ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΔΙΑΔΟΧΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Κόλαφος για χιλιάδες εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους

Την απόσυρσή της απαιτεί η ΠΑΣΕΒΕ

Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΙΚΑ για την αλλαγή των όρων συνταξιοδότησης όσων εντάσσονται σε καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, απαιτεί με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ. Καταγγέλλει ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο (68/02.12.2013), προετοιμάζονται σαρωτικές αλλαγές που αφορούν πάνω από 150.000 εργαζόμενους.

Βασική λογική της εγκυκλίου είναι ότι «οι πλασματικοί χρόνοι του άρθρου 40 του Ν. 3996/2011, συνυπολογίζονται στο τέλος του συνολικού χρόνου ασφάλισης» και ότι «στη συνταξιοδότηση με διαδοχική ασφάλιση, τη θεμελίωση εξετάζει ο αρμόδιος να απονείμει τη σύνταξη οργανισμός, σύμφωνα με την διαδικασία του άρθρου 5 του Ν. 3863/2010, προβαίνοντας σε ενοποίηση του χρόνου όλων των φορέων που συμμετέχουν».

Αρα, οι ασφαλισμένοι θα συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για σύνταξη μόνο τη στιγμή που αποκτούν εκ νέου ενεργό ασφαλιστική εξάρτηση με το ΙΚΑ, άσχετα από το τι συνέβαινε πριν. Τα σχέδια -σε πρώτη φάση- αφορούν όσους αυτοαπασχολούμενους ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στη συνέχεια στο ΙΚΑ. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα είναι «μπούσουλας» και για τα υπόλοιπα Ταμεία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εγκύκλιος του ΙΚΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα:

  • Για τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται με διαδοχική ασφάλιση από ΟΑΕΕ - ΙΚΑ, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 5 έως 7 έτη, με κριτήριο το πότε συμπληρώνουν το 55ο ή το 60ό έτος της ηλικίας τους.
  • Για τις μητέρες που είχαν ανήλικο τέκνο, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως και 12 χρόνια, καθώς αν και είχαν 5.500 ημέρες ασφάλισης, όταν επανασυνδέθηκαν με το ΙΚΑ το παιδί τους είχε ενηλικιωθεί.
  • Για τους άνδρες και τις γυναίκες, την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης έως 7 έτη, από τα 60 στα 67 αν ήταν στον ΟΑΕΕ και επιστρέψουν στο ΙΚΑ.
  • Για όσους επέστρεψαν από τον ΟΑΕΕ στο ΙΚΑ το 2013, την αύξηση του χρόνου Ασφάλισης ως τα 12.000 ένσημα, ακόμη και αν είχαν κατοχυρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των 10.500 ημερών Ασφάλισης στο παρελθόν.

Με την ίδια εγκύκλιο, καταργείται η αναδρομικότητα στην κατοχύρωση σύνταξης με διαδοχική Ασφάλιση, καθώς, όπως σημειώνεται, «η κατοχύρωση, δεν μπορεί να λειτουργεί αναδρομικά, με την έννοια της συμπλήρωσης των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης καθ' ον χρόνο ο ασφαλισμένος ευρίσκεται σε ασφαλιστικό δεσμό με άλλο φορέα πλην του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ».

Προβλέπεται ότι θα ανακληθούν όλες οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις για διαδοχική Ασφάλιση, που εκδόθηκαν από το ΙΚΑ το 2011 και το 2012. Οσοι δεν έχουν τις νέες προϋποθέσεις θα ακυρωθούν, ενώ οι ασφαλισμένοι ενδέχεται να γυρίσουν πίσω τα χρήματα που έχουν λάβει. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, 15.000 περίπου συνταξιοδοτικές αποφάσεις διαδοχικής Ασφάλισης με ασφαλιστικό χρόνο σε ΟΑΕΕ και ΙΚΑ, θα επανεξεταστούν.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συγκέντρωση σήμερα για την υπογραφή Συμβάσεων

Πρωτοβουλίες επίσης στο Φάρμακο και τα Πρακτορεία Τύπου

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό
Σε συγκέντρωση για τη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων σε Ξενοδοχεία, Επισιτισμό και Ζαχαρώδη καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, σήμερα, Πέμπτη 12/12, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Κλαυθμώνος. Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ενωσης των ξενοδόχων και της ΓΣΕΒΕΕ.

Επίσης, πανελλαδική σύσκεψη για να συζητηθούν η μάχη της Σύμβασης και τα άλλα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους του κλάδου διοργανώνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, την Κυριακή 15/12 στις 11 π.μ., στην Αθήνα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Νομού Αττικής (οδός Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 10677, στοά Φέξη, 7ος όροφος). Καλεί σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους να συμμετάσχουν.

Τέλος, σε στάση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία Τύπου, σήμερα, Πέμπτη 12/12, από τις 7 π.μ. έως τις 11 π.μ., με απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας. Ο στόχος που θέτει το σωματείο είναι να αξιοποιηθεί η στάση εργασίας για να γίνουν συγκεντρώσεις στους χώρους δουλειάς με θέμα τις επόμενες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης, που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη.

Στις 20 Δεκέμβρη η δίκη στελεχών του ΠΑΜΕ

Στις 20 Δεκέμβρη σέρνονται στα δικαστήρια 35 στελέχη του ΠΑΜΕ από την κυβέρνηση και τον υπουργό Εργασίας, επειδή προσπάθησαν να κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του. Η παράσταση οργανώθηκε για τις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, ότι το ασφαλιστικό σύστημα στηρίχθηκε σε ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις και όχι με τον ιδρώτα, τις κρατήσεις και το αίμα των ασφαλισμένων.

Τα μέτρα που εξήγγειλε από τότε ο υπουργός και η κυβέρνησή του τσάκισαν ακόμα παραπέρα συντάξεις, παροχές και προνοιακά δικαιώματα. Αποδείχνουν γιατί επιχείρησε να στήσει προβοκάτσια ο υπουργός, ότι δήθεν οι εργαζόμενοι έκαναν ζημιές στο γραφείο του. Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στη δίκη, η οποία θα γίνει στο στην πρώην Σχολή Ευελπίδων, κτίριο 2, στις 8.30 π.μ. στις 20 Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΥΡΙΟΥ
Περιηγήσεις στα χνάρια των ταξικών αγώνων

Στην ανάδειξη «των αγώνων των εργατών και του λαού της Λαυρεωτικής για κοινωνική απελευθέρωση», μέσα από πολύμορφες πρωτοβουλίες, έχει αποφασίσει να αφιερώσει το 2014 το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου. Αφορμή για την απόφαση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι το 2014 συμπληρώνονται 80 χρόνια από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων της «Γαλλικής Εταιρείας» και 50 χρόνια από την απεργία των κλωστοϋφαντουργών του εργοστασίου «ΑΙΓΑΙΟΝ ΑΕ» - Αφοί Καρελά.

Στο πλαίσιο αυτό το Εργατικό Κέντρο θα ξεκινήσει περιηγήσεις σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, συλλόγων, σχολείων και φορέων στα μέρη όπου δόθηκαν οι μεγάλες μάχες της ταξικής πάλης, «από τις εξεγέρσεις των δούλων ως τις σύγχρονες ταξικές μάχες», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του. Οι περιηγήσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 1η Φλεβάρη 2014, ημερομηνία με ιδιαίτερη σημασία, καθώς αυτή τη μέρα του 1929 οι μεταλλωρύχοι της Γαλλικής Εταιρείας κήρυξαν μια απεργία, που διήρκεσε 47 μέρες και στάθηκε μια από τις πιο μαχητικές περιόδους.

«Η γνώση είναι δύναμη που σπάει τα δεσμά της εκμετάλλευσης», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο. Καλεί τους φορείς που θέλουν να πάρουν μέρος στις περιηγήσεις να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6977.251.044 και 6984.100.284 ή ηλεκτρονικά στο eklgr@otenet.gr

Σήμερα η ημερίδα του ΕΚ Λάρισας

Ημερίδα για την υγιεινή και ασφάλεια στους εργασιακούς χώρους οργανώνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σήμερα, Πέμπτη 12/12, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ, στο ισόγειο. Εισηγήσεις θα κάνουν οι: Εύη Γεωργιάδου, μηχανικός Ασφαλείας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΕΛΥΝΙΑΕ, Βασίλης Οψιμος, επιθεωρητής Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, Χρήστος Παπάζογλου, γιατρός Εργασίας, μέλος του ΔΣ του ΠΙΣ. Θα ακολουθήσουν παρέμβαση της τοπικής υπηρεσίας του ΚΕΠΕΚ, ερωτήσεις και σύντομες τοποθετήσεις.

Θέατρο για τα παιδιά

Το δικό της χριστουγεννιάτικο δώρο θα χαρίσει στα παιδιά της εργατικής τάξης η θεατρική ομάδα του ΠΑΜΕ. Η ομάδα προετοιμάζει την παράσταση «Το δέντρο της γης και οι Καλικάντζαροι», την οποία τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε εκδηλώσεις που θα οργανώσουν σύλλογοι, συνδικάτα και Λαϊκές Επιτροπές, με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. «Το έργο είναι βασισμένο σε ένα παραμύθι των αδελφών Κατσιμίχα, αλλά εξελίσσεται όπως αποφάσισαν οι συντελεστές της και οι μουσικοί που θα πλαισιώνουν την παράσταση», αναφέρει το ΠΑΜΕ. Περισσότερες πληροφορίες για τις παραστάσεις στο τηλέφωνο 210.3301.847.

Κυκλοφορούν από το ΠΑΜΕ
  • Αφιερωμένο στο εργατικό τραγούδι είναι το ημερολόγιο που διακινεί το ΠΑΜΕ για το 2014. Στις σελίδες του, οι αγώνες της εργατικής τάξης συνοδεύονται από τους στίχους τραγουδιών που ενέπνευσαν. Το ημερολόγιο διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ, από τις τοπικές του Γραμματείες, ταξικά σωματεία και συνδικάτα.
  • Συνοπτικό εργασιακό οδηγό, χρήσιμο για τα στελέχη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έχει εκδώσει το ΠΑΜΕ. Ο οδηγός απαντά σε ερωτήματα που προκύπτουν καθημερινά από τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς και αφορούν στην εργατική νομοθεσία. Την έκδοση μπορεί κανείς να προμηθευτεί από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ