ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ
Συνεχίζουν την απεργιακή κινητοποίηση

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία, που προκήρυξε από χτες η ΠΟΕ ΥΠΠΟ και τα πρωτοβάθμια σωματεία του ΥΠΠΟΑ, στην οποία συμμετέχει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο οποίος καλεί τα μέλη του σήμερα στη συγκέντρωση (9.30 π.μ.) στο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στην Μπουμπουλίνας.

«Η απαξίωση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και των εργαζόμενων σε αυτήν» -σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα σε σχετική ανακοίνωση οι Αρχαιολόγοι, «συνεχίζεται αμείωτη. Μετά την υποχρηματοδότηση, τις «διαθεσιμότητες», τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που έχουν γονατίσει τις Υπηρεσίες (έκδοση ΠΥΣ, απαγόρευση έκδοσης ΧΕΠ κ.ά.), σειρά έχει το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το σχέδιο προϋπολογισμού, που συζητιέται αυτές τις μέρες στη Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι στόχο της κυβέρνησης για το 2014 αποτελεί «η θεσμική θωράκιση της επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών» στο πλαίσιο της εκτέλεσης δημόσιων έργων και μεγάλων επενδύσεων, με σκοπό «τη μείωση κατά 50% στις εργασίες πεδίου», δηλαδή τη μείωση στο μισό των σωστικών ανασκαφών στα μεγάλα κατασκευαστικά έργα»!

Και προσθέτουν: «Η απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς πάει χέρι χέρι με την επίθεση στους εργαζόμενους. Μετά τις πρώτες «διαθεσιμότητες» σχεδιαστών, εργατών και άλλων συναδέλφων, που -χωρίς καμία λογική- στέρησαν από τις Υπηρεσίες πολύτιμο προσωπικό, έρχεται η προσπάθεια αποδόμησης του ΠΔ 164/2004. Με πρόσχημα τον έλεγχο «ανώνυμων καταγγελιών» μπαίνουν στο στόχαστρο εκατοντάδες εργαζόμενοι που επί πολλά χρόνια προσέφεραν στο υπουργείο Πολιτισμού, με διαδοχικές και παντοειδείς συμβάσεις, και σήμερα στηρίζουν το έργο της Υπηρεσίας ως υπάλληλοι αορίστου χρόνου. Πρόκειται για το μισό περίπου δυναμικό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας! Για τους μισούς αρχαιολόγους που εργάζονται σε όλη τη χώρα, φέρνοντας σε πέρας ένα δύσκολο και πολυσύνθετο έργο. Η κυβέρνηση προσπαθεί να απολύσει εργαζόμενους με όποιον τρόπο μπορεί»!

Η «Λιχουδοχώρα» στη Θεσσαλονίκη

Θεατρική παράσταση με το έργο «Λιχουδοχώρα», βασισμένο στο όμορφο παραμύθι της Ταμάρας Καζαντζίδου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», ανεβάζουν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και την ΚΝΕ.

Η παράσταση θα δοθεί το Σάββατο 14 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., στο κινηματοθέατρο «Αλέξανδρος» στη Θεσσαλονίκη. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επικοινωνούν για κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα: 2310 283.810 και 6959 083.386.

Το παραμύθι με το οποίο θα διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι, τοποθετείται σε ένα μακρινό πλανήτη, όπου ζουν οι εργατικοί Λιχούδηδες, οι αχόρταγοι κοιλαράδες και οι παιχνιδιάρηδες φρουτόδρακοι... Οι Λιχούδηδες δουλεύουν για τους κοιλαράδες: Φτιάχνουν γλυκά και μαζεύουν φρούτα, ενώ κρυφό τους όνειρο είναι να φάνε τούρτα. Οι κοιλαράδες κάνουν τα πάντα για να μεγαλώνει η κοιλιά τους. Και οι μέρες κυλάνε μονότονα, ώσπου οι προετοιμασίες για τα γενέθλια της χαζοβιόλας πριγκίπισσας, οδηγούν σε μια μεγάλη μάχη και απρόσμενες ανατροπές, που κάνουν άνω κάτω μια ολόκληρη χώρα, τη Λιχουδοχώρα!

«Απ' την Ηπειρο και εντέχνως»

Ο Δημήτρης Υφαντής, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Τρίφωνου, που επιστρέφει στη δισκογραφία με έναν προσωπικό δίσκο - πρόταση, με τίτλο «Κρασομηλιά», που θα κυκλοφορήσει σε λίγες μέρες, θα βρίσκεται, σήμερα, στο Ρυθμός Stage (Μαρίνου Αντύπα 38, Ηλιούπολη, τηλ. 210.9750.060), καταθέτοντας τη δική του πρόταση σε παλιά αγαπημένα τραγούδια (Καίγομαι και σιγολιώνω, Μυστικά πως σ' αγαπώ) αλλά και τραγούδια από το νέο του cd. Καλεσμένοι του, σήμερα: Παντελής Θαλασσινός, Γρηγόρης Κλιούμης (Υπόγεια Ρεύματα), Γιάννης Κότσιρας. Συντροφιά με άλλους 4 εξαιρετικούς Ηπειρώτες μουσικούς (πιάνο, κρουστά, βιολί και κλαρίνο), ξεχύνεται δροσερός και μελαγχολικός σαν βουνίσιος αέρας που στροβιλίζεται μέσα από τα κλειδιά του κλαρίνου, για να καταλήξει στη θάλασσα και να κινήσει για την Κρήτη με τις κοφτές δοξαριές του βιολιού.

Στην «Κρασομηλιά», με τα 13 ολοκαίνουρια τραγούδια ή 13 ιστορίες, με δράκους και ξωτικά, εναλλάσσονται ο έρωτας και οι προβληματισμοί του σήμερα. Στις ενορχηστρώσεις σμίγουν τα παραδοσιακά όργανα, διονυσιακά και τρυφερά, απλά και εντυπωσιακά με τον ηλεκτρικό ήχο της εποχής μας. Τα κλαδιά της Κρασομηλιάς στολίζουν με τις ερμηνείες τους ο Παντελής Θαλασσινός, ο Γιάννης Κότσιρας και τα Υπόγεια Ρεύματα που συμμετέχουν φιλικά σ' αυτό το δίσκο.

Δυο βραδιές με την Μ. Ζορμπαλά

Σήμερα και αύριο, στις 9.30 μ.μ., η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, μετά από απουσία τριών χρόνων, καθώς ζει στην Κύπρο, θα δώσει, στον ΙΑΝΟ (τηλ. 210.3217.810, Σταδίου 24), ένα ρεσιτάλ πιάνου - φωνής με τον Κύπριο διακεκριμένο συνθέτη Βάσο Αργυρίδη. Οι δύο αυτές εμφανίσεις ξεκίνησαν να στήνονται εδώ και αρκετούς μήνες στο ήρεμο περιβάλλον της Μεγαλονήσου, όταν η ίδια ένιωσε την ανάγκη να ανατρέξει στο προσωπικό της παρελθόν. Να θυμηθεί και να μας θυμίσει τη διαδρομή της στη δισκογραφία. Τα ταξίδια Μόσχα - Αθήνα - Μόσχα και ό,τι βίωμα έφερναν σε κείνη οι δύο αυτές διαφορετικές και ταυτόχρονα μεγαλόπνοες κουλτούρες. Τις πρώτες της γνωριμίες και κατόπιν συνεργασίες με τους στυλοβάτες της ελληνικής ποίησης και μουσικής του 20ού αιώνα, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Γκάτσο, Μανώλη Αναγνωστάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Γιάννη Ρίτσο.

Επίσημη πρεμιέρα

Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Κ. Βουτσά προσκεκλημένοι στην επίσημη πρεμιέρα
Ο Δ. Κουτσούμπας με τον Κ. Βουτσά προσκεκλημένοι στην επίσημη πρεμιέρα
Η ζωή σε ένα γηροκομείο είναι άλλες φορές δύσκολη, άλλες φορές αστεία, άλλες φορές σκληρή, τρυφερή, αγαπησιάρικη, με ανατροπές, με εκπλήξεις, με καβγάδες, με δυσκολίες... Ετσι ακριβώς είναι η ζωή στον «Οίκο ευγηρίας» του Μανώλη Κορρέ που παίζεται στο θέατρο «Ορφέας» και είχε προχτές το βράδυ επίσημη πρεμιέρα, στην οποία παραβρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στην παράσταση παίζουν: Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Μαρία Ιωαννίδου, Τρύφων Καρατζάς, Ανέστης Βλάχος, Νίκος Βανδώρος, Γιώργος Μάζης, Τιτίκα Σαριγκούλη, Σπύρος Μπιμπίλας, Καίτη Φίνου, Αθηνά Μαυρομάτη, κ.ά. Σκηνοθεσία: Βασίλης Πλατάκης. Σκηνικά: Σάββας Πασχαλίδης. Κινησιολογία: Σίμων Πάτροκλος. Ενδυματολόγος: Καίτη Μαλέσκου.

Η ΕΕΔΥΕ πάει θέατρο

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. η ΕΕΔΥΕ θα παρακολουθήσει την παράσταση «Ηλιος στην πέτρα» της Σοφίας Αδαμίδου - μονόλογος μιας αντάρτισσας του ΔΣΕ (Ελένης Τραγγανίδα - Μακρυνιώτη), που παίζεται στο Θέατρο «Σημείο» (Χ. Τρικούπη 4, πίσω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, τηλ.: 210 9229579). Στο ρόλο της Μυρτιάς η Ελένη Γερασιμίδου. Τραγούδια ερμηνεύει η Καλλιόπη Βέττα. Σκηνοθεσία, φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης. Σκηνικά - κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ. Συμμετέχει η Μαρίζα Τσίγκα. Κύμβαλο: Κλέαρχος Κορκόβελος. Βοηθός σκηνοθέτη Δανάη Τούντα.

Για πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής: EEΔYE, Θεμιστοκλέους 48, 106 81 Αθήνα, τηλ. 210 3844.853.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ