ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Ετοιμο σχέδιο ΝΑΤΟ - ΕΕ για δημιουργία «Μεγάλης Αλβανίας»

Με τον τίτλο «Η Αλβανία πρόκειται να μεγαλώσει» και τον υπότιτλο «Περιέχει ένα έγγραφο των ΝΑΤΟ-ΕΕ ήδη το δρομολόγιο μιας προμελετημένης λύσης από τα Τίρανα;», η εφημερίδα « Νόιες Ντόιτσλαντ» (15/12) βεβαιώνει ότι υπάρχει τέτοιο μυστικό σχέδιο για την απόσπαση περιοχών της Νότιας Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της πΓΔ της Μακεδονίας.

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει: «Από πολλές βδομάδες κυκλοφορούν ανάμεσα στους Δυτικούς δημοσιογράφους τους εγκαταστημένους στα Βαλκάνια... φήμες για ένα ντοσιέ των ΝΑΤΟ - ΕΕ, 360 σελίδων. Αυτό το έγγραφο λέγεται ότι το έχει επεξεργαστεί μια ομάδα από 30 ειδικούς, που επιφορτίστηκε με εντολή του γγ του ΝΑΤΟ κι από αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής να σκεφθεί για βαλκανικά οράματα του μέλλοντος. Σ' αυτό (σ.σ. το σχέδιο) δεν αποκλείεται πια μια Μεγαλο-Αλβανική λύση. Το ντοσιέ λέγεται ότι περιέχει ήδη ένα δρομολόγιο γι' αυτή την επιλογή. Σύμφωνα με αυτό όλες οι επίσημες υπηρεσίες θα πρέπει να εκφράζονται αρνητικά για τη δημιουργία μιας Μεγάλης Αλβανίας, ενώ θα δημιουργηθούν άλλα κανάλια για να φέρουν σε πέρας το μεγαλοαλβανικό σχέδιο. Σύμφωνα με αυτή την επιλογή το ΝΑΤΟ θα έμενε επί δεκαετίες στην περιοχή και τα δυτικά συμφέροντα θα βρίσκονταν υπό στρατιωτική προστατευτική ασπίδα. Ο Ρουγκόβα στο " Spiegel" ζήτησε "Το ΝΑΤΟ να μείνει αιώνια στο Κόσσοβο"» (σ.σ. σχετικά είχε υπάρξει ρεπορτάζ του « Ριζοσπάστη».)

Η « Νόιες Ντόιτσλαντ» εμπλουτίζει το 5στηλο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ (σελ. 2) και με άλλα στοιχεία. Γράφει ότι η Ακαδημία Επιστημών των Τιράνων ήδη το 1998 ίδρυσε «Πλατφόρμα για το Εθνικό Αλβανικό Ζήτημα» και με το πρώτο της ντοκουμέντο δημοσιοποίησε χάρτη της χώρας «στον οποίο συμπεριλαμβάνονται στην Αλβανία τμήματα της Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και η νοτιοσερβική περιοχή του Μπουγιάνοβατς και φυσικά το Κόσσοβο».

Η «πρώτη κυρία του ΝΑΤΟ»

Πολύ αποκαλυπτικά και ανησυχητικά είναι και τα εξής στοιχεία του γερμανικού φύλλου: «Στις αρχές του Δεκέμβρη η πρώτη κυρία του ΝΑΤΟ, η ΥπΕξ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ, τηλεφώνησε στον υποδιοικητή του προστατευτικού σώματος του Κόσσοβου, Ράμους Χαρντινάι (Ramus Hardinaj), και τον παρακάλεσε να σταματήσουν οι πράξεις βίας κατά των Σέρβων αστυνομικών και πολιτών... Πίσω από τις απόπειρες αυτές βρίσκεται σύμφωνα με όλα τα φαινόμενα ο UCK που μεταβλήθηκε... σε "πολιτικό" σώμα προστασίας... Αυτό το σώμα προστασίας του Κόσσοβου το διοικεί τώρα ο Ατζίμ Τσέκου (Agim Ceku), υπό το πατρονάρισμα της KFOR. Ο Τσέκου είναι γνωστός εγκληματίας πολέμου από τη φρικτή εποχή των φόνων στην Κροατία και τη Βοσνία και έγινε αργότερα διοικητής στον UCK. Με την ευκαιρία της μετατροπής του UCK σε εθνικό σώμα προστασίας του Κόσσοβου, οι διάφορες μονάδες του παρέδωσαν δήθεν τα πιο βαριά όπλα. Αλλά στο εκπαιδευτικό κέντρο του σώματος αυτού, στο χωριό Γκντζιλάνε (Gnjilane) του Κόσσοβου, 6.000 μαχητές είναι έτοιμοι να απελευθερώσουν τους εθνικούς αδελφούς τους της Νότιας Σερβίας και της Μακεδονίας από τη "σλαβική καταπίεση", όπως αναφέρεται στις ειδήσεις του Τύπου τους».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΜΕΞΙΚΟ
«Βρυχάται» το «Ντον Γκόγιο»

Το ηφαίστειο έχει αρχίσει να καπνίζει...

Associated Press

Το ηφαίστειο έχει αρχίσει να καπνίζει...
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις που κείτονται στις παρυφές του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ, μετά την ενεργοποίησή του, που έχει τρομοκρατήσει επιστήμονες και φυσικά κατοίκους.

Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν την απομάκρυνση των κατοίκων από το Σαββατοκύριακο, όπου αρχικά μεταφέρθηκαν περίπου 10.000 κατοίκοι από τους πρόποδες του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ μετά την ενεργοποίησή του. Χτες απομακρύνθηκαν ακόμη 30.000 που αρχικά είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους φοβούμενοι λεηλασίες. Ο λόγος είναι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις, αλλά και η τέφρα που «ξερνάει» το ηφαίστειο που κατατρομοκράτησε τους κατοίκους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, από τις αρχές ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για «προληπτικό μέτρο ασφάλειας» σε εφαρμογή του οποίου απομακρύνθηκε από την περιοχή ο πληθυσμός που διαμένει «περιμετρικά» του ηφαιστείου, χωρίς όμως να χρειάζεται - μέχρι στιγμής - να απομακρυνθεί και ο πληθυσμός των πρώτων προαστίων της μεξικανικής πρωτεύουσας. Τα μόνα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα είναι η ακύρωση αρκετών πτήσεων εξαιτίας της στάχτης που προκαλεί προβλήματα ασφαλείας.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, την Πόλη του Μεξικού, έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει από το Δεκέμβρη του 1994 ότι το ηφαίστειο -«Πόπο» ή «Ντον Γκόγιο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι - που ξαφνικά ξύπνησε από το λήθαργο που βρισκόταν από το 1927, θα βρεθεί σε φάση διέγερσης. Από τότε καταγράφονται συνεχείς σεισμικές δονήσεις, αλλά καμία έκρηξη προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία καταστροφική έκρηξη που εξαφάνισε ολόκληρες περιοχές περιμετρικά είχε λάβει χώρα πριν από 800 χρόνια.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Επίσκεψη Ουαχίντ στο «ναρκοπέδιο» του Ατσέι...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εκρηκτικό κλίμα έχει διαμορφωθεί στην επαρχία Ατσέι της Ινδονησίας ενόψει της προγραμματισμένης για σήμερα επίσκεψής του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ στην περιοχή...

Μέσα στο τελευταίο 48ωρο, δύο ισχυρές, πλην αναίμακτες, εκρήξεις αναστάτωσαν την πρωτεύουσα της επαρχίας, Μπάντα Ατσέι, ενώ χτες νωρίς το απόγευμα ένοπλοι - άγνωστο εάν επρόκειτο για αυτονομιστές αντάρτες ή κυβερνητικά στρατεύματα - έριξαν πυρά κατά ελικοπτέρου που μετέφερε 23 στελέχη και προσωπικό της πετρελαϊκής εταιρίας «Εξόν Μόμπιλ». Η επίθεση κατά του ελικοπτέρου της «Εξόν Μόμπιλ» δεν προκάλεσε τον τραυματισμό των επιβατών και οδήγησε στην αναγκαστική προσγείωση του σκάφους λίγα λεπτά μετά την εναντίον του ρίψη πυρών... Το ίδιο 24ωρο, οι κυβερνητικές δυνάμεις, σε μία προσπάθεια να κάμψουν το ηθικό των αυτονομιστών ανταρτών της οργάνωσης «Κίνημα για ένα Ελεύθερο Ατσέι», προχώρησαν σε επίδειξη αριθμητικής δύναμης, πραγματοποιώντας μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

Ο Πρόεδρος Ουαχίντ έχει προγραμματιστεί να περιοδεύσει σήμερα στην επαρχία Ατσέι, συνοδεία 16 πρεσβευτών από μουσουλμανικές χώρες και να εξαγγείλει μήνυμα συμφιλίωσης και έκκληση προς τους αυτονομιστές αντάρτες για τερματισμό των συγκρούσεων. Εχει μάλιστα γνωστοποιηθεί πως ο Ουαχίντ θα ανακοινώσει τη χορήγηση πακέτου βοηθείας προς το Ατσέι - ύψους 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων - και πως θα ανάψει το φως για την εισαγωγή μιας διευρυμένης, «περισσότερο αυτόνομης» μορφής διακυβέρνησης. Ολα αυτά, όμως, δεν αναμένεται να κατεβάσουν εύκολα το θερμόμετρο της έντασης στην περιοχή, με δεδομένα την αύξηση των κατηγοριών κατά του Προέδρου Ουαχίντ για κακοδιαχείριση της χώρας και επικρίσεων για κυβερνητική πολιτική που ουσιαστικά οδηγεί σε κλιμάκωση των συγκρούσεων όχι μόνον στο Ατσέι, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου παρατηρείται έξαρση της δράσης αποσχιστικών κινημάτων...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «ΦΟΡΝΤ»
Περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Μετά την «Τζένεραλ Μότορς» περισσότερα κακά μαντάτα για τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία ανά τη γηραιά ήπειρο και κυρίως στη Βρετανία. Η υπ' αριθμόν δύο αυτοκινητοβιομηχανία παγκοσμίως «Ford Motor Co», ανακοίνωσε χτες ότι προσανατολίζεται σε περικοπή περίπου κατά 10% των θέσεων εργασίας στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη λόγω αναμενόμενων ζημιών φέτος, ύψους 1 δισ. δολαρίων, της «Ford Europe»!

Μετά από την ανακοίνωση νωρίτερα φέτος της «Ford» για κλείσιμο της μονάδας συναρμολόγησης στο Ντάγκενχαμ, με συνεπαγόμενη απώλεια 1.350 θέσεων εργασίας, ο πρόεδρος της «Ford Europe», Ντέιβιντ Θέρσφιλντ, δήλωσε την κατά 10% μείωση του προσωπικού της εταιρίας που αριθμεί 50.000 εργαζομένους, στοχεύοντας στην περικοπή κόστους. Τα τελευταία χρόνια η «Ford Europe» μειώνει το προσωπικό της κατά 6% ετησίως λόγω φυσικής ανανέωσης του προσωπικού και προγραμμάτων συνταξιοδότησης. Σύμβουλοι, εντούτοις, που μελετούν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της εταιρίας, εκτιμούν ότι το προσωπικό της είναι κατά 20 με 25% μεγαλύτερο από το απαιτούμενο.

Η είδηση για μείωση προσωπικού της «Ford Europe» έρχεται μετά από την ανακοίνωση την περασμένη βδομάδα της «General Motors» για κλείσιμο της μονάδας συναρμολόγησης στο Λούτον με απώλειες 5.000 θέσεων εργασίας.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργία ενάντια στο μπαράζ νέων απολύσεων...

ΣΕΟΥΛ.-

Δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων, σε μια από τις δύο μεγαλύτερες εταιρίες τηλεπικοινωνιών της Κορέας,(«Κορέα Τέλεκομ») ξεκίνησαν χτες επ' αόριστον απεργία, μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις των συνδικάτων και της εργοδοσίας με αιχμή του δόρατος το ζήτημα των απολύσεων.

Το συνδικάτο, που έχει περίπου 45.000 εγγεγραμμένα μέλη, αποφάσισε την πραγματοποίηση της απεργίας όταν η διοίκηση των τηλεπικοινωνιακών εταιριών απέρριψε το αίτημά της για αναστολή των απολύσεων άλλων τριών χιλιάδων εργαζομένων έως το 2005 ενόψει της θύελλας ιδιωτικοποιήσεων που σαρώνει και τον τομέα των τηλεπικοινωνιών...

Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εργαζομένων, το Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρίας ηλεκτροδότησης «Κορέα Ελέκτρικ Πάουερ», ενώ ο κρατικός όμιλος «Κορεατικής Βαριάς Βιομηχανίας», πωλήθηκε πριν δύο βδομάδες. Η κυβέρνηση του Προέδρου Κιμ έχει βαλθεί να ιδιωτικοποιήσει, μεταξύ άλλων, μέχρι τον ερχόμενο Φλεβάρη κρατικές τράπεζες και δημόσιους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ