ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΙΟ - ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
Κοινή ανακοίνωση από 47 σωματεία για τη ΣΣΕ

Καλούν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του κλάδου να αποτρέψουν την υπογραφή νέων μειώσεων στους μισθούς που μεθοδεύει η ΟΙΥΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εμποροϋπαλλήλων της Αθήνας
Κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους του κλάδου να καταδικάσουν την πρόθεση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να συμφωνήσει με τους εργοδότες στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με νέα μείωση μισθών, απευθύνουν 47 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Λάρισας, τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Δυτικής Αττικής, Λαυρίου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Κορίνθου, Τρίπολης, Λευκάδας, Αρτας, Γρεβενών, Καρδίτσας, Κατερίνης, Κοζάνης, Κομοτηνής, Βέροιας - Νάουσας, Εορδαίας, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς, Σάμου, Ρόδου, Κω, Μυτιλήνης, Χίου και τα επιχειρησιακά σωματεία σε «Κωνσταντακάτο», «Praktiker», «LIDL» Αττικής, «Αρβανιτίδη» και «Καρφούρ - Μαρινόπουλο - Ντία».

Στην ανακοίνωσή τους τα σωματεία υπενθυμίζουν τα επιχειρήματα της εργοδοσίας και της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ όταν έβαλαν, το 2012, την υπογραφή τους στη Συλλογική Σύμβαση που μείωσε τους μισθούς κατά 6,7%: «Οι μεν εργοδότες με το επιχείρημα ότι έτσι θα σωθούν επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, η δε πλειοψηφία της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ) ότι έτσι δεν θα γίνουν ανεξέλεγκτες μειώσεις μισθών και δεν θα υπογράφονταν ατομικές συμβάσεις εργασίας».

Η ίδια η πραγματικότητα απέδειξε πως τα παραπάνω ήταν κοροϊδία. Σήμερα, που η σύμβαση έχει πλέον λήξει, οι εργοδότες με το ίδιο σκεπτικό εκφράζουν την αξίωση για νέα μείωση, της τάξης του 13%. Ετσι, ο σημερινός βασικός κλαδικός μισθός των 863 ευρώ απειλείται να κατέβει στα 751 ευρώ μεικτά.

Την ίδια στιγμή που οι μεγαλέμποροι κλιμακώνουν την επίθεσή τους, η πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, μέσω της προέδρου της (ΕΜΕΙΣ) και του γενικού της γραμματέα («Αυτόνομη Παρέμβαση») υπέγραψε «Κοινή συμφωνία - Πρωτόκολλο διαπραγμάτευσης» με δύο εργοδοτικές οργανώσεις (ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ), με βάση το οποίο οι διαπραγματεύσεις για την κλαδική ΣΣΕ θα συνεχιστούν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2013.

Τα 47 σωματεία ζητούν «το κάλεσμά μας αυτό να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε κάθε ΔΣ Σωματείου, να συνυπογραφεί από όσα περισσότερα συνδικάτα κλαδικά και επιχειρησιακά για να κατατεθεί ως υπόμνημα διαμαρτυρίας και άρνησης νέας μείωσης των μισθών μας στους εργοδότες και την ΟΙΥΕ». Καλούν σε πάλη για:

  • Υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης στο εμπόριο χωρίς μείωση μισθών και επαναφορά των μισθών μας στα προ της μείωσης επίπεδα.
  • Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης που να επιβάλλει τη μετατροπή των προσωρινών συμβάσεων εργασίας σε συμβάσεις 8ωρης απασχόλησης και αορίστου χρόνου.
  • Συλλογική Σύμβαση που να προβλέπει ωράριο εργασίας 40 ωρών για όλη τη βδομάδα, με κατοχύρωση της αργίας της Κυριακής.
  • Υπογραφή επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς στα πολυκαταστήματα και τις μεγάλες πολυεθνικές.
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΟΕ ΟΤΑ
Συνεχίζει να αποκλείει σωματεία και συμβασιούχους

Αποχώρησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις από τις εργασίες του Ενδιάμεσου Συνεδρίου

Από τις εργασίες του 41ου Ενδιάμεσου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΤΑ αποχώρησαν χτες το απόγευμα οι δυνάμεις της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ), καταγγέλλοντας την πρωτοφανή πραξικοπηματική μεθόδευση των ηγεσιών ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ να μην μπει σε ψηφοφορία η πρόταση που κατέθεσαν, να συμμετάσχουν όλοι οι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο χωρίς αποκλεισμούς. Ακόμα, κατήγγειλαν τις ίδιες ηγεσίες που μαζί με τις ηγεσίες των ΑΣΚ (ΣΥΡΙΖΑ) και «Αγωνιστικών Κινήσεων» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ομονόησαν στο να γίνουν κι άλλα νόθα συνέδρια!

Με ευθύνη της πλειοψηφίας, δεν έγινε καμία ψηφοφορία για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, ούτε παρουσίασαν, ως όφειλαν, τα στοιχεία για τη συγκρότηση του Σώματος (αριθμός σωματείων και συνέδρων, στοιχεία απαρτίας κ.ά.). Στην έναρξη των εργασιών, η ΔΑΣ κατέθεσε δύο προτάσεις. Η πρώτη ήταν να νομιμοποιηθούν όσοι σύνεδροι είχαν αποκλειστεί από το εκλογοαπολογιστικό συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ στη Θεσσαλονίκη, επειδή είχαν αναδειχθεί από σωματεία που έδωσαν δικαίωμα ψήφου σε συμβασιούχους. Να σημειωθεί ότι στο εκλογοαπολογιστικό και το ενδιάμεσο Συνέδριο συμμετέχουν οι ίδιοι αντιπρόσωποι.

Οι ηγεσίες των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ, με το «έτσι θέλω», δεν επέτρεψαν να γίνει ψηφοφορία για το θέμα, εμποδίζοντας ακόμα και τους δικούς τους αντιπροσώπους να πάρουν θέση, καταργώντας στην πράξη το Σώμα του συνεδρίου.

Η ίδια πλειοψηφία, μαζί με τις ηγεσίες των ΑΣΚ και «Αγωνιστικών Κινήσεων» απέρριψαν και τη δεύτερη πρόταση της ΔΑΣ που έχει τρία σημεία: α) Να γίνει μέχρι το τέλος Φλεβάρη του 2014 Καταστατικό Συνέδριο, με όλους τους αντιπροσώπους, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, β) σε αυτό να γίνει τροποποίηση του άρθρου 1 του καταστατικού, ώστε να συμμετέχουν με πλήρη δικαιώματα στα σωματεία όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας και χρονικού διαστήματος της σύμβασης και γ) την επομένη του Καταστατικού Συνεδρίου να γίνει νέο Εκλογικό Συνέδριο με τους ίδιους αντιπροσώπους προκειμένου να αποκατασταθεί η γνήσια έκφραση των εργαζομένων.

Στους αστείους ισχυρισμούς των άλλων δυνάμεων ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι εκλεγμένοι από συμβασιούχους στο Ενδιάμεσο Συνέδριο και στα επόμενα δύο - Καταστατικό κι Εκλογικό - γιατί δεν το επιτρέπει το καταστατικό η απάντηση ήταν καίρια από τη μεριά της ΔΑΣ: Είναι η ίδια η ζωή που έχει παραβιάσει το καταστατικό. Είναι το χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών μορφών, οι πεντάμηνες και δίμηνες συμβάσεις, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις κ.ά.

Γι' αυτό η ένταξη στα σωματεία όλων αποτελεί όρο για την ενότητα του εργατικού κινήματος, για να δοθεί ενιαία αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ και του κεφαλαίου. Παρ' όλα αυτά, ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ, ΑΣΚ και «Αγωνιστικές Κινήσεις» πρότειναν το καταστατικό συνέδριο να γίνει μετά το καταστατικό συνέδριο της ΑΔΕΔΥ, προς τα τέλη του 2014, συνεχίζοντας τους ίδιους αποκλεισμούς και προσφέροντας πολύτιμο χρόνο στις κυβερνήσεις του κεφαλαίου να κλιμακώσουν την επίθεση, αφήνοντας ξεκρέμαστους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

ΕΚ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Διπλασιασμός για τις ταξικές δυνάμεις

Διπλασίασε τις δυνάμεις του το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚ Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα: Ψήφισαν 107 αντιπρόσωποι (από 87). Το ψηφοδέλτιο που στήριξε το ΠΑΜΕ πήρε 43 ψήφους (από 22) και εξέλεξε 6 μέλη στο ΔΣ (από 4). Το ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν από κοινού ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ (στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκαν χωριστά), πήρε 49 ψήφους (από 49 αθροιστικά) και εξέλεξε 6 μέλη στο ΔΣ (από 7 αθροιστικά). Το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πήρε 6 (από 12) και εξέλεξε ένα μέλος στο ΔΣ (από 2). Χωρίς έδρα έμειναν η «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» (Χειριστές) με 4 ψήφους (από 6) και η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ (δεν είχε κατέβει στις προηγούμενες εκλογές) με 4 ψήφους. Η επιστράτευση των μηχανισμών της μεγαλοεργοδοσίας των Ιωαννίνων (μεγαλοεργολάβων, βιομηχάνων), της τοπικής διοίκησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν στάθηκε ικανή να βάλει εμπόδια στη σημαντική άνοδο του ψηφοδελτίου των ταξικών δυνάμεων. Στην επίθεση ενάντια στο ΠΑΜΕ, ειδικό ρόλο είχε η αντικομμουνιστική ομάδα ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που πρωτοστάτησε στην προβοκάτσια, στα ψέματα και τη συκοφαντία, με στόχο να αποτραπεί η ήττα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Δουλεμπόριο με Ρουμάνους εργάτες

Κύκλωμα από Ελληνες και Ρουμάνους, που εξανάγκαζε Ρουμάνους μετανάστες να εργάζονται για δώδεκα ώρες καθημερινά χωρίς μεροκάματο, εξαρθρώθηκε στο Αιτωλικό. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ελευθερώθηκαν δώδεκα θύματα, τα οποία ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες σε μια παλιά αποθήκη. Από διάφορα χωριά της Ρουμανίας το κύκλωμα είχε συγκεντρώσει περίπου εξήντα άτομα, τα οποία με ειδικά ναυλωμένο λεωφορείο μεταφέρθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αιτωλικού Αιτωλοακαρνανίας και απασχολούνταν στη συγκομιδή μανταρινιών.

Ψηφίζουν οι εμποροϋπάλληλοι του Πειραιά

Μέχρι την Κυριακή 8 Νοέμβρη, συνεχίζονται οι εκλογές στο Σύνδεσμο Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά. Κάλεσμα στους εργαζόμενους να δυναμώσουν το σωματείο τους και να υπερψηφίσουν το συνδυασμό της, απευθύνει η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία». Σήμερα, Τρίτη 3/12, η κάλπη θα βρίσκεται στο Super Market «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ» στο Ικόνιο (από τις 11.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ.).

Σύσκεψη του ΠΑΜΕ σήμερα για τις Συμβάσεις

Στις 6 μ.μ., στα γραφεία του

Σύσκεψη - συζήτηση για το πώς θα οργανωθεί και θα σχεδιαστεί καλύτερα η πάλη για τη διεκδίκηση ΣΣΕ διοργανώνει σήμερα Τρίτη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Στην πρόσκληση που απευθύνει προς τις Ομοσπονδίες και τα σωματεία, η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει: «Ο αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ είναι ένα από τα βασικά μέτωπα πάλης των συνδικάτων και των εργαζομένων. Η επίθεση των εργοδοτών και της κυβέρνησης στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Οι εργοδότες αρνούνται την υπογραφή νέων ΣΣΕ, και προχωρούν σε μειώσεις μισθών. Στη συζήτηση να έρθει εικόνα που βρίσκεται ο κάθε κλάδος και τι σχεδιάζει το επόμενο διάστημα. Να συζητήσουμε ακόμη την ανάγκη του συντονισμού των κλάδων με κοινές πρωτοβουλίες και ενέργειες που στόχο θα έχουν τη συσπείρωση, τη δημιουργία προϋποθέσεων για αγωνιστικές παρεμβάσεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ