ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Μηνύνατα από όλο τον κόσμο για τα 95χρονα του ΚΚΕ

Για την επέτειο των 95 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, φτάνουν συνεχώς στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής μηνύματα Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από κάθε γωνιά του πλανήτη, που εκφράζουν την εκτίμηση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών για τη δράση και τη συνεισφορά του κόμματος της εργατικής τάξης της Ελλάδας.

Ο «Ριζοσπάστης» ξεκινάει σήμερα τη δημοσίευση των βασικών στοιχείων των μηνυμάτων αυτών:

Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Στο μήνυμά του το κόμμα σημειώνει: «Λίγο πριν από τα 100 χρόνια του, το ΚΚΕ συνεχίζει να διεξάγει έναν αγώνα με συνέπεια για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης ενάντια στον καπιταλισμό και τον ιμπεριαλισμό. Μετά από τη διάλυση του Σοσιαλιστικού Μπλοκ, το ΚΚΕ ήταν ένας από τους πρωτοπόρους για τη διεθνή ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις κομμουνιστικές και εργατικές δυνάμεις.

Καθοδηγούμενο από το Μαρξισμό - Λενινισμό, το ΚΚΕ σε όλη τη μακρόχρονη και δοξασμένη Ιστορία του έχει περάσει μέσα από σκληρές μάχες και έχει αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες. Αυτή η ιστορία είναι γεμάτη με τις θυσίες, αφού το Κόμμα έχασε πολλά ηρωικά στελέχη στην πάλη του ενάντια στο φασισμό και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Παρά την καταπίεση και τις επιθέσεις που οργανώθηκαν από την ελληνική αστική τάξη και τους ιμπεριαλιστές, οι Ελληνες κομμουνιστές δεν υπέκυψαν στο φασισμό και στους αντιδραστικούς. Το ΚΚ Τουρκίας, με όλη την καρδιά του, χαιρετίζει αυτή την ηρωική ιστορία και είναι περήφανο να είναι αδελφό του κόμμα, που γεννήθηκε στους ίδιους τόπους.

Γνωρίζουμε ότι η ταξική πάλη αποτελεί μια μακρόχρονη πορεία προς την ισότητα και την ελευθερία. Το ΚΚΕ αποτελεί την ελπίδα και την άγκυρα σε αυτήν τη μακρόχρονη πορεία όχι μόνο για την ελληνική εργατική τάξη, αλλά και για όλες τις εργατικές τάξεις σε όλο τον κόσμο».

Κόμμα Εργατών Βελγίου

Σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Σε όλη τη μακρά ιστορία του το ΚΚΕ συνέχισε ακλόνητα να διεξάγει τον ταξικό του αγώνα και να προωθεί το σοσιαλισμό ως τη μόνη εναλλακτική στη φτώχεια, στην κρίση και στον πόλεμο που φέρνει ο καπιταλισμός. Ολα τα χρόνια, το ΚΚΕ καθοδήγησε τους Ελληνες εργάτες και πλατιές μάζες στην πάλη τους για δημοκρατία, κοινωνική πρόοδο, ειρήνη και για το σοσιαλισμό, συμπεριλαμβανομένης της ένοπλης αντίστασης ενάντια στο φασισμό και την ξένη κατοχή.

Χάρη στη σταθερότητά του στις μαρξιστικές - λενινιστικές αρχές το ΚΚΕ μπόρεσε να αντέξει πολυάριθμες επιθέσεις και να ξεπεράσει διάφορες καταιγίδες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε διεθνές επίπεδο, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της αντεπανάστασης στην πρώην Σοβιετική Ενωση. Εχει μεγάλη σημασία ότι το ΚΚΕ έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και κράτησε ψηλά τη σημαία του προλεταριακού διεθνισμού.

Το Κόμμα Εργατών Βελγίου (PTB) εύχεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας επιτυχία στα πολλά καθήκοντα και υποχρεώσεις της ταξικής πάλης».

Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

Το κόμμα σημειώνει στο μήνυμά του: «Σας απευθύνουμε ένα διεθνιστικό, επαναστατικό χαιρετισμό για την επέτειο των 95 χρόνων αγώνα για την εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό. Είναι ένας ηρωικός δρόμος αξιοπρέπειας για τους κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο λαμβάνοντας υπόψη τους μεγάλους ταξικούς αγώνες που διεξάγουν οι σύντροφοι. Στα 95 αυτά χρόνια αγώνα το ΚΚΕ απέκτησε αξιοθαύμαστη εμπειρία που του επιτρέπει να καθοδηγεί γενναία την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα της τρόικας: της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Από τη Βραζιλία θα θέλαμε να εκφράσουμε την περηφάνια μας για το ότι είμαστε μαζί με το ΚΚΕ στα χαρακώματα του αγώνα ενάντια στο ρεφορμισμό, τον οπορτουνισμό και για την ανασύνταξη του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στη βάση του Μαρξισμού - Λενινισμού. Σήμερα που ο καπιταλισμός αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση του και προσπαθεί να χτυπήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργατών, το να συντροφεύουμε το ΚΚΕ στην οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, της σοσιαλιστικής κοινωνίας, είναι λόγος μεγάλης περηφάνιας για τους Βραζιλιάνους κομμουνιστές».

Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας

Το κόμμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Γνωρίζουμε ότι η Ιστορία του ΚΚΕ σημαδεύεται από σκληρούς αγώνες. Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας του, ήταν στην πρώτη γραμμή στην πάλη για το δίκιο της εργατικής τάξης, ανεξαρτήτως αν ο αντίπαλος ήταν ο εγχώριος καπιταλισμός, η φασιστική καταπίεση ή ξένη κατοχή. Το ΚΚΕ στέκεται γερά και υπερασπίζει το κοινό μας ιδεολογικό θεμέλιο, τον Μαρξισμό - Λενινισμό, παρά τις σοβαρές πιέσεις. Εκτιμάμε πολύ τη δουλειά του ΚΚΕ για την ενίσχυση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος μετά από την αποδυνάμωσή του που ήταν αποτέλεσμα της αντεπανάστασης στην Ανατολική Ευρώπη».

ΚΚ Ινδίας

Στο μήνυμα αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΙ αναγνωρίζει με σεβασμό τη δοξασμένη Ιστορία του ΚΚΕ και τις θυσίες του στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στο φασισμό και τους αντιδραστικούς για την επίτευξη της ειρήνης, της δημοκρατίας και της κοινωνικής προόδου και για την τελική κινητοποίηση του ελληνικού λαού κάτω από την ηγεσία του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό.

Το ΚΚ Ινδίας εκτιμάει το ρόλο του ΚΚΕ στην ενίσχυση του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος μέσα από διαφορές πρωτοβουλίες».

Κόμμα Εργατών Κορέας

Στο μήνυμά του αναφέρει: «Εκτιμάμε βαθιά και στηρίζουμε ολόψυχα του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα του για την προστασία των συμφερόντων των εργαζομένων και για την κοινωνική πρόοδο.

Με την ευκαιρία, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος Εργατών Κορέας πιστεύει ότι οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία ανάμεσα στα κόμματά μας θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και εύχεται στο ΚΚΕ κάθε επιτυχία στις δραστηριότητές του».

Συριακό ΚΚ

Στο μήνυμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΚΚΕ χαρακτηρίζεται καθ' όλη την ηρωική πορεία του από την πίστη στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού, πράγμα που εκδηλώθηκε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια της δύσκολης περιόδου του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος στη δεκαετία του '90 του προηγούμενου αιώνα. Οπου το ΚΚΕ έπαιξε διακριτό ρόλο στη συνέχιση των διεθνιστικών σχέσεων των ΚΚ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι Σύροι κομμουνιστές και όλοι οι πατριώτες της Συρίας εκτιμούν ψηλά τις αλληλέγγυες θέσεις του ΚΚΕ με το δίκαιο αγώνα του συριακού λαού στην αντιμετώπιση της λυσσαλέας επίθεσης του ιμπεριαλισμού, του σιωνισμού, και της περιφερειακής και ντόπιας αντίδρασης σε βάρος της Συρίας».

ΚΚ Βρετανίας

Στο μήνυμά του σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Ιστορικά τα δυο μας κόμματα έχουν συνεργαστεί στενά μαζί στην αντίσταση ενάντια στο Βρετανικό ιμπεριαλισμό και στο φασισμό. Σήμερα αγωνιζόμαστε μαζί ενάντια στη ΕΕ και στη στήριξη της για τις καπιταλιστικές δυνάμεις στις χώρες μας και ενάντια στην εκστρατεία της να καταστρέψει τις δημοκρατικές ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η διεθνής ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα σε κομμουνιστές αποκτά ακόμα περισσότερη σημασία σήμερα μπροστά στις νέες οικονομικές και στρατιωτικές επιθέσεις του ιμπεριαλισμού».

Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας

Στο μήνυμά του, αφού κάνει μια ιστορική αναδρομή στη δράση του ΚΚΕ και τους δεσμούς των Ελλήνων κομμουνιστών με τους λαούς της ΕΣΣΔ, σημειώνει:

«Το κόμμα σας πάντα έδινε έναν ενεργό αγώνα από θέσεις αρχών για την ενότητα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Στις δύσκολες συνθήκες, μετά τα γεγονότα της δεκαετίας του '90, το ΚΚΕ έχει δείξει ανδρεία και ιστορική ευθύνη. Με πρωτοβουλία σας, έχουν αποκατασταθεί οι σχέσεις μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων, που είχαν διακοπεί και ξεκίνησαν σε τακτική βάση οι Διεθνείς Συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Οπως και πριν, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας βρίσκεται στην πρωτοπορία του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, για το σοσιαλισμό.

Ευχόμαστε στους Ελληνες κομμουνιστές επιτυχίες στον αγώνα για τα συμφέροντα των εργαζομένων της πατρίδας σας».

Παλαιστινιακό ΚΚ

Στο μήνυμά του αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος για την απόκρουση της σφοδρής επίθεσης κατά του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, μετά από την επιτυχία της ρωσικής αστικής τάξης με την υποστήριξη του στρατού να διαλύσει το σοσιαλιστικό σύστημα, μέσω της δραστικής συμμετοχής σας στην ίδρυση της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων.

Στο Παλαιστινιακό ΚΚ, αγωνιζόμαστε από τη μια, για να απαλλαγούμε από την κατοχή και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί μαζί της, και από την άλλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης της Παλαιστίνης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ