ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να στηριχτεί ο τοπικός και ο περιφερειακός Τύπος

Συνάντηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με το Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, συναντήθηκε χθες στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό με τον πρόεδρο και το γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος, καθώς επίσης και για τα αιτήματα του Συνδέσμου για την αλλαγή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε την ανάγκη να στηριχτεί ο τοπικός και περιφερειακός Τύπος, προκειμένου να συμβάλλει στην ενημέρωση, στην ανάδειξη και διεκδίκηση της επίλυσης των τοπικών λαϊκών προβλημάτων, ιδιαίτερα σήμερα που η εκδήλωση της οικονομικής κρίσης και οι πολιτικές που εφαρμόζονται, οδηγούν στη συγκέντρωση της αγοράς σε λίγα χέρια στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Μετέφερε τη στήριξη του ΚΚΕ στο αίτημα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς περιφερειακές εφημερίδες και δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα συμβάλει, με συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει εγκαινιάσει ο Σύνδεσμος για τη στήριξη του περιφερειακού Τύπου.

ΑΣΚΗΣΗ «ΛΕΥΚΟΣ ΑΕΤΟΣ 2013»
Σήμερα η πρώτη βολή του συστήματος «S-300»

Σήμερα πραγματοποιείται στο Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) η άσκηση «Λευκός Αετός 2013», κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα δοκιμαστική βολή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος «S-300». Την άσκηση θα παρακολουθήσουν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, καθώς και ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

Καθώς η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ που διαθέτει το εν λόγω εξελιγμένο ρωσικό οπλικό σύστημα, βασικός σκοπός του οποίου είναι η κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων, το ενδιαφέρον για τη σημερινή βολή είναι έντονο μέσα στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αναμενόμενη παρουσία σήμερα στο ΠΒΚ στα Χανιά στρατιωτικών στελεχών από τις ΗΠΑ, την Τουρκία, το Ισραήλ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ.

Το σύστημα «S-300» αποκτήθηκε αρχικά στα τέλη της δεκαετίας του '90 από την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο μετά από τις έντονες αντιδράσεις της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας τελικά παραχωρήθηκε στην Ελλάδα. Η σημερινή δοκιμαστική βολή είναι η πρώτη από το 1999, οπότε και μεταφέρθηκε το σύστημα «S-300» στην Κρήτη, ωστόσο τα ραντάρ του συστήματος, τα δεδομένα των ηλεκτρονικών του υπολογιστών κ.τ.λ. έχουν χρησιμοποιηθεί για λόγους εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια κοινών ελληνοϊσραηλινών στρατιωτικών ασκήσεων, αλλά και ευρύτερων ΝΑΤΟικών προετοιμασιών τα τελευταία χρόνια.

Με βάση το σενάριο της σημερινής άσκησης, το σύστημα «S-300» θα υποστηριχθεί από το επίσης ρωσικό πυραυλικό σύστημα μικρότερου βεληνεκούς «TOR-M1».

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου

Στην Αθήνα θα βρεθεί σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, με κεντρικό θέμα στην ατζέντα την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο φόντο των διαρκών πιέσεων που ασκούνται προς τον κυπριακό λαό προκειμένου να βρεθεί «λύση» μέχρι την ερχόμενη άνοιξη. Σ' αυτή την κατεύθυνση και στα πλαίσια των ευρύτερων σχεδιασμών τους για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρεμβαίνουν τόσο η ΕΕ όσο και οι ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, στην πρόσφατη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Μ. Μπαρόζο ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη για τη «δέσμευσή του στη διαδικασία που επιδεικνύει από το 2004 με τη στήριξη του σχεδίου Ανάν». Αντίστοιχα, συναντώντας τον Τούρκο ομόλογό του στις ΗΠΑ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δήλωσε πριν ένα 20ήμερο ότι Ουάσιγκτον και Αγκυρα έχουν τους «ίδιους στρατηγικούς στόχους», εννοώντας ότι ταυτίζονται στην επιτάχυνση της διχοτόμησης του νησιού με λύσεις τύπου «σχεδίου Ανάν».

Σήμερα, ο Α. Νταβούτογλου αναμένεται να συναντηθεί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ε. Βενιζέλο. Μεταξύ άλλων αναμένεται να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση διευκολύνσεις στο θέμα της άρσης του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους πολίτες, ενόψει και της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος των «Δρόμων της Ειρήνης»

Με την ευχή για «Καλή Χρονιά, με υγεία και νέους αγώνες ενάντια στους άδικους πολέμους και τον καπιταλισμό» κυκλοφορεί το 63ο τεύχος του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ «Δρόμοι της Ειρήνης» με πλούσια αρθρογραφία και ειδήσεις από τη δράση του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος στην Ελλάδα και διεθνώς.

Στο τεύχος που κυκλοφορεί περιλαμβάνονται τα θέματα:

-- Μια αγέλη από ύαινες που λέγεται ΕΕ.

-- 4η Τριμερής Συνάντηση Κινημάτων Ειρήνης Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου.

-- Ιμπεριαλισμός - Αρχαιοκαπηλία: «Συγκοινωνούντα δοχεία» στο «πολιτιστικό» πλιάτσικο.

-- Για τις στρατιωτικές βάσεις στη Λατινική Αμερική.

-- Οι «Δρόμοι της Ειρήνης» συζητούν με τον εικαστικό Γιώργο Φαρσακίδη.

Σε διεθνές θεωρητικό σεμινάριο στη Γαλλία το ΚΚΕ

Στο Παρίσι εκπροσωπώντας το ΚΚΕ βρίσκεται ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Γραμματείας και του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, για να συμμετάσχει στο Διεθνές Θεωρητικό Σεμινάριο που διοργανώνει η Ενωση Επαναστατών Κομμουνιστών Γαλλίας με τίτλο: «1914 - 2014: Ενας αιώνας προδοσίας της σοσιαλδημοκρατίας, ένας αιώνας πάλης για την επανάσταση και τον κομμουνισμό», αύριο, Σάββατο 14 Δεκέμβρη.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν επίσης εκπρόσωποι από: Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ΚΚ Λαών της Ισπανίας, ΚΚ Ιταλίας - Κομμουνιστές Λαϊκή Αριστερά, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό Αλγερίας.

Επίσης, το ΚΚΕ θα εισηγηθεί σε ανοικτή εκδήλωση - παρουσίαση της «Πρωτοβουλίας Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης για τη μελέτη, την επεξεργασία ευρωπαϊκών θεμάτων και το συντονισμό της δράσης τους».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ
Σήμερα, Παρασκευή

-- Η ΚΟΒ ΤΕΙ Πάτρας και η ΟΒ ΣΔΟ διοργανώνουν ομιλία - συζήτηση με θέμα «Η καπιταλιστική οικονομική κρίση μέσα από τα βιβλία των σχολών και οι θέσεις του ΚΚΕ», στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, στις 12 μ., με ομιλήτρια την Ζωή Χαχάμη, μέλος της ΤΕ ΑΕΙ - ΤΕΙ Αχαΐας του ΚΚΕ.

-- Συνεστίαση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ διοργανώνει η ΤΕ Δράμας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ., στο κέντρο «ΑΓΡΟΤΙΚΟ» στην Καλλίφυτο Δράμας.

Αύριο, Σάββατο

-- Η ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ και το ΤΣ Ηλείας της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «95 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και θα γίνει μουσικό αφιέρωμα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο του Πύργου, στις 7 μ.μ.

-- Εκδήλωση - συνεστίαση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του ΚΚΕ οργανώνει η ΤΟ Πέλλας του ΚΚΕ στις 8 μ.μ., στην οικογενειακή ταβέρνα «ΤΟ ΠΑΡΚΟ» στην Καλή Σκύδρας.

-- Εκδήλωση για τα 95χρονα του Κόμματος, στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, στην αίθουσα του Αγίου Παντελεήμονα, στις 7.30 μ.μ.

-- Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 95χρονα του Κόμματος, οι Κομματικές Οργανώσεις Φαλάνης, Οικοδόμων, Τροφίμων, Μετάλλου, Ενδυσης διοργανώνουν λαϊκό γλέντι, στη Φαλάνη της Λάρισας (στην κεντρική πλατεία, στο καφενείο του Ντόβα), στις 8.30 μ.μ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Σηκώνει το γάντι» η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ «σηκώνει το γάντι» και αποδέχεται την πρόσκληση σε άμιλλα που της απηύθυνε η ΚΟ Αττικής στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας με χαρά διαπιστώνει τη διάθεση της ΚΟ Αττικής να συναγωνιστεί την Οργάνωσή μας στην Οικονομική Εξόρμηση και με ενθουσιασμό ανταποκρίνεται στην πρό(σ)κληση για άμιλλα.

Η δουλειά της Οργάνωσής μας, με κριτήρια τη σταθερότητα, την αντοχή, τα βήματα βδομάδα τη βδομάδα και πάνω από όλα τη διεύρυνση και στερέωση των δεσμών της με την εργατική τάξη, ευχόμαστε να παρακινήσει την Οργάνωση Αττικής σε ανάλογη δράση και, επιδιώκοντας να φτάσει την Οργάνωσή μας, να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της».

Θυμίζουμε ότι μετά το τελευταίο «κλείσιμο» της περασμένης Δευτέρας, η ΚΟ Κ. Μακεδονίας έχει καλύψει το 70,40% του πλάνου της, ενώ η ΚΟ Αττικής το 68,74%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ