ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - FIBA
Oποιος πληρώσει... παίζει

Σε πλειστηριασμό βγάζει τις κάρτες - συμμετοχές για το Μουντομπάσκετ 2014 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, επιδιώκοντας το μεγαλύτερο κέρδος

Πληρώνεις; Παίζεις. Οχι; Τότε μια άλλη φορά... Οι αποφάσεις κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Μπάσκετ (FIBA world) στο Μπουένος Αϊρες έδειξαν για μια ακόμη φορά τις λογικές κάτω απ' τις οποίες λειτουργεί σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός. Λογικές που στόχο έχουν φυσικά τα κέρδη και πλέον εκφράζονται ανοιχτά χωρίς να τηρούνται τα προσχήματα. Και αυτό για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται στην πράξη. Αιτία αυτή τη φορά η απόφαση των διοικούντων του παγκόσμιου μπάσκετ να βγάλουν σε... πλειστηριασμό τις λεγόμενες «wild cards» για συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (Μουντομπάσκετ) της Ισπανίας το 2014. Πλέον, στην επόμενη συνεδρίαση της Συνομοσπονδίας όποιος δώσει περισσότερα θα είναι και αυτός που θα πάρει το εισιτήριο για την Ισπανία. Οχι πως πριν τα κριτήρια ήταν δωρεάν... Το αντίθετο μάλιστα αφού για να δοθούν αυτές η FIBA έθετε ως προϋπόθεση την τήρηση κάποιων οικονομικών όρων. Ωστόσο, το παιχνίδι φαίνεται αυτή τη φορά να... χοντραίνει.

Πολλοί οι ενδιαφερόμενοι

Η πρόσφατη συνάντηση των παραγόντων του παγκόσμιου μπάσκετ είχε... χτυπήσει κόκκινο στην αγωνία 15 χωρών ανά τον κόσμο που περίμεναν να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά στις λεγόμενες wild cards για τη διοργάνωση της Ισπανίας. Οι τελευταίες, ως γνωστόν, είναι ουσιαστικά προσκλήσεις της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας σε χώρες που δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν συμμετοχή στη διοργάνωση από κάποια διαδικασία (πρωταθλήματα ηπείρων, προκριματικοί γύροι). Συνήθως βέβαια το θέμα δεν πολυ-αφορούσε τις λεγόμενες πρωτοκλασάτες χώρες στο άθλημα αφού αυτές τα τελευταία χρόνια ήταν η εξαίρεση στον κανόνα εάν έφθαναν στη διαδικασία. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Για τις τέσσερις θέσεις οι ενδιαφερόμενοι ήταν πολλοί και μάλιστα σημαντικοί, με βάση το μέγεθός τους, για τα κριτήρια που θέτει η FIBA. Για παράδειγμα, όσον αφορά στο αντίστοιχο της αγοράς οι υπεύθυνοι του παγκόσμιου μπάσκετ δεν ένιωσαν καλά όταν είδαν την Κίνα να αποτυγχάνει να εξασφαλίσει συμμετοχή μέσω του Πανασιατικού Πρωταθλήματος. Ούτε βέβαια όταν είδαν κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει με την επόμενη διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016, Βραζιλία, που συν τοις άλλοις το μπάσκετ είναι ψηλά στην προτίμηση των φιλάθλων. Και βέβαια όταν τελευταία ήρθαν και τα μαντάτα από Ευρώπη μεριά, όπου Ρωσία, Τουρκία αλλά και Ελλάδα, Ιταλία βρέθηκαν στην ίδια θέση. Ηταν επόμενο πλέον ότι η μάχη για τις wild cards ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια λάμβανε μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Τις 4 θέσεις διεκδικούν: (Αφρική) Νιγηρία, (Αμερική) Βραζιλία, Καναδάς, Βενεζουέλα, (Ασία) Κίνα, Κατάρ, (Ευρώπη) Βοσνία, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισραήλ, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία και Τουρκία.

«Βάλτε τώρα που γυρίζει...»

Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο υποψήφιες χώρες για τις wild cards της FIBA
Ελλάδα και Ρωσία είναι δύο υποψήφιες χώρες για τις wild cards της FIBA
Απ' ό,τι φαίνεται το μέγεθος των ενδιαφερομένων αποτέλεσε το δέλεαρ ώστε αυτή τη φορά οι άνθρωποι της FIBA να τα πάνε κάπως μακρύτερα τα πράγματα. Ας σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ίσχυε ότι κάθε ενδιαφερόμενη ομοσπονδία που θα διεκδικούσε wild card θα έπρεπε να καταθέσει εγγύηση 500.000 ευρώ, να έχει τη στήριξη της κυβέρνησης και να διαθέτει τηλεοπτικό συμβόλαιο 1,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, με βάση τον υψηλό ανταγωνισμό η FIBA άλλαξε τα κριτήρια αποφασίζοντας να δώσει τις 4 θέσεις σε όποια χώρα θα κάνει τις καλύτερες... δωρεές «για την προβολή και προώθηση του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο». Και φυσικά όπου προβολή και προώθηση, πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε δωρεά... στα αντίστοιχα προγράμματα της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ένα απ' τα νέα κριτήρια είναι και αυτό που αφορά στο κατά πόσον έχουν ανταποδοτικότητα οι χορηγοί της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας στην κάθε υποψήφια χώρα. Και μπορεί για να κρατηθούν τα προσχήματα να μπήκαν και όροι, όπως η προβολή του αθλήματος, οι επιτυχίες της ομάδας, η ανάληψη παγκόσμιων διοργανώσεων, εάν οι παίκτες - αστέρια εμφανίζονται στις μεγάλες διοργανώσεις, ωστόσο είναι προφανές πού θα ...κριθεί τελικά το παιχνίδι. Οποιος πληρώσει τα περισσότερα θα δώσει το «παρών» στην Ισπανία.

Μάλιστα, προκειμένου το παιχνίδι να παραμείνει σε... υψηλά επίπεδα πονταρίσματος η FIBA αποφάσισε να αλλάξει και τη διαδικασία που ίσχυε μέχρι τώρα. Ετσι, ενώ αρχικά στην Αργεντινή θα έπρεπε να επιλεγεί μια τελική οκτάδα για την επόμενη συνεδρίαση τον ερχόμενο Φλεβάρη, αποφασίστηκε να... προκριθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κάτι που σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός και φυσικά μεγαλύτερα μεγέθη στις δωρεές.

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της FIBA ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Γ. Βασιλακόπουλος, που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Αργεντινής, μιλώντας στο «gazzetta.gr», αφού χαρακτήρισε το σκηνικό «πλειστηριασμό που έχει την ετικέτα της δωρεάς» τόνισε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι δυνατόν, όποια χώρα δώσει τα περισσότερα χρήματα, να έχει τη δυνατότητα να... αγοράσει τη συμμετοχή της! Η wild card πρέπει να δοθεί στις χώρες που πληρούν και κάποιες άλλες προϋποθέσεις, όπως η αγωνιστική, η οργανωτική και η διοικητική παρουσία, τομείς στους οποίους, κατά την άποψή μου, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη σημασία, όσον αφορά στην τελική απόφαση. Ελπίζω ότι, τελικά, θα είμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε...».


Η συμμετοχή της Κίνας στο Μουντομπάσκετ 2014 είναι απ' τα θέματα που καίνε την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, για προφανείς λόγους...
Η συμμετοχή της Κίνας στο Μουντομπάσκετ 2014 είναι απ' τα θέματα που καίνε την Παγκόσμια Συνομοσπονδία, για προφανείς λόγους...

ΜΠ. ΤΣ.


«Πόλεμος» και για το καλεντάρι

Την αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου προκάλεσαν οι αλλαγές στο καλεντάρι της FIBA

Eurokinissi

Την αντίδραση του ισχυρού άνδρα της Ευρωλίγκας Τζόρντι Μπερτομέου προκάλεσαν οι αλλαγές στο καλεντάρι της FIBA
Το θέμα με τις wild cards και η πρόθεση της FIBA για περισσότερο κέρδος δεν ήταν το μοναδικό που τάραξε τα νερά μετά τη συνεδρίαση στο Μπουένος Αϊρες. Η απόφαση για αλλαγές στο καλεντάρι των διοργανώσεων αλλά και ο τρόπος που θα επιτυγχάνεται η πρόκριση σε αυτές απ' ό,τι φαίνεται θα αποτελέσουν νέα... αιτία πολέμου με τους ανταγωνιστές της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας. Κυρίως με τον βασικό της, την Ευρωλίγκα.

Με γνώμονα την... ανάκτηση της χαμένης τα τελευταία χρόνια δημοτικότητας (εξαιτίας και του γεγονότος ότι κάθε χρόνο υπήρχε και μια διεθνής διοργάνωση μπάσκετ) και φυσικά την καλύτερη πώληση του προϊόντος η Παγκόσμια Συνομοσπονδία προχώρησε σε αλλαγές.

Αποφάσισε τα πρωταθλήματα των ηπείρων (και το Ευρωμπάσκετ) να γίνονται από το 2017 και μετά ανά τετραετία, ενώ μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας, το 2014, η επόμενη διοργάνωση παγκοσμίου επιπέδου θα γίνει το 2019 προκειμένου να υπάρχουν μεγάλες διοργανώσεις ανά διετία κι όχι κάθε χρόνο.

Επίσης, βαδίζοντας στα χνάρια του ποδοσφαίρου καθιερώνονται πλέον προκριματικοί γύροι για την πρόκριση και όχι ανάλογα με τη θέση που είχαν καταλάβει στην προηγούμενη διεθνή διοργάνωση. Τα προκριματικά μάλιστα θα διεξάγονται σε καθορισμένες ημερομηνίες.

Αυτό το τελευταίο ήταν που άναψε φωτιές καθώς κάθετα αντίθετες με την πρόθεση της FIBA είναι η Ευρωλίγκα και τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Η πρώτη, διά στόματος Τζόρντι Μπερτομέου, ξεκαθάρισε πως είναι κάθετα αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο μεσούσης της σεζόν, αφού θα προκαλέσει πρόβλημα στη δική της διοργάνωση. Με την πλευρά αυτή συντάσσονται και Λίγκες των ομάδων εκείνων που διοργανώνουν μερικά απ' τα κορυφαία πρωταθλήματα μπάσκετ της Ευρώπης αφού δεν θέλουν να δουν τα πρωταθλήματα να διακόπτονται στην κορύφωσή τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ