ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το μονοπώλιο της ΔΕΗ πουλάει «κοινωνική ευαισθησία»

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης, επαίρεται ότι δεν κόβει το ρεύμα σε ευπαθείς ομάδες, όταν επικρατούν «ακραίες καιρικές συνθήκες»!

Από διαμαρτυρία για τις διακοπές του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν
Από διαμαρτυρία για τις διακοπές του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να πληρώσουν
Σε επικοινωνιακά κόλπα επιδίδεται η διοίκηση της ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να πείσει ότι η τιμολογιακή της πολιτική διαπνέεται από «κοινωνική ευαισθησία» και ότι «προστατεύει» τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, λίγες μέρες μετά τον τραγικό θάνατο του 13χρονου κοριτσιού στην Ξηροκρήνη Θεσσαλονίκης, το οποίο ζούσε μαζί με την μητέρα του επί μήνες σε ένα σπίτι δίχως ρεύμα.

Σε χτεσινή ανακοίνωση, η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι έχει εντάξει σε καθεστώς «κοινωνικού οικιακού τιμολογίου» πάνω από 460.000 καταναλωτές, προσφέροντας έκπτωση έως και 42% στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς επίσης ότι έχει «υλοποιήσει πάνω από 1 εκατ. διακανονισμούς» εξόφλησης οφειλών σε πολλές δόσεις. Ακόμη, υποστηρίζει ότι δεν διακόπτει το ρεύμα σε «ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» σε περιόδους που επικρατούν ακραίες κλιματικές συνθήκες (!), ενώ εξαιρούνται από τις διακοπές ρεύματος «ευάλωτοι πελάτες» - άτομα που χρησιμοποιούν για λόγους υγείας μηχανικά μέσα - καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα στοιχεία αυτά είναι χαρακτηριστικά όχι φυσικά για την «κοινωνική ευαισθησία» του μονοπωλίου της ΔΕΗ, αλλά για την αδυναμία όλο και περισσότερων λαϊκών νοικοκυριών να αντεπεξέλθουν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο και οι εκπτώσεις που αυτό προσφέρει, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να επιλύσουν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες φτωχά νοικοκυριά σε όλη τη χώρα.

Ωστόσο, παρά τα όσα υποστηρίζει στη χτεσινή της ανακοίνωση η ΔΕΗ, τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα ο ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Εθνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) καταδεικνύουν τη δραματική αύξηση των νοικοκυριών που αφήνει δίχως ρεύμα κάθε χρόνο η αντιλαϊκή διαχείριση της κρίσης. Σύμφωνα με αυτά, μόνο φέτος έχουν γίνει ήδη 350.000 διακοπές ρεύματος, έναντι 300.000 που είχαν γίνει το 2012. Παλιότερα στοιχεία της ΔΕΗ, δείχνουν ότι το 2009 οι διακοπές ήταν λιγότερες από 200.000.

Στο ίδιο διάστημα φέτος, οι αιτήσεις επανασύνδεσης ήταν περίπου 210.000, (δηλ. κατά 105.000 λιγότερες από τις διακοπές). Υπολογισμοί του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρουν ότι από τα κτίρια που έγιναν διακοπές σύνδεσης, ένα ποσοστό της τάξης του 30%-40% αφορά επιχειρήσεις που έκλεισαν και το υπόλοιπο εξοχικές, αλλά και πρώτες κατοικίες. Η κατάσταση αυτή αποτελεί άμεσο αποτέλεσμα και των εξωφρενικών αυξήσεων στο οικιακό ρεύμα κατά τα τελευταία χρόνια, αφού μόνο για φέτος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπερνούν το 18,7%, κι ενώ έχουν ήδη αυξηθεί πάνω από 50% την τελευταία πενταετία.

Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί περαιτέρω με την ολοκλήρωση των σχεδίων για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που επεξεργάζεται η συγκυβέρνηση, θέμα το οποίο αναμένεται να απασχολήσει, ανάμεσα σε άλλα, τη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Προτάσεις σε βάρος των μικρών καλλιεργητών

Στην παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της παραγωγής στοχεύει η μελέτη για τα οπωροκηπευτικά

Εργαλεία για την παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αλυσίδας παραγωγής - διακίνησης - πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων, φιλοδοξεί να δώσει η μελέτη της «Επιτροπής Ανταγωνισμού». Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης έσπευσε να την αποδεχτεί, δηλώνοντας ότι το υπουργείο του «λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τα συμπεράσματα» και ακόμη ότι σε «όσους τομείς απαιτούνται νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση του ανταγωνισμού, άρση εμποδίων, μείωση του κόστους και εκσυγχρονισμό των δομών διακίνησης των προϊόντων, αυτές θα προχωρήσουν άμεσα».

Η κλαδική έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγμα επτά οπωροκηπευτικών προϊόντων, και συγκεκριμένα σε μήλα, πορτοκάλια, ροδάκινα, πατάτες, τομάτες, αγγούρια και μαρούλια. Σύμφωνα με τις βασικές διαπιστώσεις της έρευνας:

  • Η διάρθρωση και λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας των οπωροκηπευτικών δεν είναι αποτελεσματική σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δε διευκολύνει την επίτευξη οικονομιών κλίμακας. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι «ο κατακερματισμός του γεωργικού κλήρου, η απουσία οργάνωσης παραγωγών και ουσιαστικής ενεργοποίησης συλλογικών δομών παραγωγών σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η δραστηριοποίηση δυσανάλογα μεγάλου αριθμού χονδρεμπορικών επιχειρήσεων».
  • Κατά μέσο όρο, η παραγωγή αντιπροσωπεύει το 40% της τιμής του προϊόντος, η χονδρική πώληση το 21%, η λιανική το 28% και ο ΦΠΑ το 9% της τελικής τιμής.

Μεταξύ άλλων, προτείνονται:

  • Η εισαγωγή ενός ενιαίου και συστηματικού πλαισίου φορολογικών διατάξεων για τις γεωργικές επιχειρήσεις και τα εισοδήματα, ιδιαίτερα με την τήρηση σχετικών βιβλίων.
  • Συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την εξυπηρέτηση των καινοτόμων και τοπικών δομών της αγοράς (π.χ. προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, ηλεκτρονικό εμπόριο, χωροθέτηση τοπικών και περιφερειακών αγορών, άρση περιορισμών στην ίδρυση αγροτικών συνεταιρισμών κ.ά.).
  • Εκσυγχρονισμός του κανονισμού μισθώσεων στις κεντρικές αγορές, αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου (ιδίως των όρων αδειοδότησης) στις λαϊκές αγορές.

Πρόκειται, δηλαδή, για μέτρα, στην ίδια κατεύθυνση με αυτά που πρόσφατα πρότεινε ο ΟΟΣΑ.

Υπόθεση χειραγώγησης επιτοκίων από τράπεζες

Πρόστιμα συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε 5 μεγάλες τράπεζες και μια χρηματιστηριακή εταιρεία για την υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά. Πρόκειται για τις Deutsche Bank, Royal Scotland Bank, Societe Generale, JP Morgan, Citigroup και τη χρηματιστηριακή PR Martin. Η υπόθεση αφορά στημένες συναλλαγές για την εικονική διαμόρφωση των διατραπεζικών επιτοκίων του ευρώ (euribor) και της βρετανικής στερλίνας (libor).

«Αυτό που σοκάρει όσον αφορά τα σκάνδαλα των επιτοκίων Libor και Euribor δεν είναι μόνο η χειραγώγηση των δεικτών αναφοράς, η οποία αντιμετωπίζεται σε παγκόσμιο επίπεδο από τις εποπτικές χρηματοπιστωτικές αρχές, αλλά επίσης η συνεννόηση μεταξύ τραπεζών, που υποτίθεται ότι ανταγωνίζονται μεταξύ τους», ανέφερε κυνικά ο αρμόδιος επίτροπος της ΕE Χ. Αλμούνια. Το ύψος των προστίμων ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με την Κομισιόν και σε κάθε περίπτωση είναι υποπολλαπλάσιο των κερδών που απέσπασαν οι τράπεζες από τη χειραγώγηση των επιτοκίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση της Deutsche Bank ανακοίνωσε πως έχει ήδη επενδύσει ένα δισ. ευρώ για να βελτιώσει το μηχανισμό συμμόρφωσης της τράπεζας προς τις κανονιστικές ρυθμίσεις και ότι δε χρειάζεται να προχωρήσει σε νέες προβλέψεις για να καλύψει το πρόστιμο της Κομισιόν. Τα επιτόκια Libor, Euribor και Yen Libor χρησιμοποιούνται ως σημεία αναφοράς για τον καθορισμό επιτοκίων σε προϊόντα συνολικού ύψους 295 τρισ. ευρώ, από παράγωγα μέχρι στεγαστικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και φοιτητικά δάνεια.

«ΑΣΤΕΡΑΣ» ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ
Με κόντρες προχωρά η ιδιωτικοποίηση

Βελτιωμένες προσφορές για την ιδιωτικοποίηση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και της περιοχής-φιλέτο «Μικρό Καβούρι» κατέθεσαν τα τρία επιχειρηματικά σχήματα που πέρασαν στην τελική φάση. Με κοινή ανακοίνωση, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και η Εθνική Τράπεζα (ιδιοκτήτης του «Αστέρα») σημειώνουν ότι «οι προσφορές θα αποσφραγιστούν μόλις υποβληθούν τα εγγυητικά έγγραφα από όλους τους ενδιαφερόμενους», με καταληκτική ημερομηνία στις 11 Δεκέμβρη.

Εξέλιξη υπάρχει και στο δικαστικό κομμάτι της υπόθεσης, ύστερα από μήνυση που κατέθεσε περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής, ο οποίος επικαλείται υποψίες για ζημία εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος του Δημοσίου από τη διαδικασία της επένδυσης, όπως ακολουθείται σήμερα από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο φάκελος της υπόθεσης πέρασε στον εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, μετά την εντολή για προκαταρκτική εξέταση που έδωσε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, για τα αδικήματα της απιστίας και της απάτης.

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Συρρικνώθηκε κατά 0,4% το ΑΕΠ

Συνεχίστηκε και το Γ' τρίμηνο του 2013 η υποχώρηση του παραγόμενου ΑΕΠ στα 17 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την Γιούροστατ, διαμορφώθηκε σε 0,4%. Στο σύνολο των 28 κρατών της ΕΕ, καταγράφεται οριακή ανάκαμψη 0,1%. Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στην Κύπρο (5,7%) και ακολουθούν η Ελλάδα (3%), Ιταλία (1,9%), Τσεχία (1,6%), Σλοβενία (1,3%), Πορτογαλία (1%). Στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Β' τρίμηνο) καταγράφεται πτώση 1,1%. Η Γερμανία και η Γαλλία εμφανίζουν ισχνούς ρυθμούς ανάκαμψης 0,6% και 0,2%, αντίστοιχα. Η Κομισιόν, για το 12μηνο του 2013 προβλέπει το ΑΕΠ των κρατών της Ευρωζώνης να καταγράψει πτώση 0,4%. Συνολικά στην ΕΕ, το ΑΕΠ αναμένεται στάσιμο στα επίπεδα του 2012. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, το 2014 θα υπάρξει αναιμική ανάκαμψη, 1,1% στην Ευρωζώνη και 1,4% στην ΕΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ