ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ν. Μαντέλα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέφτηκε την οικία του πρέσβη της Νότιας Αφρικής και υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα, ενώ είχε και σύντομη συνάντηση με τον πρέσβη Τζεφ Μαγκέτλα, ο οποίος ευχαρίστησε για την αλληλεγγύη του λαού μας.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων:

«Εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στο λαό της Ν. Αφρικής, το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο και το Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ο Ν. Μαντέλα υπήρξε σύμβολο του αγώνα του νοτιοαφρικανικού λαού ενάντια στο απαρτχάιντ, σύμβολο όλων των λαών στον αγώνα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, το ρατσισμό, τη φτώχεια, την πείνα, την εκμετάλλευση».

  • Στη Νότια Αφρική συνεχίζεται στην Πρετόρια το λαϊκό προσκύνημα στη σορό του ηγέτη της Νότιας Αφρικής που έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκέμβρη σε ηλικία 95 χρόνων και την Κυριακή θα γίνει η ταφή του στη γενέτειρά του, Κουνού, στο Ανατολικό Ακρωτήρι.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι των αστών και με ΕΕ και με Ρωσία

ΚΙΕΒΟ.--

Η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία με τις διαδηλώσεις υπέρ της σύνδεσης της χώρας στην ΕΕ επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι η αντιπαράθεση αφορά πρωτίστως μερίδες της αστικής τάξης με κεντρικό θέμα την επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ενώ δυστυχώς σε αυτή βρίσκεται εγκλωβισμένος και λαϊκός κόσμος. Με αφορμή τα παζάρια που εμφανώς κάνει η αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, που βρέθηκε πρόσφατα στην ουκρανική πρωτεύουσα και βέβαια έκανε και την περατζάδα της από τους φιλο-ευρωενωσιακούς διαδηλωτές, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία θα υπογράψει τελικά συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ο Γιανουκόβιτς με διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης». Πρόσθεσε ότι ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, επρόκειτο να συναντηθεί χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, για να συζητήσουν σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ευρωβουλευτές θα επισκεφτούν την Ουκρανία και θα έχουν επαφές με φιλο-ευρωενωσιακούς διαδηλωτές.

Θυμίζουμε ότι και οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Επίσης χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβελ Λεμπέντεφ, σε μια έμμεση απειλή του, επισήμανε τη ζημιά που θα προκληθεί από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών.

Παρέμβαση στις εξελίξεις όμως είχαμε χτες και από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές είπε ότι θέληση της Ρωσίας (βλέπε του ρωσικού κεφαλαίου) είναι να ενταχθεί και η Ουκρανία στην Τελωνειακή Ενωση (συμμετέχουν εκτός της Ρωσίας, η Λευκορωσία και το Καζαχστάν), αλλά δήλωσε με νόημα «δεν θα επιβάλει σε κανέναν τη θέλησή της». Επίσης, χτες, διαρρέονταν κυρίως από την αντιπολίτευση ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος στις 17 Δεκέμβρη θα πάει στη Μόσχα για συναντήσεις με τον Πούτιν και πιθανή υπογραφή ένταξης στην Τελωνειακή Ενωση. Τα παζάρια των αστών της Ουκρανίας και με την ΕΕ και με τη Ρωσία (που έτσι κι αλλιώς βγαίνει χαμένος ο λαός) μπλέκουν ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» του ανταγωνισμού.

ΡΩΣΙΑ
Δηλώσεις σε υψηλούς ... πυρηνικούς τόνους

ΜΟΣΧΑ.--

«Η Ρωσία προετοιμάζεται να απαντήσει στα σχέδια των ΗΠΑ που προχωρούν στην ανάπτυξη συστήματος βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε χτες στη Ρωσική Δούμα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν. «Μπορεί τώρα οι ΗΠΑ να πειραματίζονται με συμβατικά όπλα, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι αν μας επιτεθούν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, η απάντησή μας θα είναι με πυρηνικά όπλα». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις κινήσεις των ΗΠΑ με αυτά τα υπερσύγχρονα όπλα».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται αμέσως μετά τις αντίστοιχες του Προέδρου Βλ. Πούτιν, που ανακοίνωσε ότι 40 νέα πυραυλικά συστήματα «SS-29» διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων θα προστεθούν στο πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας έως το 2014. Είναι φανερό ότι ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός, που αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα και πεδία, μπορεί να οδηγηθεί και στα άκρα.

ΑΡΜΕΝΙΑ
Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της BSEC

Διαρκείς είναι οι διεργασίες, που πυροδοτεί η διεύρυνση της καπιταλιστικής κρίσης, καθώς οι αστικές κυβερνήσεις αναζητούν (για λογαριασμό των μερίδων του κεφαλαίου που εκπροσωπούν) τρόπους διείσδυσης σε νέες αγορές και διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κερδών. Σ' αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε χτες η 29η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Οργάνωσης για την Οικονομική Συνεργασία στη Μαύρη Θάλασσα (Black Sea Economic Cooperation - BSEC) στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, Ερεβάν.

Η BSEC ιδρύθηκε το 1992 στην Κωνσταντινούπολη, και συμμετέχουν οι Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία.

Σε δηλώσεις που έκανε από την αρμένικη πρωτεύουσα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου, χαρακτήρισε την BSEC ανεκτίμητο εργαλείο στη σύνδεση των Βαλκανίων με την περιοχή του Καυκάσου. «Με δεδομένο ότι η περιοχή μας είναι περίπου 20 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, με έναν πληθυσμό πάνω από 330 εκατομμύρια, ο όγκος συναλλαγών που είναι μόνο 300 δισ. δολάρια είναι πολύ χαμηλότερος από τις δυνατότητές μας. Η περιοχή αντιπροσωπεύει ένα 8% της παγκόσμιας οικονομίας. Είναι καθαρό ότι μπορούν να γίνουν πιο σταθερά βήματα στο εμπόριο».

Εξομάλυνση στις σχέσεις Αρμενίας - Τουρκίας

Η παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην αρμένικη πρωτεύουσα συνδέθηκε από πολλούς με προσπάθειες για τη βελτίωση των σχέσεων Αρμενίας - Τουρκίας. Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Νταβούτογλου, για να επαναλάβει την επιθυμία των ΗΠΑ για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας. Πριν αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε την Αρμενία να τερματίσει την κατοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ (περιοχή που αποτελεί σημείο τριβής στις σχέσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν), προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του υφυπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας που δηκτικά είπε: «Αντί για προκλητικές δηλώσεις που υπονομεύουν τις ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στην περιοχή, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας οφείλει να βρει την ευκαιρία να επισκεφθεί το Μνημείο των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο Ερεβάν».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Νέα φοιτητική διαδήλωση

KAΪΡΟ.-- Με βροχή δακρυγόνων και τη ρίψη νερού από υδροφόρες της αστυνομίας αντιμετώπισαν χτες άνδρες των αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας τη διαδήλωση μερικών εκατοντάδων φοιτητών -υποστηρικτών του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι κοντά στο υπουργείο Αμυνας στο Κάιρο.

Δεν έγινε άμεσα γνωστό εάν υπήρξαν τραυματισμοί ή συλλήψεις σε μία κινητοποίηση που οργανώθηκε από φοιτητές των πανεπιστημίων Αϊν Σαμς και Αλ Ατζχάρ, όπως είχε γίνει σε ανάλογη διαδήλωση νεαρών σπουδαστών την περασμένη Τρίτη στις εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου του Καΐρου...

Γεγονός είναι πάντως ότι παρά τη βίαιη καταστολή κινητοποιήσεων τέτοιου είδους από τις αστυνομικές αρχές, οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σχεδόν σε καθημερινή βάση όχι μόνο στο Κάιρο, αλλά και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας. Παρά τη συμμετοχή λαϊκού κόσμου, η διαπάλη και στην Αίγυπτο είναι ανάμεσα σε μερίδες της αστικής τάξης.

ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ
230 εκατομμύρια παιδιά αδήλωτα

HNΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- «Ανύπαρκτα» για τα ληξιαρχεία γεννήσεων, τις δημόσιες αρχές και τα συστήματα Εκπαίδευσης και Υγείας είναι πάνω από 230.000.000 παιδιά έως πέντε ετών σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αποδίδεται σε ελλείψεις ή στην εμπορευματοποίηση βασικών υπηρεσιών κυρίως σε αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Σε αυτή τη διαπίστωση καταλήγει μεταξύ άλλων έκθεση της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ, που δημοσιοποιήθηκε χτες, σημειώνοντας ότι το 40% των βρεφών που γεννήθηκαν το 2012 ουδέποτε καταγράφηκαν από τις αρχές της χώρας στην οποία πρωτοείδαν το φως του ήλιου.

Η κατάσταση αυτή εξυπηρετεί διάφορες σκοπιμότητες, όπως ο υποχρεωτικός γάμος από την παιδική ηλικία ή η αξιοποίηση των παιδιών ως φτηνή εργατική δύναμη και η υπερεκμετάλλευσή τους πολλές φορές και με τη συναίνεση των οικογενειών λόγω της φτώχειας και της ανέχειας. Τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτων παιδιών εντοπίζονται σε χώρες της Ασίας (περίπου το 61% των βρεφών, δηλαδή 103.000.000 παιδάκια) και στην υποσαχάρια Αφρική όπου δεν καταγράφεται το 56% των γεννήσεων (περίπου 85.000.000 παιδάκια έως πέντε ετών).

Σε άλλες περιπτώσεις, τα νεογέννητα δηλώνονται, αλλά χωρίς να παίρνουν πιστοποιητικό γέννησης ή απόδειξη ότι δηλώθηκαν, μεταξύ άλλων και διότι οι γονείς σε κάποιες χώρες δεν μπορούν να καταβάλουν τα χρήματα που απαιτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ