ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μέτρα τώρα για το λαό της Αθήνας

Την ανάγκη να παρθούν από το δήμο Αθήνας συγκεκριμένα μέτρα ανάσας για μεγάλα τμήματα του λαού της πόλης που βρίσκονται σε συνθήκες ένδειας, τόνισε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας.

Απαντώντας σε τοποθέτηση του δημάρχου σχετικά με την όποια βοήθεια δίνουν κοινωνικές δομές του δήμου σε αναξιοπαθούντες με «στήριξη» και της ΕΕ, κατήγγειλε την υποκρισία της Ευρωένωσης που από τη μια σπέρνει φτώχεια και ανεργία στο λαό, από την άλλη του πετά μερικά ψίχουλα. Παραπέρα, υπογράμμισε ότι αν είναι να μιλάμε για πραγματική κοινωνική πολιτική από το δήμο, η δημοτική αρχή πρέπει να αποφασίσει εδώ και τώρα να μην πληρώνουν δημοτικά τέλη οι άνεργοι (κάτι που αρνείται), επίσης να απαιτήσει ώστε οι άνεργοι να μετακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΕ, να έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη κ.ά.

Εξέφρασε τη στήριξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε ψήφισμα που παρουσίασαν στο Δημοτικό Συμβούλιο εργαζόμενοι του δημοτικού ραδιοσταθμού «Αθήνα 9,84», ο σταθμός να μην κλείσει, όπως απεργάζεται η κυβέρνηση γενικά για όλα τα δημοτικά ραδιόφωνα. Μίλησε γενικά για τους 4.000 εργαζόμενους στους δήμους που εντός 2014 σχεδιάζεται από την κυβέρνηση να απολυθούν. Θύμισε ότι τρεις συνολικά δημοτικές επιχειρήσεις του δήμου κινδυνεύουν με λουκέτο βάσει προβλέψεων του «Καλλικράτη» (τρεις στη σειρά «ζημιογόνες χρήσεις» φέρνουν κλείσιμο) και ζήτησε ο δήμος να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων εκεί, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους.

Αναφέρθηκε και στους σχολικούς φύλακες που απολύθηκαν, υπογραμμίζοντας ότι τα σχολεία μένουν αφύλακτα, εκπαιδευτικοί καλούνται να κάνουν τη δουλειά της φύλαξης, δεν παραχωρούνται εκτός ωραρίου αίθουσες σε συλλόγους γονέων. Εχει διαταραχθεί η λειτουργία του κάθε σχολείου χωριστά, γι' αυτό πρέπει ο δήμος να παλέψει, ώστε οι σχολικοί φύλακες να επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Εθιξε, επίσης, το θέμα της λειτουργίας του Ασύλου Ανιάτων στην Κυψέλη, μια κρίσιμη κοινωνική υποδομή που λειτουργεί εντός ορίων του δήμου, με περίπου 110 ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται εκεί καταβάλλοντας τροφεία, και 130 σκληρά εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι εννιά μήνες. Ζήτησε ο δήμος, από την πλευρά, να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθούν οι πληρωμές του προσωπικού, να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα στον ανεφοδιασμό του Ασύλου, ώστε να παρέχονται οι πρέπουσες υπηρεσίες στους φιλοξενούμενους ασθενείς.

Τέλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ επεσήμαναν, για άλλη μια φορά, την έλλειψη βασικών υποδομών στην πόλη. Την έλλειψη μέτρων και έργων αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής θωράκισης, αναγκαίων για την προστασία της ζωής και της υγείας του λαού. Επίσης, τόνισαν το γεγονός ότι σε ολόκληρες περιοχές όπως το Μαρκόνι, κατοικίες και μικρομάγαζα εξυπηρετούνται ακόμα με βόθρους, καθώς μερικές βδομάδες πριν το 2014 δεν υπάρχει εκεί το αυτονόητο, το αναγκαίο δίκτυο αποχέτευσης. Δείγμα κι αυτό των «προτεραιοτήτων» δημοτικών αρχών και κυβερνήσεων, μακριά από τα προβλήματα του λαού.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση των συμβούλων του ΚΚΕ για λύσεις σε επείγοντα προβλήματα

Την υλοποίηση των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για την ανακούφιση των κατοίκων του Περάματος από τις συνέπειες της κρίσης και της ανεργίας αλλά και τον καθορισμό προγράμματος αντιπλημμυρικής προστασίας των κατοίκων της Αττικής, ζητούν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από το Περιφερειακό Συμβούλιο που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ υπενθυμίζουν πως έχουν περάσει δύο μήνες από τον Οκτώβρη, όταν έγινε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνει η Περιφέρεια Αττικής.

Μεταξύ άλλων, στην παραπάνω σύσκεψη είχε συμφωνηθεί η εξασφάλιση πετρελαίου θέρμανσης, γεύματος στους μαθητές, πρόσθετης διδασκαλίας και κάλυψη των αναγκών των σχολείων σε αθλητικό υλικό. Επίσης, να γίνουν όλα τα παιδιά δεκτά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά και να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με την αξιοποίηση του πολυϊατρείου του ΙΚΑ στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Παράλληλα, να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις, να δοθεί από τον ΟΑΕΔ έκτακτο επίδομα στους ανέργους της Ζώνης, να δοθεί επίδομα σε όλους τους ανέργους ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια της ανεργίας, να μην κόβεται το νερό, το ηλεκτρικό και το τηλέφωνο στις οικογένειες των ανέργων αλλά και να παγώσουν τα δάνεια στις τράπεζες και οι οφειλές στην εφορία.

Για τα αντιπλημμυρικά

Επίσης, οι σύμβουλοι του ΚΚΕ ζητούν να γίνει συζήτηση και να καθοριστεί πρόγραμμα συνολικής αντιπλημμυρικής προστασίας της Αττικής. Οπως επισημαίνουν, τις προηγούμενες μέρες σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν και δρόμοι καταστράφηκαν δείχνοντας πόσο επικίνδυνες «είναι για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας».

Οι παραπάνω καταστροφές είναι «φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων». Χαρακτηριστικά αναφέρουν πως «στην Αττική 850 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα, 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν. Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα). Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση. Ταυτόχρονα εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα. Μόλις στην προηγούμενη συνεδρίαση εξετάστηκε η περίπτωση του ρέματος Χαλκίδος, στην Ανθούσα του Δήμου Παλλήνης, όπου μεγάλο μέρος της κοίτης του ρέματος έχει καλυφθεί από τσιμεντένιο οδόστρωμα κι ένα άλλο τμήμα έχει μετατραπεί σε ασφαλτοστρωμένη οδό».

Επίσης, χαρακτήρισαν αποσπασματικές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες τις μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, που πολλές φορές τα ίδια αυτά έργα προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα. Ετσι, για να προστατευτούν οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου από τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης πλημμύρας, ζητούν να αναλάβει η Περιφέρεια Αττικής την ευθύνη που έχει για το συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής προστασίας.

Το μαύρο - άσπρο

Ακόμα μια περίπτωση... αυτοτραυματισμού, αυτήν τη φορά όχι από ζαρντινιέρα αλλά από συνωστισμό λόγω πολυκοσμίας, υιοθετείται ούτε λίγο ούτε πολύ, από μία απόφαση των δικαστικών αρχών. Αθώοι κρίθηκαν χτες, από το δικαστήριο οι 9 αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» που είχαν εισβάλει στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια το απόγευμα της 5ης Μάη 2010. Το αποτέλεσμα της εισβολής όπως το κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός ήταν μία τραυματισμένη αυτόπτης μάρτυρας, σπασμένες τζαμαρίες και έπιπλα.

Το δικαστήριο, χτες, αποφάσισε ότι αυτά που είδαν τα μάτια των ανθρώπων ήταν τουλάχιστον μια οφθαλμαπάτη. Η απόφαση στηρίχτηκε αποκλειστικά και μόνο στην αστυνομική ΕΔΕ, αγνοώντας παντελώς το αποδεικτικό υλικό, τους αυτόπτες μάρτυρες, τον τραυματία και τα φωτογραφικά τεκμήρια. Σύμφωνα με την απόφαση οι αστυνομικοί της ομάδας «Δέλτα» ουδέποτε εισέβαλαν στο Στέκι Μεταναστών, παρά μόνο προσπαθούσαν να απεγκλωβίσουν συνάδελφό τους από την ισόγεια πόρτα, καθώς κάποιοι προσπαθούσαν να τον παρασύρουν στο εσωτερικό... Ουδέποτε οι αστυνομικοί ανέβηκαν στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δεν έσπασαν το τζάμι στην πόρτα, άρα ο τραυματισμός της αυτόπτου μάρτυρος έγινε «υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες»... Προφανές το σύνθημα που δίνεται στους αστυνομικούς για την επόμενη «άμυνά» τους.

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κόβουν το νερό σε γέροντες

Τη δυνατότητα να έχουν νερό στο σπίτι τους για να πίνουν, να μαγειρεύουν και να πλένονται στερεί ο Δήμος Αγιάς, στη Λάρισα, από κατοίκους του χωριού Καρίτσα, - βρίσκεται στον Κίσσαβο - που, στην πλειοψηφία τους, είναι φτωχοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ. Μέσω της Δημοτικής Επιχείρισης Υδρευσης - Αποχέτευσης Αγιάς (ΔΕΥΑΑ), η Δημοτική Αρχή - πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ - προχώρησε στη διακοπή της παροχής νερού σε σπίτια του χωριού, επειδή οι διαμένοντες σ' αυτά δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς για το νερό! Οι γέροντες και οι γερόντισσες της Καρίτσας φωνάζουν ότι η τιμή με την οποία η Δημοτική Αρχή τους πουλάει ένα κοινωνικό αγαθό, όπως το νερό, είναι πολύ υψηλή και, με τις εξευτελιστικές συντάξεις των 300 - 400 ευρώ του ΟΓΑ που παίρνουν, αδυνατούν να το πληρώσουν. Ομως, η Δημοτική Αρχή «δε χαμπαριάζει από τέτοια» και, χωρίς δεύτερη κουβέντα, τους κόβει το νερό.

Σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημειώνει ότι «η Δημοτική Αρχή Αγιάς υλοποιεί τις βασικές κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής, δίνει συγχωροχάρτι στην κυβέρνηση για τις άγριες περικοπές στη χρηματοδότηση των Δήμων με το πρόσχημα της κρίσης, δεν διεκδικεί από την κεντρική εξουσία και σαν συνέπεια φορτώνει νέα επιπλέον βάρη στο λαό, όπως η υπέρογκη τιμή του νερού στον Δήμο Αγιάς».

ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
Θέατρο αλλήλων

Ερευνα σε σπίτια τριών βουλευτών της Χρυσής Αυγής έκανε χτες το πρωί η «αντιτρομοκρατική» μετά από εισαγγελική παραγγελία, γεγονός που αξιοποίησε η Χρυσή Αυγή, κάνοντας το απόγευμα συγκέντρωση στο Σύνταγμα με σύνθημα - ανάμεσα σε άλλα - «ψωμί - παιδεία - ελευθερία, η βία σας ξεκίνησε το '73»! Η έρευνα στα σπίτια των Π. Ηλιόπουλου, Ε. Μπούκουρα και Γ. Γερμενή, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν απέδωσε «καρπούς», με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι βρήκε στα σπίτια τους φορητούς υπολογιστές, κυνηγετικά και άλλα όπλα που - όπως αναφέρει η αστυνομία - κατείχαν νόμιμα και μερικά ψηφιακά μέσα αποθήκευσης (usb) των οποίων ελέγχεται το περιεχόμενο.

Ταξικό απυρόβλητο

Πενήντα έξι ναυτικοί του πλοίου «Πηνελόπη Α» παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως 12 μήνες και μένουν σε αυτό χωρίς νερό και ρεύμα, λόγω «μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα για την καταβολή μισθών και τροφοδοσίας». Δηλαδή, ο εφοπλιστής κόβει βόλτες στην Ακτή Μιαούλη και οι ναυτικοί δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους και βρίσκονται σε τραγική κατάσταση... Οπότε αποφάσισε χτες να παρέμβει η Δικαιοσύνη. Διατάχθηκε έρευνα όχι εναντίον του εφοπλιστή αλλά για την παράνομη παραμονή του εν λόγω πλοίου στο λιμάνι της Ραφήνας για λόγους μόλυνσης του περιβάλλοντος. Κοινώς: Μ' έναν εισαγγελέα ξεχνιέσαι...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ