ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Σε χειρότερη κατάσταση οι επιζώντες

Εκλιπαρώντας για λίγο φαγητό
Εκλιπαρώντας για λίγο φαγητό
ΜΑΝΙΛΑ.--

Ξεπερνούν τους 3.621 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί, από τις τοπικές αρχές, μετά το πέρασμα του φονικού τυφώνα «Χαγιάν» από τις Φιλιππίνες. Σύμφωνα με δήλωση του ΟΗΕ, η οποία επιχειρήθηκε να διαψευστεί, τα θύματα ξεπερνούν τις 4.460, με τον αριθμό να αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρονται σε τουλάχιστον 10.000 νεκρούς, καθώς υπάρχουν περιοχές που στρατός και σωστικά συνεργεία δεν έχουν μπορέσει να προσεγγίσουν, δεδομένου ότι οι υποδομές έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης. Οι τοπικές αρχές, ωστόσο, επιχειρούν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις παρουσιάζοντας μία θετικότερη εικόνα και υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός δεν αναμένεται «να αυξηθεί πολύ ακόμα».

Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται οι επιζώντες, καθώς η βοήθεια δεν έχει καταστεί δυνατό να φτάσει στην πλειοψηφία των πληγέντων, αποδεικνύοντας για ακόμα μία φορά την ελλιπή προετοιμασία και την ολιγωρία της κυβέρνησης των Φιλιππίνων. Οι ελλείψεις σε πόσιμο νερό, τρόφιμα και φάρμακα είναι τεράστιες με αποτέλεσμα οι επιζώντες να απειλούνται άμεσα από μολυσματικές ασθένειες, που θα σημάνουν μία νέα ανθρωπιστική καταστροφή. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, αρκετοί είναι αυτοί που για να επιβιώσουν αναγκάζονται να τρώνε σκύλους και γάτες, ενώ η σήψη των νεκρών που προχωρά προκαλεί μία εξαιρετικά επικίνδυνη και ασφυκτική κατάσταση.

Μία βδομάδα μετά τον τυφώνα η κατάσταση δείχνει να είναι χειρότερη από τις πρώτες μέρες. Κάθε απόθεμα σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα έχει εξαντληθεί, με τους πληγέντες να βρίσκονται σε απόγνωση, καταγγέλλοντας εγκατάλειψη από τις αρχές. Στις Φιλιππίνες βρίσκεται από την Πέμπτη και το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσιγκτον», προκειμένου να μεταφέρει βοήθεια στους πληγέντες, φέρνοντας στη χώρα και 6.000 στρατιώτες, ο οποίοι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης, με τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν στο έπακρο την καταστροφή για την προώθηση των συμφερόντων τους στην περιοχή. Βοήθεια φτάνει και από άλλες χώρες, ωστόσο ιδιαίτερα στην πόλη Τακλομπάν, που είναι μία από τις χειρότερα πληγείσες περιοχές, η διανομή προχωρά εξαιρετικά αργά, χωρίς να δίνει κανένα αποτέλεσμα.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων αντικρούει τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι σε τέτοιου είδους καταστάσεις τίποτα δε θα ήταν αρκετό, επιχειρώντας να αποτινάξει τις ευθύνες, χωρίς ωστόσο να εξηγεί γιατί επί σειρά ετών δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία του λαού, που κάθε χρόνο έρχεται αντιμέτωπος με 20 τυφώνες και πάντα υπάρχει μία αντίστοιχη τραγωδία, έστω και αν δεν πρόκειται για φαινόμενα με την ένταση του «Χαγιάν».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Εντείνονται τα παζάρια για κυβέρνηση

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης των αστικών κομμάτων στη Γερμανία, των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU και CSU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Επίσης, σε εξέλιξη είναι το συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών στη Λειψία που ξεκίνησε την Πέμπτη και ολοκληρώνεται αύριο.

Ως τώρα, οι διαρροές δείχνουν συγκλίσεις, αλλά και αποκλίσεις, στο πλαίσιο βέβαια παζαριών για λογαριασμό τμημάτων του κεφαλαίου και όχι για τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων. Πάντως, στις διαπραγματεύσεις ξεχώρισε η πρόταση των Χριστιανοκοινωνιστών CSU να αποβάλλονται από την Ευρωζώνη όσες χώρες δεν πληρούν τα κριτήρια του συμφώνου σταθερότητας με δικαίωμα να μπορούν να επανέρχονται. Με την πρόταση δε φαίνεται να συμφωνούν οι χριστιανοδημοκράτες και οι σοσιαλδημοκράτες, θεωρώντας ότι η εφαρμογή της θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα πάει να λύσει.

Σε ό,τι αφορά τους σοσιαλδημοκράτες ο πρόεδρος τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μιλώντας στο συνέδριο επιχείρησε να παρουσιάσει την κυβέρνηση συνασπισμού με τους χριστιανοδημοκράτες ως ένα προσωρινό συμβιβασμό λέγοντας: «Εάν φτάσουμε στο σημείο να βάλουμε ξεκάθαρα μια σοσιαλδημοκρατική σφραγίδα στη συμφωνία συνασπισμού, τότε δε θα φοβηθώ να ζητήσω από τα 470.000 μέλη μας να δεχτούν αυτόν το συνασπισμό, που είναι προσωρινός». Εκανε λόγο ότι «δε θα δεχτούν επαχθείς όρους, ενώ υποσχέθηκε ότι δε θα επαναληφθούν τα λάθη του πρώτου μεγάλου συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ».

Ο Γκάμπριελ αναφέρθηκε σε μια κυβέρνηση ορισμένης διάρκειας και καθαρής λογικής. Και μόνο οι διαπραγματεύσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων και της διπλής υπηκοότητας αξίζουν τον κόπο για να προχωρήσει το SPD σε διάλογο με τους Χριστιανοδημοκράτες, είπε. Παράλληλα, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανεξελέγη πρόεδρος του κόμματος με ποσοστό 84% (το 2009 είχε 94%). Ο Γκάμπριελ ανέλαβε την προεδρία του κόμματος το 2009 εν μέσω υψηλών προσδοκιών ότι θα ανεβάσει τα ποσοστά του κόμματος (που τότε ήταν στο 23%). Ωστόσο, οι ελπίδες αυτές διαψεύστηκαν (στις πρόσφατες εκλογές του Σεπτέμβρη το SPD έλαβε ποσοστό 25,7%).

Παράλληλα, έκανε άνοιγμα προς τη «Αριστερά» (Linke) λέγοντας ότι στο μέλλον το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, δεν αποκλείει μια συνεργασία με αυτό το κόμμα στην προεδρία του ΚΕΑ, αδελφό - κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τους πράσινους, για τις επόμενες εκλογές του 2017.

ΙΤΑΛΙΑ
Διαδηλώσεις κατά των αντιλαϊκών μέτρων

ΡΩΜΗ.--

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, χτες, σε δεκάδες πόλεις της Ιταλίας από εργαζομένους και συνταξιούχους που αντιδρούν στον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προβλέπει «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, μείωση των κρατικών δαπανών, διατήρηση της υψηλής φορολογίας που έχει υιοθετηθεί στο όνομα της αντιμετώπισης του προβλήματος του χρέους. Οι διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 100 πόλεις, με βασικό αίτημα την άρση των μέτρων λιτότητας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, την αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα και τη μείωση στα μικρότερα. Στο δρόμο βρέθηκαν χτες και οι μαθητές σε πολλές πόλεις της Ιταλίας ζητώντας περισσότερα χρήματα για τη δημόσια Παιδεία και τερματισμό της πολιτικής λιτότητας και περικοπών.

Βροχή πτωχεύσεων

Ο μεγαλύτερος αριθμός πτωχεύσεων εταιρειών την τελευταία δεκαετία καταγράφεται στην Ιταλία, το πρώτο 9μηνο του 2013, σύμφωνα με την εταιρεία Cerved που ειδικεύεται σε επιχειρηματικές αναλύσεις στη χώρα. Οι χρεοκοπίες έφτασαν στο διάστημα αυτό τις 9.902, κατά 12% περισσότερες από το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η πλειοψηφία των αιτήσεων χρεοκοπίας κατατίθεται από επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα και ακολουθούν βιομηχανίες και βιοτεχνίες ενδυμάτων, ενώ οι περισσότερες προέρχονται από τις περιφέρειες του Μιλάνου, της Μπολόνια, της Βενετίας και της Ρώμης.

Θρίλερ με την «Alitalia»

Την απόφασή του να μη συμμετάσχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, που αποτελεί το λεγόμενο σχέδιο διάσωσης της αεροπορικής εταιρείας «Alitalia», ανακοίνωσε ο μεγαλύτερος μέτοχός της, η γαλλο-ολλανδική κοινοπραξία «Air France - KLM», που κατέχει το 25% του ιδιωτικοποιημένου από το 2008 ιταλικού αερομεταφορέα. Η γαλλο-ολλανδική κοινοπραξία υποστήριξε ότι αν και το σχέδιο «διάσωσης» της «Alitalia» βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση, δεν είναι αρκετά τολμηρό και δεν διασφαλίζει σημαντική μείωση του χρέους της. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού πρακτορείου ANSA, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας έχει εγκρίνει ένα σχέδιο 500 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο προβλέπει χορήγηση από την ιταλική κυβέρνηση 75 εκατομμυρίων ευρώ (παίρνοντας τον έλεγχο και του 15% των μετοχών), από τα Ιταλικά Ταχυδρομεία άλλων 75 εκατομμυρίων, τη συνεισφορά 150 εκατομμυρίων από τους νυν μετόχους και την εξεύρεση άλλων 200 εκατομμυρίων από τραπεζικά δάνεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει απολύσεις 2.000 υπαλλήλων, με τις μισές περίπου να προέρχονται από μη ανανέωση συμβάσεων, καθώς και από την κατάργηση αρκετών εσωτερικών δρομολογίων της εταιρείας και μερική αύξηση των ηπειρωτικών και διηπειρωτικών της δρομολογίων. Η τελική απόφαση φέρεται ν' αναβλήθηκε για μετά τις 20 Νοέμβρη, οπότε θα έχει καταληχθεί η τελική στάση που θα τηρήσουν τα Ιταλικά Ταχυδρομεία αλλά και δύο ακόμη ιταλικές τράπεζες που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, οι Intesa Sanpaolo και UniCredit, ενώ φαίνεται ότι γίνονται συνομιλίες για συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα και άλλων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, όπως είναι οι AirChina, Aeroflot και Etihad.

ΚΥΠΡΟΣ
Πέθανε ο Γλαύκος Κληρίδης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε ηλικία 94 ετών «έφυγε» από τη ζωή, χτες το απόγευμα, ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος νοσηλευόταν από την Τετάρτη σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Γ. Κληρίδης, γεννήθηκε το 1919, στη Λευκωσία, διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1993 μέχρι το 2003. Κατά τη διάρκεια της θητείας του η Κύπρος πραγματοποίησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ.

Ο Γ. Κληρίδης υπηρέτησε στην ΕΟΚΑ, την περίοδο 1955-1959. Κατά τη μεταβατική περίοδο, μέχρι την ανεξαρτησία (1959-1960), διατέλεσε υπουργός Δικαιοσύνης, καθώς και αρχηγός της Ελληνοκυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη βουλευτής και πρόεδρος του Κυπριακού Κοινοβουλίου, μέχρι το 1976. Ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, στις 23 Ιούλη 1974, μετά το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, οπότε και επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. Το Μάη του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό.

Το 1968 ο Γ. Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες και διεξήγαγε τις συνομιλίες με τον Τουρκοκύπριο Ραούφ Ντεκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976. Ηταν ταυτόχρονα ισχυρός υποστηρικτής του Σχεδίου Ανάν το 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ