ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Νοέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Βούλιαξε» η Ρόδος, μία νεκρή δύο αγνοούμενοι

Κατακλυσμός χτες στη Ρόδο με μία νεκρή - δυο αγνοούμενους και πολλές καταστροφές. Οι πληγείσες περιοχές του νησιού έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ιδιαίτερα πλήγηκαν οι περιοχές του Αρχάγγελλου και της Ιαλυσσού. Οι περιοχές αυτές είχαν χτυπηθεί και το 2011, αλλά από τότε δεν είχε γίνει κανένα αντιπλημμυρικό έργο. Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην Ιαλυσσό είναι ότι οι επικεφαλής αξιωματικοί των συνεργείων της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην περιοχή, τη χαρακτήριζαν ως...λίμνη. Η σφοδρή κακοκαιρία έπληξε από νωρίς το απόγευμα το νησί. Η Πυροσβεστική, που είχε τεθεί σε επιφυλακή, δέχτηκε 150 κλήσεις για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, πραγματοποίησε δέκα απεγκλωβισμούς και διασώσεις και 50 παροχές βοήθειας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, χείμαρρος στην περιοχή της Ανάληψης παρέσυρε αυτοκίνητα και άλλα αντικείμενα στο πέρασμά του. Χαρακτηριστικό της καταστροφής είναι πως μεγάλο τμήμα της Ιαλυσσού είχε πλημμυρίσει, ενώ οι δρόμοι είχαν γεμίσει με λάσπη και άλλα φερτά υλικά. Απο κοίτη χειμμάρου στις Μαρίτσες ανασύρθηκε νεκρή γυναίκα 40 ετών.

Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε δύο άτομα από αυτοκίνητο που είχε ακινητοποιηθεί στην περιοχή του ποταμού της Κρεμαστής. Στο δρόμο από την Κρεμαστή προς Παστίδα, ένα ακόμα αυτοκίνητο είχε ακινητοποιηθεί κοντά σε γέφυρα εξαιτίας της ορμής των νερών που κατέβαζε ο δρόμος, γεγονός για το οποίο είχε ζητηθεί βοήθεια, προκειμένου να γίνει απεγκλωβισμός των τριών ατόμων που επέβαιναν σε αυτό. Από περαστικούς απεγκλωβίστηκε ένα άτομο, ενώ τα άλλα δύο αγνοούνται. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς που υπηρετούσαν σε σχολεία της περιοχής.

Οι δρόμοι από το Φαληράκι μέχρι και την Κρεμαστή, μετετράπησαν σε ποτάμια, εγώ τεράστια ήταν τα προβλήματα και στην πόλη της Ρόδου, καθώς ο όγκος της βροχής που έπεφτε ασταμάτητα, προκάλεσε κυκλοφοριακό χάος. Πολλές περιοχές στο νησί της Ρόδου βρίσκονταν χωρίς ρεύμα εξαιτίας των κεραυνών που έθεσαν εκτός λειτουργίας πολλές γραμμές, ενώ πολλά ήταν επίσης και τα υπόγεια σπιτιών και καταστημάτων που είχαν πλημμυρίσει. Το βράδυ είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση στο νότιο τμήμα του νησιού. Εντονη χαλαζόπτωση επίσης χτύπησε τις περιοχές Τρεις, Ιξιάς Ιαλυσού και Κρεμαστής.


ΥΠΟΘΕΣΗ «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ»
Προφυλακίστηκε ένας, στον ανακριτή τρεις, απαντούν με μηνύσεις

Την αποφυλάκισή του ζήτησε χτες ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ισχυριζόμενος ότι δεν συντρέχουν λόγοι παραμονής του στη φυλακή. Παράλληλα τρείς ακόμα βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα περάσουν τη Δευτέρα την πόρτα των ειδικών-εφετών ανακριτριών Ι. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου για να απολογηθούν. Πρόκειται για τους Γ. Γερμενή, Π. Ηλιόπουλο και Ευστ. Μπούκουρα, για τους οποίους η Ολομέλεια της Βουλής έχει προχωρήσει σε άρση της ασυλίας τους, και κατηγορούνται για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Χτες προφυλακίστηκε ακόμα ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, ο Ν. Αποστόλου, που σύμφωνα με το κατηγορητήριο αντικαθιστούσε τον «περιφερειάρχη» βουλευτή Γ. Λαγό και έδινε εντολές ή οργάνωνε ή συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών. Επίσης κατηγορείται και για εκβίαση σε νυχτερινά κέντρα.

Στη Μαγνησία πιάστηκε αξιωματικός του Στρατού για παράνομο οπλισμό, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και διάφορα υλικά της Χρυσής Αυγής. Στον οπλισμό περιλαμβάνονται: πιστόλι CZ των 9 mm, χωρίς γεμιστήρα, πιστόλι BAYARD των 7,65 με γεμιστήρα χωρίς φυσίγγια, πιστόλι φωτοβολίδων τύπου στυλό, γεμιστήρες και θήκες που περιείχαν συνολικά 167 φυσίγγια, δεκατέσσερα φυσίγγια των 9 mm, δύο κυνηγετικά όπλα (καραμπίνα και δίκαννο), οι άδειες των οποίων είχαν λήξει, συσκευή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας (tazer), μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ, κυνηγετικό μαχαίρι, τρεις ξιφολόγχες, τριάντα τρία φυσίγγια κυνηγετικού όπλου.

Απαντούν με βιομηχανία μηνύσεων

Μια βιομηχανία μηνύσεων φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά ατόμων που κινούνται στο κλίμα του κόμματος της Χρυσής Αυγής μετά και τη σχετική προαναγγελία βουλευτών της στη Βουλή ότι δεν ανέχονται να τους αποκαλούν νεοναζί.

Στη Μυτιλήνη συνελήφθη ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Εμπρός» Στρ. Μπαλάσκας με τη διαδικασία του αυτόφωρου μετά από μήνυση του γυμνασιάρχη του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης. Αφορμή, δημοσίευμα με το οποίο ασκήθηκε κριτική σε ανάρτηση του γυμνασιάρχη στο προσωπικό του ιστολόγιο για το Πολυτεχνείο (ανήμερα της επετείου της εξέγερσης) με τίτλο: «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: Αυτό του Πολυτεχνείου του 1973». Ο δημοσιογράφος κατάγγειλε το γεγονός ως απαράδεκτο σημειώνοντας ότι είναι επικίνδυνο ένας εκπαιδευτικός να δημοσιεύει τέτοιες απόψεις. Μάλιστα, στην εκδήλωση για το Πολυτεχνείο που έγινε στο 6ο Γυμνάσιο προβλήθηκε φιλμ διάρκειας λίγων λεπτών με τον τίτλο «Ο μύθος του Πολυτεχνείου»...

Σύμφωνα με την μήνυση, ο γυμνασιάρχης δηλώνει ότι συκοφαντήθηκε από τις φράσεις «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί - γυμνασιάρχης του 6ου Γυμνασίου Μυτιλήνης». Προφανώς η μήνυση εστιάζει στο χαρακτηρισμό «νεοναζί», ενώ, όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Στρ. Μπαλάσκας, είναι γνωστό από το 2007 ακόμα, ότι ο συγκεκριμένος, ως συνδικαλιστής της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΚΕ, σε τηλεοπτική συζήτηση υπεράσπισε το ρόλο των δικτατόρων Μεταξά και Παπαδόπουλου και το 2010 στην προσωπική του ιστοσελίδα ανάρτησε άρθρο που δήλωνε «περήφανος» που είναι εθνικοσοσιαλιστής και «καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει Χρυσή Αυγή». Η δίκη του δημοσιογράφου αναβλήθηκε για την Τετάρτη 27 Νοέμβρη.

Στην ίδια κατεύθυνση στις 12 Δεκέμβρη στα δικαστήρια της Ευελπίδων εκδικάζεται η δίκη εναντίον μελών της εφημερίδας «Εργατική Αλληλεγγύη» για αντιρατσιστικά και αντιφασιστικά δημοσιεύματα, έπειτα από μήνυση του δικηγόρου Ιωάννη Ανδριόπουλου ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση και κατά 174 βουλευτών για «εσχάτη προδοσία»!

Τέλος, στις 16 Δεκέμβρη δικάζεται ο Θ. Κούρκουλας, στέλεχος της Κίνησης «Απελάστε τον ρατσισμό», μετά από μήνυση υποστηρικτή της «Επιτροπής κατοίκων Αγ. Παντελεήμονα»...


Στήνεται κλίμα τρομολαγνείας με διαρροές

Στην καλλιέργεια ενός κλίματος τρομολαγνείας συμβάλλουν σειρά δημοσιευμάτων σχετικά με τα μέτρα προστασίας αστυνομικών υπηρεσιών, μέτρα που διοχετεύτηκαν στον Τύπο από την ίδια την Αστυνομία. Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες πλήθυναν οι διαρροές για επιφυλακή του προσωπικού της Αστυνομίας μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει επίθεση σε αστυνομικό στόχο. Η επιφυλακή συνεχίζεται χωρίς κάποια επίσημη αιτιολογία που ευνοεί τη διάδοση διάφορων σεναρίων. Στο σχετικό έγγραφο της Αστυνομίας που δημοσιεύθηκε σε διάφορες ιστοσελίδες, ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται η εντατικοποίηση στο έπακρο «μέτρων τάξης - ασφάλειας πέριξ χώρων που στεγάζονται αστυνομικές εγκαταστάσεις». Ζητείται δε, από τους αστυνομικούς να «διενεργούν ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα γύρω από τις αστυνομικές εγκαταστάσεις πεζά ή εποχούμενα άτομα καθώς και σε εγκαταλελειμμένα, πλησίον αστυνομικών εγκαταστάσεων, κτίρια, δέματα, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα, που ενδεχόμενα κρύβουν εκρηκτικούς μηχανισμούς». Προβλέπεται, επίσης, οι αστυνομικοί να φέρουν αλεξίσφαιρα γιλέκα και φορητό πομποδέκτη. Στις υπηρεσίες δίνεται διαταγή να διατεθούν, σε 24ωρη βάση ή κατά τις βραδινές ώρες, «παρατηρητές σε πρόσφορα σημεία, προς το σκοπό της έγκαιρης αντίληψης και προειδοποίησης σε τυχόν εκδήλωση αιφνίδιας έκνομης ενέργειας σε βάρος αστυνομικού στόχου».


ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
φωτό (Αικατερίνης Γεωργιάδου)

Στη μνήμη της πολυαγαπημένης μου γυναίκας, ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό της, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Γιώργος Γεωργιάδης

***

φωτό

Στη μνήμη της συζύγου μου, ΜΑΥΡΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, μέλους της Εθνικής Αντίστασης που υπήρξε πιστή ως το τέλος της ζωής της στα ιδανικά και τις αρχές του Κόμματός μας, του ΚΚΕ, προσφέρω 50 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αγίου Σπυρίδωνα Αιγάλεω.

Ο σύζυγός της, Γιώργος Παπαδημητρίου

***

Ο Λάμπρος και η Μαίρη Μπιζά, αντί για μνημόσυνο, στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΠΙΖΑ, προσφέρουν στο ΚΚΕ για την Οικονομική Εξόρμηση, το ποσό των 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Καματερού.

***

φωτο

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑ προσφέρω 100 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης.

Η σύζυγός του


ΜΑΥΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΑΥΡΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΑΣ

Θάνατος αγωνιστή

ΜΗΝΑΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ
ΜΗΝΑΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ
Ανήμερα της 40ής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, κηδεύτηκε ο ΜΗΝΑΣ ΣΦΥΡΙΔΑΚΗΣ, αγωνιστής της αντιδικτατορικής αντίστασης του λαού μας. Ο Μηνάς Σφυριδάκης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 66 χρόνια. Γιος αγωνιστών, βίωσε από την παιδική του ηλικία τις στερήσεις και τις διώξεις των σκληρών μετεμφυλιακών χρόνων.

Η φασιστική χούντα τον βρίσκει στα 19 του χρόνια. Από τα πρώτα μέλη της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη, δίνεται με όλες του τις δυνάμεις στην παράνομη δουλειά. Κάνει με τα πόδια ριψοκίνδυνη έξοδο στη Βουλγαρία, προκειμένου να πάρει μέρος στο 9ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Εζησε κάποια χρόνια στο εξωτερικό, παίρνει μέρος σε αποστολές της Οργάνωσης.

Παρά τις δυσκολίες που του επιφύλαξε η ζωή και τις διακυμάνσεις στη σχέση του με την Οργάνωση, ποτέ δεν έβαλε σε αμφισβήτηση και δοκιμασία τη σχέση ζωής με το λαϊκό κίνημα, τη συμπόρευση με το ΚΚΕ. Πρόεδρος για χρόνια της Ενωσης Φωτογράφων Θεσσαλονίκης, μέλος αργότερα του Συνδικάτου Οικοδόμων, δραστηριοποιείται στο ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ.

Το τελευταίο διάστημα, που, χτυπημένος από την επάρατη, περνούσε δύσκολες μέρες, ένιωσε δίπλα του τις συντρόφισσες από την Πολίχνη, που έδωσαν υπέροχο παράδειγμα ταξικής αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Μια τελευταία του επιθυμία που δεν πρόλαβε να πραγματοποιηθεί, ήταν να αποκτήσει ξανά τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ. Στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη παρέδωσε στον σ. Κουτσούμπα τη σφραγίδα της παράνομης Οργάνωσης της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

Τον Μηνά Σφυριδάκη αποχαιρέτησε ο σ. Ηλίας Γκουτζηγιάννης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, παρουσία μεγάλου πλήθους συντρόφων και φίλων του.

Στη μνήμη του φίλοι του πρόσφεραν στο ΚΚΕ 170 ευρώ.


ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

ΤΕΝΤΕΣ

ΤΕΝΤ CENTER Τεντοτεχνική. Μεγάλη ποικιλία υφασμάτων, ευκολίες πληρωμής, άμεση εξυπηρέτηση, δωρεάν εγκατάσταση. Αφήνουμε την τέντα να μιλήσει από μόνη της! Σωκράτους 52 - Δραπετσώνα, 210.4080.119, 210.4080.199, κιν. 6942.554.060. Δεχόμαστε πιστωτικές κάρτες.


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΓΚΑ
ΕΛΕΝΗ ΓΚΟΓΚΑ
φωτό

Στη μνήμη της αγαπημένης μας μητέρας και γιαγιάς, ΕΛΕΝΗΣ ΓΚΟΓΚΑ, που το μνημόσυνό της γίνεται σήμερα Σάββατο 23.11.2013 στο Βαθύπεδο Ιωαννίνων, τα παιδιά της, Αγγελική, Σπύρος, Βασίλης και Ολγα, καθώς και τα εγγόνια της, Θανάσης και Ειρήνη προσφέρουν 200 ευρώ για την ενίσχυση του Κόμματος, του ΚΚΕ, που αγωνίζεται για το δίκιο του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ