ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στο έλεος αρχαιοκαπήλων ο ελληνικός βυθός

Αμφορείς του 5ου π.Χ. αιώνα, από το ναυάγιο Φαγκρού, Κυρα- Παναγιά
Αμφορείς του 5ου π.Χ. αιώνα, από το ναυάγιο Φαγκρού, Κυρα- Παναγιά
Στο έλεος των αρχαιοκάπηλων βρίσκεται και ο αρχαιολογικός πλούτος του ελληνικού βυθού, όπως προκύπτει από τη συζήτηση που προηγήθηκε των εγκαινίων της έκθεσης με τίτλο «Βυθισμένες πόλεις» στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων περιέγραψε με μελανά χρώματα το επίπεδο προστασίας του ενάλιου αρχαιολογικού πλούτου της χώρας, λέγοντας πως «κανένα ναυάγιο δεν είναι προστατευμένο» και πως «μπορούν οι πάντες να κάνουν καταδύσεις και λεηλασίες». Σε ό,τι αφορά το θεσμικό καθεστώς, σημείωσε ότι από το 1978, «ύστερα από πιέσεις επενδυτικών κύκλων», αποδεσμεύτηκαν θαλάσσιες περιοχές από την απαγόρευση χρήσης αναπνευστικών συσκευών για λόγους ψυχαγωγίας του 1976.

Η φετινή χρονιά ήταν πλούσια από περιστατικά ενάλιας αρχαιοκαπηλίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η εύρεση, σε τροχόσπιτο Αυστριακού τουρίστα στη Χαλκιδική, αμφορέων από ναυάγιο των κλασικών χρόνων. Η σύλληψη δύτη που έκανε καταδύσεις σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Η εύρεση διχτυών που ήταν έτοιμα να ανελκύσουν ευρήματα από ναυάγιο κ.ά. Να σημειωθεί ότι οι συλληφθέντες συνήθως αθωώνονται, αφού κρίνεται μόνο η χρηματική αξία των αρχαίων και όχι η πρόθεση πρόκλησης βλάβης σε αυτά.

Θύμα μακάβριας φάρσας ο Μαρκές

Θύμα κακοήθους φάρσας, και όχι ...καρκίνου, έπεσε ο κορυφαίος, προοδευτικός Κολομβιανός συγγραφέας, προσωπικός φίλος του Φιντέλ Κάστρο και υπερασπιστής της Κουβανικής Επανάστασης Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σάντεϊ Τάιμς» (που αναδημοσιεύτηκε στο χθεσινό «Βήμα»).

Ο άγνωστος, μακάβριος, αλλά με «λογοτεχνικά», υποτίθεται, ενδιαφέροντα φαρσέρ, εκμεταλλευόμενος τη διακοπή των δημόσιων εμφανίσεων του Μαρκές από το καλοκαίρι του 1999, όταν εισήχθη σε νοσοκομείο της Κολομβίας, έστειλε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα σε επιλεγμένους ανθρώπους των γραμμάτων. Το γράμμα του τούς «πληροφορούσε» ότι ο γνωστός συγγραφέας «πάσχει από καλπάζοντα καρκίνο στους λεμφαδένες» και γι' αυτό δεν εμφανίζεται δημόσια. Και για να γίνει πιο πιστευτή η ιστορία, συνόδευσε το μήνυμα για τον «ετοιμοθάνατο» Μαρκές και με ένα ποίημα, γραμμένο, υποτίθεται, από τον Μαρκές, με το οποίο ο συγγραφέας υποτίθεται ότι αποχαιρετά τη ζωή!

Για να γίνει πιο πιστευτή αυτή η περίεργων προθέσεων «αλχημεία», ο συντάκτης του ποιήματος προσπάθησε να μιμηθεί το λογοτεχνικό ύφος του Μαρκές σε τέτοιο βαθμό, ώστε, παρά την επίσημη διάψευση της εκπροσώπου και ατζέντισσας του συγγραφέα στην Ισπανία, Κάρμεν Μπαλθέγιας, αρκετοί - μεταξύ των οποίων και συγγραφείς - να πιστέψουν ότι το ποίημα το έγραψε ο Μαρκές, αλλά και να αμφιβάλλουν ως προς το στιλ και τον τόνο του ποιήματος. Η Κ. Μπαλθέγιας είπε ότι «Ο Μαρκές δεν έγραψε το ποίημα και είναι καλά. Ηταν πράγματι άρρωστος, αλλά τώρα είναι καλά και γράφει ένα βιβλίο».

Ο ίδιος ο Μαρκές φέρεται να είναι πολύ δυσαρεστημένος με τη φάρσα και να δηλώνει ότι είναι κλεισμένος στο σπίτι του, με «κατεβασμένα» τα τηλέφωνα, και γράφοντας ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του και δυο διηγήματα.

Χριστούγεννα με βιβλίο... παιδιά

Οι γιορτές πλησιάζουν. Τα σχολεία κλείνουν. Καιρός και για εξωσχολικά βιβλία... παιδιά. καιρός και για «δώρα» που «μένουν» για πάντα στο μυαλό και την καρδιά. Ιδού, λοιπόν, μερικά παιδικά βιβλιοδώρα:

- Ολα μα όλα τα βιβλία των εκδόσεων «Σίγμα». Και η εξαίρετη σειρά της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και η σειρά «Τα δέκα ωραιότερα παραδοσιακά μας παραμύθια», (κείμενο Μενέλαος Στεφανίδης - ζωγραφιές Φωτεινή Στεφανίδη).

- Τα καινούρια των εκδόσεων Πατάκη: Κίρα Σίνου «Ριμπετσάλ (Αυτός που μετρούσε τα ραπάνια)» (εικονογράφηση Ερση Σπαθοπούλου, για 8 ετών και πάνω). Νικολάους Πίπερ «Ο Φέλιξ και το αγαπημένο χρήμα» (μετάφραση Ελένη Ζορόση, 12 ετών και πάνω). Λουί Σέιτσαρ «Τρύπες» (μετάφραση Αννα Γκέρτσον - Σαρρή, 12 ετών και πάνω). Ντέιβιντ Αλμοντ «Κάτι... σαν άγγελος» (μετάφραση Μαρία Κονδήλη, για εφήβους), Χέρμπι Μπρέιναν «Ιντερνετ (καλώς ήρθες στον κόσμο μου)» (μετάφραση Αφροδίτη Κτενά, εισαγωγή των παιδιών στο Ιντερνετ). Το χριστουγεννιάτικο παραμύθι (για παιδιά) του Ντανιέλε Βιντερχάγκερ «Συνέβη κάπου κάποτε» (απόδοση Μαρία Αγγελίδου), Γκίλμπερτ Ντελαχάγιε - Μαρσέλ Μαρλιέ «Η Μαρίλη και η νύχτα των Χριστουγέννων». Τις 4 «φεγγαροϊστορίες» της Βούλας Μάστορη «Στον έβδομο ουρανό», «Στα χέρια του μάγου», «Χάθηκαν οι φεγγαρακτίνες» και «Το φεγγαράκι είναι τιμωρία». Το παραμύθι της Σώτης Τριανταφύλλου «Η Μαριόν στ' ασημένια νησιά και στα κόκκινα δάση», με μαυρόασπρες ζωγραφιές του Τάσου Μισούρα. Το βιβλιαράκι του Νίκολα Σμι «Η πρώτη μου ιστορία των Χριστουγέννων» (για νήπια, με χοντρό χαρτόνι οι σελίδες).

- Τα «Ελληνικά Γράμματα» έβγαλαν τα παραμύθια: Ζωή Σκαλίδη - Φωτεινή Τσάμπρα «Το σκουριασμένο έλκηθρο της Πρωτοχρονιάς» (ζωγραφιές Ερζα Κούσελε - Αλεξοπούλου). Μαρία Βελέτα - Βασιλειάδου «Το ανιψάκι του Αϊ - Βασίλη» (εικονογράφηση Λήδα Βαρβαρούση). Κατερίνα Αναγνώστου «Ο Αϊ - Βασίλης θα βρει το δρόμο του» (εικονογράφηση Φούλη Μητσιάλη). Το βιβλιαράκι της Σοφίας Μαντουβάλου «Ερωτευμένος ο καινούργιος χρόνος» (εικόνες Αντρέας Καράμπελας, για εφήβους και νέους).

- Η «Αγκυρα» κυκλοφόρησε τα παραμύθια: Σαμ Μακ Μπράτνεϊ «Το καλόκαρδο τερατάκι» (εικόνες Πολ Ες, για νήπια). Καρολάιν Πίτσερ «Μήπως είσαι η Ανοιξη;» (εικόνες Κλιφ Ράιτ, για νήπια). Ενα αγγλικό λεξικό με τις λέξεις και στα ελληνικά, με όμορφες εικονίτσες, για μικρά που πρωτομαθαίνουν αγγλικά. Το μυθιστόρημα για εφήβους της Μαρίας Λαμπαδαρίδου - Πόθου «Είμαι ένα άστρο που κλαίει μονάχο». Το μυθιστόρημα για εφήβους της Κάθριν Πάτερσον «Η τρομερή Γκίλυ».

- Οι εκδόσεις Ε. Ρώσση κυκλοφόρησαν το παραμύθι των Μάρτιν Γουάντελ - Τζένιφερ Ιτσους «Η πλατιά μεγάλη θάλασσα» (μετάφραση Λίτσα Ψαραύτη). Στην εξαιρετική σειρά «Παίζω με πίνακες ζωγραφικής» το βιβλίο - παζλ «Τρόφιμα» (πέντε παζλ με 12 κομμάτια το καθένα, που εικονίζουν πίνακες μεγάλων ζωγράφων με θέμα το φαγητό).

- Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων κυκλοφόρησε ένα όμορφο ποιητικό βιβλίο για παιδιά της Γιώτας Παρθενίου με τίτλο «Μη κρύβεσαι θα σε βρω».

Γιορτινές εκδηλώσεις

«Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Λυρικής
«Καρυοθραύστης» από το Μπαλέτο της Λυρικής
Με μια διάσημη ορχήστρα, τους «Σολίστι Βένετι» άνοιξε χτες ο κύκλος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Μεγάρου Μουσικής. Με τον μαέστρο και ιδρυτή της, Κλάουντιο Σιμόνε, στο πόντιουμ, η ορχήστρα σήμερα, θα παρουσιάσει χριστουγεννιάτικες μελωδίες με σολίστ την Μαρίνα Κρίλοβιτς και τη συνεργασία της χορωδίας «Φονς Μουζικάλις».

Το «Μαύρο Θέατρο της Πράγας - Τα Φαντάστικα» θα πάρει τη σκυτάλη την Παρασκευή, για να παρουσιάσει με το δικό του μαγευτικό τρόπο τη διασκευή του «Μαγικού Αυλού» του Μότσαρτ. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 30/12.

Συμπαραγωγή του ΟΜΜΑ και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής είναι η παράσταση του «Καρυοθραύστη», που θ' ανεβεί από τις 26 έως τις 30 του Δεκέμβρη. Το κλασικό αριστούργημα του Τσαϊκόφσκι θα παρουσιαστεί από το Μπαλέτο της ΕΛΣ, σε χορογραφία του Γάλλου Πιερ Λακότ, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στις αναβιώσεις κλασικών μπαλέτων του 19ου αιώνα. Τους ρόλους της Ζαχαρένιας Νεράιδας και του Πρίγκιπα ερμηνεύουν οι πρώτοι χορευτές της ΕΛΣ Αλίνα Στεργιανού και Στράτος Παπανούσης, αντίστοιχα. Τα εισιτήρια, πάντως, για όλες τις εκδηλώσεις έχουν ήδη εξαντληθεί.

Εικαστικά

Στο Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 8), παρουσιάζεται έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Γ. Ζουγανέλη. Τα έργα του έχουν ως θέμα την ιστορία της πατρίδας μας, με σταθμούς στην αρχαιότητα, τους βυζαντινούς χρόνους, τον Μεσαίωνα, τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, έως τις μέρες μας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 του Δεκέμβρη.

Εικαστικά

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, το διήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Νέες τάσεις στη Γαλλική Αρχιτεκτονική, 1980 - 2000» που διοργανώνει το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Χθες το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο μίλησε ο καθηγητής Ρ. Σοφιέρ με θέμα: «Η πόλη δίχως έξω». Σήμερα (6μ.μ.) στην αίθουσα Καυταντζόγλου, στο κεντρικό κτίριο Αβέρωφ του ΕΜΠ θα μιλήσουν οι: Ο. Λεμπλουά με θέμα «Τόποι» (στα αγγλικά), Ρ. Σοφιέρ «Ανάδυση» (στα γαλλικά με παράλληλη μετάφραση, Ν. Μισελίν «Δίχως πέρας» (στα αγγλικά). Είσοδος ελεύθερη.

Δημοσιογράφοι - συγγραφείς

Βραδιά αφιερωμένη στους δημοσιογράφους, οι οποίοι, μέσα στο αδυσώπητο κυνήγι της είδησης και της ψυχοφθόρας δημοσιογραφικής καθημερινότητας βρίσκουν τον πολύτιμο χρόνο να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία και την επιστημονική έρευνα, διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, σήμερα (8 μμ), στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20). Η ΕΣΗΕΑ τιμά όλα τα μέλη της που κυκλοφόρησαν ή ανατύπωσαν βιβλία τους το 2000 και γι' αυτό τους ζήτησε να καταθέσουν τα βιβλία τους (μέχρι χτες).

Διακόπτει τις εμφανίσεις του στο «Σταυρό του Νότου - Απέναντι» ο μουσικός - συνθέτης Αντώνης Μιτζέλος, επικαλούμενος «λόγους καλλιτεχνικής ευθιξίας και μη άρτιας συνεργασίας με τη διεύθυνση του μαγαζιού». Επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει, προσεχώς, λεπτομερώς τι τον ώθησε στη διακοπή των παραστάσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ