ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός 40χρονος εργάτης στη ΛΑΡΚΟ

Η απαξίωση των συνθηκών εργασίας, η εργολαβοποίηση και η εντατικοποίηση της δουλειάς ευθύνονται για το νέο έγκλημα

Ενας ακόμα εργάτης προστέθηκε στους σκοτωμένους πάνω στο μεροκάματο, στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Ο 40χρονος Γιώργος Κούτσικος, πατέρας τριών παιδιών, που απασχολούνταν στο εργοστάσιο για δυο δεκαετίες, έπεσε από μεγάλο ύψος, όταν υποχώρησε το πατάρι πάνω στο οποίο στεκόταν. Ο θάνατός του είναι ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, αποτέλεσμα της έλλειψης μέτρων προστασίας και της εντατικοποίησης της δουλειάς.

Είναι το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα της απαξίωσης της επιχείρησης, της δουλειάς μέσω εργολαβιών, της μείωσης πάση θυσία του λεγόμενου «κόστους εργασίας», προκειμένου να γίνει η ΛΑΡΚΟ «πολύφερνη νύφη» για το κεφάλαιο. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Μετάλλου Φθιώτιδας, «στη ΛΑΡΚΟ τα τελευταία χρόνια απαξιώνονται οι εγκαταστάσεις, δεν υπάρχει ουσιαστική συντήρηση, εντατικοποιείται η εργασία». Το Συνδικάτο απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας, να λειτουργεί με ασφάλεια το εργοστάσιο.

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ «καλεί τα συνδικάτα και συνολικά τους εργαζόμενους να καταδικάσουν το νέο αυτό έγκλημα. Να εντείνουν την πάλη τους για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας στους τόπους δουλειάς. Εκφράζει στους δικούς του ανθρώπους συγγενείς, φίλους και συναδέλφους τα θερμά του συλλυπητήρια για τον άδικο θάνατο του συναδέλφου μας».

Το νέο εργοδοτικό έγκλημα καταδικάζει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι καιρός η εργατική τάξη, ο λαός να υπερασπιστούν τη ζωή τους, να μη θεωρούνται αναλώσιμοι. Να πάψουν να θυσιάζονται για την αστική τάξη και το κοινωνικοπολιτικό της σύστημα. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να απαιτήσουν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα ασφαλείας παντού, για να μη θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλα θύματα στο βωμό της κερδοφορίας».

Σήμερα η συζήτηση του ΠΑΜΕ για την ανεργία

Στις 5 μ.μ. στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Συζήτηση για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και τις διεκδικήσεις του ταξικού κινήματος διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, σήμερα, στις 5 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1 πλ. Κάνιγγος). Στην πρόσκληση, που απευθύνει σε ανέργους, σωματεία και συνδικαλιστές, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η ανεργία και ιδιαίτερα η ανεργία στους νέους έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Είναι ένα πρόβλημα που βασανίζει την πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει στη συζήτηση αυτού του θέματος στα Διοικητικά Συμβούλια, στη διεκδίκηση μέτρων προστασίας των ανέργων από συνδικάτα και λαϊκές επιτροπές, το ζήτημα της σταθερής ενασχόλησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων, της οργάνωσης των ανέργων και η δημιουργία ενός μαχητικού διεκδικητικού κινήματος προστασίας των ανέργων παραμένουν ζητούμενα.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να ανοίξει πλατιά συζήτηση για το με ποιους όρους και προϋποθέσεις, σε ποια οικονομία και με ποιο σχεδιασμό μπορεί να εξασφαλιστεί το δικαίωμα όλων στην εργασία. Το ΠΑΜΕ και συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι ενταγμένες σε αυτό οργανώνουμε συζήτηση με στόχο:

  • Να ανταλλάξουμε απόψεις και να συζητήσουμε την πείρα που έχει συγκεντρωθεί.
  • Να καταλήξουμε σε ένα ενιαίο συνεκτικό σχέδιο που ν' απαντά στην ανάγκη δράσης για την απόσπαση μέτρων προστασίας των ανέργων - οργάνωσης των ανέργων στα συνδικάτα και τις λαϊκές επιτροπές.
  • Την κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πάλη των συνδικάτων για να δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις εξάλειψης αυτής της μάστιγας».
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρόγραμμα δράσης για ανέργους και απλήρωτους

Συνέντευξη Τύπου έδωσε η νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα

Από παλιότερη κινητοποίηση των απλήρωτων εργαζόμενων της «ΦΩΚΑΣ», στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση των απλήρωτων εργαζόμενων της «ΦΩΚΑΣ», στη Θεσσαλονίκη
Συντονισμό των αγώνων των απλήρωτων εργαζομένων σε όλους τους κλάδους και συντονισμό της πάλης των απλήρωτων με τους άνεργους, κάτω από ενιαίο πλαίσιο πάλης, ανακοίνωσαν χτες με κοινή συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τα σωματεία Εργοστασίων Τροφίμων, Εμπορίου, Δέρματος και Ιματισμού, Τουρισμού και Επισιτισμού, Ιδιωτικών Κλινικών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Γραφικών Τεχνών, Κατεργασίας Ξύλου, Οικοδόμων και Οδηγών Φορτηγών.

Ανήγγειλαν κοινές δράσεις κατά των εργοδοτών που δεν πληρώνουν, απολύουν και μειώνουν μισθούς, με κινητοποιήσεις στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας, αλλά και σε επιχειρήσεις και υπηρεσίες του κράτους (νοσοκομεία, ΟΑΕΔ, ασφαλιστικούς οργανισμούς, ΔΕΗ, ΕΥΑΘ, Εφορίες, Υπουργεία, Δήμους) με αίτημα την προστασία των ανέργων και των απλήρωτων εργαζομένων.

Ηδη, χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων, μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή Καλαμαριάς, πραγματοποίησε κινητοποίηση στην περιφερειακή διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας της ΔΕΗ, απαιτώντας να μη μείνει κανένα σπίτι εργατικής λαϊκής οικογένειας χωρίς ρεύμα. Σήμερα οι εργαζόμενοι του «ΦΩΚΑ» προγραμματίζουν κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ απαιτώντας να τους δοθεί οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εργαζόμενοι που είναι για μήνες απλήρωτοι, όπως από τα σούπερ Μάρκετ «ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ», τα καταστήματα «ΦΩΚΑΣ», την «EXPRESS SERVICE» (απλήρωτοι για πάνω από 12 μήνες).

Το κοινό πλαίσιο πάλης περιλαμβάνει αιτήματα όπως: Πλήρη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών στις εφορίες από τα νοσοκομεία. Καταβολή επιδομάτων επίσχεσης και ανεργίας και συνέχισή τους μετά τον 1 χρόνο, δηλαδή τον επίσημο χρόνο λήξης τους. Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης 1.000 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Δωρεάν μεταφορά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δωρεάν εγγραφή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Σταμάτημα των κατασχέσεων, της επιβολής νέων φόρων και των πλειστηριασμών. Καμία διακοπή ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου.

Διοργανώνουν συγκέντρωση στο Βόλο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ανεργία οργανώνουν ταξικά σωματεία της Μαγνησίας, την Τρίτη 17 Δεκέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Πανεπιστημίου. Οπως ανέφεραν, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του Συνδικάτου Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας», του Σωματείου εργαζομένων της «Coca Cola», του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Μαγνησίας, της Επιτροπής του ΠΑΜΕ στους οικοδόμους, θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις, όπως παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ για τη σφράγιση των βιβλιαρίων όλων των εργαζομένων, ακόμη και αυτών που εργάζονται με καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, συλλογή τροφίμων και ρούχων κλπ.

Ημερίδα από το ΕΚ Λάρισας

Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους, οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, την Πέμπτη, 12/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, στο ισόγειο. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΕΛΥΝΙΑΕ. Βασίλης Οψιμος, επιθεωρητής Υγείας και Ασφαλείας της Εργασίας. Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ. Θα ακολουθήσει παρέμβαση της τοπικής υπηρεσίας του ΚΕΠΕΚ, ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα

Σε ανακοίνωση για το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το θανατηφόρο έγκλημα στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, με τον τραγικό θάνατο του 40χρονου Κούτσικου Γιώργου, πατέρα τριών παιδιών, προσθέτει στον αιματηρό κατάλογο ένα ακόμα θύμα, αποτέλεσμα των εργολαβιών, της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφάλειας και των πρόχειρων κατασκευών, της απαξίωσης της επιχείρησης με σκοπό την παράδοσή της στο κεφάλαιο. Το ΚΚΕ καταγγέλλει το νέο έγκλημα και καλεί τους εργαζόμενους σε ένταση της πάλης για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για να μη θρηνήσει η εργατική τάξη και άλλα θύματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ