ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΣΕΒΕΕ
«Παζάρια» μακριά από τα συμφέροντα των ΕΒΕ

Την ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος ανέδειξε η «Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση», που στηρίζεται από την ΠΑΣΕΒΕ

Απ παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα
Απ παλιότερη κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ στην Αθήνα
Με έντονο το στοιχείο του εκφυλισμού, έγινε την περασμένη βδομάδα το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ. Σε μία εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τους αυτοαπασχολούμενους, με τα χιλιάδες «λουκέτα» στα μικρομάγαζα, την αναδουλειά, τα «χαράτσια», οι παρατάξεις που υπηρετούν τη γραμμή του «ευρωμονόδρομου» αναλώθηκαν σε ένα αλισβερίσι για τη μοιρασιά των θέσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Συνομοσπονδίας, με τους συσχετισμούς να παραμένουν αρνητικοί για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Στην ουσία, κορυφώθηκε μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις αρχαιρεσίες των τοπικών και κλαδικών Ομοσπονδιών των ΕΒΕ. Το συνέδριο κατέγραψε τη μεγάλη πτώση της συμμετοχής των μελών στις εκλογοαπαλογιστικές διαδικασίες: Από τις 55.000 το 2011, μειώθηκαν φέτος στις 46.000. Ανάμεσα σε άλλα, στο συνέδριο καταγράφηκαν «ευτράπελες» προσπάθειες νομιμοποίησης αντιπροσώπων και παζάρια μέχρι την τελευταία στιγμή...

Παρά την πτώση της συμμετοχής και τον τεράστιο μηχανισμό πίεσης που λειτούργησε όλο το προηγούμενο διάστημα, η παράταξη της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις της. Στο νέο ΔΣ της ΓΣΕΒΕΕ εκπροσωπείται με 11 έδρες, όσες και στο προηγούμενο, καταγράφοντας ποσοστό 17,9%. Η «ΠΑΣΚΜΜΕ - Συνεργαζόμενοι» αύξησε τις έδρες της κατά μία, φτάνοντας τις 25 με ποσοστό 48,04%. Η «ΑΣΚΕΒΕ» - παράταξη όπου συμμετέχουν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ - κατέγραψε ποσοστό 21,4% και έλαβε 11 έδρες, από 8. Τέλος, η «ΔΑΚΜΜΕ» θα εκπροσωπείται στο νέο ΔΣ με 6 έδρες, δύο λιγότερες σε σχέση με το 2011, καταγράφοντας ποσοστό 12,66%.

Στη συντριπτική μάζα των ανθρώπων που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και στερούνται το στοιχειώδες δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι δυνάμεις της «Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης» θα ρίξουν το επόμενο διάστημα όλο το βάρος της δράσης, για την αγωνιστική ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος των ΕΒΕ.

«ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ»
Καταψήφισαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ

Την κατηγορηματική αντίθεσή της στη γνωμοδότηση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημόσιου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο του «Αστέρα Βουλιαγμένης» έκφρασαν στην έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Καταψήφισαν τη Στρατηγική Μελέτη, ενώ άλλες παρατάξεις που δήλωσαν ότι διαφωνούν, τελικά αποχώρησαν κι έδωσαν έτσι στο Περιφερειακό Συμβούλιο την ευκαιρία να γνωμοδοτήσει θετικά κατά πλειοψηφία.

Η Γεωργία Φλούδα, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» τόνισε πως «στο όνομα της προσέλκυσης επενδυτών και της τουριστικής ανάπτυξης δίνονται τα πάντα βορά στο μεγάλο κεφάλαιο. Δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και ο "Αστέρας Βουλιαγμένης". Σε κάθε περίπτωση η προσέλκυση ή μη επενδύσεων γίνεται με όρους στήριξης της καπιταλιστικής ζούγκλας που γίνεται όλο και πιο άγρια και στην οποία μόνιμο θύμα είναι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όπου μιλάμε για ένα πραγματικό φιλέτο μετά την όποια αξιοποίησή του, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δε θα έχουν καμία πρόσβαση, όχι ότι είχαν μέχρι και τώρα βέβαια. Η λογική του ποιοτικού τουρισμού προτιμά να το έχει κλειστό παρά να έχουν πρόσβαση κοινοί θνητοί».

Χαρακτήρισε «φύκια για μεταξωτές κορδέλες» τον ισχυρισμό ότι η πρόσβαση για τους πολίτες στον αιγιαλό και την παραλία θα είναι ελεύθερη και ακώλυτη, ενώ είπε πως «όσοι κλίνουν την ανάπτυξη σε όλες τις πτώσεις δεν λένε προς όφελος ποιανού θα είναι αυτή. Βούλιαξε φέτος η χώρα από τους τουρίστες. 17 εκατομμύρια λένε. Γέμισαν τα σεντούκια των μεγαλοξενοδόχων με 12 δισ. ευρώ έσοδα όταν αντίστοιχα οι εργαζόμενοι είχαν 15% μείωση στους μισθούς, εντατικοποίηση της δουλειάς μέχρι τελικής πτώσης, απολύσεις όσων είχαν δικαιώματα όπως και στον "Αστέρα Βουλιαγμένης" και προσλήψεις παιδιών με 400 ευρώ και εργασιακές σχέσεις λάστιχο. Μάλιστα, φρόντισε η διαχειρίστρια εταιρεία να ξεμπερδέψει με τους 100 εργαζόμενους που απέλυσε».

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΤΣΙΓΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΤΣΙΓΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
φωτ. 1

Την Κυριακή 8 Δεκέμβρη 2013 και ώρα 9. 30 π.μ. στον Αγιο Δημήτρη στον Ασπρόπυργο θα γίνει το ετήσιο μνημόσυνο του αγωνιστή ΒΑΓΓΕΛΗ ΤΣΙΓΚΟΥ. Ο Βαγγέλης, γέννημα θρέμμα του Ασπρόπυργου, προερχόταν από μια οικογένεια αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που έδωσε θύματα για τον απελευθερωτικό αγώνα και για τα ιδανικά του σοσιαλισμού. Σαν παιδί, οργανωμένος στην ΕΠΟΝ, έζησε τους διωγμούς από τους ξένους και τους ντόπιους φασίστες, συνεργάτες των Γερμανών και δοσίλογους. Από πολύ μικρή ηλικία συμμετείχε, όπως και όλη η οικογένειά του, στους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Το 1967 πιάστηκε από τη χούντα και εξορίστηκε στα Γιούρα και τη Λέρο. Στη μεταπολίτευση εξακολούθησε ως μέλος του ΚΚΕ τη δραστηριότητά του στους συνδικαλιστικούς και λαϊκούς αγώνες της εργατικής τάξης και του Κόμματος. Ο Βαγγέλης ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε αγωνιστής, αταλάντευτος και αμετακίνητος, ιδεολογικά πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Στη μνήμη του, η σύντροφός του στη ζωή Τασία Παπαδημητρίου - Τσίγκου, προσφέρει οικονομική ενίσχυση στο Κόμμα, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Θριασίου.

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ

Μαθιουδάκης Αλέκος
Μαθιουδάκης Αλέκος
Φωτο 1

Στη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή και πρωτεργάτη της Εθνικής Αντίστασης στο Ρέθυμνο ΑΛΕΚΟΥ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ, η γυναίκα του Στέλλα Μαθιουδάκη, με τη συμπλήρωση 11 χρόνων από το θάνατό του, προσφέρει 150 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του Κόμματος μέσω της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και για όλους τους αγώνες που κάνει.

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Μέλη και υποστηριχτές του ελληνικού εργατικού Συνδέσμου «ΑΤΛΑΣ» από το Σίδνεϊ της Αυστραλίας, που είναι και φίλοι του ΚΚΕ, προσφέρουν στο Κόμμα της εργατικής τάξης, μέσω των ΚΟ Ναυτεργατών του ΚΚΕ, 8.000 δολάρια Αυστραλίας για την ενίσχυση της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης που έχει προκηρύξει το ΚΚΕ.

Ο Χ. Π. προσφέρει 3.000 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ στη μνήμη των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέσω των ΤΕ Πόλης & Υπαίθρου Τρικάλων του ΚΚΕ.

Ο σ. Β. Μ., από το Χαλάνδρι, προσφέρει, στη μνήμη του εγγονού του Ρέμου, 1.000 ευρώ για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ και την Οικονομική Εξόρμηση.

Ο Δημήτρης Βερβεράκης προσφέρει 1.000 ευρώ στο ΚΚΕ, στη μνήμη της γυναίκας του ΦΑΝΗΣ ΒΕΡΒΕΡΑΚΗ - ΝΑΣΙΟΥΤΖΙΚΗ.

Το Παράρτημα Κοζάνης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Κοζάνης το ποσό των 200 ευρώ.

ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ
Σήμερα ο γιορτασμός στο Γοργοπόταμο

Η Επιτροπή Περιοχής Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας του ΚΚΕ και η Κεντρική Διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) διοργανώνουν, σήμερα, Κυριακή, ώρα 11.30 το πρωί, εκδήλωση για την επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, στον τόπο της ανατίναξης.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Χρ. Τσιντζιλώνης. Αναμένεται να συμμετάσχουν πλήθος αγωνιστών και φίλων της Αντίστασης απ' όλες τις γωνιές της χώρας, καθώς δεκάδες παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ δρομολογούν πούλμαν για τη μετάβαση στο χώρο της εκδήλωσης.

Ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά

Ξεκινάνε σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή 8/12 οι εκλογές στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Η κάλπη θα βρίσκεται (11.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ.):

  • Σήμερα Κυριακή 1/12 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).
  • Αύριο Δευτέρα 2/12 στο πολυκατάστημα «FACTORY» (Πειραιώς 76).
  • Την Τρίτη 3/12 στο σούπερ μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Ικόνιο.
  • Την Τετάρτη 4/12 στο κατάστημα «LEROY MERLIN» (Πειραιώς 165, Ρέντης).
  • Την Πέμπτη 5/12 στο πολυκατάστημα «CARREFOUR» στο τρίγωνο Κηφισού (Πέτρου Ράλλη).
  • Την Παρασκευή 6/12 στο πολυκατάστημα «CARREFOUR» στο Πασαλιμάνι.
  • Την Κυριακή 8/12 στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19).

Η παράταξη της ΔΑΣ καλεί σε συμμετοχή και ενίσχυση του ψηφοδελτίου της.

ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη

Σε κινητοποίηση καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) την Τρίτη, 3 Δεκέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα των ΑμεΑ - στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή σημειώνοντας πως είναι ημέρα διεκδίκησης κι αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ