Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινεζικά κεφάλαια στην Ανατολική Ευρώπη

Την ώρα που συνεχίζεται η καπιταλιστική οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη, που οι δυσκολίες στη διαχείρισή της για την ανάκαμψη μεγαλώνουν, ενώ γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί, έκαναν την περασμένη βδομάδα την εμφάνισή τους και οι Κινέζοι έχοντας μάλιστα... άγριες διαθέσεις. Στα πλαίσια της συνόδου Κίνας και των 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (CEEC) πραγματοποιήθηκε επιχειρηματικό φόρουμ, κατά τη διάρκεια του οποίου η Κίνα εξέφρασε την επιθυμία της να διπλασιάσει τις αναμεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές την επόμενη πενταετία. Τομείς ενδιαφέροντος για τους Κινέζους αποτελούν η γεωργία, η ενέργεια και οι μεταφορές ενώ φέρονται διατεθειμένοι να επενδύσουν άμεσα κεφάλαια ύψους 10 δισ. ευρώ - αρχικά και έπεται συνέχεια - για οδικά έργα, τρένα υψηλών ταχυτήτων και πυρηνική ενέργεια. Από τις πρώτες συμφωνίες που φαίνεται να «έκλεισε» η Κίνα μία αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Ρουμανίας και την επένδυσή της σε δύο νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας, ενώ Ρουμανία και Κίνα υπέγραψαν σειρά συμφωνιών συνεργασίας στην ενέργεια, στις υποδομές και τη γεωργία.

Οι δηλώσεις στις οποίες προέβη ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάγνκ, από το Βουκουρέστι, ότι η Κίνα επιθυμεί «ισχυρό ευρώ» αλλά και μία Ευρώπη «ενωμένη και ευημερούσα», δεν φαίνεται να λήφθηκαν σοβαρά υπόψη, ούτε να έκαμψαν τις ανησυχίες των ισχυρών κέντρων εξουσίας της ΕΕ. Σύμφωνα με τον επίτροπο Εμπορίου της ευρωένωσης, Κάρελ ντε Γκουχτ, το οικονομικό φόρουμ στο Βουκουρέστι αποτελεί μέρος της στρατηγικής του «διαίρει και βασίλευε» την οποία ακολουθεί το Πεκίνο ενώ στους «Financial Times» δημοσιεύθηκαν ανώνυμες δηλώσεις Ευρωπαίων διπλωματών, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα επιχειρεί «πρώτα να διχάσει και μετά να καταλάβει οικονομικά την Ευρώπη». Και δεν έχουν άδικο, αφού ανταγωνίζεται τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ και ιδιαίτερα τη Γερμανία. Από τον τόνο και μόνο των παραπάνω δηλώσεων γίνεται κατανοητό ότι οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ δεν θα αφήσουν εύκολα την επέκταση των κινεζικών κεφαλαίων στις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, τις οποίες αντιλαμβάνονται ως «ζωτικό χώρο» για την τοποθέτηση των δικών τους επενδυτικών κεφαλαίων. Ο επίτροπος Εμπορίου έστειλε ξεκάθαρη προειδοποίηση τόσο προς το Πεκίνο, όσο και στις μερίδες των αστικών τάξεων των χωρών CEEC που «αλληθωρίζουν» προς Ανατολάς: «Εχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», είπε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Κίνας επέμεινε ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Κίνα και την Ανατολική Ευρώπη «προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Το ζήτημα εμπλέκεται άμεσα με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ και αναμένεται να οξύνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις σχετικά με την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η ΕΕ γι' αυτό το ζήτημα, την ίδια στιγμή που όταν οι Κινέζοι δηλώνουν την επιθυμία τους να παραμείνει το ευρώ ισχυρό, φαίνεται να παρεμβαίνουν στο διάλογο με ιδιαίτερα... λεπτό χιούμορ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ