο κάνει κουμάντο για τον εαυτό του, ενώ η αστική κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει κουμάντο συνολικά για τους καπιταλιστές ως τάξη. Εδώ εκδηλώνονται αντιθέσεις και ανταγωνισμοί σε σχέση με τις προτεραιότητες που πρέπει να έχει η κυβερνητική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση ή μη επενδύσεων γίνεται με όρους στήριξης της καπιταλιστικής ζούγκλας, που γίνεται όλο και πιο άγρια και στην οποία μόνιμο θύμα είναι οι εργαζόμενοι.

Ολη λοιπόν αυτή η φιλολογία αποσκοπεί στο να παραμείνουν οι εργαζόμενοι εγκλωβισμένοι σε ένα ψεύτικο για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους δίλημμα: Ποια πλευρά, ποιες προτεραιότητες στην καπιταλιστική ανάπτυξη θα πρέπει να στηρίξουν. Να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στην ψευδαίσθηση ότι η επίλυση των οξυμένων λαϊκών προβλημάτων θα έρθει επαναλαμβάνοντας το φαύλο κύκλο: καπιταλιστική ανάπτυξη - κρίση, την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη που θα εξασφαλίσει διευρυμένα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και δε θα φέρει την κρίση.

Η διέξοδος για τους εργαζόμενους βρίσκεται στην έξοδο από το φαύλο κύκλο της κρίσης, με την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, τον κεντρικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη με σκοπό τη διευρυμένη ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Ο Δ. Κουτσούμπας στην Κοζάνη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα μιλήσει στην πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, για τα 95 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στην Αίθουσα Τέχνης Κοζάνης, στις 6.30 μ.μ. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Στις 12:00 περιοδεία στο πολυκατάστημα «PRAKTIKER» στο Αιγάλεω με την Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Παρουσίαση του βιβλίου «Θεωρητικά ζητήματα στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΤΕ Πειραιά, στις 18:30, στα γραφεία της Καραΐσκου 119, πλ. Κοραή.

Αύριο, Σάββατο

-- Η ΚΟ Ανατολικού Ολύμπου του ΚΚΕ στην Πιερία διοργανώνει συνεστίαση για τα 95χρονα του Κόμματος, στις 8.30 μ.μ. στο «San Panteleimon» στην παραλία του Παντελήμονα. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΚΟΒ Βασιλικών (Ιστιαίας Εύβοιας) του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - συνεστίαση προς τιμήν των 95χρονων του Κόμματος και για την επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Ψαρουδάκης» στα Βασιλικά.

-- Οι Οργανώσεις Κεφαλονιάς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση με θέμα «95 χρόνια ΚΚΕ - 45 χρόνια ΚΝΕ», στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς, στις 7:30 μ.μ., με ομιλήτρια την Αγγελική Τσώλου, γραμματέα της ΤΕ Κεφαλονιάς του ΚΚΕ.

-- Η ΤΟ Ρεθύμνου του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση στο κέντρο «Χατζησπύρος» στο Σωματά, στις 8 μ.μ.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η εκδήλωση για τα 95χρονα

Εκδήλωση για τα 95χρονα του Κόμματος διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό» και έκθεση βιβλίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ