ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Καταδικάζουν αγρότες για χρέη από δάνεια

Βροχή τα «κλητήρια» σε παραγωγούς που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα δάνεια από την πρώην Αγροτική

Σε δίκες και καταδίκες αγροτών που δεν έχουν να πληρώσουν τα χρέη τους στην Τράπεζα Πειραιώς (εξαγόρασε την πρώην Αγροτική Τράπεζα), προχωρεί η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «κλητήρια» που πέφτουν «βροχή» σε αγρότες της Καρδίτσας που έχουν χρέη και αδυνατούν να τα πληρώσουν. Ενας από αυτούς, έχει δικαστεί και καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση με αναστολή, ενώ η δίκη ενός άλλου αναβλήθηκε για το Μάρτη του 2014.

Η διαδικασία που φαίνεται να ακολουθείται είναι η εξής: Η τράπεζα στέλνει τους καταλόγους με τους αγρότες που δεν πληρώνουν τα χρέη στα κεντρικά της Εφορίας και από κει διαμοιράζονται στα κατά τόπους καταστήματα. Αυτά απευθύνονται στους εισαγγελείς, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προχωρούν σε ποινικές διώξεις, ορίζονται δικάσιμοι, γίνονται οι δίκες και επιβάλλονται ποινές.

Πρόκειται για αγροτικά δάνεια που οι διωκόμενοι αγρότες τα πήραν από την ΑΤΕ πριν ακόμα αυτή πωληθεί στην Πειραιώς. Μετά το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» τράπεζα (η «καλή» κατέληξε στην Πειραιώς), τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια πέρασαν στην «κακή» και παρέμειναν στη διαχείριση του Δημοσίου. Τώρα, το κράτος στρέφεται ενάντια στους αγρότες από τους οποίους δεν έχει τίποτα να δημεύσει για να πάρει τα χρωστούμενα και οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια.

Τα δάνεια αυτά έχουν πολλαπλασιαστεί και γιγαντωθεί με τις συνεχείς προσαυξήσεις και τα απανωτά πανωτόκια. Είναι «θηλιά στο λαιμό» των φτωχών αγροτών, που δεν μπορούν να τα ξεπληρώσουν, καθώς το αγροτικό εισόδημα έχει συρρικνωθεί.

Μοχλός για ξεκλήρισμα

Η αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις, πολλαπλασιάζεται λόγω των χαμηλών τιμών παραγωγού των αγροτικών προϊόντων και των δυσκολιών στη διακίνησή τους, της αλματώδους αύξησης του κόστους παραγωγής, των περικοπών και των παρακρατήσεων στις επιδοτήσεις και τις άλλες ενισχύσεις, των ζημιών στην παραγωγή που δεν καλύπτονται και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, της μείωσης της πενιχρής αγροτικής σύνταξης κι άλλων αντιαγροτικών μέτρων της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων.

Αυτό το συρρικνωμένο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών, δέχεται άγρια πλήγματα από πολλά νέα βάρη που φορτώνεται ο αγροτικός κόσμος, όπως:

  • Η φορολογία 13% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματος, ο φόρος επιτηδεύματος και ενιαίος φόρος για τα σπίτια, τις αποθήκες, τα οικόπεδα και τα χωράφια στο χωριό.
  • Τα υπέρογκα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και στον ΟΓΑ.
  • Οι μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, του αγροτικού πετρελαίου, στα δημοτικά τέλη των «Καλλικρατικών» δήμων.
  • Τα χαράτσια για την εισαγωγή και νοσηλεία στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, για τις άδειες των γεωτρήσεων, τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, τη νομιμοποίηση των σταυλικών εγκαταστάσεων, την ηλεκτρονική σήμανση των ζώων κ.ά.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις καταδίκες για τα χρέη, δημιουργούν προϋποθέσεις για να επιταχυνθεί το ξερίζωμα των φτωχομεσαίων αγροτών και η συγκεντροποίηση της γης και της παραγωγής τους.

Οργανωμένη απάντηση

Τις δικαστικές διώξεις για αγροτικά χρέη κατήγγειλαν οι αγρότες της Καρδίτσας, στις κινητοποιήσεις που οργάνωσε, χτες, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του Νομού, στα τοπικά καταστήματα της Εφορίας και της πρώην ΑΤΕ, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα και ότι δεν τους τρομάζουν ούτε τα αγροτοδικεία, που βγάζουν καταδικαστικές αποφάσεις, ούτε οι απειλές προς όσους χρωστούν και δεν μπορούν να πληρώσουν, ότι θα στους στείλουν στη φυλακή και θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια.

Το αγωνιστικό αγροτικό κίνημα που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να γίνει κανένας πλειστηριασμός και καμιά κατάσχεση περιουσιακού στοιχείου φτωχού αγρότη, για χρέη προς την τράπεζα και την εφορία.

ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Προετοιμάζουν την κινητοποίηση στις 10 Δεκέμβρη

Συγκέντρωση στη Λάρισα, στις 12 μ. Την ίδια μέρα στα Χανιά

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των αγροτών της Καρδίτσας
Εντείνονται στα χωριά της Θεσσαλίας οι προετοιμασίες για την πανθεσσαλική συγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 10 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, στη Λάρισα.

Σε χωριά της Καρδίτσας (Παλαμάς κ.α.), έχουν ήδη βγει τρακτέρ στις πλατείες. Να βγάλουν τα τρακτέρ τους στην κεντρική πλατεία του χωριού, την Κυριακή 8 Δεκέμβρη, αποφάσισαν και οι αγρότες στο Δαμάσι της Λάρισας, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες θα πάρουν κι άλλοι Αγροτικοί Σύλλογοι σε χωριά των νομών της Θεσσαλίας.

Τις αγωνιστικές διαθέσεις των ξωμάχων της περιοχής έδειξαν και οι χτεσινές κινητοποιήσεις που οργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, στα τοπικά καταστήματα της Εφορίας και της πρώην ΑΤΕ.

Οι αγρότες κατήγγειλαν την πολιτική τρομοκράτησης των αγροτών που έχουν χρέη, την οποία εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Δήλωσαν ότι δεν τους τρομοκρατούν οι απειλές κυβέρνησης και τραπεζιτών ότι θα τους κλείσουν στη φυλακή και θα τους πάρουν τα σπίτια και τα χωράφια, αλλά ούτε και οι δικαστικές διώξεις και καταδίκες για αγροτικά χρέη που, ήδη, μπήκαν σε εφαρμογή.

Συγκέντρωση διοργανώνει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων, επίσης την Τρίτη, στις 11 π.μ. στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και καλεί τους αγρότες να πάρουν μαζικά μέρος με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα. Σε συγκέντρωση καλεί η ΠΑΣΥ και στη Μυτιλήνη, στις 11 πμ, στην πλατεία Σαπφούς.

Κάλεσμα στους αγρότες του νομού να πάρουν, μαζικά, μέρος στην πανθεσσαλική συγκέντρωση στις 10 Δεκέμβρη έκαναν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΛ), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Υπογράμμισαν ότι οι αγρότες της περιοχής μπορούν και πρέπει να ξεφύγουν από το κλίμα απογοήτευσης, μοιρολατρίας και ηττοπάθειας, που καλλιεργούν η συγκυβέρνηση, τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», αλλά και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες. Μπορούν και πρέπει να ξεπεράσουν το φόβο που προωθούν με την ποινικοποίηση των αγροτικών αγώνων και τις δικαστικές καταδίκες αγωνιστών της αγροτιάς.

Αναφέρθηκαν αναλυτικά στα σκληρά μέτρα που πρέπει να ξεσηκώσουν τους αγρότες, όπως η φορολόγηση εισοδήματος, σπιτιών και χωραφιών, οι αυξήσεις στην τιμή του αγροτικού ρεύματος, του πετρελαίου, των ζωοτροφών, η μείωση της επιστροφής ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Καυσίμων, τα χαράτσια στα ασφάλιστρα ΕΛΓΑ - ΟΓΑ, στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, οι περικοπές και κρατήσεις στις επιδοτήσεις, η μείωση της πενιχρής αγροτικής σύνταξης και η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ εκφράζει την αγωνιστική της αλληλεγγύη και συμπαράταξη στις κινητοποιήσεις των αγροτών. Καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα, τους μαζικούς φορείς να βρεθούν μαζικά στο πλάι των φτωχών αγροτών μαζί με τις οικογένειες τους. «Το "όλοι για έναν και ένας για όλους" ισχύει για το εργατικό και για το αγροτικό κίνημα» σημειώνει.

Ενισχυμένη η ΔΑΣ στο σωματείο της ΙΝΤΡΑΚΑΜ

Ενισχυμένη βγήκε η παράταξη της ΔΑΣ από τις εκλογές του σωματείου της ΙΝΤΡΑΚΑΜ (θυγατρική της ΙΝΤΡΑΚΟΜ) στη Λάρισα. Οι αρχαιρεσίες έγιναν την περασμένη βδομάδα και ψήφισαν 88 από τους 91 εργάτες (το 2010 είχαν ψηφίσει 131). Για το ΔΣ του σωματείου, η ΔΑΣ πήρε 42 ψήφους (από 56) και ο «Ενωτικός Συνδυασμός Εργαζομένων» (πρωτοστατούν δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ) 45 (από 68). Βρέθηκε ένα άκυρο (από δύο) και κανένα λευκό (από πέντε).

Για αντιπροσώπους στο συνέδριο της ΠΟΕΜ, η ΔΑΣ εξέλεξε τη μία έδρα που αντιστοιχεί στο σωματείο. Ψήφισαν 88 (από 123). Η ΔΑΣ πήρε 45 (από 57) ενώ ο «Ενωτικός Συνδυασμός Εργαζομένων» πήρε 39 (από 58). Βρέθηκαν τέσσερα άκυρα (από τρία) και πέντε λευκά (από κανένα).

Εργαζόμενοι που ήθελαν να συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ δέχτηκαν πιέσεις να ανακαλέσουν την υποψηφιότητά τους, ακόμα και υπογράφοντας υπεύθυνες δηλώσεις. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ συγκρότησαν πέντε άτομα (από επτά το 2010). Ο άλλος συνδυασμός συγκρότησε ψηφοδέλτιο με 17 άτομα (από 27), με επιχειρήματα όπως ότι η συμμετοχή στο δικό τους ψηφοδέλτιο έχει και τη σύμφωνη γνώμη της εργοδοσίας...

Η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου είχε να συγκαλέσει γενική συνέλευση από το 2010. Εκανε μόνο πρόσφατα μπροστά στις αρχαιρεσίες. Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι εργάτες βρέθηκαν αντιμέτωποι με μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής απασχόληση, απολύσεις (μέχρι το 2004 δούλευαν 460, σήμερα σχεδόν 91).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ