Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
«Βρυχάται» το «Ντον Γκόγιο»

Το ηφαίστειο έχει αρχίσει να καπνίζει...

Associated Press

Το ηφαίστειο έχει αρχίσει να καπνίζει...
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Περίπου 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από όλα τα χωριά και τις κωμοπόλεις που κείτονται στις παρυφές του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ, μετά την ενεργοποίησή του, που έχει τρομοκρατήσει επιστήμονες και φυσικά κατοίκους.

Οι μεξικανικές αρχές άρχισαν την απομάκρυνση των κατοίκων από το Σαββατοκύριακο, όπου αρχικά μεταφέρθηκαν περίπου 10.000 κατοίκοι από τους πρόποδες του ηφαιστείου Ποποκατεπέτλ μετά την ενεργοποίησή του. Χτες απομακρύνθηκαν ακόμη 30.000 που αρχικά είχαν αρνηθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους φοβούμενοι λεηλασίες. Ο λόγος είναι οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις, αλλά και η τέφρα που «ξερνάει» το ηφαίστειο που κατατρομοκράτησε τους κατοίκους. Προκειμένου να αποφευχθεί ο πανικός, από τις αρχές ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο για «προληπτικό μέτρο ασφάλειας» σε εφαρμογή του οποίου απομακρύνθηκε από την περιοχή ο πληθυσμός που διαμένει «περιμετρικά» του ηφαιστείου, χωρίς όμως να χρειάζεται - μέχρι στιγμής - να απομακρυνθεί και ο πληθυσμός των πρώτων προαστίων της μεξικανικής πρωτεύουσας. Τα μόνα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί στην πρωτεύουσα είναι η ακύρωση αρκετών πτήσεων εξαιτίας της στάχτης που προκαλεί προβλήματα ασφαλείας.

Το ηφαίστειο που βρίσκεται σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα, την Πόλη του Μεξικού, έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας. Οι σεισμολόγοι είχαν προειδοποιήσει από το Δεκέμβρη του 1994 ότι το ηφαίστειο -«Πόπο» ή «Ντον Γκόγιο», όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι - που ξαφνικά ξύπνησε από το λήθαργο που βρισκόταν από το 1927, θα βρεθεί σε φάση διέγερσης. Από τότε καταγράφονται συνεχείς σεισμικές δονήσεις, αλλά καμία έκρηξη προς το παρόν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία καταστροφική έκρηξη που εξαφάνισε ολόκληρες περιοχές περιμετρικά είχε λάβει χώρα πριν από 800 χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ