ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΚΤ - FED
Στη δίνη των αντιφάσεων και της κρίσης

Eurokinissi

Σε «τεντωμένο σκοινί» παραμένουν οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωζώνης και του υπερατλαντικού «συμμάχου», με τις ενδοαστικές αντιθέσεις να βγαίνουν στην επιφάνεια απ' αφορμή τα «ζόρια» του ευρωπαϊκού και αμερικανικού τραπεζικού συστήματος. Την περασμένη βδομάδα συνεχίστηκε η φημολογία σχετικά με την τακτική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), με τις «διαρροές» των κεντρικών τραπεζιτών και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού να αναφέρουν ότι επίκειται υιοθέτηση «αρνητικών επιτοκίων», για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση.

Η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή πλειοψηφία στο εσωτερικό της ΕΚΤ εξετάζει την υιοθέτηση ενός τέτοιου, «αντισυμβατικού», όπως χαρακτηρίζεται, μέτρου, με σκοπό την «τόνωση της ρευστότητας» στην αγορά, πιέζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις εμπορικές τράπεζες να διοχετεύσουν περισσότερα δάνεια σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Το αρνητικό επιτόκιο επιδρά στην αύξηση της ρευστότητας κεφαλαίου στην αγορά, άρα και στις επενδύσεις, επειδή ακριβώς δε συμφέρει να κατατίθεται στις τράπεζες ως χρηματικό κεφάλαιο, δεν κερδίζει, χάνει από τους τόκους, δε δίνει κέρδη. Η FED έχει αφήσει επίσης να αιωρείται το ενδεχόμενο λήψης μιας τέτοιας απόφασης, ως αντιστάθμισμα των όποιων κραδασμών προκαλέσει στις ΗΠΑ η σταδιακή άρση της επαναγοράς ομολόγων εντός του 2014 που έχει σχέση με τη ρευστότητα στην αγορά. Εδώ είναι το σημείο που το κουβάρι των αντιθέσεων δείχνει να περιπλέκεται ακόμη περισσότερο. Αφού η ΕΚΤ προειδοποιεί τη FED ότι η σταδιακή άρση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας (μείωση στο τύπωμα δολαρίων, μείωση της αγοράς ομολόγων) θα προκαλέσει κινδύνους στην Ευρωζώνη, αλλά και «οικονομική αναταραχή» παγκοσμίως, αφού θα επιδράσει στη μεταφορά κεφαλαίων από τις αναδυόμενες οικονομίες (π.χ. Ινδία, Βραζιλία κ.λπ.), αλλά και την Ευρωζώνη στις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα και οι αμερικανικές τράπεζες απείλησαν άμεσα την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, ότι σε περίπτωση που... ρίξει υπό το μηδέν τα επιτόκια καταθέσεων, εκείνες όχι μόνο δεν σκοπεύουν να ενισχύσουν με ρευστότητα τις επιχειρήσεις και την οικονομία αλλά αντίθετα θα μετακυλήσουν το κόστος στους καταθέτες τους. Με απλά λόγια δηλαδή καλούν τη FED να μην προχωρήσει σε αρνητικά επιτόκια, να συνεχίσει την επαναγορά ομολόγων.

Αντιδράσεις Γερμανίας

Σοβαρές αντιρρήσεις ανέκυψαν και στο εσωτερικό της ΕΚΤ, όπου ο Γερμανός, Γ. Ασμουσεν, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, προειδοποίησε για «απρόβλεπτες συνέπειες» που μπορεί να επιφέρει η υιοθέτηση του μέτρου των αρνητικών επιτοκίων, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί μία τέτοια απόφαση να ληφθεί βιαστικά...

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εξέδωσε η ΕΚΤ την περασμένη βδομάδα, ο συνολικός δανειακός όγκος που διοχετεύθηκε στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης τον περασμένο Οκτώβρη μειώθηκε κατά 2,1% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, διαψεύδοντας προβλέψεις οικονομικών αναλυτών οι οποίοι εκτιμούσαν ότι η μείωση θα κυμαινόταν σε μικρότερα επίπεδα.

Ως βασικός παράγοντας στην όλη διαμάχη η Γερμανία, παρενέβη αυτή τη φορά μέσω μίας γενικότερης τοποθέτησης του κεντρικού τραπεζίτη της, Γιανς Βάιντμαν, ο οποίος μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ κάλεσε τους κεντρικούς τραπεζίτες να αφήσουν τις παρεμβάσεις επί των δημοσιονομικών πολιτικών των κρατών και να ασχοληθούν με την κεντρική τους αποστολή, που είναι ο έλεγχος και η σταθερότητα των τιμών. Φυσικά και γνωρίζει ο Γερμανός τραπεζίτης ότι τα όρια των δύο αυτών τομέων αλληλοδιαπλέκονται και η δήλωσή του στην πραγματικότητα λαμβάνει μορφή προειδοποίησης προς την ΕΚΤ πως δεν θα επιτραπούν αποφάσεις στο νομισματικό πεδίο που απειλούν τα συμφέροντα της γερμανικής αστικής τάξης. Το σίριαλ αναμένεται να έχει συνέχεια, σίγουρα όχι καλή για τους εργαζόμενους της Ευρώπης...

Κινεζικά κεφάλαια στην Ανατολική Ευρώπη

Την ώρα που συνεχίζεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, που οι δυσκολίες στη διαχείρισή της για την ανάκαμψη μεγαλώνουν, ενώ γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, έκαναν την περασμένη βδομάδα την εμφάνισή τους και οι Κινέζοι έχοντας μάλιστα... άγριες διαθέσεις. Στα πλαίσια της συνόδου Κίνας και των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEC) πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό φόρουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου η Κίνα εξέφρασε την επιθυμία της να διπλασιάσει τις αναμεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές την επόμενη πενταετία. Τομείς ενδιαφέροντος για τους Κινέζους αποτελούν η γεωργία, η ενέργεια και οι μεταφορές ενώ φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν άμεσα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ - αρχικά και έπεται συνέχεια - για οδικά έργα, τρένα υψηλών ταχυτήτων και πυρηνική ενέργεια. Από τις πρώτες συμφωνίες που φαίνεται να «έκλεισε» η Κίνα μία αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ρουμανίας και την επένδυσή της σε δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενώ Ρουμανία και Κίνα υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας στην ενέργεια, στις υποδομές και τη γεωργία.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάγνκ, από το Βουκουρέστι, ότι η Κίνα επιθυμεί «ισχυρό ευρώ» αλλά και μία Ευρώπη «ενωμένη και ευημερούσα», δεν φαίνεται να λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ούτε να έκαμψαν τις ανησυχίες των ισχυρών κέντρων εξουσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον επίτροπο Εμπορίου της ευρωένωσης, Κάρελ ντε Γκουχτ, το οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι αποτελεί μέρος της στρατηγικής του «διαίρει και βασίλευε» την οποία ακολουθεί το Πεκίνο ενώ στους «Financial Times» δημοσιεύθηκαν ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επιχειρεί «πρώτα να διχάσει και μετά να καταλάβει οικονομικά την Ευρώπη». Και δεν έχουν άδικο, αφού ανταγωνίζεται τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Από τον τόνο και μόνο των παραπάνω δηλώσεων γίνεται κατανοητό ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ δεν θα αφήσουν εύκολα την επέκταση των κινεζικών κεφαλαίων στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως «ζωτικό χώρο» για την τοποθέτηση των δικών τους επενδυτικών κεφαλαίων. Ο επίτροπος Εμπορίου έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση τόσο προς το Πεκίνο, όσο και στις μερίδες των αστικών τάξεων των χωρών CEEC που «αλληθωρίζουν» προς Ανατολάς: «Εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», είπε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κίνας επέμεινε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη «προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Το ζήτημα εμπλέκεται άμεσα με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ και αναμένεται να οξύνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ γι' αυτό το ζήτημα, την ίδια στιγμή που όταν οι Κινέζοι δηλώνουν την επιθυμία τους να παραμείνει το ευρώ ισχυρό, φαίνεται να παρεμβαίνουν στο διάλογο με ιδιαίτερα... λεπτό χιούμορ.

Διπλάσιοι φόροι στα ακίνητα

Διπλασιασμό, τουλάχιστον, των κρατικών εσόδων από τη φορολογία ακινήτων προτείνει έρευνα που διεξήχθη από στέλεχος του ΔΝΤ με στόχο τα έσοδα από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας να φτάσουν στο 2%-3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, από 1% που είναι σήμερα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα τα παραπάνω ποσοστά είναι ρεαλιστικά να επιτευχθούν σε χώρες υψηλού εισοδήματος, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνει και την Ελλάδα, ενώ θεωρεί ότι ένας τέτοιος φόρος έχει τις περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας σε σχέση με τη φορολόγηση άλλου τύπου επενδύσεων. Επιπλέον, σημειώνεται ότι οι φόροι επί της ακίνητης περιουσίας «είναι λιγότερο επιβλαβείς για την ανάπτυξη από ό,τι άλλες μορφές φορολογίας», ενώ για την επιτυχία του θεωρούνται επιβεβλημένες σημαντικές επενδύσεις σε διοικητικές υποδομές των φορολογικών μηχανισμών ώστε ο υπολογισμός του φόρου ακίνητης περιουσίας να βασίζεται στις εμπορικές αξίες της γης και των κτιρίων, πράγμα που απαιτεί συστηματική παρακολούθηση των αγορών ακινήτων.

Συστάσεις του ΔΝΤ στην Τουρκία

Σημαντική επιτάχυνση των ρυθμών ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας και «καλές προοπτικές» για το μέλλον εντοπίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνοντας ωστόσο τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών αλλά και τον υψηλό πληθωρισμό. Το ΔΝΤ αναμένει για φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8%, κυρίως λόγω της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των δημόσιων επενδύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα. Ωστόσο, την ίδια στιγμή το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε στα 3,28 δισ. δολάρια το Σεπτέμβρη, αντιστοιχώντας στο 7% του ΑΕΠ, από 2,66 δισ. δολάρια που ήταν ένα χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ο πληθωρισμός της Τουρκίας θα διαμορφωθεί στο 8% φέτος και στο 6% το επόμενο έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ