Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρι των αστών και με ΕΕ και με Ρωσία

ΚΙΕΒΟ.--

Η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία με τις διαδηλώσεις υπέρ της σύνδεσης της χώρας στην ΕΕ επιβεβαιώνει κάθε μέρα ότι η αντιπαράθεση αφορά πρωτίστως μερίδες της αστικής τάξης με κεντρικό θέμα την επιλογή ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, ενώ δυστυχώς σε αυτή βρίσκεται εγκλωβισμένος και λαϊκός κόσμος. Με αφορμή τα παζάρια που εμφανώς κάνει η αστική κυβέρνηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Κάθριν Αστον, που βρέθηκε πρόσφατα στην ουκρανική πρωτεύουσα και βέβαια έκανε και την περατζάδα της από τους φιλο-ευρωενωσιακούς διαδηλωτές, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι η Ουκρανία θα υπογράψει τελικά συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Ο Γιανουκόβιτς με διαβεβαίωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης». Πρόσθεσε ότι ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Σεργκέι Αρμπούζοφ, επρόκειτο να συναντηθεί χτες το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον Ευρωπαίο επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φίλε, για να συζητήσουν σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης της χώρας. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι ευρωβουλευτές θα επισκεφτούν την Ουκρανία και θα έχουν επαφές με φιλο-ευρωενωσιακούς διαδηλωτές.

Θυμίζουμε ότι και οι ΗΠΑ, με πρόσχημα την επέμβαση της αστυνομίας κατά των διαδηλωτών, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Επίσης χτες ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέιγκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Πάβελ Λεμπέντεφ, σε μια έμμεση απειλή του, επισήμανε τη ζημιά που θα προκληθεί από οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση εναντίον των διαδηλωτών.

Παρέμβαση στις εξελίξεις όμως είχαμε χτες και από την πλευρά της Ρωσίας. Ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν μιλώντας σε βουλευτές είπε ότι θέληση της Ρωσίας (βλέπε του ρωσικού κεφαλαίου) είναι να ενταχθεί και η Ουκρανία στην Τελωνειακή Ενωση (συμμετέχουν εκτός της Ρωσίας, η Λευκορωσία και το Καζαχστάν), αλλά δήλωσε με νόημα «δεν θα επιβάλει σε κανέναν τη θέλησή της». Επίσης, χτες, διαρρέονταν κυρίως από την αντιπολίτευση ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος στις 17 Δεκέμβρη θα πάει στη Μόσχα για συναντήσεις με τον Πούτιν και πιθανή υπογραφή ένταξης στην Τελωνειακή Ενωση. Τα παζάρια των αστών της Ουκρανίας και με την ΕΕ και με τη Ρωσία (που έτσι κι αλλιώς βγαίνει χαμένος ο λαός) μπλέκουν ακόμα περισσότερο το «κουβάρι» του ανταγωνισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ