ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συμφωνία για συνεργασία «Interamerican» - Πανεπιστημίου Πατρών

Συμφωνία συνεργασίας για την ανάπτυξη εφαρμογών προηγμένης τεχνολογίας στις επιχειρησιακές λειτουργίες από το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, καθώς επίσης τεχνολογίες μεγάλων δεδομένων υπογράφηκε ανάμεσα στον όμιλο «Ιnteramerican» και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Πρόκειται για άλλο ένα παράδειγμα «συνεργασίας», όπου στην ουσία η ερευνητική διαδικασία συνδέεται με τις επιχειρηματικές ανάγκες μιας πολυεθνικής και την αύξηση της κερδοφορίας της. Αλλωστε, ανάλογα παραδείγματα δείχνουν ότι η πολυεθνική θα έχει αποφασιστική παρέμβαση τόσο στη θεματολογία όσο και στον προορισμό της έρευνας. Θα παραγγέλνει και θα υπαγορεύει τι έρευνα της χρειάζεται.

Ο πρύτανης του Ιδρύματος, Γιώργος Παναγιωτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση, όπου ανακοινώθηκε η συνεργασία, αναφέρθηκε σε τρεις «απαγορευμένες» ή «παρεξηγημένες» -όπως είπε- έννοιες για τα πανεπιστήμια, που πλέον θεωρεί ότι ξεπερνιούνται: Αξιολόγηση, αριστεία, επιχειρηματικότητα! «Ενα σύγχρονο πανεπιστήμιο εννοείται ότι πρέπει να κρατήσει την ακαδημαϊκότητά του», είπε ο πρύτανης, και συνέχισε: «Δεν μπορούμε όμως να μη βλέπουμε τις σύγχρονες τάσεις της εποχής, που σημαίνει ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να συνδεθεί με την επιχειρηματικότητα, να αντλεί δύναμη από αυτήν, να προσφέρει δύναμη σ' αυτήν».

Το θεσμικό πλαίσιο γι' αυτήν τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις έχει τεθεί από την προηγούμενη δεκαετία και συνεχώς εμπλουτίζεται, πάντα με στόχο την πιο έντονη και συχνή εισβολή των επιχειρήσεων στα Ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο οδηγός χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού Ερευνας (ΕΛΚΕ) του Πανεπιστημίου Πατρών (που στη συγκεκριμένη εκδήλωση εμφανίστηκε ως ο φορέας που εξασφαλίζει την «εξωστρέφεια» του πανεπιστημίου, δηλαδή ακριβώς τη σύνδεση με τις επιχειρήσεις) προβλέπει από το 2005 ακόμα ότι οι χρηματοδότες του μπορεί να είναι ιδιωτικοί φορείς, ιδιωτικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται «να ερευνηθεί συγκεκριμένο θέμα που ενδιαφέρει τους ίδιους, να τους παρασχεθούν επιμορφωτικές υπηρεσίες ή δραστηριότητες, να τους παρασχεθούν επιστημονικές, τεχνολογικές, καλλιτεχνικές υπηρεσίες και για λογαριασμό τους να εκπονηθούν μελέτες» κ.τ.λ. Κοινώς, οι επιχειρήσεις παραγγέλνουν και αγοράζουν από τα Ιδρύματα συγκεκριμένα ερευνητικά αποτελέσματα κ.ά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εταιρείας, ο καθηγητής, Γ. Παυλίδης, (που στην εκδήλωση αυτή εκπροσωπούσε τον ΕΛΚΕ), είπε ότι θα διαμορφωθούν από το Πανεπιστήμιο προτάσεις για πιθανές βελτιώσεις, αναβαθμίσεις, επεκτάσεις κ.ά. έργα, με όφελος για την «Ιnteramerican» σε μεταφορά τεχνογνωσίας, πιλοτική εφαρμογή νέων λύσεων, διάθεση επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού και δημιουργία καταρτισμένων με τη νέα τεχνολογία στελεχών. Για το Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής τόνισε ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την επαγγελματική αποκατάσταση φοιτητών(;)

Υπενθυμίζεται ότι η «Ιnteramerican» εφαρμόζει στις εταιρείες του ομίλου την μέθοδο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων με 300 ευρώ και 12 ώρες δουλειά, μονοετείς συμβάσεις και δουλειά απογεύματα και Σάββατα. Το 2012 τα καθαρά κέρδη του ομίλου ήταν 22,6 εκατομμύρια ευρώ.

ΧΙΟΣ
Χωρίς προσωπικό το Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο

Νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας. Οπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Συμεών Κεδίκογλου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΑμεΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι μετά τις γιορτές το νομοσχέδιο να είναι έτοιμο προς διαβούλευση. Στο μεταξύ, ενδεικτική της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στα ειδικά σχολεία απ' άκρη σ' άκρη της χώρας είναι η εικόνα που μεταφέρει ο Σύλλογος Δασκάλων & Νηπιαγωγών Χίου «O Αδαμάντιος Κοραής» σε ανοιχτή επιστολή του, απαιτώντας την πρόσληψη μόνιμου ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού.

Παρότι η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερις μήνες, στο Ειδικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο Χίου δεν υπάρχει ακόμη ψυχολόγος, φυσικοθεραπευτής, εργοθεραπευτής και κοινωνικός λειτουργός «όταν οι ανάγκες λόγω της φύσης των προβλημάτων των παιδιών είναι μεγάλες και οξυμένες», σημειώνει ο Σύλλογος.

Κοινή διαπίστωση, το ότι «στοχευμένα επιχειρείται το κλείσιμο του Ειδικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου ή η παράδοσή τους στην ιδιωτική πρωτοβουλία που λυμαίνεται ήδη το χώρο ή δημιουργία αποθηκών ατόμων με ειδικές ανάγκες». Την ίδια ώρα, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Σύλλογος Δασκάλων, «κρατάτε τους ειδικούς επιστήμονες στην ανεργία, υποβαθμίζετε τη λειτουργία του σχολείου και νηπιαγωγείου, οδηγείτε τους γονείς σε απόγνωση μεσούσης της οικονομικής κρίσης αναγκάζοντάς τους να περιορίζουν ακόμα περισσότερο την ήδη επιβαρυμένη διαβίωσή τους για να επιβιώσουν τα παιδιά τους».

ΕΣΤΙΑ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
Αυτοδυναμία για τις δυνάμεις του ΜΑΣ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το ψηφοδέλτιο που στήριξαν οι δυνάμεις του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών στο Σύλλογο Οικοτρόφων Φοιτητών Εστιών Κομοτηνής (ΣΟΦΕΚ), όπου και πέτυχαν την αυτοδυναμία στο ΔΣ στις εκλογές που έγιναν στις 27 Νοέμβρη.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 119 έγκυρων ψηφοδελτίων, το ψηφοδέλτιο της Πανσπουδαστικής ΚΣ έλαβε 62 ψήφους (52,1%) και εξέλεξε τέσσερις αντιπροσώπους στο ΔΣ σημειώνοντας τεράστια άνοδο σε σχέση με τις εκλογές του 2012 όπου είχε λάβει 20 ψήφους (και 1 έδρα). Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έλαβε 51 ψήφους (42,8%) και εξέλεξε τρεις αντιπροσώπους στο ΔΣ του συλλόγου.

Η αλλαγή των συσχετισμών στο σύλλογο πραγματοποιήθηκε μετά από πλατύ άνοιγμα που πραγματοποίησαν οι φοιτητές που συσπειρώνονται στην επιτροπή αγώνα εστιών για την οργάνωση, την ανασύνταξη καθώς και τον προσανατολισμό του φοιτητικού κινήματος. Η επιτροπή αγώνα εστιών από την αρχή της χρονιάς κινητοποιήθηκε για τα προβλήματα των εστιακών φοιτητών, για να μην πληρωθεί το αντίτιμο των 115 ευρώ που ζητούνταν από τους φοιτητές ως εγγύηση για την παραχώρηση του δωματίου, αλλά και για τη δωρεάν μεταφορά και σίτιση των φοιτητών.

Κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας κάνουν αύριο Πέμπτη στις 8.15 το πρωί εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Λεκανοπεδίου, με αφορμή το σεμινάριο που θα γίνεται για διευθυντές και προϊσταμένους σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής για τη διαδικασία Αυτοαξιολόγησης του Εκπαιδευτικού Εργου. Για την κινητοποίηση, η ΔΟΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.).

«Οι θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το θέμα της αυτοαξιολόγησης και της αξιολόγησης, είναι γνωστές και στους σχολικούς συμβούλους και στους διευθυντές των σχολείων. Ας μην παριστάνει κανείς τον ανήξερο. Είναι η ώρα οι σχολικοί σύμβουλοι κι οι διευθυντές των σχολείων να πάρουν θέση: είναι με το σχολείο, με τους μαθητές, με τους συναδέλφους και το συνδικάτο, ή είναι με το υπουργείο, με την πολιτική της αξιολόγησης, της κατηγοριοποίησης και των απολύσεων», σημειώνουν μεταξύ άλλων στα καλέσματά τους οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και Ανατ. Αττικής «ο Σωκράτης».

Σήμερα η εκδήλωση της ΑΣΓΜΕ για τα σχολικά βιβλία

«Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η εκδήλωση γίνεται στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) με κεντρικό ομιλητή τον καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα, χαιρετισμό του προέδρου της ΑΣΓΜΕ, βίντεο - ντοκουμέντο από το Δεκέμβρη του '44, τοποθετήσεις από εκπροσώπους της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους.

Σήμερα επίσης:

  • Η Ενωση Γονέων Πετρούπολης μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Ιλίου - Πετρούπολης - Αγίων Αναργύρων - Καματερoύ και το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης συνδιοργανώνουν εκδήλωση για την Παιδεία, στις 7.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Πετρούπολης (Εθνικής Αντίστασης 61). Θα συμμετάσχουν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητές.
  • Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας διοργανώνει συναυλία, στις 8 μ.μ., στο αμφιθέατρο του σχολείου (οδός Γεωργίου Καρέλια), με συνθέσεις αποφοίτων του σχολείου και άλλων μουσικών.
Εκδήλωση του ΕΣΥΝ

«Κρίση - Εξαρτήσεις - Διαπαιδαγώγηση» είναι το θέμα της εκδήλωσης που θα γίνει την Πέμπτη 5 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Θρακομακεδόνων (Αγίου Πέτρου και Σαμψούντος). Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το παράρτημα Θρακομακεδόνων του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών και ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου του ΕΣΥΝ, κοινωνιολόγος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ